Valikko
Hotellit Suomessa / Keski-Suomi

Esteetön Maalaishotelli Morva

Punainen Maalaishotelli Morva etupihalta kuvattuna.

Kaupallinen yhteistyö: Visit Jyväskylä Region

Rakastuin Jämsässä sijaitsevaan Maalaishotelli Morvaan välittömästi, kun käännyimme hotelliin johtavalle tielle ja näin ympärillä avautuvat pellot ja maiseman. Vai olikohan se vasta siinä kohtaa, kun nousimme autosta ja kukko ja kanat tulivat tervehtimään? No, viimeistään, kun menimme sisään vanhasta navetasta kunnostettuun tunnelmalliseen maalaishotelliin. Vietin hotellissa yhden vuorokauden avustajani Sallan kanssa osana neljän päivän reissua, jossa tutustuin Keski-Suomen esteettömiin mahdollisuuksiin elokuussa 2022. Perheomisteisessa Maalaishotelli Morvassa ilahdutti moni asia, mutta erityisesti se, että myös meidät esteettömyyttä tarvitsevat asiakkaat on huomioitu. Ympäri vuoden auki oleva pieni ja kodikas 14 huoneen hotelli sopii hyvin yksittäisille matkailijoille, mutta myös pienille ja vähän suuremmillekin ryhmille. Maalaishotelli Morvassa on järjestetty muun muassa erilaisia leirejä, lukuisia syntymäpäiväjuhlia ja muita max. 50 hengen yhteisiä juhlahetkiä, yritysten kehittämis- ja virkistymispäiviä sekä hyvän olon retriittejä.

Saapuminen

Maalaishotelli Morva sijaitsee Juokslahdella Jämsässä, keskellä maaseutua, mutta silti lähellä. Jämsän keskustasta ajaa Morvaan noin 20 minuutissa ja Himoksen laskettelukeskukselta tai lukuisten Himoksen kesätapahtumien keskipisteestä vain vartissa. Jyväskylästä matka taittuu noin 40 minuutissa ja Tampereelta noin 1,5 tunnissa. Auton Maalaishotelli Morvaan saapuminen kyllä vaatii. Hotellin pihalla on maksutonta parkkitilaa. Pihalla on myös neljä maksullista karavaanaripaikkaa.

Maalaishotelli Morvan sisäänkäynti edestä kuvattuna.
Maalaishotelli Morvan pääsisäänkäynti sivusta päin kuvattuna.

Majoitusvaihtoehdot ja esteettömät huoneet

Majoituskapasiteettia Morvassa on noin 50 hengelle. Kahden hengen huoneita, neljän hengen huoneita omalla sisäänkäynnillä sekä kaksi omassa rauhassa sijaitsevaa tilavaa mökkiä. Kahden hengen huoneista kaksi on esteettömiä. Lisäksi muutama muu huone on esimerkiksi kylpyhuoneen mitoiltaan samanlaisia kuin esteettömät huoneet, mutta niissä ei ole tukikaiteita. Osa huoneista sijaitsee portaiden päässä, joten liikuntarajoitteesta kannattaa huonetta varatessa kertoa, vaikka et tarvitsisikaan esteetöntä huonetta.

Meidän kahden hengen huone oli todella kaunis ja kodikas, mutta ahdas. Mahduin kuitenkin sähköpyörätuolillani riittävän hyvin liikkumaan. Huoneesta oli väliovi viereiseen kahden hengen huoneeseen. Huoneessa on kaksi erillistä Unikulman hyvää sänkyä (ei sähköisesti säädettäviä), pöytä ja ihana vaatekaappi. Kylpyhuoneessa on tukikaiteet wc-istuimeen kiinnitettynä, lavuaari ja suihku. Maalaishotelli Morvassa on lainattavissa pyörällinen suihkutuoli ja pyörätön vaihtoehto. Katso alta video, jossa esittelen esteettömän huoneemme ja kuljen läpi hotellin yleisten tilojen.

Maalaishotelli Morvan esteetön huone. Keskellä sängyt, vasemmalla vaatekaappi ja oikealla pöytä ja tuoli.
Maalaishotelli Morvan esteetön huone ovelta päin kuvattuna. Kuvassa yöpöytänä toimiva tuoli, kaksi sänkyä ja taustalla pöytä sekä kylpyhuoneen ovi.
Maalaishotelli Morvan esteettömän huoneen kylpyhuone. Edessä lavuaari, oikealla wc-istuin, jossa istuimeen kiinnitetyt tukikaiteet.

Ravintola

Ravintola sijaitsee Maalaishotelli Morvan päärakennuksessa, jossa huoneetkin ovat. Ruoka on Maalaishotelli Morvan ylpeydenaihe ja sitä valmistetaan rakkaudella. Ruoka tulee läheltä, mahdollisimman paljon omalta tilalta. Saimme maistaa mitä se tarkoittaa. Illallisella nautimme lohta, varhaisperunoita sekä sieniä, kasviksia ja villiyrttejä omilta tiluksilta. Tuoreuden, puhtauden ja lisäaineettomuuden maistoi selvästi ja jokainen maku pääsi upeasti esiin. Vuodenajat näkyvät Maalaishotelli Morvan tarjonnassa ja pöytään tuodaan satokauden mukaiset herkut. Myös erityisruokavaliot pystytään huomioimaan.

Itse tehty aamiainen kuuluu aina majoituksen hintaan. Yleensä aamiainen nautitaan runsaasta buffet-pöydästä. Meidän yöpymisen aikaan yöpyjiä oli kuitenkin sen verran vähän, että meille koostettiin pöytään runsas aamiaislautanen. Itse tehtyä leipää (mm. ruisleipä luomurukiista leivottuna yli 100 vuotta vanhaan juureen), leikkeleitä, pehmeintä koskaan maistamaani puuroa oman pihan marjoilla yms.

Maalaishotelli Morvan ravintola. Kuvassa pitkät pöydät ja valkoiset tuolit, taustalla baaritiski.
Illallinen Maalaishotelli Morvassa. Lautasella lohta ja vihanneksia sekä leipää. Kuvassa myös valkoviinilaski ja kukkamaljakko.
Aamiaislautanen Maalaishotelli Morvassa. Leipää, leikkeleitä, tomaattia, kurkkua, viinirypäleitä ja keksejä.
Haudutettu kaurapuuro, jossa päällä tuoreita marjoja.

Yleiset tilat ja sauna

Maalaishotelli Morvan tarina on kiinnostava. Maatila on ollut nykyisen omistajan Teijan perheellä jo neljän polven ajan. Majatalo entisen navetan tiloihin perustettiin vuonna 1998. Vuonna 2020 majatalo Morva uudistui Maalaishotelli Morvaksi. Morvan tarinaan voi tutustua hotellin sivuilla. Historia näkyy Morvassa esineinä, kuvina ja henkenä. Hotelli on kodikas ja asiakkaat ovat enemmänkin vieraita. Takkahuoneessa oli ihana viettää iltaa illan jo viilennyttyä. Myös hotellin käytävillä oli tunnelmallisia nurkkauksia.

Maalaishotelli Morvan saunatilat ovat esteettömät. Pukuhuone ja suihkutilat ovat tosi tilavat ja myös saunaan mahtuu suihkupyörätuolilla. Hotellilta voi lainata suihkupyörätuolia. Käytävässä sijaitsee yleinen wc, joka on tilava ja wc-istuimessa on istuimeen kiinnitetyt tukikaiteet.

Maalaishotelli Morvan takkahuone. Vasemmalla piano, oikealla keinutuoli ja edessä pöytäryhmä ja takka.
Maalaishotelli Morvan yleinen esteetön wc. Oikealla lavuaari, etuoikealla normaalikokoinen wc-istuin tukikaiteilla ja vasemmalla pienempi lasten wc-istuin.
Maalaishotelli Morvan takkahuoneen sohvaryhmä ja kirjahylly.
Maalaishotelli Morvan käytävä, jossa nojatuolit.
Maalaishotelli Morvan sauna ovelta kuvattuna.
Maalaishotelli Morvan suihkut.

Piha ja ympäristö

Maalaishotelli Morvalla on iso piha sekä etupihalla että takapihalla. Takapihalla on myös uintiin soveltuva lampi sekä grillikatos. Hotellin sisäänkäynniltä takapihalle johtaa jyrkkä hiekkamäki. Sähköpyörätuolilla pääsin hyvin, mutta monilla muilla apuvälineillä voi olla vaikeaa. Lumiseen aikaan pihaan tulee suosittu pulkkamäki. Morvan edestä lähtee 1,8 kilometrin mittainen Metso-hyvinvointipolku, jonka varrella on erilaisia hyvinvointirasteja. Me kuljimme reitin puoliväliin ja se oli tasaista soratietä. Moni rasti sijaitsi hankalammassa maastossa. Käännyimme reitin puolivälissä takaisin. Reitti näytti muuttuvan hieman haastavammaksi ja koska hyttyset kiusasivat, päätimme jättää varmuuden vuoksi loppureitin ensi kertaan. Sellainen nimittäin ihan varmasti joskus tulee.

Maalaishotelli Morva kuvattuna takapihalta. Kuvassa suuret viheralueet ja taustalla hotelli.
Hotellin takapihan nurmikenttä, jossa jalkapallomaali. Kauempana lampi.
Lammen rannassa oleva grillikatos.
Sanna Kalmari sähköpyörätuolillaan lammen rannassa, taustalla grillikatos.
Sanna Kalmari kulkemassa sähköpyörätuolilla Maalaishotelli Morvan Metso-hyvinvointipolulla.
Maalaishotelli Morvan takapihan huoneet omalla sisäänkäynnillään.
Maalaishotelli Morvan lampi ja laituri.

Lisää esteettömiä majoitusvaihtoehtoja Keski-Suomessa

Voit hakea majoitusvaihtoehtoja Visit Jyväskylä Regionin sivulla. Esteettömyyden voi laittaa yhdeksi kriteeriksi hakua tehdessä. Seuraavista linkistä löydät minun kokemukseni:

GreenStar Hotel Jyväskylä
Hotelli Verso, Jyväskylä
Hotelli Scandic Station Jyväskylä

Tutustu Keski-Suomen esteettömiin mahdollisuuksiin

Esteetön Keski-Suomi – näe, koe ja herkuttele
About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

1 Comment

  • Tämän kaltaiset persoonalliset majapaikat ovat erityisesti omaan mieleen. Varsinkin lomalla tulee suosittua tämänkaltaista majoitusta. Tästä en ollut kuullutkaan aikaisemmin. Jyväskylässä ei itse varsinaisesti tule yleensä kylläkään lomailtua, mutta silloin tällöin tulee kuitenkin yövyttyä yksi yö, kun on menossa muualle. Kuvien perusteella myös huone vaikuttaa oikein kivalta ja ravintolapalvelut kuulostavat hyviltä.

    Reply

Leave a Reply