Kaupallinen yhteistyö:
Naturpolis Rannikolta tuntureille -hanke & Visit Raahe
Raahe oli kolmas kohteemme esteettömällä länsirannikon roadtripillämme Pohjois-Pohjanmaalla heinäkuussa 2021. Olimme viettäneet jo vajaan vuorokauden Oulussa ja yhden päivän Limingassa, josta ajoimme illansuussa 50 kilometrin päähän Raaheen. Tavoitteena Raahessa oli saada sikeät yöunet ja hullaantua sen jälkeen Wanhasta Raahesta ja Langin Kauppahuoneesta. Tavoitteet täyttyivät erinomaisesti.
Hotelli Raahen Hovi
Hotelli Raahen Hovi on perinteikäs hotelli aivan Raahen keskustassa. Hotellissa on päärakennus sekä kaksi erillistä majoitusrakennusta, joihin siirrytään ulkokautta. Esteetön huoneemme sijaitsi päärakennuksessa. Päärakennuksen takana on iso parkkialue, jossa on myös invapysäköintipaikkoja. Pääsisäänkäynti hotelliin on Kirkkokadun puolelta, mutta tuolla ovella on kynnys, joka ainakin minun sähköpyörätuolille tuntui liian korkealta. Hotellin takaa, Raahesalin ovesta pääsee kuitenkin sisään esteettömästi. Tämä sisäänkäynti on kätevä, jos saapuu paikalle autolla, sillä auton saa lähelle. Emme kuitenkaan osanneet suunnistaa suoraan oikealle ovelle, sillä hotelliin ei ollut ulkona opasteita tai ne eivät osuneet silmiimme. Takakautta tullaan ensin hotellin ravintolaan, jonka läpi kulkemalla pääsee pieneen vastaanottoaulaan. Ravintolassa nautimme aamiaisen ja siellä on tarjolla myös lounasta ja illallista. Kerroksiin pääsee hissillä. Hissi on lasioven takana ja ovesta kulkeminen ilman avustajaa voi olla haastavaa.
Esteetön huoneemme 307 oli budget-luokan kahden hengen huone. Huone oli tilava ja toimiva ”perushuone”, kuten sitä videolla kuvaan. Kaksi erillistä sänkyä (ei säädettäviä), pöytä, jääkaappi, taso matkalaukulle ja kylpyhuone, jossa oli esteettömyyttä lisäämässä wc-istuimeen kiinnitetyt kaiteet sekä suihkutuoli. Nukuimme oikein tosi hyvin! Alla olevalla videolla esittelen huoneemme (otsassani muisto Limingan hyttysistä).
Aamukävely Wanhassa Raahessa
Lähes heti hotellimme vierestä alkoi Wanha Raahe, yksi Suomen parhaiten säilyneistä 1800-luvun puukaupungeista. Oppaaksemme otimme Glopas-sovelluksen. Se on kännykkään maksutta ladattava sovellus, joka tunnistaa missä kuljet ja alkaa kertoa tarinaa aina tiettyyn kohtaan kulkiessasi. Se oli oikein hyvä kumppani rauhalliselle sunnuntaikävelylle, sillä pystyimme etenemään täysin omaa tahtia ja pitää just niin monta valokuvastoppia kuin halusimme. Ja niitähän tuli, sillä vanhat puutalot ovat tosi kuvauksellisia. Wanha Raahe kätkee sisäänsä tosi monta tarinaa maailman meriä kiertäneistä merimiehistä ja voimanaisista, jotka eivät vain odotelleet miehiä kotiin, vaan vaikuttivat kaupungin elämään. Käsityöläisyys oli kaupungissa arvostettu ammatti ja jättänyt jälkensä muun muassa katujen nimiin. Raahe oli 1800-luvulla vauras kaupunki ja vuosina 1867–1875 maamme suurin laivanvarustajakaupunki.
Glopas-sovellus kertoi mielenkiintoisia yksityiskohtia. Esimerkiksi talojen ikkunoilla istuvista koirapatsaista. Merimiehet toivat muinoin koirapatsaita tuliaisina kotiin. Koirat ikkunalla viestittivät muille kyläläisille, onko isäntä kotona. Kun koirat katsoivat ikkunasta ulos, oli isäntä pois ja kun tämä oli palannut maailman meriltä, käännettiin koirat katsomaan taloon sisälle päin. Bongasimme posliinikoiria nytkin monen talon ikkunalta.
Wanhassa Raahessa oli helppo kulkea, sillä vaikka kaupunki on vanha, mukulakiviin ei juurikaan törmää. Kuljimme pitkin Kirkkokatua, poikkesimme välillä sivukaduilla kuulemassa tarinoita ja käännyimme Saaristokadulta rantaan Rantakadulle. Rannan puistossa olisi voinut viivähtää pidempäänkin. Keskustassa pyörähdimme ja siellä monet ravintolat, kahvilat ja liikkeet näyttivät valitettavan esteellisiltä.
Langin Kauppahuone
Langin Kauppahuoneella 1800-luku herää eloon. Kaupungin parhaalla paikalla, Pekkatorin laidalla, sijaitseva Langin Kauppahuone tarjoaa kahvila- ja ravintolapalveluita, majoitusta, elämyksiä ja mahdollisuuksia moniin juhlahetkiin. Esteettömästi pääsee toistaiseksi nauttimaan pihapiiristä sekä kahvila- ja ravintolapalveluista. Esteetön sisäänkäynti kahvilaan on sisäpihalta. Ramppi sisään on tehty tyylillä ja sisällä pääsee hyvin liikkumaan myös pyörätuolilla. WC on tilava ja mahduin sinne sähköpyörätuolilla. Sitä ei ole kuitenkaan varusteltu esimerkiksi tukikaitein.
Kahvilan jokainen yksityiskohta kunnioittaa historiaa. Tuntuu kuin sukeltaisi toiselle aikakaudelle. Seinällä olevat taulut kertovat tarinaa, ystävällinen henkilökunta on pukeutunut 1860-luvun palvelusväen asuihin ja kauniita yksityiskohtia on kaikkialla, mihin tahansa katsookin. Kahvit nautitaan posliinikupeista ja kakkuvitriinin kakkupalat ovat aivan valtavan kokoisia. Valitsimme jokainen eri palan ja maistelimme kaikkia. Aivan täydellistä. Kaikki herkut on valmistettu paikanpäällä tuoreista raaka-aineista. Arkisin on kahvilaherkkujen lisäksi tarjolla lounasta. Viikonloppuisin ei ole lounasta, mutta saimme erikoisvieraina kuitenkin aivan tuoretta, herkullista siikaa ja perunasalaattia.
Langin Kauppahuoneen tarina syveni, kun kuulimme sen omistajalta Piia Vähäsalolta. Piia on halunnut panostaa esteettömyyteen ja kehittää sitä jatkossakin, sillä se on merkityksellistä hänelle myös henkilökohtaisesti. Piialla on lihassairaus, kuten minullakin, ja hän liikkuu osittain apuvälineillä. Unelma Langin Kauppahuoneesta alkoi syntyä sairauden puhkeamisen myötä. Entinen työ piti jättää taakse ja kun sairaus ajoi välillä pitkäksikin aikaa lepoasentoon, oli mielellä aikaa viedä unelmia eteenpäin. Piia ja hänen miehensä olivat harmitelleet wanhan Raahen sydämessä sijainneen, tyhjillään seisoneen vanhan kauppahuoneen surkeaa kuntoa. Vuonna 2015 he päättivät ostaa sen ja palauttaa sen vanhan loiston. Piia mietti jokaisen yksityiskohdan ja sairauden pahimpina päivinä sängyssä maaten etsi maailman antiikkitoreilta kaiken sen, mikä nyt tekee Langin Kauppahuoneesta niin ainutlaatuisen. Ihan tosi hieno paikka, suosittelen! Langin Kauppahuoneella järjestetään aina välillä myös teemallisia tapahtumia. Meillä olisi Piian kanssa riittänyt juttua intohimojen toteuttamisesta ja esteettömästä matkailusta vaikka ja kuinka, mutta meitä kolmea matkaajaa kutsui jo Kalajoki. Langin Kauppahuoneelle ja Raaheen palaan kuitenkin toivottavasti vielä joskus.
No Comments