Valikko
kotka / yhteistyö

Esteetön ja monipuolinen Merikeskus Vellamo

Kaupallinen yhteistyö: Merikeskus Vellamo

Käyn matkoillani liian vähän museoissa. Jotenkin en malta pysähtyä katsomaan yksityiskohtia, kun ympärillä on niin paljon kaikkea. Niin oli kaupunkilomallani Kotkassakin, täydellisenä kesäviikonloppuna. Onneksi tein kuitenkin poikkeuksen tapoihini ja menin Merikeskus Vellamoon. Sillä paljon kaikkea löytyi sieltäkin. Oikeastaan valtavasti kaikkea. Ajoin katolle, viiletin pitkin esteettömiä käytäviä ja maltoin onneksi pysähtyä myös yksityiskohtien äärelle.

Merikeskus Vellamossa on merta rakastavalle houkuttelevaa jo nimi. Moderni rakennus sijaitsee Kotkan saarella (koska Kotka on oikeasti saari!), 1,5 kilometrin kävelymatkan päässä Kotkan linja-autoasemalta, jos tulet minun tavoin Kotkaan vähän pidemmältä. Kotka on itseasiassa niin lähellä Helsinkiä (2 tuntia bussilla), että sinne voi tehdä päiväreissunkin. Nähtävää Kotkassa on tosin pidemmäksikin aikaa, mutta päivässä ehtii kokea Merikeskus Vellamon. Koko keskus on täysin esteetön ja siellä oli oikeasti todella helppo liikkua. Sisään pääsee joko alaovesta tai nousemalla katolle eli ylätasanteelle. Alaovi aukeaa automaattisesti. Ovella on pieni kynnys, mutta sähköpyörätuolini nousi siitä hyvin. Vastassa on hissi, jolla noustaan yksi kerros ylemmäs. Toinen vaihtoehto on nousta ramppia pitkin suoraan ylätasolle. Vellamon arkkitehtuurissa on leikitelty rappujen sijaan rampeilla, mitä rakastan eniten. Sisääntuloaulassa sijaitsee tilava ja toimiva inva-wc. Lue lisää saavutettavuudesta Vellamon sivuilta.

IMG_6811

IMG_0740

IMG_6810

Merikeskus Vellamossa on itseasiassa monta museota yhden katon alla: Suomen Merimuseo, Kymenlaakson museo ja Merivartiomuseo. Osa näyttelyistä on pysyviä ja osa vaihtelee. Kaikkien museoiden näyttelyihin pääsee yhdellä ja samalla lipulla. Avustaja pääsee museoon maksutta. Aloitimme Lasia kaikille -näyttelystä. Vitriineissä on esillä yli tuhat Karhulan lasitehtaalla vuosina 1889-2009 valmistettua esinettä. Näyttelyssä on taidelasia, jota vietiin maailmalle ja josta suomalainen lasimuotoilu tuli vuosikymmeniä sitten tunnetuksi. Vähintään yhtä mielenkiintoista oli kuitenkin tutkia käyttölasituotteita, muun muassa lääke- alkoholi- ja virvoitusjuomapulloja. Joitain muistin lapsuudesta kaupan hyllyiltä, mutta monien aika ulottui ajalle ennen kuin minä kauppoja kiersin. Lasia kaikille -näyttely on nähtävillä 31.1.2021 saakka eli hyvin ehdit ihastelemaan!

IMG_6728

IMG_6742

IMG_6726

IMG_6739

IMG_6741

IMG_6745

Kymenlaakson museon näyttelyissä laitoin virtuaalilasit päähäni ja lentelin Sahasaaren yllä päätäni käännellen, sain paljon uutta tietoa alueen paikallishistoriasta ja uppouduin tutkimaan mielenkiintoisia historiallisia tarinoita. Merimuseoon hurahdin kuitenkin aivan erityisesti. Ehkä se on tämä risteilyinnostus, mutta olisin voinut tunti tolkulla lukea risteilymatkustamisen historiaa, katsella vanhan Finnjetin sisähytin yksityiskohtia, laivojen pienoismalleja ja vanhoista laivojen hylyistä nostettuja tavaroita. Tai kuinka mielenkiintoinen olikaan vanhoista matkoilta lähetetyistä postikorteista koostettu teos, jossa pääsi lukemaan kortteja eri puolilta maailmaa. Tarinoita merielämästä, naisten asemasta merellä ja välillä hengähdystauko meriaiheisia kappaleita soittavan jukeboksin luota. Sieltä vaan suosikkia valitsemaan! Merimuseo on jokaisen matkailijan koettava.

IMG_6750

IMG_6712

IMG_6713

IMG_6718

IMG_6724

IMG_6769

IMG_6777

IMG_6779

IMG_6780

IMG_6797

IMG_6781

IMG_6775

IMG_6784

IMG_6807

Museoelämykseen kannattaa yhdistää herkuttelu ravintola Laakongissa, joka sijaitsee Merikeskus Vellamon sisääntulokerroksessa. Nautimme viikonloppubrunssin, jonka teema vaihtelee kuukausittain. Me nautimme ihanista italialaisista herkuista, suolaisesta ja makeasta. Vatsat pysyivät täysinä lounasaikaan nautitin brunssin jälkeen pitkälle iltaan asti. Lämpimänä päivänä herkuista voi nauttia myös ulkoterassilla, josta avautuvat upeat merinäköalat. Laakonkiin voi piipahtaa nauttimaan myös kahvion tuotteista tai vaikka kesäisestä kuplivasta. Merikeskus Vellamo ei siis ole pelkkä museo, vaan kokonaisvaltainen elämys, joka soveltuu kaiken ikäisille, museoita ahkerasti kiertäville ja meille vähän toisenlaisille sekä ehdottomasti myös kaikilla tavoin liikkuville.

IMG_6702

IMG_6708

IMG_0732

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

No Comments

    Leave a Reply