Valikko
ljubljana / Slovenia

Opas esteettömään Ljubljanaan

Mene Ljubljanaan! Harvoin ihan tällä tavoin suoraan kehoitan tai jopa käsken. Slovenian pääkaupunkiin Ljubljanaan on kuitenkin niin kannattavaa mennä, että uskallan olla suora. Varsinkin kun uskon, että moni teistä ei ole minun tavoin osannut matkahaaveilla tuosta kaupungista. Ljubljana oli yksi kolmesta kohteesta, joissa oleilimme yhdeksän päivän esteettömän Slovenian lomamme aikana heinäkuussa 2018. Seurueessemme kuului neljä henkeä: minä, avustajani, myös sähköpyörätuolia käyttävä ystäväni ja hänen avustajansa.

Ljubljana on suloisen pieni kaupunki. Se tarkoittaa sitä, että kaikki sijaitsee ihanan lähellä, eikä takseja tai busseja tarvita. Ratikoita tai metroja kaupungissa ei edes ole. Tutkimme kaupunkia laajasti ja kaikki sijaitsi kahden kilometrin säteellä hotellistamme. Keskusta on suurimmalta osin autoton, mikä tuo ihanaa rauhaa ja helpottaa kulkemista, kun ei tarvitse ylitellä teitä. Kaupungin kaduilla on helppo liikkua. Paikoin on pientä kivetystä, mutta tasaista sellaista, paikoin pääsee kulkemaan tasaisella asfaltilla. Olen kirjoittanut jo useammasta Slovenian kohteesta ja kaikkia niitä voin lämpimästi suositella. Ljubljana ansaitsee kuitenkin erikoissuosituksen. Perustelut tulevat tässä.

Ljubljana by Wheelchair -appi

Harmi, että löysin kännykkään ladattavan Ljubljana by Wheelchair -appin vasta reissun jälkeen. Sinä voit kuitenkin löytää sen jo nyt! Se näyttäisi olevan nimittäin erinomainen keino saada tietoa kaupungin esteettömistä kohteista ja muun muassa lähimpien invavessojen sijainnista. Sovelluksen on luonut paljon matkusteleva pyörätuolin käyttäjä.

IMG_7194

IMG_7173

IMG_2277

IMG_2263

IMG_2157

IMG_2181

Lyhyt lento, helppo lentokenttä ja kuljetukset

Lyhyttä lentoa arvostavat monet, mutta aivan erityisesti me, joilla lentokoneessa istuminen on aina vähän tuskallista ja vessaan ei siellä ole asiaa. Finnair lentää suoraan Helsingistä Ljubljanaan kahdessa ja puolessa tunnissa. Ljubljanan lentokenttä on todella pieni, mikä tarkoitti sitä, että kaikki toimi ilman ison kentän monimutkaisia käytäntöjä. Avustuspalvelu oli toimiva ja sähköpyörätuoli tuli lennon jälkeen nopeasti. Olimme siis laskeutumisen jälkeen nopeasti valmiita lähtöön. Paluumatkalla lentokenttä ei tarjonnut juurikaan viihdettä ajan tappamiseksi, mutta porttimme lähellä sijainneen ainoan kahvilan herkut olivat hyviä. Lentokentältä Ljubljanan kaupunkiin liikennöi paikallisliikenteen bussi numero 28. Matka-aika on reilut 45 minuuttia. En löytänyt tietoa tuon bussin esteettömyydestä, mutta Ljubljanan alueella liikennöivät paikallisbussit ovat suurimmaksi osaksi esteettömiä, joten veikkaisin tuonkin olevan. Kerro, jos tiedät! Me tilasimme etukäteen NoLimits Toursilta esteettömän kuljetuksen, joka toimi moittettomasti ja jatkoimme sillä ensin Bled-järvelle. Ljubljanaan pääsee lentokentältä alle puolessa tunnissa ja ennakkoon tilatun kyydin plussana on pääsy suoraan hotellin eteen. Jos tavalliseen taksiin siirtyminen on vaihtoehto, takseja löytyy lentokentän taksitolpalta ja hinta on halvempi kuin etukäteen tilatulla esteettömällä kuljetuksella.

Hyvä hotellitarjonta

Ljubljanassa on useita esteettömiä hotelleja. Me valitsimme keskitasoisen City Hotel Ljubljanan, joka oli erinomainen valinta. Hotellissa on useita esteettömiä huoneita ja varasimme kaksi niistä sähköpostitse suoraan hotellilta. Meidän huoneessa oli kaksi 120 cm leveää sänkyä, kaksi kylpyhuonetta, joista toinen oli esteetön (toisessakin olisin pärjännyt) sekä kaikkialla tarpeeksi tilaa liikkua. Pidin erityisesti hyvistä tasoista, joihin pystyi laskea matkalaukun sekä ihanan isosta pöydästä. Huoneemme oli remontoitu hiljattain ja yksi kattolamppu kiinnitetty huolimattomasti. Se putosi onneksi heti saavuttuamme, eikä päällemme yön aikana. Ystäväni esteettömässä huoneessa oli yksi leveä parisänky sekä yksi kapeampi vuode eli tilaa kolmelle. Kaikki hotellin yleiset tilat olivat esteettömiä ja myös hotellin toisessa kerroksessa sijainnut kesäterassi oli tehty esteettömäksi rakentamalla ramppi ison ikkunan kautta. Kesäterassilla aamiainen maistui parhaalta. Hotellin henkilökunta oli ystävällistä ja tunnelma muutenkin rento. Hienoa oli myös hotellin sijainti. Vanhan kaupungin autottomilla kaduille ja Ljubljanica-joen rantaan käveli muutamassa minuutissa ja esimerkiksi rautatie- ja bussiasemilla oli noin 500 metrin matka. Hotellilla oli helppo piipahtaa kesken kaupungilla kiertelynkin.

IMG_2119

IMG_2120

IMG_2122

IMG_2124

Joen varren ravintolat ja baarit

Elämä Ljubljanassa keskittyy Ljubljanica-joen varteen ja joki on molemmin puolin täynnä ravintoloiden ja kahviloiden terasseja. En ole pitkään aikaan missään ollut keskellä niin ihanaa tunnelmaa, päivin ja illoin. Moneen ravintolaan näytti olevan kynnys, mutta kesäaikaan ei sisälle tarvitse päästäkään. Ravintoloissa osuimme vain oikeisiin. Voin lämpimästi suositella seuraavia:

 • Pop’s Place ja taivaalliset burgerit. Tänne päädyimme kahdesti ja se on kolmen päivän oleskelussa paljon se. Burgeriravintola sijaitsee joen varressa, vastapäätä upeaa punaista fransiskaanikirkkoa. Valtava, molemmille puolille katua levittäytyvä terassi oli molemmilla kerroilla niin täynnä, että paikkaa piti odottaa ja ruokakin tuli hyvin hitaasti, mutta se oli silti sen arvoista. Varsinkin, kun osa viehätystä on nimenomaan vain siinä istumisessa ihanan joen varrella. Burgereiden lisäksi myös kaverini syömä kana-annos vakuutti.
 • Valvas’orissa herkuttelimme astetta tyylikkäämmissä puitteissa. Valkoisten pöytäliinojen ravintolasta ei näe joelle, vaan ravintola sijaitsee tunnelmallisella kadulla, toki vain muutaman metrin päässä joen rannasta. Vaikka paikka olikin tasokas, sain pääruuan, jälkiruuan ja viinit reilulla kahdellakymmenellä eurolla. Varasimme pöydän piipahtamalla paikalla aiemmin päivällä, mikä oli hyvä juttu, sillä terassi täyttyi nopeasti.
 • Restavracija Paninoteka. Täällä nautimme erinomaiset lounaspastat ja gnocchit. Ravintola on sekoitus slovenialaista ja italialaista keittiötä ja ruokalistalta olisi voinut valita ihan mitä tahansa, kaikki kuulostivat niin hyviltä.
 • Viinibaari Suklje, joka oli jäänyt mieleeni Vagabonda-blogista. Vietin eräänä iltapäivänä ihanan yksinäisen hetken baarin joenrantaterassilla viiniä nautiskellen ja vein seuraavana päivänä koko porukkamme sinne viiniä maistelemaan. Baari tarjoaa valmiita viininmaistelupaketteja, mutta me päädyimme toivomaan tarjoilijalta hänen suosittelemiaan paikallisia viinejä. Istuimme lopulta terassilla pari tuntia nautiskellen kaikkiaan kuutta erilaista viiniä, roseeta, valkoista ja punaista. Hintaa maistelulle tuli 12 euroa/hlö. Minä intouduin ostamaan kaksi pulloa kotiinkin ja ne maistuivatkin erinomaiselta seuraavalla viikolla mökkilaiturilla nautittuna.

IMG_2422

IMG_2290

IMG_2291

IMG_2301

IMG_2317

IMG_2392

Invavessat

Julkisia invavessoja on kaupungilla useita ja ne on merkattu kyltein. Suurin osa sijaitsee tavallisten vessojen yhteydessä. Alla olevassa kuvassa näkyvä erillinen invavessa sijaitsee Kresija Galleryn rakennuksessa, markkina-alueen lähellä, ruokatorin läheisyydessä. Aiemmin mainitsemani kännykkäappi vaikuttaisi olevan loistava työkalu vessojen löytämiseen.

IMG_2414

IMG_2413

Nähtävää ja koettavaa

Ljubljanan kaupunkia vartioi keskiaikainen Ljubljanan linna, Ljubljana Grad, kaupungin tärkein nähtävyys. Ylös linnaan pääsee kätevimmin funicularilla, näköalahissillä. Hissin lähtöpaikka on torialueen takana, jonne hotelliltamme oli matkaa 550 metriä. Pyörätuolinkäyttäjä ja avustaja pääsivät molemmat maksutta sekä funiculariin että linnaan. Liput piti kuitenkin hakea lipunmyynnistä, joka sijaitsee funicularin asemalla. Funicular oli täysin esteetön, eikä vaunun ja laiturin väliin jäänyt ollenkaan rakoa. Rinnettä ylös nousevasta hissistä jo itsessään on kivat näköalat, joten kannattaa parkkeerata lasiseinän viereen. Linnalle saavuttuamme ymmärsimme, miksi sisäänpääsymme oli ilmainen. Mahdollisuutemme olivat nimittäin hyvin rajatut. Linnan sisäpiha on kiva ja siellä on kiva terassi, jossa nautimme virkistävät juomat. Näköalaterasseille on kuitenkin vain portaat, samoin suurimpaan osaan näyttelyistä. Nukketeatteri-näyttely oli kuitenkin täysin esteetön ja sen kävimme katsomassa. Linnassa oli tilava inva-wc. Se oli lukittu, mutta avaajan sai joko soittamalla ovessa olevaan numeroon tai piipahtamalla läheisessä infopisteessä, kuten me teimme. Linnan muurien ulkopuolelta pystyi ihailla maisemia alas kaupunkiin myös esteettömästi ilman erillisiä näköalatasanteita. Takas alas päätimme mennä kävellen/ajellen, vaikka funicular olisi toki jälleen ollut vaihtoehto. Niin ikään sähköpyörätuolilla kulkeva ystäväni valitsi reitin, jota myös autot kulkevat. Se on ehdottomasti esteettömin ja matkaa takaisin alas kertyy hieman alle kaksi kilometriä. Minä ja avustajani lähdimme kulkemaan lyhyempää kävelytietä, joka oli paikoin erittäin jyrkkä. Selvisin kuitenkin. Linna on ehdottomasti näkemisen arvoinen, vaikka se ei kaikilta osin olekaan esteetön.

CCFF2532

GKRJ7204

SIJU7653

HZQR1083

IMG_2216

IMG_2206

IMG_2252

Yksi hyvä keino nähdä kaupungin nähtävyydet ja saada hyvä yleiskuva on nousta Urban-sähköjunan kyytiin. Emme kokeilleet käytännössä, mutta junan takana on ramppi ja paikka pyörätuolille. Junan hinta on aikuisilta 8 euroa, mahdollisista alennuksista pyörätuolin käyttäjille tai avustajalle en tiedä. Yksi kierros kestää noin 1,5 tuntia ja sen aikana käydään läpi kaupungin nähtävyyksiä ja kavutaan myös ylös linnalle.

IMG_2167

IMG_2415

Metelkovan taidekeskus on ulkona, rautatieaseman lähellä sijaitseva vaihtoehtoisen taiteen keskus. Kilometrin päässä hotelliltamme sijainnut paikka oli täysin vastakohtainen kuin vanhan kaupungin romanttiset kujat, mutta omassa sarjassaan mieletön. Ränsistynyt, hylätyn oloinen, mutta ilmeisen eläväinen, sillä siellä järjestetään esimerkiksi paljon keikkoja. Jos sinulla ei ole umpikumeja tai pistosuojia, kannattaa katsella renkaisiin, sillä lasinpaloja on paljon. Kuvat kertokoon loput. Perinteisemmän taiteen ystäville suosittelen kansallisgalleriaa National Gallery of Sloveniaa, jossa ystäväni vieraili. Täysin esteettömään galleriaan pääsi pyörätuolinkäyttäjä ja avustaja maksutta.

GVMU0985

IMG_2347

IMG_2336

IMG_2339

IMG_2341

IMG_2362

IMG_2350

Tivoli Park on Ljubljanan laajin puistoalue. Oikeastaan niin laaja, että se näyttää kartalla yhtä isolta kuin kaupungin keskusta. Jätimme siellä vierailun viimeiseen päiväämme ja pyörimme puiston alkupäässä lentokentälle lähtöä odotellessamme. Puistossa vaelteluun saisi kulumaan kokonaisen päivän, ehkä toisenkin ja siellä on paljon erilaisia viheralueita, lenkkipolkuja, pieniä lampia ja lasten leikkialueita. Hotelliltamme oli puiston alkuun jälleen alle kilometrin matka.

IMG_2403

IMG_2406

IMG_2408

IMG_2410

Ljubljanassa on toinen toistaan upeampia siltoja, jotka kulkevat joen yli. Lohikäärmesilta on niistä tunnetuin. Tarun mukaan siltaa vartioivat lohikäärmeet heiluttavat häntäänsä, kun neitsyt ylittää sillan. Ei tainnut neitsyitä olla sillalla, kun en tätä päässyt todistamaan. Seuraava silta oli niin sanottu lukkosilta, upea sekin. Tutuimmaksi meille tuli kolmoissilta, joka sijaitsee punaisen fransiskaanikirkon luona. Ennen sillan ylitystä pystyi käydä virkistäytymässä aukion ikuisessa sateessa. Sillalla oli aina katusoittajia ja eräänä iltana seurasimme pitkään sillan alla puuhastellutta valtavaa piisamirottaa!

IMG_2386

LXGI9397

IMG_7184

TBKK9160

IMG_7132

IMG_7143

IMG_7150

IMG_7156

IMG_7153

IMG_2322

IMG_2150

Lohikäärmesillan lähellä sijainneella keskustorilla järjestetään viikonloppuisin ruokamarkkinat. Me olimme kaupungissa maanantaista torstaihin, joten ne jäivät kokematta, tällä kertaa. Aion nimittäin mennä joskus uudestaan. Ljubljanasta on helppo pitää ja se on todella hyvä kohde lyhyemmällekin lomalle. Suosittelen vierailuun kesäaikaa, toukokuusta syyskuulle, sillä kaupungin esteettömät ihanuudet painottuvat ulos. Slovenia on pieni maa, joten kaupunkilomaan on helppo yhdistää myös jotain muuta, esimerkiksi vierailu Bled-järvellä. Uskon, että ihastut!

Lue myös yhteenveto meidän yhdeksän päivän matkasta hintoineen.

 

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

1 Comment

 • Sara/ Sara's Fab Life
  8.9.2018 at 21:10

  Ahh… en kestä kui tulee ikävä lubjaanaa <3 Mun suurin syy miks niin ihastuin kaupunkiin on juuri tuo keskustan autottomuus, sekä kahvilat ja ravintolat joen rannalla ja niitähän piisaa. Muistaakseni yleiset vessat (oli ainakin vielä vuonna 2013) yllättävänkin siistejä. Tuo puisto oli mulle uus juttu, mikä pitää käydä seuraavalla kerralla tsekkaamassa. Onneksi pääsen takaisin keväällä roadtripin merkeissä, ja tarkotus olis olla sloveniassa useampikin päivä. Odotan kyl innolla sun muita slovenia postauksia että mitä sitä omalla reissulla lähtis kattomaan 🙂

  Reply

Leave a Reply