Valikko
Espanja / Mallorca

Esteetön rantaloma Sa Comassa Mallorcalla

Palasin juuri Sa Comasta, Mallorcan itärannikolta, jossa vietin viikon Matka-Agenttien matkanjohtajana Nuorisoyhteistyö Seitin matkalla. Sa Coma sijaitsee noin 70 kilometrin päässä saaren pääkaupunki Palmasta. Se on pieni, siisti ja viihtyisä. Vieressä ovat S’Illotin, Cala Millorin ja Cala Bonan lomakylät, joista ainakin kaksi viimeksi mainittua ovat myös suomalaisten tietoisuudessa. Sa Comassa en viikon aikana kuullut puhuttavan suomea muuten kuin meidän reilun kahdenkymmenen hengen ryhmän suilla. Aloitetaan Mallorcan tunnelmat käymällä läpi mitä vaihtoehtoja esteettömälle lomalle Sa Coma tarjoaa.

IMG_8694

Ranta

Ranta on ihana. En ole pitkään aikaan missään nähnyt niin turkoosin kirkasta ja puhdasta vettä kuin täällä. Hienohiekkainen pitkä ranta täynnä ilakoivia auringonpalvojia, pääasiassa lapsiperheitä. Ranta on hyvin pitkälle matala. Mikä parasta, rannalla on useampikin kohta, josta pääsee laudoitusta pitkin lähelle merta. Noin puolessavälissä rantaa on laudoitettu tasanne, jossa mahtuu useampikin pyörätuolin käyttäjä ottamaan aurinkoa sekä tuoli, jonka avulla pääsee mereen. Uimavalvojat auttavat ja tulevat usein avuksi myös mereen uimaan. Kiireisimpinä ruuhka-aikoina ei välttämättä irtoa uintiapua, mutta mereen pääsemisessä autetaan kyllä. Sama palvelu on myös viereisten kylien rannoilla. Olipa ihana mennä pitkästä aikaa aaltoihin. Istuin tuolissa jalat vedessä ja annoin aaltojen pyyhkäistä ylitseni. Se on hyvä ja turvallinen vaihtoehto myös minun tapauksessani, kun tasapainon pitäminen aalloissa on muuten hyvin vaikeaa.

IMG_8644

IMG_8711

IMG_8658

Rantakatu

Päivin, illoin, aina vaan rantakatu on ihana. Se on leveä ja tasainen ja sen varrella on hyviä ravintoloita, kahviloita, drinkkipaikkoja ja kauppoja. Iltaisin monessa ravintolassa on live-musiikkia. Lapsille on oma peuhupaikkansa trampoliineineen ja muutamine huvipuistolaitteineen. Kaupoissa myydään lähinnä niin sanottua turistikamaa, vaatteita, koruja, leluja ja matkamuistoja, mutta joukossa paljon tasokasta sellaista.

IMG_8631

IMG_8635

IMG_8751

IMG_8728

IMG_8647

Puoliesteetön veneretki

Sa Coman rannasta lähtee lasipohjavene, Moonfish, jota mainostettiin esteettömänä. Tässä ei totuus täysin vastannut mielikuvia. En itse päässyt kokeilemaan, sillä sähkäriä ei oteta kyytiin, mutta muu ryhmämme kertoi kuulumiset. Veneeseen mennään siltaa pitkin, jonka molemmissa päissä on kynnykset. Henkilökunta auttaa kyllä ja manuaalipyörätuolilla kyytiin pääsi varsin vaivattomasti. Tasapainon heikosti menettävillä kävelevillä voi olla haastetta sekä kynnysten että heiluvan sillan kanssa. Pyörätuolilla ei pääse ylös aurinkokannelle, eikä valitettavasti alas lasipohjan luo. Tosin se ei ole nimensä mukaisesti pohja, vaan seinässä on kurkistusreikiä. Veneen sisään pääsee sekä veneen perään. Veneessä on myös isompi wc. Maisemat ovat kolmen tunnin rannikkokierroksella upeat, erityismaininnan saivat luolat.

IMG_8701

Pyörät ja apuvälineet

Rantakatua huristellaan jos jonkinnäköisillä kulkupeleillä, joiden joukkoon pyörätuolit sujahtavat helposti. Erilaisia useamman henkilön poljettavia pyöriä on valtavasti ja lapsille on joissakin pyörissä omia istuimia. Minä en innostunut hylkäämään sähkäriäni, mutta monille liikuntarajoitteiselle pyörät voivat olla hyvä keino liikkua paikasta toiseen. Sa Comasta voi myös vuokrata apuvälineitä. Vuokraus onnistui helposti hotellimme kautta tai sen voi tehdä jo etukäteen esimerkiksi Matka-Agenteilta matkaa varatessa.

IMG_8755

IMG_8630

Kulku lähikyliin

Sa Comasta pääsee helposti ja esteettömästi lähikyliin. S’Illotiin on matkaa alle kilometri, eikä kylän vaihtumista toiseksi huomaa. Isompaan Cala Milloriin on matkaa noin kolme kilometriä. Reilun viiden kilometrin päässä olevaan Porto Cristoon pääsee taksilla tai bussilla, samoin kolmenkymmenen kilometrin päässä olevaan Manacoriin. Osassa busseista on hissi. Sellaisen bussin voi varmistaa soittamalla esimerkiksi edellisenä päivänä palvelunumeroon ja kertomalla mille lähdölle tarvitsee esteettömän bussin. Hotelliltamme olisi hoidettu tämä. Invatakseja on saatavana heikosti, mutta etukäteistilauksella kyllä. Manuaalipyörätuolit mahtuvat hyvin myös tavallisiin takseihin, mikäli taksin penkille siirtyminen on mahdollista. Ajelin Cala Milloriin pariinkin otteeseen ja reitti toimi hyvin sähkärille. Siellä on Sa Comaa enemmän elämää ja niin ikään ihana ranta.

IMG_4837

IMG_4848

IMG_4853

IMG_8654

IMG_8639

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

No Comments

    Leave a Reply