Valikko
Kreeta / Kreikka

Tunnelmallinen ja esteetön Rethymnon Kreetalla

Tuntuu siltä, että kaikki, jotka Rethymnoniin kerran menevät, haluavat myös palata sinne. Niin minullekin kävi. Kreetan saaren kolmanneksi suurimmassa kaupungissa on tarjota kaikki ainekset minun rakastamaan lomaan: Tunnelmallinen vanha kaupunki, pitkä rantakatu, kaikki kävelymatkan päässä, hyvät ravintolat ja aidon kreikkalainen tunnelma. Minun ja avustajani Sophien matka Rethymnoniin toteutui elo-syyskuun vaihteessa vuonna 2021. Ostimme matkan Aurinkomatkoilta. Matkamme aikaan olivat päällä koronarajoitukset ja Kreetalla muun muassa musiikin soittaminen oli kielletty. Meidän matkaamme ne eivät kuitenkaan varjostaneet. Tuosta reissusta on nyt jo hieman reilu vuosi, mutta syksyiseen sadepäivään sopii hyvin kertoa, mistä kaikesta Rethymnonissa pidinkään. Aiemmin olen esitellyt Bio Suites -hotellimme, joka toimi meille hyvin.

Saapuminen Rethymnoniin

Rethymnon sijaitsee saman nimisessä kunnassa saaren pohjoisrannalla, Hanian ja Iraklionin puolivälissä. Hanian lentokentältä on Rethymnoniin matkaa noin 70 kilometriä ja Iraklionin kentältä noin 80 kilometriä. Ajallisesti matka on suunnilleen sama, ruuhkista riippuen noin 1 h 15 min – 1,5 tuntia. Me lensimme Hanian kentälle. Sieltä jatkoimme matkaa Aurinkomatkojen kautta varatulla esteettömällä kuljetuksella. Auto vaikutti kuuluvan paikalliselle vammaisjärjestölle. Autossa oli hissi, kiinnitykset pyörätuolille ja ystävällinen kuski, mutta parhaat päivänsä se oli kyllä nähnyt jo vuosia sitten. Matkat taittuivat kuitenkin oikein hyvin.

Rethymnonin alueella kulkee matalalattiaisia busseja, joihin vaikutti pääsevän pyörätuolilla, mutta meillä ei ollut tarvetta niiden testaamiseen. Kreetan julkisen bussiliikenteen yhtiö KTEL Chania-Rethymno Sa tarjoaa palveluja myös liikuntarajoitteisille ja jos bussilla liikkuminen eri kaupunkien välillä kiinnostaa, kannattaa olla sinne yhteydessä. Lisätietoa bussiyhtiön sivulla.

Vanha kaupunki ja venetsialainen satama

Rethymnonin ihanuus piilee sen tunnelmassa. Vaikka kaupunki on suosittu turistikohde, asuu siellä myös paljon paikallisia, jotka kokoontuvat turistien sekaan iltaisin vanhan kaupungin kaduille ja tavernojen terasseille. Rethymnon on myös opiskelijakaupunki, mikä näkyy katukuvassa. Rethymnonin vanha kaupunki on kertakaikkisen tunnelmallinen. Se on sekoitus venetsialaista, turkkilaista ja kreikkalaista arkkitehtuuria. Parasta oli vaellella kapeilla kujilla ilman päämäärää. Pidin Rethymnonin vanhasta kaupungista itseasiassa enemmän kuin Hanian vanhasta kaupungista, joka sekin on kyllä ihana. Vanhaan kaupunkiin oli hotelliltamme matkaa noin kilometri rantakatua pitkin. Matkalle mahtui jo paljon ravintoloita ja tunnelmaa erityisesti iltaisin. Vanha kaupunki on täynnä pieniä putiikkeja, tavernoja ja kahviloita. Moneen kaupoista pääsi esteettömästi ja tuotteet levittäytyivät myös ulos. Vanhan kaupungin kadut ovat pääasiassa laattaa, joka on paikoin epätasaista, mutta toimi hyvin sähköpyörätuolin alla. Mukulakiviä ei juurikaan näkynyt. Olin kerran illallisella juuri kehunut vanhan kaupungin toimivuutta, kun viereisen pöydän brittinainen alkoi kauhistella, kuinka hirveätä pyörätuolilla täällä varmasti on liikkua, kun lastenrattaiden kanssakin on niin epätasaista. Että tämä saattaa olla hyvin subjektiivinen kokemus. Esteettömyyden taso Kreikassa yleisestikään ei ole samaa tasoa kuin vaikka Espanjassa, mutta Rethymnonin vanhaa kaupunkia sanoisin oikein helpoksi, jos on pärjännyt esimerkiksi Tallinnassa.

Vanhan kaupungin kyljessä sijaitsee myös Rethymnonin tosi tunnelmallinen vanha venetsialainen satama ja suuri venetsialainen linnoitus Forrezza, joka on säilynyt 1500-luvulta. Emme tutustuneet siihen sen tarkemmin, mutta se on vaikuttava näky kauempaakin katsottuna. Rethymnonin pitkä historia näkyy myös kaupungin monissa museoissa.

Rantakatu ja rannat

Rethymnonin alueen rannan sanotaan olevan noin 12 kilometriä pitkä. Kaupungin ympärillä olevaa leveää, yhtäjaksoista rantakatua rannan vieressä on omien laskujeni mukaan ainakin noin 2,5 km. Bio Suites hotelliltamme lähtiessä suuntasimme rantakatua pitkin vasemmalle, kun lähdimme vanhaan kaupunkiin ja oikealle, kun halusimme rannalle. Rantakatu on tasainen, leveä ja helppokulkuinen. Kaikkia rantakadun ja autotien toisella puolella olevan tien välisten suojateiden ylityksiä ei ole madallettu ja välillä on niin, että toinen puoli on ja toinen ei. Ei kuitenkaan kannata luovuttaa, sillä esteettömiäkin kohtia löytää ja ne oppii muistamaan.

Esteettömiä rantoja bongasin kaksi. Ensimmäinen sijaitsi vain noin 200 metrin päässä hotelliltamme. Rannalla oli Seatrac -laite eli kreikkalainen innovaatio, jossa tuoli kulkee kaukosäätimen nappia painamalla kiskoja pitkin mereen ja mahdollistaa näin esteettömän veteen pääsyn. Tarkemmin Seatracista on artikkelissani Eria resort -hotelli ja terveiset esteettömältä Kreetalta. Meidän loman aikana Rethymnonin rannan Seatrac ei kuitenkaan toiminut. Käytettävissä oli myös rantapyörätuoli. Ranta oli aika täysi ja veteen pääsemiseksi oli jonkin verran mäkeä kohdasta, johon laudoitus loppui. Pidimme enemmän rannasta, joka löytyi 600 metrin päässä tästä toisesta rannasta, läheltä Mediterranean restaurant -ravintolaa, jossa kävimme usein lounaalla. Tuo ranta oli meidän aikanamme aina hyvin rauhallinen ja sielläkin oli käytettävissä rantapyörätuoli. Laudoitus vei hyvin lähelle merta ja rivistön ensimmäiset aurinkotuolit olivat usein vapaana. Rannan hoitaja tuo rantapyörätuolin, mutta Rethymnonin rannoilla ei ole avustuspalvelua, kuten esimerkiksi monilla Espanjan rannoilla. Tällä rannalla oli myös esteetön inva-bajamaja, jota en testannut. Vaikka ei uimaan menisikään, tämä on hyvä spotti kuunnella aaltojen lyöntiä rantaan ja vain nautiskella.

Ravintolat

Rethymnonin tavernat ja kahvilat ovat jotenkin aivan erityisen kutsuvia. Mihin tahansa istahtaakaan, tunnelma on taattu. Kaupungissa on myös ihania drinkkibaareja ja todella herkullista jäätelöä. Parhaat paikat sijaitsevat vanhassa kaupungissa ja sen läheisen rantakadun varrella ja illalliselle suuntasimmekin aina vanhaan kaupunkiin. Tavernoihin emme kuumina kesäiltoina edes yrittäneet sisään, vaan nautimme ulkopöydissä. Läheskään kaikkiin vanhan kaupungin ravintoloihin ei pääse sisälle ja esimerkiksi esteettömien vessojen löytäminen ravintoloista voi olla haastavaa. Nämä suositukseni koskevat tällä kertaa siis vain ruokaa, tunnelmaa ja ulkopöytiä.

Taverna Kyria Maria – Vaatimattoman näköinen paikka, mutta hyvä ruoka ja edulliset hinnat. Klassista kreikkalaista ruokaa. Sijaitsee vanhassa kaupungissa.

Taverna Larenzo – Vanhassa kaupungissa sijaitseva tunnelmallinen ravintola, jossa kreikkalaisen keittiön klassikoita. Nousi yhdeksi lempipaikaksi.

Castelo – Keskimääräistä selvästi kalliimpi fine dining -henkinen paikka, jossa erinomainen ruoka, välitön tunnelma ja hyvä palvelu.

Cavo D’Oro – Venetsialaisessa satamassa sijaitseva kalaravintola, jossa herkullista kalaa hyvällä sataman tunnelmalla.

Achinos – Venetsialaisen sataman selvästi suosituin ravintola ja ainoa, johon tarvitsimme ennakkovarauksen. Pöytiä yläkerran terassilla, mutta myös esteettömästi kadulla ulkona. Trendipaikka erityisesti nuorten keskuudessa, mutta kohtuulliset hinnat.

Mediterranean restaurant – rantakadulla ja esteettömän rannan lähellä sijaitseva perinteinen rantakaturavintola, jossa kävimme usein lounaalla. Sisätilaa, mutta silti avointa. Luiska sisään on jyrkkä, mutta sähköpyörätuolini nousi sen. Edullista ja hyvää purtavaa ja ihanat näköalat rannalle.

Cavo D’Oro venetsialaisessa satamassa
Cavo D’Oron tuoretta kalaa
Taverna Larenzon tunnelmaa
Taverna Larenzon kanasouvlaki
Achinos venetsialaisessa satamassa
Ilta Castelossa
Ravintola Mediterranean tarjosi ihanat lounasnäkymät
Vanhan kaupunki on täynnä paikkoja istahtaa lasilliselle
Sataman alueella on myös monia drinkkipaikkoja

Rethmynon on ihana, monipuolinen ja hyvin tasainen. Uskallan väittää sen olevan yksi Kreetan ellei jopa koko Kreikan parhaista alueista esteettömään matkailuun infrastruktuurinsa puolesta. Apuvälinevuokraamoja en ole alueelta löytänyt, mutta Malemessa Eria resort -hotellin yhteydessä toimiva apuvälinevuokraamo Eria Travel vuokraa apuvälineitä myös muualle saarelle. Heillä on saatavilla myös esteetön vuokra-auto. Lue lisää Eria Travelin sivuilta. Suomesta esteettömiä matkapaketteja kaikkine palveluineen myös Rethymnoniin saa Matka-Agentit matkatoimistolta. Kausi Kreetalla kestää huhtikuulta lokakuulle. Kesällä Kreetalla on usein erittäin kuuma, joten kevät ja syksy ovat usein parhaita matkustusaikoja.

Lisää luettavaa Rethymnonista:

Esteetön hotelli Bio Suites Kreetan Rethymnonissa

Lisää Kreetalta:

Eria Resort -hotelli ja terveiset esteettömältä Kreetalta
About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

5 Comments

 • Rethymnon vaikuttaa mukavalta kohteelta. Kauniita rantoja ja hyvää ruokaa, niillä pääsee jo varsin pitkälle. Sääkin näyttää olleen oikein mieluisa!

  Reply
 • Me oltiin Kreetalla 2021 pari viikkoa teitä aikaisemmin, ja silloin oli ihan superkuuma, lähes 40 astetta! Teidän reissun aikaan on tainnut olla jo inhimillisemmät lämpötilat. Me ei tuolloin käyty Rethymnonissa, vaikka aiempien reissujen perusteella se kuuluu ehdottomasti suosikkipaikkoihini Kreetalla. 💙

  Reply
  • Sanna Kalmari
   19.10.2022 at 17:35

   Huh 40 on jo melkoisesti! Kuuma oli meidänkin reissulla, mutta juuri ja juuri pysyttiin 30 asteen alapuolella tai tuntumassa. Rethymnon on kyllä <3

   Reply
 • […] Palmuasema: Tunnelmallinen ja esteetön Rethymnon Kreetalla […]

  Reply

Leave a Reply