Majoitus saatu: Solo Sokos Hotel Helsinki
Helsinkiin on viime vuosina tullut monia uusia hotelleja, joista on helppo löytää oma esteetön suosikki, mutta myös vanhoja ja historiaa henkiviä on uudistettu samalla esteettömyyttä parantaen. Yksi tällaisista on Solo Sokos Hotel Helsinki, jota kutsutaan kavereiden kesken myös Hesariksi. Se avautui ensimmäisen kerran vuonna 1930 pankin liikepalatsiin, oli Helsingin ensimmäinen suurhotelli ja kaikkine palveluineen ainutlaatuinen koko Suomessa. Rakennuksen ja hotellin sisustuksen suunnitteli nuori arkkitehti Pauli Ernesti Blomstedt. Samalla paikalla, arvokasta historiaa henkien Solo Sokos Hotel Helsinki palvelee edelleen. Tasan kaksi vuotta sitten täyden uudistuksen kokenut hotelli on kuitenkin ennen kaikkea tämän päivän matkailijan tarpeisiin sopiva viihtyisä hyvän palvelun hotelli niin keskeisellä paikalla Helsinkiä kuin olla voi. Uudistuksen myötä hotellin neljä esteetöntä huonetta ovat nousseet joidenkin esteettömyyttä tarvitsevien suosikeiksi, eikä ihme. Vietin hotellissa yhden yön Staycationin minun tavoin sähköpyörätuolilla liikkuvan ystäväni Ellan sekä avustajani Virvan kanssa toukokuussa 2024.
Saapuminen ja vastaanotto
Solo Sokos Hotel Helsinki sijaitsee Helsingin keskustan sydämessä Kluuvikadulla, kauppakeskus Kluuvia vastapäätä. Helsingin Yliopiston metroaseman Yliopistonkadun puoleinen sisäänkäynti on aivan vieressä ja Helsingin päärautatieasemalle on matkaa 500 metriä. Ateneumin taidemuseolle on matkaa 400 metriä ja toiseen suuntaan Helsingin Tuomiokirkolle saman verran. Hotellin pääsisäänkäynti sijaitsee Kluuvikadulla ja taksit voivat pysähtyä sen edessä.
Sisäänkäynnillä olevat luiskat voivat olla haastavia osalle apuvälineiden käyttäjistä. Ensimmäinen pienempi luiska on kolhuja saanut ja voisi uudistua. Sitä seuraavaa pidempää luiskaa ennen on pieni kynnys ja luiska voi olla jyrkkä esimerkiksi itse kelaaville manuaalipyörätuolin käyttäjille etenkin, kun se alkaa suoraan kynnyksestä. Sisäänkäynnin ovi avautuu automaattisesti. Sähköpyörätuolillani hotelliin oli helppo mennä. Vastaanotto sijaitsee sisäänkäynnistä vasemmalle ja sinne johtaa loiva luiska molemminpuolisilla käsijohtimilla. Vastaanoton tiskillä ei ole madallettua osaa, eikä virkailijalla ollut heti saatavilla alustaa, jonka päällä olisin voinut kirjoittaa majoituskorttini. Vastaanottotiskin välittömässä läheisyydessä on kuitenkin useita pöytäryhmiä ja tuoleja.
Hotellin kerroksiin johtaa kolme hissiä. Koska hotelli sijaitsee vanhassa talossa, hissien koot eivät täytä nykyisiä esteettömyysvaatimuksia. Mitään ihan pikkuriikkisiä hissit eivät ole ja mahduin sähköpyörätuolillani niihin kaikkiin siten, että mukaan mahtui myös avustajani. Kahden hissin syvyys on 110 cm ja oven leveys 80 cm. Yksi hisseistä on syvempi, 140 cm, mutta sen oven leveys on vain 70 cm.
Esteettömät huoneet
Solo Sokos Hotel Helsingissä on neljä esteetöntä huonetta. Ne ovat pohjaltaan identtisiä ja sijaitsevat eri kerroksissa. Esteetöntä huonetta ei valitettavasti voi varata Sokos Hotellien nettisivujen varausjärjestelmästä, vaan on on oltava yhteydessä hotelliin. Me asuimme viidennen kerroksen huoneessa 508. Esteettömät huoneet ovat kahden hengen Solo Twin -huoneita. Huoneemme oli tilavin esteetön huone mitä olen hetkeen Suomen hotelleissa kokenut ja omiin tarpeisiini erinomainen. Huone jakaantuu makuuhuoneeseen sekä isoon eteistilaan, josta mennään kylpyhuoneeseen. Huoneessamme oli kaksi erillistä sänkyä, jotka olivat mukavan leveitä ja sähköisesti säädettäviä selkäosan ja jalkojen kohdalta. Sänkyjen korkeus lattiasta petauspatjan yläpintaan oli 53 cm. Huonekalut olivat siirreltäviä, joten niitä voi myös vähän asetella oman tarpeen mukaan. Huoneeseen mahtuisi mielestäni myös lisävuode, vaikka se toki tekisikin siitä ahtaamman. Huoneen varusteluun kuului lisäksi muun muassa pöytä, jonka ääreen pääsi helposti, nojatuoli, vedenkeitin, tallelokero ja TV. Minibaari avautui laatikosta, joka oli itseasiassa tosi nerokas esteettömyyttä lisäävä yksityiskohta. Naulakot oli sijoitettu matalalle, kuten myös ilmastoinnin säädin.
Kylpyhuone oli tilava ja wc-istuimen molemmin puolin oli seinästä taittuvat tukevat tukikaiteet. Suihkuseinä liikkui molempiin suuntiin eli sen sai painettua pois tieltä wc-istuimelle siirryttäessä. Wc-istuimen korkeus oli 47 cm. Lavuaarin ääreen pääsi hyvin ja yletyin hanaan. Bidet-suihkuun ei yltänyt wc-istuimelta. Kaiken kaikkiaan huone oli oikein toimiva. Alla olevalla videolla esittelen huoneemme, jotta voit arvioida sen soveltuvuutta itsellesi.
Ravintola ja baari
Solo Sokos Hotel Helsingin yhteydessä toimii ravintola Pauli’s Pizza & Grill, johon pääsee helposti ja esteettömästi hotellin sisätilojen kautta. Nimensä ravintola on saanut hotellin arkkitehdin Pauli Ernesti Blomstedtin mukaan. Ravintola ei ollut avoinna vierailumme aikaan, joten illallista emme päässeet kokemaan. Aamiaisen nautimme kuitenkin Pauli´s ravintolan erittäin viihtyisissä tiloissa. Solo Sokos Hotelleissa aamiainen on kokemukseni mukaan aina pikkuisen parempi ja niin oli tälläkin kertaa. Kahvit ja teet tarjoiltiin suoraan pöytään ja notkuvista pöydistä löytyi vaikka mitä ihanaa kauniisti aseteltuna. Suosikikseni nousi pitkään haudutettu puuro Krannin tilan luomuhiutaleista ja sen kanssa erinomaiset hillot. Noutopöytien luona oli ahdasta ja lämpimät ruuat olivat kulkuväylällä, mutta pärjäsimme.
Hotellin aulabaari HKI levittäytyy vastaanoton taakse erittäin viihtyisänä ja kutsuvana. Baarin yhteydessä on myös kabinetti Hesarin kirjasto, johon mahtuu noin 30 henkilöä ja joka on varattavissa myös yksityiskäyttöön. Testasin nämä tilat jo tammikuussa, kun vietimme baarissa matkailuvaikuttajien iltaa. Sekä baari että kabinetti olivat esteettömyydeltään tosi toimivia ja aloinkin tällä vierailulla miettiä paikkaa potentiaalisena vaihtoehtona esimerkiksi tuleville nelikymppisjuhlilleni, joita en kyllä ollut aikonut järjestää… Ruokaa voi tilata kabinettiin Pauli’s Pizza & Grill ravintolan listalta. Baarista löytyy myös esteetön wc.
Muut tilat
Solo Sokos Hotel Helsingissä on eri kokoisia kokoustiloja, joista ainakin osa on merkitty nettisivuilla esteettömiksi. Näitä en kuitenkaan nyt tsekannut, joten tilojen esteettömyys kannattaa varmistaa hotellilta. Myöskään saunatiloissa emme nyt käyneet. Aulan oleskelutilat sopisivat hyvin etätyöhetkeen hotellissa oleskelun aikana.
Vierailupäivänämme hotelli vietti täyden uudistumisensa 2-vuotissynttäreitä. Onnittelut, hotelli tosiaan onnistuu huokumaan lupaamaansa Helsingin urbaania eleganssia ja samalla lämminhenkisyyttä!
1 Comment
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
14.5.2024 at 21:56Täällä ei ole tullut yövyttyä. Pätevältä paikalta kuitenkin vaikuttaa. Nykyään tulee yövyttyä Helsingissä huomattavasti vähemmän kuin jsokus aikaisemmin, niin huomaa kuinka paljon kokeilemattomia hotelleja edelleen löytyy.