Valikko
Portugali / yhteistyö

Blogimatka Portugaliin: Esteetön Lissabon

Esteetön Lissabon

Matkan kustannuksista ja järjestelyistä vastasivat
Tourism for All & Turismo de Portugal

En saa kutsuja blogimatkoille samalla tavoin kuin monet muut matkabloggaajat. Niiden suunnittelussa ei nimittäin koskaan ole otettu huomioon esteettömyyttä. Tavallaan se ei ole kovin iso ongelma, sillä niiden sijaan olen saanut tehdä todella hienoja yhteistyömatkoja, joissa ohjelma on suunniteltu vain minulle, mistä sekä minä että te lukijat saatte sisällöllisesti lopulta yleensä paljon enemmän. Ryhmämatkoilla menen sinne minne viedään, omilla matkoillani saan itse arvioida mikä on kiinnostavaa ja miten sen saa toteutettua. Sitä ryhmää kuitenkin välillä kaipaan. Niitä kaikkia uusia kontakteja, ystäviä ja hulluttelukavereita, joita blogimatkat tuntuvat olevan täynnä (ainakin omassa mielessäni, ei välttämättä todellisuudessa). Näiden mielikuvien ja blogimatkahaikailujen takia innostuin ihan tosi paljon, kun sain kutsun Portugaliin ihkaoikealle blogimatkalle sillä erotuksella, että nyt kaikki olisi suunniteltu esteettömyyden näkökulmasta. Mukaan kutsuttiin nimittäin esteettömän matkailun bloggaajia eri puolilta maailmaa. Viiden päivän matka toteutui lokakuussa 2019. Puolet matkasta vietimme Lissabonissa ja puolet Batalhassa vieraillen matkan varrella myös muutamassa muussa kohteessa. Tässä jutussa keskitytään siihen mitä tarjoaa esteetön Lissabon, seuraavassa sitten niihin muihin.

Tourism for All ja meidän ryhmä

Portugali on kerännyt vuoden parhaimman matkakohteen palkintoja ja myös maan esteettömän matkailun ratkaisuja on palkittu. Kokemani perusteella sanoisin, että esteettömyyden osalta siellä on vielä paljon tehtävää, jotta maa olisi esimerkiksi Espanjan tasolla, mutta tosi paljon mahdollisuuksia se tarjoaa jo nyt. Meidän matkamme suunnittelusta ja toteutuksesta vastasi Tourism for All, joka on portugalilainen esteettömään matkailuun laajalla skaalalla erikoistunut yritys. Heidän kauttaan voi varata majoituksen ja kuljetukset, vuokrata apuvälineet ja suunnitella esteettömät retket. Heillä on saatavana myös avustaja- ja hoitajapalveluita. Meidän autokuskeinamme toimineet mies ja nainen toimivat tarvittaessa myös avustajina. Minua he eivät avustaneet, mutta sen perusteella mitä näin ja kuinka ihania ihmisiä he olivat, olisin valmis ottamaan heiltä myös apua vastaan. En ole nähnyt Tourism for Allin palveluiden hintoja ja ne vaihtelevatkin sen mukaan millaisen kokonaisuuden heiltä otat. Sen pohjalta mitä ymmärsin, palvelut eivät kuitenkaan ole niin kalliita mitä ajattelin, sillä Portugalin hintataso on vielä varsin maltillinen.

Viiden päivän aikana ehdimme kokea pitkiä lounaita, äärettömän hyvää ruokaa ja viiniä, kauniita paikkoja, monenmonta luostaria ja palatsia, paljon bussissa istumista ja ennen kaikkea sitä haikailemaani ryhmäelämää! Minun ja avustajani Sallan lisäksi ryhmäämme kuuluivat: 1) Esteettömän matkailun esikuvani John Yhdysvalloista. Hän kirjoittaa ja ylläpitää erittäin suosittua Wheelchairtravel.org -sivustoa. 2) Suosittua Simply Emma -blogia kirjoittava Emma Skotlannista sekä hänen miesystävänsä Allan. 3) Belgialainen Blandine, joka kirjoittaa ranskankielistä Mille découvertes sur 4 roulettes -blogia. 4) Lontoossa asuva ja Nigeriasta kotoisin oleva Jay, joka kirjoittaa Jay on life -blogia. 5) Hollantilainen Annemarie, joka on entinen malli ja keskittyy nykyään ravitsemusterapiaan ja erityisesti pyörätuolinkäyttäjille soveltuvaan vegaaniravintoon. Hänen seuranaan oli hänen miehensä. Meitä oli kaikkiaan neljä sähköpyörätuolilla liikkuvaa, yksi manuaalipyörätuolilla liikkuva, yksi kepeillä kävelevä sekä kolme kävelevää. Plus tietenkin kaikki ihanat Tourism for Allin oppaamme ja vetäjämme.

IMG_20191016_193059

IMG_20191016_190553

Lennot

Tapasimme Sallan kanssa Helsinki-Vantaalla puoli viideltä aamulla. Toinen näin aikainen lento kuukauden sisään alkoi jo vähän tuntua. Ensimmäinen lentoni TAP Portugal -lentoyhtiöllä. Vähän jännitti, sillä etukäteistiedoissa he olivat tiukempia kuin mikään muu. Heille ei riittänyt tieto siitä, että sähköpyörätuolissani on kuiva-akku, vaan he halusivat tietää akun tarkan merkin, valmistajan ja jännitteen ennen kuin se voitiin hyväksyä lennolle. He olivat myös laittaneet minut ennakkoon käytäväpaikalle riville 24 ja avustajani edessä olevalle riville. Tämä ei ollut vahinko, vaan kuulemma heidän käytäntö liikuntarajoitteisten kohdalla, mikä tuntuu hieman oudolta… Saimme onneksi lähtöselvityksessä vaihdettua meille viereiset paikat, mutta koneen takaosassa pysyimme. TAPin kone oli hyvä ja henkilökunta ystävällistä (ja hyvännäköistä, pelkkiä miehiä!) ja viiden tunnin lento meni yllättävän nopeasti. Lissabonissa oli kello 9.30, kun laskeuduimme. Sähkäri tuli matkatavara-aulaan ja Tourism for Allin Susana ja Daniel olivat meitä vastassa. Palatessa lensimme Finnairin aikaisella aamulennolla. Lentokentällä kaikki meni hyvin ja sain pitää sähkärin portille saakka.

IMG_20191016_081532

Hotelli Vila Galé Ópera

Lentokentältä hotellille Vila Galé Ópera ajoi noin 20 minuuttia. Hotelli sijaitsee Tagus -joen varrella, hieman sivummassa ydinkeskustasta, jonne on matkaa noin viisi kilometriä. Sen sijainti ei siis ole paras mahdollinen, mutta se on ainoita hotelleja, joissa on enemmän kuin yksi tai kaksi esteetöntä huonetta. Vila Galé Óperassa niitä on seitsemän. Jos ette ole liikkeellä useamman esteetöntä huonetta tarvitsevan porukalla, suosittelen majoittumista hieman enemmän ytimessä, jolloin kaupunkiin voi tutustua ensisijaisesti kävellen/apuvälineillä liikkuen. Vila Galé Óperan luota kulkee kaupunkiin joitakin esteettömiä paikallisliikenteen busseja ja jos olet valmis kulkemaan busseilla, on hotelli hyvä vaihtoehto.

Vietimme hotellissa kaksi yötä reissun aluksi ja yhden yön reissun lopuksi. Kaksi ensimmäistä yötä huoneemme sijaitsi kerroksessa kaksi ja viimeisen yön kerroksessa 7. Ylhäältä oli maisemat vastapäiselle sillalle, joka muistuttaa paljon San Franciscon kuuluisaa siltaa. Alemmista kerroksista näkyi vain hotellin betoniseinä. Huoneessa on kaksi erillistä sänkyä ja tilava kylpyhuone. WC-istuin on hyvin matala (40 cm), mikä tuntui olevan standardikorkeus kaikissa näkemissäni esteettömissä vessoissa Portugalissa. Tourism for Allilta saa tarvittaessa lainaan wc-istuimen korottajan. WC-istuimen vasemmalla puolella on ylösnouseva tukikaide, oikealla puolella kiinteä kaide, joka on kiinni seinässä ja lattiassa. Suihkupyörätuolin sain lainaan Tourism for Allilta, heillä on useita erilaisia. Kaikkiin hotellin yleisiin tiloihin pääsi pyörätuolilla ja aulassa on yleinen esteetön wc. Hotellin SPA-osaston altaalle Tourism for All toimittaa tarvittaessa allasnostimen. Hotelli tekee tiivistä yhteistyötä heidän kanssaan ja hotelli hankkii allasnostimen, jos he tietävät etukäteen asiakkaan haluavan hyödyntää sitä oleilun aikana. Hotellin ravintolassa nautimme aamiaiset sekä kahtena iltana illallisbuffetin. Maistui!

IMG_20191016_114344

IMG_20191016_114419

IMG_20191016_114442

IMG_20191016_161814

IMG_20191016_162223

IMG_20191016_163657

Kulkeminen Lissabonissa

Ryhmämatkojen etu on se, että kuljetus on koko ajan omasta takaa. Tourism for Allilla on eri kokoisia esteettömiä autoja ja busseja ja myös isoille ryhmille löytyy vaihtoehtoja. Kaikki ne ovat hyvin uusia ja hissit ja kiinnikkeet ovat ihanan toimivia ja tukevia. Meidän mukanamme kulki itseasiassa aina kaksi autoa siltä varalta, jos joku halusi lähteä esimerkiksi illalliselta muuta ryhmää aiemmin hotellille. Me hyödynsimme mahdollisuutta ensimmäisenä iltana, kun klo 03.00 herätys alkoi tuntua illalla kymmenen maissa.

Lissabonin joukkoliikenteestä noin puolet on tällä hetkellä esteetöntä. Lissabonin katukuvaan kuuluvat vanhat keltaiset raitiovaunut ovat hyvin esteellisiä, mutta liikenteessä on jonkin verran myös uusia. Osaan niistä pääsee, riippuen pysäkistä, mutta on ilmeisen vaikea saada tietoa mikä pysäkeistä on soveltuva ja mikä ei. Busseista noin puoleen pääsee pyörätuolilla. Esteettömät linjat on merkitty pyörätuoli-symbolilla liikennöijän sivulla. Lentokentältä kaupunkiin pääsee esteettömästi Aerobus-bussilla. Osa metroasemista on esteettömiä ja ne on merkitty metrokarttaan. Esteettömiä takseja on liikenteessä jonkin verran, mutta ihan hetkessä niitä ei välttämättä saa.

IMG_20191017_175859

IMG_20191017_165415

IMG_20191017_165659

IMG_20191016_153819

Esteetön Lissabon: Nähtävää, koettavaa ja herkuteltavaa

Lissabon on ei ole esteettömän matkailun ihannekaupunki, sillä siellä on todella paljon korkeuseroja. Kaduilla on pääosin helppo liikkua ja suojateiden ylitykset on madallettu, mutta mukulakiviä on hyvin paljon kaikkialla. Myös mäkiä, jyrkkiäkin, on vähän joka kulman takana, mikä kannattaa huomioida erityisesti manuaalipyörätuolilla liikkuessa. Tourism for All kuljetti mukana pieniä ramppeja, joita käytimme joihinkin kynnyksiin. Meillä ei ollut kaupungissa vapaata aikaa ja jäinkin kaipaamaan omatoimista kiertelyä, mutta tämän kaiken Lissabonissa koimme:

Vanha kaupunki & illallinen ja Fado-show ravintolassa Páteo Alfama

Opastettu tunnin mittainen kävelykierros Lissabonin vanhassa kaupungissa oli tunnelmallinen, ihana ja haastava. Kaksi ensimmäistä adjektiivia viittaa alueen upeuteen, viimeinen siihen, että kadut ovat pelkkää mukulakiveä ja vähän joka suuntaan epätasaisia. Näimme muun muassa Lissabonin katedraalin ja suuren joukon tunnelmallisia ravintoloita ja baareja. Maistoimme myös paikallista ginjinha-kirsikkalikööriä, joka nautitaan suklaakupista. Illallisen nautimme Páteo Alfama -ravintolassa. Kolmen ruokalajin illallista siivitti portugalilainen tanssi ja fado-musiikki. Fado tarkoittaa kohtaloa. Portugalilaisten sanotaan olevan masentunutta kansaa ja fado on pääosin hyvin surumielistä musiikkia. Ihan todella kaunista. Ravintolan yläkerran saliin (jossa söimme) oli hissi, joka olisi vähän tiukka pidemmille sähköpyörätuoleille ja mopoille. Alakerrassa oli esteetön wc. Ravintola on mukulakivisen mäen päällä. Ruoka oli hyvää ja ah sitä portugalilaista viiniä!

IMG_20191016_185342

IMG_20191016_185718

IMG_20191016_192321

IMG_20191016_192447

IMG_20191016_192827

IMG_20191016_190416

IMG_20191016_191313

Mercado de Ribeira & Time Out ravintolakeskittymä

Time Out Market on Lissabonin kuuluisa ravintolakeskittymä, jossa on saman katon alla lukuisia pieniä ravintoloita. Voit hakea ruokasi mistä tahansa kojusta ja kokoontua keskelle syömään. Paikassa järjestetään myös konsertteja ja sen yhteydessä toimii myös kauppahalli. Me nautimme lounasta kalaravintola Marisqueira Azulissa, jonka sanotaan olevan Lissabonin paras Seafood -ravintola. Alkuruuaksi otimme yhteisen Seafood-lautasen ja pääruoaksi nautin grillattua kalaa. Ravintola sijaitsee rakennuksen sivuosassa ja sillä on oma ulkoterassi. Vessat ovat Time Out -marketin yleiset ja joukossa on myös esteetön wc.

IMG_20191016_124600

IMG_20191016_125501

IMG_20191016_125957

IMG_20191016_134347

IMG_20191016_135652

Ajuda National Palace – Ajudan kansallispalatsi

Korkealla Lissabonin yllä sijaitseva palatsi oli kertakaikkisen upea. Palatsi on avattu vuonna 1795 ja se on toiminut kuninkaallisten asuinpaikkana. Nykyään Portugalissa on presidentti, mutta kansallispalatsia käytetään edelleen tietyissä valtion juhlallisuuksissa. Palatsin esteettömyyttä on viime vuosina paranneltu. Sivukautta kulkee nykyään hissi, joka oli kuitenkin hyvin pieni ja mahduin sinne ottamalla jalkalaudat pois. Pääsimme kokemaan myös tilavamman, kuninkaallisen hissin, mutta se ei kulje kaikkiin kerroksiin. Hissin käyttö vaatii henkilökunnan apua.

IMG_20191017_101952

IMG_20191017_104723

IMG_20191017_110352

IMG_20191017_111210

IMG_20191017_112053

IMG_20191017_113949

IMG_20191017_122827

Saint Jerome Monastery – Pyhän Hieronymuksen luostari

Hieronymuksen luostari sijaitsee Lissabonin läntisellä laidalla, Belemin kaupunginosassa. Valtava ja upea 1500-luvulla rakennettu luostari on yksi UNESCO:n maailmanperintökohteista. Luostariin on esteetön sisäänkäynti sivuovesta, jossa on ramppi.

IMG_20191017_131209

IMG_20191017_132543

IMG_20191017_132040

National Tile Museum – kansallinen laattamuseo

Portugalin kyliä ja kaupunkeja koristavat upeat keraamiset Azulejo-laatat. Yksityiskohtaisia ja kauniita laattoja voi pysähtyä ihastelemaan kaikkialla. National Tile museo esittelee kulttuuria ja historiaa näihin laattoihin liittyen satojen vuosien ajalta. Meidän vierailu alkoi työpajalla, jossa pääsimme itse koristelemaan laattoja. Aikataulutuksemme oli kuitenkin tässä kohtaa pielessä, tuli kova kiire, emmekä lopulta ehtineet kiertää ollenkaan itse museossa. Sen verran mitä näin kiitäessämme käytäviä pitkin, se on vierailun arvoinen ja esteetön. Myös esteetön wc löytyy. Jo rakennus itsessään on upea.

IMG_20191017_170316

IMG_20191017_173832

IMG_20191017_174922

Lisbon Story Center

Kaupungin historiaa esittelevä museo on todella keskeisellä paikalla Praca de Comércio -aukion laidalla. Museossa on helppo liikua pyörätuolilla. Siellä kuljetaan opastekapuloiden ja kuulokkeiden kanssa eli opastuksen saa kuunnella omaan tahtiin kulkien. Lissabonin historia on mielenkiintoinen ja museon videot ja teokset näyttäviä. Maanjäristys ja sitä seuranneet tulipalot ja tulvat tuhosivat vuonna 1755 lähes koko kaupungin ja tämä on kuvattu museossa hyvin. Museosta löytyy myös esteetön wc.

IMG_20191020_171557

IMG_20191020_163727

IMG_20191020_164635

IMG_20191020_171953

IMG_20191020_171653

Rua da Prata -ostoskatu

Praca de Comérciolta lähtevä Rua de Prata on yksi kaupungin pääkaduista. Siellä voisi viettää useammankin tunnin kauppoja kierrellen, katutaiteilijoita ihastellen ja välillä ravintoloiden terasseille pysähtyen. Tällä kadulla kulkeminen oli tasaista ja suurimpaan osaan kaupoista oli esteetön sisäänkäynti, ei kaikkiin.

IMG_20191020_172444

IMG_20191020_173240

IMG_20191020_173842

IMG_20191020_174524

IMG_20191020_174957

En ihastunut Lissaboniin ensisilmäyksellä, mikä nyt muutaman kuukauden jälkeen näitä kuvia katsellessa tuntuu hieman oudolta. Uskon, että tarvitsisin vielä hetken ja mahdollisuuden kuljeskella kaupungin kaduilla rauhassa. Lissabonissa on paljon erilaisia kaupunginosia, joissa kaikissa on oma tunnelmansa. Lisää yleisiä kohdevinkkejä Lissaboniin löydät muun muassa Tasty travellissimo -blogista.

Lue myös tämän reissun toinen juttuni: Lissabonista Batalhaan. Siinä tutustutaan pieneen Batalhan kaupunkiin ja moneen muuhun ihanuuteen Lissabonin ja Batalhan välillä.

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

No Comments

    Leave a Reply