Valikko
Espanja / Hotellit ulkomailla / Sevilla

Esteetön Sevilla, uusi suosikkikaupunkini

Palasin tällä viikolla esteettömältä maata pitkin matkalta, joka vei kolmen hengen seurueemme Helsingistä ensin laivalla Tukholmaan, sitten junilla halki Euroopan aina Espanjaan saakka ja lopulta manner-Espanjasta lautalla Lanzarotelle. Tavoite ei ollut matkustaa mahdollisimman nopeasti, vaan nauttia matkan teosta ja sen varrella olevista ihanista paikoista. Samalla halusin selvittää, kuinka maata pitkin matkailu Euroopassa onnistuu sähköpyörätuolin käyttäjänä. Jaettavaa matkasta on paljon, mutta haluan aloittaa kaupungista, josta haltioiduin eniten. Se oli Espanjan kauniimmaksi kaupungiksikin kehuttu Andalucian itsehallintoalueen pääkaupunki ja ihanan esteetön Sevilla, joka vei minun, veljentyttöni Annin ja avustajani Jennin sydämet välittömästi.

Saapuminen Sevillaan

Espanjan neljänneksi suurin kaupunki Sevilla sijaitsee eteläisessä Espanjassa. Monelle tuttuun Málagaan on matkaa noin 200 kilometriä ja Madridiin reilu 500 kilometriä. Me matkustimme Sevillaan junalla Barcelonasta. Kilometrejä Barcelonan ja Sevillan välillä on reilu 1000, mutta suoralla ja nopealla junalla matka taittui todella helposti 5,5 tunnissa. Junien esteettömyydestä kirjoitan tarkat selostukset, mutta sähköpyörätuolin käyttäjänä koin junamatkustamisen Espanjassa, erityisesti tällaisten isojen kaupunkien välillä, todella helpoksi.

Jos et matkusta Espanjaan meidän tavoin junalla Suomesta saakka, esteettömyyden kannalta helpoin tapa matkustaa Sevillaan on lentää suoralla lennolla Málagaan ja jatkaa sieltä junalla vajaan kahden tunnin matka Sevillaan. Samaan lomaan voi tällöin yhdistää vaikka muutaman päivän Málagassa, joka on sekin tosi kiva kaupunki. Vaihtoehtoisesti myös Madrid on hyvä valinta yhdistettäväksi Sevillan lomaan, sillä kaupunkien välin kulkee junalla vain noin 2,5 tunnissa ja Madridiin on Helsinki-Vantaalta suorat lennot. Sevillassa on myös lentokenttä, joka sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä keskustasta. Suomesta ei ole Sevillaan suoria lentoja, mutta lentoa vaihtamalla pääsee kaupunkiin esimerkiksi Lufthansalla Saksan kautta.

Esteetön huoneistohotelli Slow Suites Setas

Matkamme oli Sevillaan mennessämme kestänyt kokonaisuudessaan jo 1,5 viikkoa. Etsin siis ensisijaisesti majoitusta, jossa olisi mahdollisuus pestä pyykkiä ja valmistaa ruokaa. Hyödynsin tuttuun tapaani erilaisia hotellivaraussivustoja ja niiden esteettömyyssuodattimia vaihtoehtoja hakiessani. Niiden avulla löytyi Slow Suites Setas. Se ei sopinut tämän matkan kriteereihini siitä, että majoituksen tulisi olla mahdollisimman lähellä rautatieasemaa, mutta matkaa oli kuitenkin vain 1,5 kilometriä, joten annoin mahdollisuuden. Onneksi, sillä juuri tällä alueella oli erittäin kannattavaa majoittua. Slow Suites Setas on matkailijoille tarkoitettujen asuntojen kokonaisuus aivan unelmapaikalla Sevillan vanhassa kaupungissa, ihan kaupungin uusimman maamerkin, valtavan puisen ”Setas de Sevilla” rakennelman vieressä (tästä lisää myöhemmin). Huoneistohotellin omilla sivuilla ei kerrota esteettömyydestä, mutta eri asuntotyyppien kuvia katsellessani totesin Superior 2 Bedroom Apartment Sevilla -huoneistotyypin näyttävän tarpeeksi esteettömältä tarpeisiini, vaikka erityisiä esteettömyyttä edistäviä ratkaisuja ei olisikaan. Varasin sen netissä ja laitoin sähköpostia perään, jossa toivoin esteetöntä huoneistoa. Sain kehoituksen olla huolehtimatta, mikä vain lisäsi epävarmuuttani, mutta asunto osoittautui aivan erinomaiseksi ja kuviakin paremmaksi. Marraskuussa hinnat olivat edulliset ja 66 neliön asunto kahdella makuuhuoneella ja kahdella kylpyhuoneella maksoi vain noin 100 euroa yöltä. Hotelleissa olisimme joutuneet ottamaan kolmelle hengelle kaksi huonetta, sillä kaikki esteettömät huoneet tuntuivat olevan vain kahdelle. Tällöin hinta olisi ollut vähintään kaksinkertainen.

Slow Suites Setasin sisäänkäynti on esteetön, mutta ovi ei avaudu automaattisesti. Vastaanotossa ei ole henkilökuntaa (tai usein kyllä joku oli, mutta enemmänkin hallintoa hoitamassa), vaan sisäänkirjautuminen tehdään netissä viimeistään kolme päivää ennen saapumista ja majoituspäivänä saa sähköpostiin linkin sovellukseen, jonka avulla avautuu alaovi sekä huoneiston ovi. Nämä toimivat näppärästi, mutta vaativat toki älypuhelimen. Sisääntuloaula on ihan tosi tyylikäs. Meidän asunto sijaitsi kolmannessa kerroksessa, jonne pääsi hissillä. Hissejä on kaksi saman kokoista. Mahduin hyvin sähköpyörätuolillani, mutta kovin tilavia hissit eivät olleet. Ongelmia voi tulla lähinnä pidemmillä sähkömopoilla. Viidennen kerroksen kattoterassille oli ovessa pieni ja terävä molemminpuolinen kynnys, johon sähköpyörätuolini pohja otti ikävästi kiinni. Oman pienen ramppini avulla pääsin. Kattoterassi oli yhteinen muiden asukkaiden kanssa, mutta emme koskaan nähneet siellä ketään. Terassi soveltui erinomaisesti maisemien ihasteluun ja itse valmistetun lounaan nauttimiseen. Viidennessä kerroksessa sijaitsi myös yhteiskäytössä oleva pieni kuntosali.

Huoneistossamme oli kaksi makuuhuonetta, joista toinen oli tilavampi ja sen yhteydessä oli esteetön kylpyhuone. Esteettömässä makuuhuoneessa oli kaksi erillistä sänkyä, vaatekaappi ja upea parvekkeen kaltainen syvennys avautuvilla ikkunoilla. Tuo nurkkaus oli todella kaunis, mutta äänieristyksen kannalta sama kuin olisi nukkunut lasitetulla parvekkeella. Alla kulkeva tie oli onneksi rauhallinen. Kylpyhuone oli tilava. WC-istuimen molemmin puolin oli tukikaiteet, toinen kiinteä ja toinen ylös nouseva. Suihkussa oli siirrettävä selkänojallinen suihkutuoli. Olohuoneessa oli sohva, nojatuolit, tv ja pöytäryhmä. Keittiö oli hyvin varusteltu ja sieltä löytyi muun muassa uuni, liesi, mikro, astianpesukone ja pyykinpesukone. Alla olevalla videolla esittelen asuntomme.

Neljä esteetöntä päivää Sevillassa

Vietimme Sevillassa kaksi kokonaista päivää ja kaksi puolikasta. Emme etukäteen suunnitelleet mitään, vaan annoimme kaupungin näyttää meille mitä sillä on tarjota. Läheskään kaikkea emme kokeneet, mutta se ei haitannut yhtään, sillä olen varma, että palaan kaupunkiin vielä.

Päivä 1

Lähdimme aamulla Barcelonasta ja saavuimme Sevillaan kahden aikaan tiistai-iltapäivänä. Ystävällinen aseman avustaja oli meitä junalla vastassa ja auttoi minut junasta ulos aseman nostimella. Sevillan rautatieasema oli kompaktin kokoinen ja helppo suunnistaa. Etsimme jo valmiiksi vammaispalveluiden toimiston perjantain matkan jatkumista varten ennen kuin suuntasimme kaupungille. Matkaa asunnollemme oli noin 1,5 kilometriä, mikä tuntui pitkältä matkatavaroidemme kanssa. Puolivälissä matkaa tiesimme kuitenkin jo, että tästä tulisi reissun suosikkikaupunkimme.

Huokailimme hetken ihastuksesta asunnollamme ennen kuin lähdimme etsimään pientä välipalaa kurnivien vatsojemme rauhoittamiseksi. Lähdimme harhailemaan ja lähistöltä löytyi heti montakin kahvilaa, joista yhden terassille päädyimme aivan todella hyville kinkkujuustoleiville. Ilmakuivattua serrano-kinkkua sisältävät paahdetut leivät tulivat tutuiksi monta kertaa matkan aikana ja aloimme tehdä niitä itsekin, mutta nämä jäivät mieleen aivan erityisen hyvinä. Hetken hengähdys asunnolla ennen kuin lähdimme ensimmäisen kerran kunnolla rakastumaan Sevillan katuihin. Jouluvaloja ei oltu vielä sytytetty, mutta jo nyt ne loivat tunnelmaa. Meidän lähialue oli aivan ihana. Paikallistunnelmaa, värikkäitä taloja, tasaisia katuja kulkea ja kaikkialla ihania ravintoloita ja kahviloita, joihin oli esteetön sisäänkäynti. Valitsimme illallispaikaksi lähellämme sijainneen Doña Encarnan, joka oli hyvä valinta.

Päivä 2

Kaurapuuroa aamiaiseksi asunnolla! Sevilla olisi kyllä täynnä myös ihania aamiaispaikkoja, mutta meistä oli ihanaa elää välillä myös arkea. Pesimme asunnolla pyykkiä ennen kuin lähdimme sukeltamaan syvemmälle kaupungin kaduille. Kuljeskelimme päämäärättä kivan näköisille kaduille, piipahdimme muutamissa kaupoissa ja saavuimme Sevillan katedraalille. Se on maailman suurin katolinen katedraali ja aivan todella vaikuttava ja kaunis ilmestys. Tarina kertoo, että sitä tehdessä 1400-luvulla oli päätetty tehdä ”jotain niin suurta, että kaikki, jotka katsovat sitä, pitävät meitä hulluina.” Myös sisältä katedraali on ilmeisen upea, sillä siellä sijaitsevat monet Espanjan vaikuttavimmat taideaarteet. Katedraaliin on esteetön kulku ja sisäosat ovat suurimmaksi osaksi esteettömät. Sisäänpääsy on maksuton kaikille, joiden invaliditeettiprosentti on yli 65 %. Lisätietoa esteettömyydestä katedraalin sivuilla. Nyt katselimme vain ulkoapäin ja tuntui, että vaikka kuinka kiersimme, katedraali oli aina jossain näkyvillä. Lounaalle pysähdyimme kivan näköiseen tapasbaari El Mateokseen, joka olikin oikein kiva.

Seuraava suuri nähtävyys olisi ollut kuninkaallinen palatsi Real Alcázar. Sekin on ilmeisesti suurimmaksi osaksi esteetön. Me rakastimme kuitenkin päämäärätöntä haahuilua, joten päätimme jättää Real Alcázarin ensi kertaan. Sen sijaan jatkoimme kävelykierrostamme Plaza de Españalle. Valtava uusrenesanssinen aukio rakennettiin vuoden 1929 maailmannäyttelyä varten ja se on upea. Mahtipontinen, mutta myös täynnä upeita yksityiskohtia. Takaisin asunnolle päin kävelimme kaupunkia halkovan Guadalquivir-joen rantaa pitkin. Matkan varrelle osunut paikallinen kirjasto tarjosi esteettömän wc:n. Esteettömiä vessoja Sevillassa oli tosin hyvin nähtävyyksien yhteydessä sekä monissa ravintoloissa.

Flamenco on lähtöisin Sevillasta ja perinne elää kaupungissa yhä vahvana. Flamencon saloihin pääsee tutustumaan museossa ja erilaisia flamencoesityksiä on pitkin kaupunkia. Aidoimpien sanotaan olevan joen toisella puolella Trianan kaupunginosassa. Me teimme kuitenkin tarkoituksellisen heräteostoksen ja ostimme liput illaksi liput lähellämme sijainneeseen Tablao Flamencoon. Pieni ja intimii sali oli esteetön ja meille oli varattu paikat eturivistä. En usko, että näimme parasta flamencoa, mutta elämyksen saimme. Illalliselle ajauduimme lähellä sijainneeseen ravintola Tia Consueloon, joka oli jälleen täynnä tunnelmaa.

Päivä 3

Aloitimme aamun pienellä lukuhetkellä kattoterassin auringossa. Aurinko paistoi vain pikkuruiseen kohtaan, mutta sehän riitti. Torstaiaamuisin Macarenan kaupunginosassa kulkevalla Calle Feria -kadulla järjestetään kirpputori. Suuntasimme sinne. Myynnissä oli lähinnä antiikkiesineitä ja vanhaa rihkamaa, mutta oli kiva nähdä ihmisvilinää ja samalla La Macarenan alue, jonka sanotaan olevan Sevillan vaihtoehtoväen ja hipstereiden aluetta. Vanha kaupunki meidän asunnon ympärillä sykähdytti meitä kuitenkin paljon Macarenaa enemmän. Aamuun mahtui myös tarkempi tutustuminen asuntomme vieressä sijainneeseen Sevillan moderniin maamerkkiin, vuonna 2011 valmistuneeseen Metropol Parasoliin, joka tunnetaan paremmin nimellä Setas de Sevilla ”Sevillan sienet”. Se on maailman suurin puurakennelma ja koska puu, suunnitteluun ovat tietenkin osallistuneet suomalaiset. Vaikuttavassa rakennelmassa on monta eri tasoa. Ylimpään pääsisi ihailemaan maisemia sisäänpääsymaksua vastaan, mutta me päätimme pysytellä maksuttomalla tasolla. Ilmeisesti ylätason näköalaterassista vain osa on esteetön, mutta ylös kyllä pääsee hissillä. Maisemien parissa jatkoimme talomme kattoterassilla, jonne toimme asunnostamme kattilallisen kasvissosekeittoa. Jotenkin tämä hetki on jäänyt yhdeksi matkan ikimuistoisimmista.

Iltapäivällä Anni lähti shoppailemaan ja minä ja Jenni suuntasimme joen rantaan. Olimme edellisenä päivänä bonganneet Puente de San Telmo -sillan luota lähtevät laivat, jotka tekevät tunnin mittaisia jokiristeilyjä. Laivaan oli esteetön pääsy. Ramppi alas rantaan oli yhdestä kohtaa jyrkkä, mutta sähköpyörätuolille ihan mahdollinen. Laivaan mentiin tasaista laakonkia pitkin. Laivan alaosa oli valtavan kokoinen ja sinne olisi mahtunut kymmeniä pyörätuoleja. Ikkunoita sai auki, jolloin tuli ulkoilmatunnelmaa. Yläkannelle ulos ei päässyt pyörätuolilla. Maisemat joelta päin eivät olleet mitenkään erikoiset, mutta risteily oli silti kiva hengähdyshetki päivään. Laivassa oli nauhoitettu opastus espanjaksi, englanniksi, ranskaksi ja saksaksi. Risteilyn jälkeen kävelimme siltaa pitkin joen toiselle puolelle Trianan alueelle. Sanotaan, että trianalaiset mieltävät itsensä nimenomaan trianalaisiksi eikä sevillalaisiksi, niin tärkeänä he pitävät omia kotikulmiaan. Flamencokin juontaa juurensa nimenomaan Trianaan. Ensi kerralla tutkin ehdottomasti enemmän tätä aluetta, nyt ehdimme nähdä vain pienen siivun, mutta pidimme näkemästämme. Viimeisen illan ravintolan löytämiselle tuli paineet ja monet paikat tuntuivat olevan täynnä. Erään hotellin yhteydessä sijainnut Al Lado ei ehkä ollut kaikista tunnelmallisin kohtaamamme ravintola, mutta ruoka oli herkullista.

Päivä 4

Niin paljon kuin odotinkin matkan edessä olevia osuuksia, tuntui haikealta pakata ja hyvästellä Sevilla. Vietimme rauhallisen aamun ja lähdimme yhdentoista jälkeen kulkemaan kohti rautatieasemaa. Vielä matkallakin olisi tehnyt mieli pysähtyä ottamaan kuvia ja ihan vain hengittämään elävää katuelämää. Rautatieasemalla kaikki sujui tosi helposti ja tuloamme osattiin odottaa. Tällä kertaa edessä oli vain reilun puolentoista tunnin junamatka rannikkoa kohti, Huelvaan.

Sevillan ihanuus ja esteettömyys

Kaikki Sevillassa käyneet tuntuvat olevan yksimielisiä sen ihanuudesta. Kaikkialla olevat appelsiinipuut, kauniit rakennukset, hersyvä puhe ympärillä ja letkeä elämänmeno olivat juuri sitä, mistä matkoilla pidän. Etenkin näin marraskuussa kaupungissa pääsi osaksi paikallisten arkea ja tuntui, että meidät otettiin hyvin vastaan. Sevilla on iso, mutta kuitenkin niin kompakti, että kuljimme kaikkialle kävellen/minä sähköpyörätuolilla. Metro kulkee pääasiassa keskustan ulkopuolella. Raitiovaunun näin kulkevan joissain osissa ja se, samoin kuin bussit, vaikutti esteettömältä. Yleisesti ottaen minun näkökulmastani kaupunki oli esteetön ja hyvin tasainen. Mukulakiviä kohtasi erityisesti Santa Cruz-alueen vanhimmilla sivukaduilla, mutta niitä pystyi myös vältellä menettämättä silti mitään. Monet kaduista ovat autottomia. Osa kapeita, mutta ainakaan tähän aikaan vuodesta en kokenut katuja ahtaiksi. Suureen osaan ravintoloista pääsi esteettömästi sisään, monessa oli myös esteetön wc. Kesällä Sevilla on erittäin kuuma ja syksy onkin erinomainen aika vierailla kaupungissa. Marraskuun puolivälissä lämpötila kohosi päivisin vielä kahteenkymmeneen asteeseen, illat olivat jo kylmempiä. Syys-lokakuu olisi varmasti hyvin ideaali vierailuaika, samoin huhti-toukokuu. Haluan kokea kaupungissa eri vuodenajat ja joskus myös ajan, kun jouluvalot on jo sytytetty. Voi että mä ihastuin!

Lisätietoa Sevillan esteettömyydestä englanniksi

Lisää luettavaa

Kaikki artikkelit esteettömästä Espanjasta
About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

1 Comment

  • En olekaan Sevillassa itse käynyt. Muutenkin Espanjaan on tullut tutustuttua aika vähän. Varsin mukavalta Sevilla kuitenkin vaikuttaa, varmasti viihtyisin siellä hyvin. Erityisesti Sevillan katedraali olisi joskus mukavaa päästä näkemään.

    Reply

Leave a Reply