Valikko
Florida / Hotellit ulkomailla / USA

Esteetön Miami Beach

Esteetön Miami Beach

Joulukuussa 2014 vierailin ensimmäisen kerran Miami Beachillä, enkä jotenkin syttynyt. Olen kyllä silloinkin kirjoittanut hyvistä hetkistä, mutta jotenkin läpi paistaa se, että odotin jotain vielä enemmän. Se oli ensimmäinen kertani Yhdysvalloissa ja ehkä odotin saavani kerralla vastinetta kaikille mielikuvilleni. Kun seuraavan kerran saavuin kaupunkiin helmikuussa 2019, matkanjohtajana esteettömällä risteilylomalla, tuntui kuin edessäni olisi ollut ihan eri esteetön Miami Beach. Kiintymykseni vahvistui niin ikään matkanjohtajareissulla helmikuussa 2020 ja nyt en malta odottaa, että pääsisin takaisin. Karibian risteilyiden yhteyteen Miami Beach sopii täydellisesti! Tässä kootut oppini kolmelta reissulta Miami Beachillä.

Siis mikä Miami Beach?

Miami Beach on ihan oma kaupunkinsa, ei Miamin ranta. Aivan Miamin kaupungin vieressä se kuitenkin sijaitsee, omana kapeana, noin 13 kilometrin mittaisena kaistaleenaan. Kaupunki jakautuu North Beachiin, Middle Beachiin ja South Beachiin, joka on kaupungin sykkivä keskus Art Deco -taloineen, ravintoloineen ja ostosalueineen. Miamin kansainväliseltä lentokentältä on Miami Beachin sykkeeseen noin 20 kilometrin matka. Miami Beachillä, kuten monessa muussakin kaupungissa Yhdysvalloissa tiet kulkevat hyvin loogisesti. Etelä-pohjoissuunnassa kulkevat isot nimetyt tiet. Miami Beachillä Collins Avenue kulkee aika lailla päästä päähän. Länsi-itä -suunnassa taas kulkevat näppärästi numeroidut Streetit. Kaupungissa on siis helppo suunnistaa, kun kadut ovat suoria ja numeroiden avulla pysyy koko ajan kartalla. Esittelen hotellit myöhemmin tässä jutussa, mutta kahdella ensimmäisellä reissulla asuin hotellissa Holiday Inn Miami Beach Oceanfront, joka sijaitsee 43 Collins Avenuella eli Collins Avenuella, kadun 43 kohdalla. Viimeisimmällä reissulla asuin hotellissa Riu Plaza Miami Beach, joka sijaitsee 31 Collins Avenuella eli Collins Avenuella, kadun 31 kohdalla. Esimerkiksi Lincoln Road ostoskatu taas sijaitsi katujen 16 ja 17 välissä ja South Beachin syke alkoi noin viidennestä kadusta eteenpäin. Yksi kortteli eli kahden kadun välinen pätkä on noin 100 metriä. Tällä tavoin voi hahmotella myös etäisyyksiä.

IMG_5425

IMG_5408

IMG_5432

Nähtävää ja koettavaa

Miami Beachin tunnusmerkki on Ocean Drive -katu, joka kulkee viidennen ja viidennentoista kadun välillä. Sen toisella puolella on Art Deco -taloja, joista lähes jokaisessa on ravintola ja kadulle levittyvä terassi. Lähes kaikkiin ravintoloihin on esteetön sisäänkäynti ja lähes kaikissa myös inva-wc. Siitä pidän, että Yhdysvalloissa pyörätuolisymbolein varustettuja kylttejä on lähes joka rakennuksen seinässä merkitsemässä esteettömyyttä. Ocean Driven ravintoloista voin suositella ainakin ravintola Larios on the Beachiä ja sen terassia. Toisella puolella katua taas on palmujen täyttämä Lummus Park ja leveä rantabulevardi.

Lincoln Road on katujen 16 ja 17 välissä sijaitseva, reilun kilometrin mittainen ostoskatu, josta löydät valtavasti kauppoja. Kadulla on myös joka makuun valtavasti ravintoloita, kahviloita ja baareja. Kaiken kaikkiaan Lincoln Roadilla on kiva tunnelma. Erityissuositus Books & Books -kirjakaupalle, jonne kuljetaan saman nimisen ravintola-kahvilan läpi.

Miami Beachin juttu on pitkä rantaviiva ja upeat hienohiekkaiset rannat. Varsinaista esteetöntä rantaa siellä ei kuitenkaan ole, sillä Yhdysvalloissa ei tunneta monin paikoin Euroopassa hyväksi havaittua puulaatoitusta rannoilla. Rantoja pääsee kyllä ihailemaan ihanalta rantabulevardilta ja laatoitus tai kumimatto vie hiekan alkuun asti. Erillisiä rantapyörätuoleja on saatavana ainakin rantavahtien päämajalla ”Beach Patrol Headquarterissa” osoitteessa 1001 Ocean Drive sekä South Pointe Parkissa. Ystäväni John testasi rantasähköpyörätuolia ja kirjoitti siitä Wheelchairtravel.org -blogissaan.

Miami Beach Botanical Gardeniin olen halunnut, mutta sen aukiolot eivät ole toistaiseksi osuneet yhteen omieni kanssa. Botanical Garden sijaitsee 19. kadun lähettyvillä osoitteessa 2000 Convention Center Dr., se on esteetön ja sisäänpääsymaksua ei ole.

Espanola way 14 ja 15 kadun välissä on ihana tunnelmallinen espanjalainen kortteli, johon kannattaa suunnata tunnelman ja hyvän ruuan perässä. Myöhäisiltapäivästä (noin 15.00-18.00) monissa ravintoloissa on hyviä tarjouksia. Ihania italialaisia ja Välimerellisiä herkkuja. Erityissuositus Mercato della Pescherialle.

Miami Downtownin pilvenpiirtäjiä en ole vielä koskaan päätynyt katsomaan, vaan Miami Beachillä on saanut hyvin aikaa kulumaan. Tämä on aika tyypillistä, sillä suurin osa matkailijoista suuntaa suoraan Miami Beachille. Miamin kaupungin puolelta haluaisin kyllä kokea ainakin kuubalaiskortteli Little Havanan sekä tämän hetken must-see -alueen Wynwoodin, joka on hipstereiden ja taiteilijoiden alue täynnä upeaa katutaidetta, museoita ja uusia ravintoloita ja kahviloita. Evergladesin kansallispuistoon joskus haluaisin, mutta sinne on matkaa Miamista noin 80 kilometriä.

IMG_5403

IMG_5405

IMG_5421

IMG_5418

IMG_5451

IMG_20200204_134517

IMG_5368

IMG_5362

Esteetön Miami Beach & liikkuminen

Oma suosikkitapani liikkua Miami Beachin alueella on ajella sähköpyörätuolilla paikasta toiseen. Parhaan mahdollisuuden siihen tarjoaa useiden kilometrien mittainen rantabulevardi. Paikoin puulaatoitusta, paikoin asfalttia, mutta kaikkialla ihanan tasaista. Talvella 2020 rantakatu oli paikkapaikoin suljettu, sillä sitä uudistettiin. Kuluneet puulaudoitukset korvataan päällystetyllä tiellä, mikä tekee siitä entistä esteettömämmän. Rantakadun lisäksi myös katuja pitkin pääsee kulkemaan, sillä toisin kuin monessa paikassa Yhdysvalloissa, Miami Beachillä on myös jalkakäytäviä. Matkan teko on kuitenkin hitaampaa kadun ylitysten ja paikoin hyvin kapeiden kohtien vuoksi. Kaiken kaikkiaan liikkuminen Miami Beachillä on helppoa, sillä korkeusvaihteluita ei ole ja kaikki tien ylitykset on madallettu.

Ihan kaikkialle ei kuitenkaan voi ilman kulkuvälineitä kulkea, esimerkiksi lentokentälle. Miamin puolella sijaitsee Miamin kansainvälinen lentokenttä, jonne muun muassa Finnair lentää suoria lentoja Helsinki-Vantaalta. Meillä on ryhmämatkoillamme ollut etukäteen varattu esteetön bussi lentokentältä siirtymisiin. Jos lentäisin Miamiin omalle matkalleni, valitsisin nyt todennäköisesti SuperShuttlen. Esteetön vaihtoehto on saatavilla ja varaus onnistuu helposti netissä. Varatessa pystyy valita yksityiskyydin tai jaetun kyydin. Yksityinen on luonnollisesti kalliimpi. Aiemmin eri puolilla Yhdysvaltoja toiminut SuperShuttle on lopettanut monessa kaupungissa, mutta Miamissa se vielä toimii.

Toinen vaihtoehto on ottaa taksi. Esteettömiä takseja on Miamin alueella saatavana vaihtelevasti. Ne ovat tavallisen taksin näköisiä ja hintaisia, mutta takana on ramppi ja tilaa yhdelle pyörätuolissa istuvalle. Neljä vuotta sitten saimme hotellilta taksin kohtuullisen nopeasti ja menimme sillä lentokentälle, sillä kertaa Fort Lauderdaleen. Myös lentokentän taksivälittäjä pystyy soittamaan esteettömän taksin, mutta kannattaa varautua odottamaan. Lentokentällä esteetöntä taksia tarvitseva voi suoraan kiilata mahdollisen jonon ohi taksijärjestelijän luo. Vetämilläni matkoilla on ollut kahdenlaisia kokemuksia esteettömien taksien saatavuudesta. Yksi seurue sai taksin samantien matkatessaan hotellilta Miamin puolelle Little Havana -kaupunginosaan. Paluutaksin he soittivat sieltä ja odottivat lopulta vajaa puoli tuntia. Toinen seurue taas tilasi taksin hotellille, odotti lopulta tunnin ja antoi periksi, kun taksia ei tullut. Tai ei antanut täysin periksi, vaan vaihtoi sähköpyörätuolin manuaalipyörätuolin, jolloin pystyy ottaa tavallisen taksin. Niitä on kaikkialla. Etukäteen tilattavia invatakseja voi tiedustella muun muassa iTransport Servicen kautta, mutta uskon hintojen olevan selvästi tavallista taksia kalliimpia.

Moni Floridaan matkaava vuokraa auton. Myös esteettömiä vuokra-autoja on hyvin saatavana.

Bussi on hyvä esteetön vaihtoehto kulkea Miami Beachillä ja myös Miamin puolelle, sillä kaikki bussit ovat esteettömiä. Sisään mennään etuovesta, johon kuski avaa automaattisen rampin. Yleensä pyörätuoli kiinnitetään bussin lattiaan. Olen käyttänyt bussia vain kerran, ensimmäisellä reissulla, kun matkasimme hotellilta Aventura-ostoskeskukseen kätevästi bussilla. Alennuksia tai ilmaisia matkoja pyörätuolin käyttäjälle tai avustajalle ei tunneta, mutta liput ovat halpoja.

Uusi tuttavuus viime reissuilla on ollut Trolley. Täysin ilmainen, bussin kaltainen väline, joka kulkee Miami Beachin alueella. Holiday Inn Miami Beach Oceanfront -hotellilla asuessa käytin Middle Beach Trolleyä, jonka pohjoisin piste oli hotellillamme päin ja eteläisin piste Lincoln Road -ostoskadulla. Pohjoisessa kulkee North Beach Trolley ja etelässä South Beach Trolley. Trolleyn kyytiin pystyi hypätä hotellimme edestä. Silloin tosin reitti kulki kiemurtelemassa sairaaloiden yms. pihalla, mikä oli tavallaan ihan hyvä sightseeing-kierros, mutta vei vähän aikaa. Kaikissa Middle Beach Trolleyn autoissa on hissi. Toinen vaihtoehto on Collins Express Trolley, joka kulkee Collins Avenueta pitkin pysähtyen vain osalla pysäkeistä. Näiden osalta minulle ei täysin selvinnyt, ovatko ne kaikki esteettömiä. Trolleyt kulkevat noin vartin välein. Pysäkille mennään, viitotaan trolley pysähtymään ja kuski tulee auttamaan hissin kanssa. Tämä oli yksi hyvä keino siirtyä hotelliltamme Lincoln Roadille ja sitten siitä eteenpäin kävellen South Beachin sykkeeseen. Lue lisää trolleystä ja niiden reiteistä (englanniksi).

IMG_20200204_133321

IMG_20200203_180429

IMG_5456

IMG_20200204_173638

IMG_5343

IMG_5345

IMG_5348

Hotellit

Hotellit Miami Beachillä ovat kalliita (niin kuin monet muutkin palvelut). Pääsääntöisesti mitä lähempänä South Beachin Ocean Drivea ja Lincoln Roadia ollaan, sitä enemmän nousevat hinnat. Toisaalta tuo alue on suositeltava, sillä kaikki on silloin lähellä. Esteettömiä huoneita on hyvin monissa hotelleissa ja monista niistä on tiedot hotellin nettisivuilla, joten valinnanvaraa löytyy. Suurimmassa osassa hotelleja esteettömiä huoneita on vain parisängyllä, mutta erillisiä sänkyjäkin löytyy osasta hotelleja, jos sellaiset on toiveissa. Sängyt ovat kaikkialla Yhdysvalloissa pääsääntöisesti paljon korkeampia mihin olemme Suomessa tottuneet. Myös kokolattiamatot huoneissa ovat yleisempiä kuin Suomessa. Esteettömissä huoneissa tukikaiteet kylpyhuoneessa ovat yleensä wc-istuimen toisella sivulla ja takana, ei molemmilla sivuilla.

Kahdesti olen yöpynyt hotellissa Holiday Inn Miami Beach Oceanfront, joka sijaitsee Middle Beachin alueella, Collins Avenuella 43. kadun kohdilla. Siellä on runsaasti esteettömiä huoneita myös ryhmän tarpeisiin. Viime vierailulla alkuvuodesta 2019 vietimme hotellissa ennen Karibian risteilylle lähtöä yhden yön ja kaksi risteilyn jälkeen. Olin molemmilla kerroilla huoneessa 806. Vierailin myös huoneessa 1010, joka oli sisustusratkaisujensa vuoksi hieman ahtaampi. Esteettömiä huoneita on sekä parisängyllä että erillisillä sängyillä. Hotellissa on viihtyisä allasalue, altaaseen on nostin ja allasalueen portista pääsee suoraan rantabulevardille, mikä on ehdottoman suuri plussa. Vaikka matkaa Lincoln Roadille kertyy noin kolme kilometriä ja South Beachin Ocean Drivelle noin neljä kilometriä, on sitä kiva taittaa rantabulevardilla ja toisaalta edellä esitetyt kulkuvälineet ovat vaihtoehto.

DWXF2385

IMG_5310

IMG_5313

IMG_5314

IMG_5315

Edellisellä vierailullani yövyimme hotellissa Riu Plaza Miami Beach, joka nousi suosikikseni. Hotelli on siisti, viihtyisä ja sen sijainti Collins Avenuen 31 kadun kohdalla on huomattavasti parempi kuin Holiday Innin. Esteettömiä huoneita hotellissa on 13. Niitä on sekä parisängyillä että erillisillä sängyillä. Sekä huoneessa että kylpyhuoneessa oli hyvin tilaa liikkua. Se oli outo yksityiskohta, että lavuaari oli huoneen puolella, ei kylpyhuoneessa. Kaikkialla hotellissa pääsi helposti liikkumaan. Aamiaisravintolan valikoima oli ihanan runsas ja aamiaista pystyi nauttia myös terassilla samalla allasalueelle katsellen. Altaalle on saatavana siirrettävä nostin. Allasalueen ympärillä on kaksikin ravintolaa ja kahvilaa, josta saa pientä purtavaa ja herkullisia drinkkejä. Allasalueelta pääsee suoraan rantakadulle, vaikka meidän vierailun aikaan reitti oli poikki rantakadun remontin vuoksi. Tähän hotelliin menen ehdottomasti seuraavallakin kerralla!

IMG_20200202_132613

IMG_20200204_140628

IMG_20200203_112403

IMG_20200202_111342

IMG_20200202_111523

IMG_20200202_111633

IMG_20200202_111738

IMG_20200202_111808

Apuvälineiden vuokraus

Miamin alueella on valtavasti apuvälineitä vuokraavia yrityksiä. Tunnetuin lienee Scootaround, jolla on toimipisteitä ympäri Yhdysvaltoja. Heillä on vuokrattavana erityisesti sähkömopoja. Itse kiinnitin huomiota Family Rentalsiin, kun etsin mahdollisimman monipuolisesti apuvälineitä vuokraavaa firmaa siltä varalta, että jonkun matkalaisen oma apuväline olisi kadonnut tai hajonnut lentomatkan aikana. He palvelevat myös sunnuntaisin, mikä on hyvä silloin, jos saapuu kaupunkiin lauantaina ja risteily lähtee sunnuntaina, mikä on yleinen tilanne. Vuokra-apuvälineitä ei onneksi toistaiseksi ole tarvittu. Erilaisia apuvälineitä vuokraavia firmoja löytyy kätevästi googlaamalla. Olen koonnut apuvälineitä vuokraavia firmoja eri maissa ja kaupungeissa tähän juttuun.

Onko sinulla hyviä vinkkejä Miami Beachille? Jaa ihmeessä!

IMG_5373

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

No Comments

    Leave a Reply