Valikko
luonto / Palmuaseman matkavinkki

Esteetön luonto ja kalastus – löydä esteettömiä luontoelämyksiä tarjoavat yritykset

Esteetön luonto ja kalastus

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä
artikkelissa esiintyvien yritysten kanssa

*Päivitetty viimeksi 5.4.2021

Suomen sanoinkuvaamattoman upeasta luonnosta pääsee nauttimaan kaikkialla Suomessa ja myös esteetön luonto on monien meidän ulottuvissa. Omatoiminen retkeily on kivaa, mutta usein osaava opas ja/tai ohjattu aktiviteetti vie elämyksen seuraavalle tasolle, tuo turvaa silloin, jos luonnossa liikkuminen ei ole niin tuttua tai tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia ryhmille. Suomessa on useita esteettömiä luontoelämyksiä tarjoavia yrityksiä, joiden löytämistä halusin helpottaa. Kontaktoin kaikki tiedossani olevat ja tarjosin mahdollisuutta saada näkyvyyttä tässä artikkelissa.

Yleensä esittelen Palmuasemalla vain omia kokemuksiani, mutta nyt tein poikkeuksen, sillä ihan kaikkea en aina ehdi itse kokea ja toisaalta tiedän, että alla esittelemilläni yrityksillä esteetön luonto on vahva osa toimintaa ja heillä on kokemusta toiminnan järjestämisestä myös eri tavoin vammaisille henkilöille ja erilaisille ryhmille. Näiden kriteerien lisäksi edellytin, että yritykset tuovat omilla nettisivuillaan esiin esteettömät palvelut edes jollain tavalla, maksavat pienen sitoutumismaksun ja sitoutuvat tarkistamaan tietojensa paikkansapitävyyden säännöllisesti. Monet alla esitellyistä yrityksistä olivat mukana Paralympiakomitean, LAB-ammattikorkeakoulun ja Metsähallituksen vuosina 2018-2020 toteuttamassa Luonto kaikille -hankkeessa. Yritysten kuvauksissa on hyödynnetty heidän itse ilmoittamiaan tietoja. Lisätietoja saat yritysten nettisivuilta ja palveluiden sopivuudesta juuri sinun tai ryhmäsi tarpeisiin kannattaa kysyä suoraan yrityksistä. Tutustu ja varaa seuraava luontoelämys itsellesi, perheellesi tai ryhmällesi!

Railo Outdoor, koko Suomi

Mika Railon Railo Outdoor tarjoaa esteettömiä luontopalveluita – retkiä, vaelluksia, tyky-päiviä, eräkursseja – erityisryhmille. Kaikki retket suunnitellaan yhdessä tilaajan kanssa asiakkaan tarpeet huomioon ottaen. Railo Outdoorsin päämaja on Helsingissä, mutta ryhmien toiveiden ja tarpeiden mukaan toimintaa voidaan järjestää eri puolilla Suomea. Räätälöitävät esteettömät luontokokemukset voivat olla mitä vaan puolenpäivän kahvituokiosta Helsingin ympäristössä viikon extreme-vaellukseen Lapin tuntureilla. Kesällä 2019 Mika veti kolmen päivän vaelluksen näkövammaisille nuorille Evon retkeilyalueella osana Luonto kaikille -hanketta. Lisätietoa siitä voit lukea täältä.

Klikkaa itsesi Railo Outdoorin sivuille, laita viestiä mika@railo.net tai soita Mikalle 040 667 1055.

Matrocks Oy, koko Suomi

Matrocks tarjoaa esteettömiä kuljetus- ja ohjelmapalveluita ryhmille. Matrocks sijaitsee Tampereen seudulla, mutta palvelee ympäri Suomen. Valikoima on monipuolinen ja räätälöitävissä ryhmän mukaan. Matrocksilla on valmiita esteettömiä ohjelmapalvelupaketteja, mutta niitä voidaan räätälöidä myös ryhmien toiveiden mukaan. Luontopalveluista ”Suo, soitto & suklaasuukko” on Matrocksin suosituin luontopaketti, jossa on huomioitu esteetön kyyti, ohjelma, ruokailut & kohteet. Matrocksilla on täysikokoinen inva-varusteltu turistibussi, josta löytyy inva-hissi ja tilava inva-wc. Bussiin mahtuu 8 pyörätuolin lisäksi 24 kävelevää henkilöä. 

Klikkaa itsesi Matrocksin sivuille, laita viestiä asiakaspalvelu@matrocks.fi tai soita 040 554 4204.

Porvoon Kala- ja saariretket, Helsinki & Porvoo

Porvoon Kala- ja saariretket tarjoaa esteettömiä saariretkiä Porvoon ja Helsingin kauniissa saaristossa. Retket räätälöidään aina asiakkaan toiveiden mukaan turvallisesti ja laadukkaasti. Merellä liikutaan vakaalla ja merikelpoisella 7-metrisellä veneellä, joka on varustettu avautuvalla keularampilla. Retkisuunnitelmista riippuen veneen kannelle saa tukevasti kiinnitettyä 4-6 pyörätuolia. Retket voivat olla ihan vain fiilistelyä merellä, kalastusta tai vaikkapa nokipannukahveista nauttimista saarikohteessa. Hienointa on päästä nauttimaan saaristoluonnon rauhasta ja sen uskomattomasta kauneudesta kokeneen saaristo-oppaan kanssa.

Klikkaa itsesi Kala- ja saariretkien sivuille tai laita viestiä myynti@kalajasaariretket.fi

Oivallusvaara Oy, Sipoonkorven kansallispuisto

Oivallusvaara Oy tarjoaa kehittämäänsä Metsävastaanotto®-nimistä palvelua, jossa ryhmä (noin 10 henkeä) pääsee osallistumaan metsäretkelle työterveyshuollon erikoislääkärin opastamana. Retkellä ohjaavat lisäksi toimintaterapeutti ja fysioterapeutti. Metsävastaanotolla® osallistujat pääsevät kuulemaan luonnon tutkituista terveysvaikutuksista, nauttimaan rauhallisesta yhdessäolosta, saavat vinkkejä omaan hyvinvointiin ja ennen kaikkea saavat vahvistusta sille, että luonto on tärkeä osa ihmisen hyvinvointia. Retken päätteeksi ryhmältä kerätään sähköinen palaute, josta koostetaan ryhmälle yhteinen Hyvinvointiraportti. Raportin kautta on mahdollista tarkastella mm. sitä miten palauttava retki oli tai kuinka tärkeäksi osaksi luonto koetaan osallistujien kesken. Oivallusvaaran Metsävastaanottoja® on järjestetty tyhy-päivinä, yhdistyksille jäsentoiminnan muotona sekä yksityisille perheille. Metsävastaanotolla® voidaan asiakkaan toiveiden mukaan järjestää lisäksi ruokailu tai esimerkiksi tulinäytös. Saadun palautteen mukaan Metsävastaanotolle® osallistuminen on avannut osallistujien ymmärrystä luonnon merkityksestä omaan hyvinvointiin eri tavoin. Esteetön luonto Metsävastaanottojen järjestämiseen löytyy esimerkiksi Sipoonkorven kansallispuistosta, mutta niitä voidaan järjestää myös muilla esteettömillä reiteillä. Sipoonkorven esteettömän reitin kuvaus löytyy Oivallusvaaran sivuilta. Oivallusvaaralla on Yhdenvertaista palvelua kaikille -merkki ja he ovat Vammaiskortti-kohde. Metsävastaanottoja on järjestetty Luonto kaikille -hankkeessa ja Oivallusvaara on toteuttanut esimerkiksi Porvoon Invalidit ry:lle koko perheen Esteettömän Keskiaikaseikkailun Porvoossa.

Klikkaa itsesi Oivallusvaaran sivuille, laita viestiä toimintaterapeutti Eerika Korhoselle eerika@oivallusvaara.fi tai soita p. 040 0933508.

FoRestful, Etelä-Suomi

FoRestful tarjoaa esteettömiä luontopalveluita muun muassa Nuuksion, Liesjärven ja Torronsuon kansallispuistoissa sekä lukuisilla yhteistyökumppaneiden virkistysalueilla. Lataudu Luonnosta -sloganin mukaisesti toiminta painottuu luonnosta sekä keholle että mielelle saatavaan hyvinvointiin. FoRestful tarjoaa ryhmille esteettömästi mm. Metsämieliretkiä (metsämindfulness), luontoretkiä, villiyrttiretkiä sekä erilaisia hauskoja kisailuja. Ja mikäs sen parempaa kuin istahtaa vielä retken päätteeksi nuotiolle nokipannukahveille, kuuman keiton ääreen tai vaikka suosituille lettukesteille! Kaikki tapahtumat ja retket suunnitellaan yhdessä tilaajan kanssa ryhmän toiveiden ja tarpeiden mukaisiksi. FoRestful on järjestänyt muun muassa Nuorisoyhteistyö Seitin Nuuksion Olympialaiset ja Lettukestit osana heidän Nuuksion Erä- ja Luontoviikonloppua.

Klikkaa itsesi FoRestfulin sivuille, laita viestiä Inu Pellille inu@forestful.fi tai soita
p. 050 5413 252.

IMG_20200523_141440

Ricasluonto, Etelä-Suomi

Ricasluonnon Marica Korolainen tarjoaa luontopalveluita pääkaupunkiseudulla, Loviisassa ja lähiympäristössä sekä tarpeen mukaan myös muualla Suomessa. Ricasluonnon palveluihin kuuluvat perheille suunnatut teemalliset metsäretket ja ohjelmalliset metsäsynttärit sekä metsämieliretket nuorille ja aikuisille. Kaikki palvelut ovat sovellettavissa erityisryhmille sekä suurin osa myös liikuntarajoitteisille. Ricasluonto oli mukana Luonto kaikille -hankkeessa järjestämässä ”erityislasten perheet lähiluonnossa” -viikonloppua sekä metsäpäivää erityistä tukea tarvitsevien lasten päiväkotiryhmälle. Metsämieliretki järjestettiin pyörätuolin käyttäjien luontotapahtumassa. Maricalla on monipuolinen koulutustausta ja kokemusta monenlaisista asiakasryhmistä.

Klikkaa itsesi Ricasluonnon sivuille, laita viestiä ricasluonto@gmail.com tai soita p. 040 5706 623.

Erärenki, Hämeen järviylänkö/ Tammela, Forssa

Kokenut Erärenki Jouni Palén tarjoaa luontoretkien opastuksia ja järjestelyjä Liesjärven ja Torronsuon kansallispuistoihin sekä Järviylängön muihin kohteisiin maalla ja vesillä (kanooteilla). Erärengen matkassa esteetön luonto avautuu tarkkaan valikoiduilla reiteillä ja luontoretkien sisältö voidaan suunnitella yksilöllisten tarpeiden mukaisesti. Erärengiltä voit myös vuokrata tuplapotkupyörän tai potkukelkan kulkemisen tueksi Liesjärven kansallispuistoon. Erärengin tärkeimpänä yhteistyökumppanina on Metsähallitus. Ruokapalveluiden järjestämiseksi on useita mahdollisuuksia kohteesta riippuen. Majoituksessa esim Lindabella ja Eräkeskus Metsäkouluntie ovat esteettömiä ja lisäksi on useita paikkoja, jotka ovat saavutettavia osalle. Erärengin sivuilla on tarkempia kuvauksia reittivaihtoehdoista.

Klikkaa itsesi Erärengin esteettömiä palveluita esittelevälle sivulle, laita viestiä erarenki@gmail.com tai soita p. 050 5454722.

Ankkapurhan Kulttuurisäätiö, Nuorisokeskus Anjala, Anjala (Kouvola)

Nuorisokeskus Anjala palvelee ensisijaisesti valtakunnallista nuorisotoimintaa, leiri- ja luontokoulutoimintaa sekä nuorisomatkailua. Alueella on kuitenkin palveluita myös aikuisryhmille ja yksittäisille matkailijoille. Jousiammunta onnistuu niin sisä- kuin ulkotiloissa ja sopii kaikenikäisille. Melontaan tutustuminen Kymijoella soveltaen ryhmän tarpeiden mukaan. Erätaidot ja nokipannukahvien keitto piha-alueen tulipaikoilla ryhmän kanssa yhdessä tai kahvit valmiiksi keitettyinä. Omatoimiretkillä Ankkapurhassa voi tutustua alueeseen mobiilireittien kautta. Majoitusmahdollisuus esteettömässä Kuusela-huoneistossa tai halutessaan tentsile-puumajoitteessa puistossa tai lähilaavun ympäristössä. Kesäisin Ankkapurhassa on makasiinikahvila sekä puistokonsertteja. Lisää ohjelmia ja palveluita löytyy nettisivuilta. Toiminta räätälöidään mielellään soveltuvaksi asiakkaiden tarpeisiin huomioiden erilaiset tarpeet esteettömyydelle ja käveleviä ja apuvälineitä käyttäviä asiakkaita on säännöllisesti. Nuorisokeskus Anjalan ohjaajia on ollut mukana Luonto kaikille –hankkeen seminaareissa ja mukana toteuttamassa yhtä hankkeen pilottia, luontoleiriä Evolla. Nuorisokeskus Anjala on mukana myös syksyllä 2020 käynnistyneessä Kouvolan kaupungin kolmivuotisessa soveltavan liikunnan hankkeessa yhdessä Kouvolan Vammaisjärjestöjen Yhdistys ry:n ja paikallisten urheiluseurojen kanssa.

Klikkaa itsesi Nuorisokeskus Anjalan sivuille ja Ankkapurhan sivuille, laita viestiä nuorisokeskusanjala@ankkapurha.fi tai soita toimistoon p. 040 540 0049. Toimisto on avoinna Ma-To: 8-16 & Pe: 8-15.

IMG_1974

Kalastus ja Majoitus Rysä Oy

Kalastus ja Majoitus Rysä Oy tarjoaa esteetöntä majoitusta sekä kalastus- ja veneretkiä Päijänteellä liikuntarajoitteisille, näkövammaisille, heidän perheilleen ja erilaisille erityisryhmille. Rysä Oy oli mukana Luonto kaikille -hankkeessa ja järjesti pilottitapahtuman vaikeavammaisille lapsille ja heidän perheilleen yhdessä Malikkeen kanssa. Tuon viikonlopun tunnelmia voi katsoa videolta täältä.

Klikkaa itsesi Kalastus ja Majoitus Rysä Oy:n sivuille, laita viestiä Kari Nenoselle kari.nenonen@rysa.fi tai soita p. 0500 608 799

LuontoLeena, Ylöjärvi

LuontoLeenan Leena Löfin luontoretkellä esteetön luonto löytyy Seitsemisen kansallispuiston Soljasten suoluonnosta Ylöjärvellä. Leena on ollut järjestämässä muun muassa Leijonaemojen Perhe edellä puuhun -hankkeen luontotapahtumaa ja palvelee kaiken ikäisiä. Luontoretkellä kuljetaan Seitsemisen Saari-Soljasen keittokatokselta esteetöntä, leveää polkua ja pitkospuita Kirkas-Soljasen katselulavalle. Retkellä tutustutaan monipuoliseen suoluontoon ja sen lajeihin ja tehdään jokaiselle sopivia Metsämieliharjoitteita. Katselulavalla on pidempi tauko, jossa on mahdollisuus istua. Reitin pituus on yhteensä noin kilometri. Lopuksi tehdään nuotio, syödään eväitä ja nautitaan nokipannukahvit. Retki soveltuu pyörätuolilla, rollaattorilla, tukisauvoilla tai muilla apuvälineellä liikkuville. Kohteessa on esteetön kuivakäymälä. Retken kesto: noin 2-3 tuntia. Hinta noin 35 eur/hlö. Lopullinen hinta määräytyy osallistujamäärän ja halutun palvelutarpeen mukaisesti.

Klikkaa itsesi LuontoLeenan sivuille tai laita Leenalle sähköpostia luontoleena@gmail.com

Fiex Oy, Pirkanmaan alue

Tampereen seudulla ja Pirkanmaalla, mutta tilauksesta muuallakin toimiva Fiex Oy vie vesille esteettömällä ja tasaisesti kulkevalla katamaraaniveneellä. Veneellä voidaan tehdä ajelutuksia, kuljetuksia tai kalastusmatkoja. Veneeseen on helppo siirtyä pyörätuolilla ja muilla apuvälineillä tai silloin, jos käveleminen on haastavaa. Fiex Oy on vienyt vesille yksittäisiä ihmisiä tai isompia ryhmiä, kaveriporukoita ja ryhmiä asumispalveluyksiköistä. Kaikki ovat kunnosta riippumatta tervetulleita!

Klikkaa itsesi Fiex Oy:n sivuille, laita viestiä info@fiex.fi tai soita p. 044 245 0548

Hooked Saimaa, Otava/Kangasniemi

Hooked Saimaa järjestää esteettömiä kalastus- ja retkeilyretkiä Puulalla Otavassa ja Kangasniemellä – kalastaen, risteillen, seikkaillen tai hiljaisuudesta nauttien. Retket toteutetaan Flatrock-lautalla, johon on helppo siirtyä myös pyörätuolilla. Esimerkin Otavan satamasta Mikkelistä lähtevästä retkestä löydät täältä. Retket voidaan suunnitella asiakkaan toiveen mukaan. Esteettömiä retkiä on tähän mennessä toteutettu muun muassa Estery ry:n kanssa.

Klikkaa itsesi Hooked Saimaan sivulle, laita viestiä info@hookedsaimaa.fi tai soita Eemelille p. 044 972 5746.

SaimaaHoliday Oravi, Oravi (Savonlinna)

Savonlinnan lähellä, Saimaan kauneudessa sijaitseva SaimaaHoliday Oravi tarjoaa erilaisia esteettömiä veneretkiä esteettömällä veneellä, johon pääsee helposti myös erilaisilla apuvälineillä. Veneellä onnistuvat muun muassa norppasafarit, järvisafarit, reittimatka Linnansaaren kansallispuistoon sekä kalastusretket. Täältä Palmuasemalta voit lukea minun kokemukseni esteettömästä norppasafarista.

Klikkaa itsesi SaimaaHoliday Oravin sivuille, laita viestiä oravi@saimaaholiday.net tai soita 044-2747078.

IMG_0399

Esteetön luonto muualla netissä

Palmuaseman jutut Suomen luontokohteista

Retkipaikka.fi -sivun jutut esteettömästä retkeilystä

Metsähallituksen Luontoon.fi -sivun osio esteettömistä luontokohteista

Helsingin seudun esteettömät luontoelämykset MyHelsinki -sivulla

Luonto kaikille -hankkeen materiaaleja Paralympiakomitean sivuilla

Esteettömiä kalastuspaikkoja Suomen vapaa-ajan kalastajien sivulla

Toimintavälineitä, tapahtumia ja tietoa vaikeastivammaisille henkilöille sekä koulutusta ja tietoa ammattilaisille Malikkeen sivuilla.


Tarjoaako sinun yrityksesi esteettömiä luontopalveluita, jotka ovat esillä myös kotisivuillasi? Jos haluat mukaan tähän artikkeliin, laita viestiä sanna@palmuasema.fi

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

No Comments

    Leave a Reply