Valikko
Palmuaseman matkavinkki

Esteetön Suomen kesä

Toukokuu tuo mukanaan vahvan lupauksen kesästä. Nyt on hyvä aika tehdä suunnitelmia edessä oleville valon, vihreyden ja toivottavasti myös lämmön kuukausille. Kokosin kesälomasuunnittelua inspiroimaan omia esteettömiä suosikkejani ja vinkkejä mitä esteetön Suomen kesä tarjoaa. Lista ei suinkaan ole tyhjentävä ja sitä saa mielellään täydentää kommenteissa omilla suosikeillasi. Kohteet ja tekemiset ovat täysin sekalaisessa järjestyksessä. Lukuisista linkeistä löydät halutessasi lisää minun kokemuksista Palmuasemalle kirjoittamistani artikkeleista tai pääset yritysten sivuille.

Tampere

Kesällä täytyy päästä ainakin kerran Tampereelle. Tuntuu, että siellä tapahtuu koko kesän ajan jotain, mutta toisaalta siellä voisi vain kuljeskella ympäriinsä ja silti viihtyä. Tampereella voi kalastaa, shoppailla, nauttia musiikista, herkutella, ihmetellä museoissa ja hurjastella Särkänniemessä. Viikinsaareen pääsee esteettömästi laivalla ja saaressa voi nauttia vaikka piknikeväistä. Tampereelle on monesta suunnasta helppo mennä esimerkiksi junalla ja hotellivaihtoehtoja löytyy paljon.

Lisää luettavaa Palmuasemalla:

Kouvola ja Kotka

Niputan nämä yhteen, sillä kahdesta kivasta kaupungista saa yhdessä vieläkin kivemman kesälomareissun. Kouvolaan on helppo saapua junalla eri suunnista ja sieltä pystyy jatkamaan Kotkaan. VR:llä on nimittäin käynnissä kokeilu, jossa he tarjoavat junalipun hinnalla liikuntarajoitteiselle henkilölle taksikuljetuksen välille Kouvola-Kotka, sillä kaupunkien välillä liikennöivä juna ei ole esteetön. Lisää tietoa VR:n sivuilla.

Kotkassa minuun on tehnyt suurimman vaikutuksen upeat ja monipuoliset puistot, jotka ovat kesällä kauneimmillaan. Myös merenrantakaupungin tunnelma on Kotkassa vauhvasti läsnä. Kaikki on Kotkassa mukavan lähekkäin. Vierailu Merikeskus Vellamossa kannattaa ehdottomasti sisällyttää vierailuun.

Kouvolassa kannattaa nauttia kahviloista, kävelykatu Manskin tunnelmasta ja Poikilo-museoista. Esteettömällä bussilla pääsee kauppakeskus Veturiin shoppailemaan ja Kouvolan keskustassa voi fiilistellä Suomen ainoassa ja legendaarisessa Tiimari-kaupassa. Automatkan päästä löytyvät käynnin arvoiset UPM Verlan tehdasmuseo ja Arboretum Mustila.

Lisää luettavaa Palmuasemalla:

Kalajoki

Kalajoen hiekkasärkillä on kesäpäivinä ihan ainutlaatuinen tunnelma ja jos haluaa, voi helposti kuvitella olevansa paljon etelämmässä. Puulaudoituksen ansiosta hiekalla pystyy kulkemaan myös pyörätuolilla, vaikka meno aika tärisevää onkin. Ihan todella kaunis paikka, jossa pääsee esteettömästi sekä meren läheisyyteen että metsäisempiin maisemiin. Visit Kalajoki -sivustolle on koottu hyvin vinkkejä esteettömiin mahdollisuuksiin alueella. Tutustu vinkkeihin Visit Kalajoen sivulla.

Lisää luettavaa Palmuasemalla:

Auringonlaskun norppasafari Oravissa

Kesäiltojen ykköskokemus on auringonlaskun norppasafari Oravissa, noin 40 kilometrin päässä Savonlinnasta. Varmimmin norppia näkee toukokuun iltoina, mutta kesä-syyskuussakin ne nousevat pintaan tai kiville köllöttelemään usein auringonlaskun aikaan. Vaikka norppaa ei näkisikään, on kolmen tunnin veneretki kauniissa auringonlaskussa ihana elämys. Norppasafariretket tehdään esteettömällä veneellä, johon pääsee kyytiin myös sähköpyörätuolilla. Mainitse retkeä varatessasi mahdollisesta mukaan tulevasta apuvälineestä. Lisätietoa Oravi Villagen sivulla.

Lisää luettavaa Palmuasemalla:

Turku

Mun kesään kuuluu aina reissu Turkuun. Oli kesä muuten millainen tahansa, aina silloin paistaa aurinko. Turun jokirannan ihanilla terasseilla on kesäisin eurooppalaisen kaupungin tunnelma. Turussa voi tehdä jokirannan terasseilla ja laivoilla istuskelun lisäksi vaikka mitä, mutta ainakin kannattaa:

 • Nauttia joella Jakke tai Aura jokilautoilla
 • Matkustaa vesibussilla Ruissaloon, kuljeskella siellä ja herkutella Ruissalon Telakalla tai Zaké Pizzeria & Wine Barissa
 • Nousta funikulaarilla Kakolanmäelle. Siellä voi vaikkapa herkutella ravintola Kakolanruusussa.
 • Ihastella Turkua ylhäältä päin Scandic Hamburger Börsin tai Sokos Hotel Wicklundin kattoterasseilla.
 • Kulkea joen rantaa pitkin Forum Marinumille ja käydä tutustumassa vaikka Titanicilla matkustaneisiin suomalaisiin.

Turun vahvuus ovat myös useat tosi kivat esteettömät hotellit. Suosikkejani ovat Scandic Hamburger Börs, Scandic Julia ja Solo Sokos Hotel Turun Seurahuone.

Lisää luettavaa Palmuasemalla:

Jyväskylä ja Jämsä

Kun mietin Suomen kesää, näen vahvimmin mielessäni Jyväskylän ja Jämsän. Se johtunee siitä, että viime kesän viimeinen kesäreissu vei sinne suunnille, mutta myös siitä, että Keski-Suomen maisemat ovat yhtä kuin Suomen kesä. Jyväskylän keskusta ja satama ovat täynnä kesätunnelmaa. Näköalaravintola Vesilinnasta on mielettömät maisemat ja siellä on myös erinomainen ruoka. Jämsässä sijaitsevan pienen Maalaishotelli Morvan taas soisi osuvan ihan jokaisen kesälomareitin varrelle, sillä se on ainutlaatuisen ihana.

Lisää luettavaa Palmuasemalla:

Wanha Raahe ja Langin Kauppahuone

Raahe oli yksi kohteista kesäisellä roadtripilläni kaksi vuotta sitten. Tulimme Oulusta ja Limingasta ja jatkoimme Kalajoelle, mutta siinä välissä oli yö ja ihana kesäaamu Raahessa. Wanha Raahe on yksi Suomen parhaiten säilyneistä 1800-luvun puukaupungeista. Siellä oli ihana kierrellä sähköpyörätuolilla ja päätyä sitten meren rantaan. Aikaa kannattaa antaa Langin Kauppahuoneelle, historiaa kunnioittavalle kahvilalle, jossa tiskit notkuvat jumalaisen herkullisia, paikan päällä valmistettuja kakkuja ja leivonnaisia sekä arkisin lounasta. 1800-luvun rakennukseen on tehty esteetön kulku sisäpihan kautta.

Lisää luettavaa Palmuasemalla:

Espoon rantaraitti

Espoon rantaraitti on kaikkiaan 40 kilometriä pitkä rantaa myötäilevä kaunis reitti. Rantaraitilla on paljon esteettömiä osuuksia. Oma suosikkini on kolmen kilometrin mittainen pätkä Nokkalan Majakalta Haukilahden rantaan. Matkalla on kohta, jossa kaltevuus on yli 8 % ja yksi kohta, jossa tie on kallioista. Sähköpyörätuolillani pääsen kuitenkin hyvin. Matkan varrelle osuu useampi esteetön ravintola/kahvila ja kesäterassi. Lisätietoa rantaraitista ja esteettömät reitit kartalla löytyvät Espoon kaupungin sivuilta.

Esteetön kalastus

Ohjattuja kalaretkiä esteettömällä veneellä tekee jo moni yritys eri puolilla Suomea. Minä olin toissakesänä todella ikimuistoisella kalaretkellä kauniilla Näsijärvellä Tampereella Fiex Oy:n Teemun ja Mikon kanssa. Pääsin veneeseen helposti sähköpyörätuolillani, ajelimme järvellä, kalastimme ja rantauduimme pienelle kalliosaarelle nauttimaan burgereita, joiden välissä oli vasta pyydettyä ahventa.

Opastettuja esteettömiä kalaretkiä tarjoavat myös ainakin Hooked Saimaa Mikkelin seudulla, Porvoon kala- ja saariretket Porvoossa, Sipoossa ja Helsingissä, Rysä Oy Asikkalassa, Kalaopas Finland Kuopion seudulla, Luckyfish Jämsän seudulla (ei esteetöntä venettä) ja Oravi Village Oravissa Savonlinnan seudulla.

Kalaan voi toki mennä myös omatoimisesti, kunhan muistat huolehtia kalastusluvat kuntoon. Suomen vapaa-ajankalastajat ovat koonneet sivuilleen esteettömiä kalapaikkoja. Myös suomalaiseen Fishing Boy With Wheelchair -sivustoon ja Instagram-tiliin kannattaa tutustua.

Esteettömät kansallispuistot

Esteettömiä reittejä on jo ihanan monessa kansallispuistossa. Osa niistä on hyvin lyhyitä, mutta hiljalleen reitit ovat alkaneet myös pidentyä. Metsähallituksen Luontoon.fi -sivulle on koottu hyvin tietoa esteettömistä reiteistä eri kansallispuistoissa. Omia suosikkejani ovat:

 • Liesjärven kansallispuisto Tammelassa. Peukaloisen polku reitti on 3,8 kilometriä pitkä todella kiva ja vaihteleva esteetön rengasreitti, jonka varrella on kaksi tulipaikkaa. Olen kirjoittanut omat kokemukseni Partioaitan retkioppaaseen.
 • Leivonmäen kansallispuisto Joutsassa. Harjujärven esteetön reitti on 700 metriä suuntaansa. Se täytyy kulkea eestaas, mikä ei haittaa, sillä maisema on kaunista. Esteetön tulipaikka sijaitsee todella kauniilla paikalla järven rannalla. Kokemukseni löytyy Palmuaseman Esteetön Keski-Suomi -jutusta.
 • Sipoonkorven kansallispuisto Vantaalla. Storträskin esteetön reitti on kilometrin suuntaansa ja reitin päässä on tulipaikka niin ikään tosi kauniilla paikalla. Kokemukseni voit lukea jutusta Esteetön syyspäivä Sipoonkorven kansallispuistossa.
 • Hossan kansallispuisto Suomussalmella. Tein syysretken Hossaan syksyllä 2019 ja kuljimme 1,5 kilometriä suuntaansa olevan Muikkupuron mutka -reitin. Kaunis reitti päättyy kauniille laavulle järven rantaan. Kainuussa on viime vuosina kehitetty paljon esteettömiä luontomatkailupalveluita ja Hossasta löytyy myös esteettömiä majoitusvaihtoehtoja. Tutustu Kainuun esteettömiin mahdollisuuksiin Arctic Lakeland -sivulla. Minun kokemukset Hossasta löydät Sähköpyörätuolilla Hossan kansallispuistossa -artikkelista.

Kansallispuistojen lisäksi Suomesta löytyy tosi paljon muitakin esteettömiä luontokohteita. Minun kokemukseni löydät kootusti Palmuaseman Esteetön luonto-sivulta. Olen myös koonnut yhteen esteettömiä luontopalveluita tarjoavia yrityksiä.

Esteettömät uimarannat

Esteettömiä uimarantoja on jo jonkin verran, mutta tietoa niistä on edelleen vaikea löytää. Googlailun perusteella monet kunnat myös parhaillaan suunnittelevat esteettömän uimarannan rakentamista. Vain muutamalla rannalla olen käynyt, mutta tietojeni mukaan esteettömästä rantaelämästä pääsee tällä hetkellä nauttimaan ainakin seuraavilla rannoilla:

 • Oittaan uimaranta, Espoo. Järveen menee betoniluiska, jossa on käsijohteet molemmin puolin. Ranta-alueella on esteetöntä liikkua ja siellä on esteetön wc ja suihku.
 • Ekvallan uimaranta, Turku. Järveen menee betoniluiska, jossa on käsijohteet molemmin puolin. Ranta-alueella on esteetöntä liikkua ja siellä on esteetön wc ja suihku. Suihkupyörätuoli ja kyynärsauvat ovat käytettävissä kioskin ollessa auki.
 • Aurinkolahden uimaranta, Helsinki. Vuosaaressa sijaitsevalla rannalla on saatavana Mobimat-matto hiekalle ja rantapyörätuoli mahdollistamaan veteen menon. Lisätietoa Helsingin Uutisten artikkelissa.
 • Hietaniemen uimaranta, Helsinki. Suositulla Hietsun rannalla on saatavana Mobimat-matto hiekalle ja rantapyörätuoli mahdollistamaan veteen menon. Vuonna 2019 Helsingin Sanomat uutisoi, että näistä ei kuitenkaan tiedoteta ja sama tilanne tuntuu olevan edelleen. Lisätietoa Helsingin Sanomien artikkelissa.
 • Nallikarin uimaranta, Oulu. Rantaa reunustava katu on esteetön ja hiekalle menee matto. Rantavalvojilta saa lainaan Hippocampe-maastopyörätuolin, jonka avulla pääsee veteen. Se ei kuitenkaan kellu. Rannalla on esteetön bajamaja.
 • Alakorkalon uimaranta, Rovaniemi. Kemijokeen vie betoniluiska, jossa on käsijohteet molemmin puolin. Rannalla on myös esteetön pukukoppi ja wc. Lisätietoa Lapin Kansan artikkelissa.

Ja bonukset

Helsinki ansaitsisi paikan listalla, mutta koska olen koonnut Helsinki-suosikkini jo My Helsingin sivuille, voit käydä lukemassa sieltä artikkelin Nähtävää ja koettavaa Helsingissä esteettömästi. Toki Suomen kesään kuuluu vahvasti myös mökkeily. Esteettömät mökit on tälle kesälle jo todennäköisesti varattuja, mutta katso silti ja buukkaa ainakin jo ensi kesä! Esteettömiä mökkejä löydät artikkelistani Esteetön mökki – löydä suosikkisi. Minä haluaisin tänä vuonna päästä tutkimaan Kuopiota, Joensuuta, Lappeenrantaa, Vaasaa ja kotikaupunkiani Espoota. Mitä kesäsuunnitelmia sinulla on?

Majoitusvinkit kesälomareissuille

Esteettömiä hotelleja Suomessa
Esteettömiä kylpylöitä Suomessa
About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

1 Comment

 • Hyviä kohteita olit tähän nostanut, erityisesti Kotka pari vuotta sitten pääsi yllättämään, kun siellä ensimmäistä kertaa, todella kiva kaupunki! Sittemmin ollaan käyty jo toistamiseen. Kotkan lähellä olevan Kouvolan lisäksi myös Hamina on mukava kaupunki. Savonlinnan (ja Oravin) lisäksi myös toinen savolaiskaupunki Kuopio on todella kiva!

  Reply

Leave a Reply