Valikko
Lukijoiden kokemukset / New York / USA

Esteetön New Yorkin kevät

Julia ja hänen ystävänsä matkustivat Yhdysvaltojen ehkäpä vetovoimaisimpaan suurkaupunkiin New Yorkiin huhtikuussa. Julia käyttää manuaalipyörätuolia, jota suurimmaksi osaksi toinen henkilö työntää. Hän pystyy itsenäisesti nousemaan tuolista ja kävelemään lyhyitä matkoja. Julia tiivisti tähän artikkeliin ajatuksensa New Yorkin esteettömyydestä sekä vinkkaa omia suosikkiaktiviteettejaan.

Keväinen New York houkutteli minut ja ystäväni katsomaan millaisen seikkailun saisimme aikaan tässä huikean suositussa miljoonakaupungissa – ja jälleen kerran, eihän se pettymystä tuottanut. New York on siitä mahtava paikka, että se tarjoilee taatusti jokaiselle jotakin, oli kyse sitten työ- tai vapaa-ajan matkasta tai vaikka myös isomman ryhmän teemamatkasta.

Itse rakastuin kaupunkiin jo ensimmäisen kerran vierailtuani siellä 2018, mutta kaikki kerrat sen jälkeen ovat vain bonusta, sillä aina pääsee täydentämään omaa kokemustaan ja näkemään jälleen ennalta näkemättömiä paikkoja. New Yorkissa myös kiehtoo erityisesti se, että ainakin näin turistin näkökulmasta, ihmiset saavat olla juurikin sellaisia kuin he ovat ja “tuomitsevia” katseita harvoin saa osakseen. Olen joillain (lue: suurimmalla osalla) matkoillani valitettavasti törmännyt siihen, että pyörätuoliani tuijotetaan, ehkä jopa kartetaan ja näin ollen ulkopuolisten kautta aiheutuu itselle joukkoon kuulumaton olo. Tähän tunteeseen en ole törmännyt kertaakaan New Yorkissa.

Lennot

Lensimme New Yorkiin Finnairin suoralla lennolla, joka on mielestäni helpoin vaihtoehto. Olin etukäteen Finnairin nettisivuilla täyttänyt esteettömyyslomakkeen, jossa ilmoitetaan matkalle mukana tulevista apuvälineistä ja mahdollisesta avuntarpeesta kentällä. Kaikki sujui lennon osalta suunnitellusti, sain oman pyörätuolini heti New Yorkin päädyssä lentokoneen ovelle ja meidät ystävällisesti ulos asti saattoi kentän henkilökunnan jäsen. Tullitarkastuksessa pyörätuolit pääsivät erilliseen ruuhkattomaan jonoon, jotta asiointi olisi helpompaa. 

Olimme varanneet ennakkoon molempiin suuntiin kyydit Booking.com varauspalvelun kautta ja tämä toimi mielestäni hyvin! Ilmoitimme lisätietoihin pyörätuolista ja matkalaukusta, joten kuljetuspalvelu lähetti meille maasturin, johon mahtui nuo molemmat hyvin kyytiin. Kyseessä ei kuitenkaan ollut invataksi, sillä autoon täytyi nousta itsenäisesti ja siirtymä oli melko korkeahko. Varauspalvelussa oli montaa eri automallia valittavana, joihin kuului myös mm. suuri tila-auto sekä minibussi – kannattaa kuitenkin olla etukäteen yhteydessä auton esteettömyydestä ja tarvitsemistasi palveluista.

Suosittelen ehdottomasti yksityiskyytiä lentokentältä, sillä metrot voivat varsinkin ruuhka-aikoina todella olla täynnä, kaikki metroasemat eivät ole välttämättä lainkaan esteettömiä ja taas taksin nappaaminen kentältä saattaa olla hyvinkin aikaa vievää. 

Takaisin Suomeen tullessa meillä oli myös Finnairin lento ja kaikki sujui mutkitta, mutta ainoastaan turvatarkastuksessa JFK:n kentällä oli hieman stressaavaa olla monen kymmenen metrin jonossa ja yrittää pyörätuolin kanssa edetä ihmismassan keskellä. Kaikesta selvittiin, mutta tämä kannattaa ottaa huomioon! 

Toinen huomio, josta en itse ainakaan ollut aikaisemmin tietoinen, että jotkin manuaalipyörätuolit ovat ilmeisesti mahdollista ottaa Finnairin lentokoneen matkustamoon (näille varattuna oma kaappi/lokero tms). Tässä kuitenkin poikkeuksena, että kyseinen konemalli, johon tuoli joissain tapauksissa voidaan ottaa sisälle on A350, kun taas me lensimme A330:llä, jolloin tuolini loppupeleissä laitettiin sitten ruumaan. Tämä on kuitenkin hyvä tietää jatkon kannalta!

Majoitus

Majoituspaikkoja New Yorkista löytyy loputtomasti, mutta tällä kertaa meidän valintamme osui Pod Times Square -nimiseen hotelliin. Kyseiseen hotelliin on nimensäkin mukaisesti luotu ikään kuin kapselihuoneita, eli todella pelkistettyjä ja melko pienikokoisia, mutta kuitenkin aivan riittäviä viikon lomalle. Halusimme majoittua tällä kertaa nimenomaan Times Squaren läheisyydessä, sillä alueelta on helppo lähteä oikeastaan mihin suuntaan vain. Jos nyt lähtisin kuitenkin uudestaan, majoittuisin ehdottomasti idyllisemmässä Brooklynin ympäristössä.

Pod Times Square sijaitsee Midtownissa 42nd Streetin ja 9th Avenuen taittokohdassa ja on yleistiloiltaan esteetön. Respaan sekä huonekerroksiin pääsee hissillä, ravintola taas sijaitsee aulakerroksessa ja on täysin tasainen. Huonekokoja oli saatavilla useampaa eri vaihtoehtoa, mutta me valitsimme sen pelkistetyimmän, koska tiesimme ettemme tule huoneessa hirveästi aikaa viettämään yöunia lukuun ottamatta. Meidän huoneeseemme (Bunk Pod) mahtui manuaalipyörätuolilla ihan kelpohyvin, mutta ulko-ovea pidemmälle tai WC-tilassa sillä ei mahtuisi liikkumaan. Täysin esteettömiä huoneita tästä hotellista ei käsittääkseni löydy, mutta esimerkiksi Sannan vinkkaama Hilton Garden Inn Times Square Central saman kadun varrella olisi siihen loistava valinta.

Pod Times Square – 400 West 42nd Street

Hilton Garden Inn Times Square Central – 136 West 42nd Street

Nähtävyydet

Olimme ystäväni kanssa ostaneet ennakkoon liput vain kahteen eri nähtävyyteen, jotka olivat Top of the Rock -näköalatasanne sekä MOMA eli Modernin taiteen museo – muutoin päätimme vain kierrellä kuuluisimmat nähtävyydet ulkoa katsottuna. Top of the Rock -näköalatasannetta suosittelen kovasti, sillä sieltä on näkymät niin Empire State Buildingille kuin myös Central Parkiin päin. Tänne pääsy on järjestetty täysin esteettömästi ja työntekijät olivat hyvin huomaavaisia, jotta kokemuksemme olisi odotuksen arvoinen ja samanlainen kuin muillekin asiakkaille. Modernin taiteen museossa oli sama homma – saimme ihan älyttömän hyvää palvelua, pääsimme pyörätuolin kanssa jopa useiden satojen metrien jonon ohi sekä lipun osalta täällä oli sama systeemi kuin Suomessa yleensä, eli ystäväni pääsi avustajana veloituksetta.

Muita nähtävyyksiä, jotka kävimme katsastamassa (näkyvät oikeastaan jo pelkästään katukuvassa ylöspäin/ympärille katsoessa) ja joiden ympärille pääsee esteettömästi olivat:

911 -muistomerkki ja Oculus, jonka yhteydessä Westfield -ostoskeskus

Times Square

Wall Street

Brooklyn -silta ja Brooklyn itsessään (sillalta näkymä myös Vapaudenpatsaalle)

 • Brooklyn -silta on huikea ja sen suosittelen kulkemaan erityisesti Brooklynista Manhattanille päin, jolloin näkee upean kaupunkisiluetin. Silta on esteetön, joskin todella vanha puusilta ja näin ollen pyörätuolille sanoisinko hieman ehkä tärisyttävä kokemus, kirjaimellisesti 😀 Puulaudat kaipaisivat näin pyörätuolin käyttäjän näkökulmasta hieman kunnostusta – kannattaa olla paikan päällä valppaana, etteivät eturenkaat nappaa kiinni johonkin laudanpätkään. 
 • Brooklyn ihastuttaa idyllisyydellään taatusti matkailijan kuin matkailijan. Jos asuisin New Yorkissa, asuisin ehdottomasti Brooklynissa – eritoten ihastuin Dumbon alueeseen seesteisine pikkukahviloineen ja upeine maisemineen. Suosittelen tekemään päiväreissun tänne, sillä tekemistä riittää – kahvilakierros, vintage -liikkeiden koluaminen, maisemabongailu… Kuulemani huhu siitä, että Brooklynissa kaikki on rauhallisempaa, pitää kyllä paikkansa. Manhattanin ruuhkaisuus ja ihmismassat unohtuvat hetkeksi kokonaan!

Empire State Building

Central Park

 • Central Park on aivan valtava puisto Upper East ja West Siden välissä, jonne on ihana pysähtyä esimerkiksi piknikille tai puistokahville. Vehreässä keskuspuistossa riittää aktiviteetteja joka lähtöön ja siellä näkyikin ihmisiä pesäpallonpelaajista vauvajumppaajiin ja kaikkiin siltä välltä. Puisto on suurimmilta osilta hyvin esteettömästi suunniteltu, mutta muutamiin jyrkkiin ylä/alamäkiin sekä porrasaskelmiin kannattaa varautua  – alue on kuitenkin niin valtava, että näihin kohtiin törmää oikeastaan vasta siellä liikkuessa. Me taisimme törmätä yhteen portaikkoon, jolloin käännyimme takaisin ja menimme eri reittiä, tämä on onneksi isossa puistossa mahdollista.

MET -museon kuuluisat portaat

High Line -näköalareitti

 • High Linelle annan ihan erityisen maininnan, sillä tämä oli poikkeuksellisen mukava kävelyreitti vaihteluksi tavallisille kaduille. High Line on melkein 3km pitkä katutasoa ylempänä sijaitseva näköalareitti, joka on rakennettu Manhattanin entiselle rautatieväylälle. Näköalareitillä on mm. useita eri istuskelumahdollisuuksia sekä ihania istutuksia kävelyväylien ohessa. Esteettömiä pääsyjä näköalareitille löytyy useammalta eri kadulta, jotka löytyvät ainakin tältä sivustolta.

Muuta tekemistä

New Yorkissa riittää pilvenpiirtäjiä ja upeita maisemia, joten olimme ystäväni kanssa jo ennakkoon varanneet illallisen Gaonnuri -nimiseen korealaiseen ravintolaan. Gaonnuri sijaitsi 39-kerroksessa ja näkymät oli aivan huikeat – meillä kävi todella hyvä tuuri saatuamme vielä ikkunapöydän, joten suoraan silmiemme edessä näkyi kaupunki, joka todellisesti ei ikinä nuku. Ruoka täällä oli myös todellakin kehujen arvoista, moderni korealainen menu ja erinomainen asiakaspalvelu. Tilat olivat täysin esteettömät, joten pyörätuolilla paikalle saapuminen oli vaivatonta.

Sijainti: 1250 Broadway

Haimme reissun aikana lähes joka päivä iltapäivän take away -kahvit ja menimme vain nauttimaan ulkoilmasta puistonpenkille. Aivan lempparipuistoiksi muodostuivat Bryant Park sekä Washington Square Park – näissä oli ihana tunnelma! Aurinkoinen sää, ihmiset heränneet niin sanotusti talviuniltaan ja rentoutuvat piknikin äärellä… Juurikin nämä isot puistoalueet ja yhteisöllinen fiilis tekevät New Yorkista ainutlaatuisen paikan, jonne on aina mukava palata takaisin.

Kahvilakulttuuri on New Yorkissa todella suosittua ja kahviloita löytyykin aikalailla joka nurkalta. Melkein iskee jopa valinnanvaikeus, kun yrittää etsiä sopivaa paikkaa istahtaa alas kahvikupposen äärelle. Alle listasin muutamia omia suosikkikahvilalöytöjä matkan ajalta! Kaikki olivat pyörätuolilla saavutettavia, kuitenkaan eivät sisätiloiltaan kovin isoja tai automaattitoimisilla ulko-ovilla varustettuja. Pienissä kahviloissa on myös yleistä esim. wc-tilojen osalta, että koppeja saattaa olla vain yksi ja ne ovat usein melko pienehköjä.

Butler – 40 Water Street, Brooklyn: Tämä oli suosikki! Täydellinen aamiaispaikka Dumbossa.

Vanilla Gorilla Cafe – 332 West 44th Street: Testaa heidän croissant wrap, nam!

Grind The NYC Coffee Shop – 602 9th Avenue

Le Café Coffee – 250 West 57th Street: French vanilla latte & lohiavokado -toast, paras aamiainen hetkeen!

Shoppailumahdollisuuksia kaupungista löytyy loputtomasti ja kauppojen kiertelylle kannattaakin varata aikaa. Kiertelimme itse lähinnä 5th Avenuen sekä 34th Streetin ostoskatuja, sillä näistä löytyy oikeastaan kaikki liikkeet mitä voisi kuvitellakaan. Ilokseni huomasin esimerkiksi vaatteita sovittaessani, että lähes jokaisesta liikkeestä löytyi tilavat pyörätuolille tarkoitetut sovituskopit, joissa mahtui reippaasti kääntyilemään ja kulkemaan!

Hyvä huomioida!

Huhti-toukokuu on mielestäni täydellinen aika matkustaa New Yorkiin, sillä vaikka toki aina kaupungista löytyy kasapäin turisteja, ei pahin sesonki ole kuitenkaan alkanut. Lisäksi massiivinen helpottava tekijä on se, että talvi on ehtinyt väistyä sivuun, lumet sulaneet ja näin ollen lämpimämmät säät hemmottelevat sekä maaston esteettömyys palaa ennalleen – kuljettavia kilometrejä nimittäin tulee reissun aikana runsaasti. Yleisesti ottaen maaston esteettömyydestä sanoisin, että kaupungissa pääsee hyvin kulkemaan apuvälineestä riippumatta, kuitenkin mielessä pitäen muutamat yksityiskohdat suurkaupungin vilskeessä: 

Huonokuntoiset kadut

 • Paikoitellen kadut saattavat olla huonossa kunnossa, mukaan lukien monet tienylitykset ja suojatiet. Asfaltti saattaa olla revennyt, kynnys todella korkea…

Tietyömaat

 • Ympäri kaupunkia koko ajan jossakin korjataan jotakin, ajo- ja jalankulkuväylät saattavat olla kokonaan poikki tai väliaikaisesti todella ahtaat.

Automaattiovet harvassa

 • Tähän törmäsi valitettavan usein, nimittäin esteettömien automaattiovien puutteellisuuteen. Todella monessa paikassa oli käytössä pyöröovet, joihin ei ensinnäkään mahtunut pyörätuolilla, mutta ei olisi turvallista yrittääkään mennä. Lähes aina kuitenkin ohikulkija tai paikan vartija tarjoutui ystävällisesti avaamaan oven, mutta kerran jouduin jäämään ulkopuolelle odottamaan kun ystäväni meni sisälle hakemaan juotavaa, sillä en päässyt pyöröovesta sisään.

Liikennekulttuuri

 • Tämä onkin mielenkiintoinen, haha. Liikenne on oletetustikin paljon ruuhkaisempaa New Yorkin kaltaisessa miljoonakaupungissa, mutta siihen vielä sekoitettuna jalankulkijat… välillä meno oli vähän hurjaa. Paikalliset usein kävelevät suojatieltä samantien kuin autoja ei ole näkyvissä, mutta kannattaa ehkä kuitenkin lainkuuliaisena odotella vihreää valoa, varsinkin jos ei pääse nopeasti alta pois. Autot saattavat ajaa todella koviakin vauhteja ja pysähtyä suojateiden päälle, jolloin jalankulkijat joutuvat puikkelehtimaan milloin mistäkin ahtaista väleistä – jopa valojen palavan vihreänä.

Liikkuminen New Yorkissa

Liikkumismahdollisuuksia New Yorkin kaltaisessa suurkaupungissa on monia. Ystäväni on aktiivista sorttia, joten kuljimme itse lähes kaikkialle kävellen. Eikös niin sanota, että parhaimmat paikat löytää vain eksymällä jonnekin, haha. Otimme kuitenkin esim. Brooklyniin Uberin ja totesimme, että se on kyllä yksi kätevin liikkumistapa, sillä Ubereita kaupungissa on riittämiin – odotimmekohan ehkä kaksi minuuttia kyytiämme kaiken kaikkiaan. Kannattaa kyytiä tilatessa mainita apuvälineestäsi, jotta sinulle lähetetään sopivan kokoinen auto ja kuski osaa varautua.

Taksien osalta törmäsin positiivisesti todella moneen paikalliseen invataksiin, joten sekin on hyvä vaihtoehto esimerkiksi sateisina päivinä. Metrolla emme tällä kertaa kulkeneet kertaakaan, mutta se on paikallisittain suosituin liikkumistapa. Sannan aikaisemmassa postauksessa hän kertoo metroasemien esteettömistä sisäänkäynneistä, joten käy kurkkaamassa postaus täältä!

Lue myös Sannan kokemukset New Yorkista

Kaikki Palmuaseman New York -jutut
About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

1 Comment

 • New York on miellyttävä kaupunki, mutta seuraava meidän Yhdysvaltoihin kohdistuva matka tulee sijoittumaan eri puolelle maata. Luulen kuitenkin, että New Yorkissa tulee tulee tulevaisuudessakin käytyä. Brooklyn on myös meidänkin suosikki majoituksen ssuhteen, olemme kertaalleen majoittuneet siellä ja kertaalleen Manhattanilla, Brooklyn ilman muuta miellyttävämpi. Hyvijä vinkkejä tässä oli muutenkin, esimerkiksi High Line -näköalareitti on omastakin mielestäni todella kiva.

  Reply

Leave a Reply