Valikko
Hotellit Suomessa / Turku

Esteetön hotelli Scandic Hamburger Börs Turussa

Scandic-hotellit tarjosivat majoitukseni

Scandic Hamburger Börs on Turun hotellimaailman uusin ylpeys. Se avautui marraskuussa 2021 samannimisenä kuin samalla paikalla vuodesta 1894 sijainnut hotelli, mutta ihan täysin uudistuneena ja Scandic-ketjulle siirtyneenä. Odotukseni hotellia ja sen esteettömyyttä kohtaan olivat korkealla ja kesäkuun alussa pääsin viimein katsomaan, nouseeko hotelli suosikikseni Turun hotelleista.

Saapuminen ja vastaanotto

Scandic Hamburger Börs on upea ilmestys Turun torin laidalla. Tori on edelleen remontin vuoksi kaoottinen, mutta jos katseen kohdistaa työmaan ohi, näkee jo häivähdyksen siitä, millainen torin seutu tulee valmiina olemaan. Osa Scandic Hamburger Börsin tiloista on alkuperäistä 1800-luvun rakennusta ja loput uudisrakennusta, joka kuitenkin sulautuu hienosti yhteen alkuperäisen osan ja ympärillä olevien rakennusten kanssa. Me tulimme kaupunkiin junalla ja kävelimme 1,3 kilometriä Turun päärautatieasemalta hotellille. Tuo matka taittui helposti sähköpyörätuolillani. Kupittaan rautatieasemalta on hotellille kahden kilometrin kävelymatka. Hotellilla on oma pysäköintihalli, jonka korkeus on 2,15 metriä. Pysäköinti maksaa 24 e/vuorokausi ja on maksullista myös liikkumisesteisen pysäköintitunnuksella. Hotellin välittömässä läheisyydessä on myös iso Toriparkki.

Hotellin sisäänkäynti on viihtyisältä sisäpihalta Kauppiaskadulta. Tilava vastaanottoaula on tyylikäs ja kutsuva. Meidän saapuessa se oli hyvin tyhjä, mutta tilaa oli niin runsaasti, että tuli tunne, ettei ruuhka-aikaankaan olisi tungosta. Vastaanottotiskin toisessa päässä on madallettu osio pyörätuolin käyttäjiä tai lyhyitä henkilöitä ajatellen. Tiskiä lähinnä olevaa pöytää ja tuoleja voi hyödyntää mahdolliseen odotteluun. Vastaanoton vieressä on pieni Scandic Shop, josta voi ostaa pientä purtavaa ja juomista.

Esteettömät huoneet

Scandic Hamburger Börssissä on 14 esteetöntä huonetta. Kuusi huonetta on kahden hengen Standard-luokan huoneita ja kahdeksan huonetta Superior Plus -luokan huoneita. Standard-luokan huoneet sijaitsevat päällekäin eri kerroksissa ja ovat keskenään identtisiä. Sama tilanne on seitsemässä Superior Plus -luokan huoneessa. Yksi Superior Plus -huone sijaitsee lähempänä hissejä ja siihen saa lisävuoteen sohvasta. Me saimme ensin Standard-huoneen. Siellä kuitenkin wc-istuimen sijoittelu oli minulle huono, sillä tarvitsen mieluiten tilaa siirtymiselle juuri siltä puolelta, joka nyt oli seinää vasten. Kävimme kysymässä vastaanotossa, olisiko peilikuvallista huonetta, mutta kävi ilmi, että kaikki huoneet ovat samanlaisia. Päädyimme vaihtamaan Superior Plus -luokan huoneeseen, sillä niissä kylpyhuoneen sijoittelu on toisin päin. Tämä oli itseasiassa hyvä asia, sillä näin pääsin näkemään molemmat huonetyypit.

Esteetön Standard-huone

Viihtyisässä Standard-huoneessa on kaksi sähköisesti säädettävää sänkyä, joita pystyy säätämään selän ja jalkojen kohdalta. Sähköpyörätuolillani mahduin liikkumaan huoneessa, vaikka sänkyjen ja pöydän väli melko ahdas olikin. Huoneessa on muun muassa jääkaappi, tallelokero, nojatuoli, eri korkeuksilla olevia naulakoita sekä väliovi viereiseen standard-huoneeseen. Kylpyhuone on tilava ja sinne on liukuovi, joka liikkui kevyesti. WC-istuin sijaitsee seinän vieressä siten, että wc-istuimella istuessa seinä on vieressä oikealla puolella. WC-istuimen molemmin puolin on seinästä taittuvat tukikaiteet, jotka tuntuivat kuitenkin hieman kevyemmiltä kuin muissa Scandic-hotelleissa ja jäävän aika taakse. Suihkussa on seinästä taittuva istuin ja tukikaide. Jos istumiseen tarvitsee lisää tukea, pyydettäessä saa erillisen selkänojallisen ja käsituellisen suihkutuolin. Alla olevalla videolla esittelen Standard-huoneen numero 322.

Esteetön Superior Plus-huone

Superior Plus-luokan viihtyisä esteetön huone on Standard-huonetta tilavampi, mutta toisaalta sinne on sijoitettu enemmän huonekaluja, jotka tämän hetken trendin mukaisesti ovat isokokoisia. Ehdoton ihanuus, jota näkemässäni Standard-huoneessa ei ollut, on sähköinen oven avaus. Avainkorttia vilautetaan huoneen ulkopuolella olevaan lukijaan ja ovi avautuu automaattisesti. Huoneen puolella oven avaukseen on painike. Huoneessa on kaksi sähköisesti säädettävää sänkyä, joita pystyy säätämään selän ja jalkojen kohdalta. Yhteen Superior Plus -huoneista saa vuodesohvasta pedattavan lisävuoteen. Huoneessa on sohvan lisäksi nojatuoli sekä tosi kivasti laskutilaa muutaman pöytätason ja rahin muodossa. Valojen säätimet ovat kätevästi sänkyjen vieressä seinässä ja myös verhot saa kiinni nappia painamalla, mikä on tosi hyvä esteettömyyttä lisäävä tekijä. Osassa huonetta on kokolattiamatto, joka voi olla hankala osalle apuvälineistä. Myös eteisen kaappien sijoittelu ahtaassa nurkassa on hankala pyörätuolin käyttäjälle. Kylpyhuone on tilava ja sinne on liukuovi. Kylpyhuone on muuten samanlainen kuin Standard-huoneessa, mutta peilikuva asettelultaan eli wc-istuin on sijoitettu niin, että wc-istuimella istuessa seinä on vasemmalla puolella. Samat Standard-huoneen heppoisilta tuntuvat tukikaiteet ovat myös näissä huoneissa. Suihkussa on seinästä taittuva istuin ja tukikaide. Huoneesta on väliovi viereiseen Standard-huoneeseen. Jos istumiseen tarvitsee lisää tukea, pyydettäessä saa erillisen selkänojallisen ja käsituellisen suihkutuolin. Alla olevalla videolla esittelen Superior Plus-huoneen 642.

Ravintola ja baari

Hotellin sisääntulokerroksessa on tunnelmallinen espanjalainen ravintola Más. Vietin siellä illan ystävien kanssa erinomaisista tapaksista nauttien. Samassa ravintolassa oli seuraavana aamuna hotellin aamiainen. Smoothiet ja leivät olivat pyörätuolista katsottuna hieman liian korkeilla pöydillä, kaikkialle muualle ylsi hyvin. Aamiainen oli erinomainen ja monipuolinen kokonaisuus. Bonuksena vohvelikone, jolla sai itse tehtyä herkullisia vohveleita! Ravintolan tilat ovat tosi viihtyisät ja arkiaamuna aamiaisella oli kiireetön tunnelma.

Hotellin ylimmässä kerroksessa sijaitsee Börs Katto. Baari, jossa on paikkoja sekä ulkoterassilla että sisällä isojen ikkunoiden äärellä. Yhdeksännestä kerroksesta avautuvat hyvät näköalat yli kaupungin. Börs Kattoon pääsee hotellin tilavilla hisseillä ja kaikkiin baarin pöytiin pääsee myös pyörätuolilla, vaikka paikoin hieman ahdasta onkin. Ylhäällä on myös tilava esteetön wc. Börs Katto on myös paikallisten kohtaamispaikka ja siellä voi viettää iltaa, vaikkei hotellissa yöpyisikään.

Saunat ja muut palvelut

En ehtinyt käydä katsomassa hotellin saunoja, mutta avustajani kävi tutustumassa naisten saunaan. Kaikki tilat olivat esteettömiä ja myös saunoihin olisi mahtunut ainakin minun kapealla suihkupyörätuolillani. Yhdessä suihkussa on seinästä taittuva suihkuistuin. Hotellilla on saatavana myös yksi selkänojallinen ja käsituellinen suihkutuoli, mutta ei pyörällistä suihkutuolia. Saunatiloissa on myös esteetön wc. Yleinen esteetön wc löytyy myös sisääntulokerroksesta vastaanoton läheltä ja sitä voi hyödyntää myös ravintolassa vieraillessa.

Hotellin kokoustiloihin en tällä reissulla päässyt tutustumaan, mutta niitä löytyy jokaiseen tarpeeseen isoista juhlatiloista pienempiin neuvotteluhuoneisiin.

Pidin hotellista kovasti ja kyllä se selkeästi ainakin Turun suosikkihotellieni joukkoon kiilasi. Esteettömyysratkaisuiden osalta olisin toteuttanut joitakin yksityiskohtia toisin, mutta kokonaisuutena kaikki toimi. Tyylikäs ja viihtyisä hotelli, jonka valitsen varmasti vielä monta kertaa jatkossakin, sillä Turkuun on aina kannattavaa palata. Ihana kaupunki!

Lue myös:

Hotelli Scandic Julia Turussa
Esteetön Turku – monta kesäistä syytä ihastua
About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

2 Comments

  • Olen asunut kahdeksan vuotta Turussa, kieltämättä tosi kiva kaupunki. Sen jälkeen olen useamman kerran yöpynyt Turussa ja kyllä valinta on aina osunut Hamburger Börsiin, jo ennen remonttia, ja myös sen jälkeen.

    Reply
  • Miriam
    18.8.2022 at 09:44

    Tulin etsimään tietoa Sokos Kupittaasta, mutta et olekaan siellä vielä käynyt, vaikka näin muistelin. Minulle on iso ongelma sänkyjen korkeus, se on asia, joka aina kiinnostaisi. Esim. Vaakuna Hämeenlinnassa oli pakko poistaa 2!!! petaria että pääsin sänkyyn!

    Reply

Leave a Reply