Valikko

Esteetön matkailu

Esteetön matkailu

Tervetuloa Palmuasemalle, Suomen suosituimpaan esteettömän matkailun blogiin ja tietolähteeseen. Olen Sanna Kalmari, sähköpyörätuolilla liikkuva esteettömän matkailun ammattilainen ja Palmuaseman luoja. Palmuasema syntyi vuonna 2011 vastaamaan hurjaan tiedon tarpeeseen liittyen esteettömään matkailuun. Kaikki täällä on lähtöisin minusta: minun kokemuksistani Suomesta ja eri puolilta maailmaa, omilta matkoiltani sekä työmatkoiltani matkanjohtajana lukuisilla esteettömillä matkoilla. Palmuasemalle olen keskittänyt omat kokemukseni eri kohteista sekä käytännön vinkit esteettömään matkailuun. Esteettömyyttä tarkastellaan Palmuasemalla pääasiassa omastani eli pyörätuolinkäyttäjän näkökulmasta. Ammatillinen osaamineni ja kokemukseni on opettanut kuitenkin myös muiden esteettömyyttä tarvitsevien asiakasryhmien tarpeet, joita pyrin nostamaan esiin aika-ajoin täällä ja aina asiantuntijapalveluissani.

Tutustu asiantuntijapalveluihini yrityksille, oppilaitoksille ja esteettömiä matkailupalveluita tarvitseville: www.esteetonmatka.fi

Viisi faktaa: Mitä on esteetön matkailu?

  1. Esteettömyys matkailussa hyödyttää kaikkia, mutta on vammaisille ihmisille myös ihmisoikeiskysymys. Minulle portaat ovella tarkoittaa samaa kuin ovella olisi kyltti, jossa lukisi, että pyörätuolinkäyttäjät eivät ole tervetulleita.
  2. Noin 25 % matkailijoista tarvitsee matkoillaan esteettömiä palveluita. Esteettömyyttä tarvitseva matkailija matkustaa keskimäärin 1,9 ihmisen kanssa. Puhumme siis todella suurista luvuista, emme pienistä marginaaliryhmistä.
  3. Esteettömiä matkailupalveluita tarvitsevat ei ole oma erillinen matkustajaryhmänsä, vaan osa kaikkia. Esteettömyyttä tarvitsevia on lapsiperheissä, häämatkailijoissa, luksusmatkailijoissa, budjettimatkailijoissa, työpaikkojen tyky-päivän viettäjissä, luontomatkailijoissa jne.
  4. Esteetön matka on aina ensisijaisesti matka, jolle ei lähdetä hakemaan vain esteettömyyttä, vaan samoja elämyksiä kuin kaikilta matkoilta. Esteettömyys on kuitenkin kriteeri, josta ei voi tinkiä.
  5. Esteettömän matkan suunnittelun tueksi tarvitaan paljon ennakkotietoa, jota on tällä hetkellä saatavilla aivan liian vähän.

Missä esteetön matkailu onnistuu?

Maailma on avoin myös liikuntarajoitteisille ja kaikille löytyy aivan varmasti sopiva kohde riippumatta vamman laajuudesta. Ihmisten tarpeet ovat todella erilaisia. Onnistunut matka lähtee siitä, että esteettömyyttä tarvitseva henkilö itse tiedostaa omat tarpeensa ja toiveensa paitsi yleisen matkakohteen tarjonnan, myös esimerkiksi majoituksen suhteen. On tärkeää miettiä, missä asioissa on valmis joustamaan ja mitkä taas ovat ehdottomia tarpeita. Matkanjärjestäjien taas on hyvä tuntea tarjontansa myös esteettömyyden osalta. Kaikilla matkanjärjestäjillä on ihan varmasti kohteita, joissa pärjää myös pyörätuolin kanssa. Eivät välttämättä kaikki pyörätuolin käyttäjät, mutta ainakin osa. Ongelma on usein siinä, että näitä kohteita ei mainosteta esteettömyys edellä, eivätkä työntekijätkään oikein tiedä niistä. Suomessa Matka-Agenteilla on osaamista esteettömän matkailun osalta ja valikoimissa kohteita, jotka on erityisesti suunniteltu liikuntarajoitteisia ajatellen. Risteilykeskus taas tuntee hyvin esteettömyyttä tarvitsevien risteilymatkustajien tarpeet ja osaa rakentaa jokaiselle sopivan risteilyloman.

Mistä löydän tietoa?

Olet tullut oikeaan paikkaan! Löydät Palmuasemalta tietoa kohteista Suomessa, Euroopassa ja kaukokohteissa. Olen myös koonnut paljon käytännön vinkkejä esteettömään matkaan.

Tervetuloa inspiroitumaan!

%d bloggaajaa tykkää tästä: