Valikko
Espanja / Kanariansaaret / Teneriffa

Kohdeopas: Esteetön Teneriffa

Esteetön Teneriffa, niin kuin moni muukin Kanariansaarista, on takuuvarma valinta monille monipuolista ja esteetöntä lomaa toivoville. Teneriffa tunnetaan ympäri maailman esteettömyydestään. Erityisesti saaren eteläosassa on panostettu esimerkillisen esteettömiin ratkaisuihin jo vuosia ja siksi myös sen maine on ehtinyt levitä laajalle. Myös Teneriffan ilmaston sanotaan olevan terveydelle suotuisa. Olen viettänyt Teneriffan eteläosassa viimeisen kymmenen vuoden aikana yhteensä 18 viikkoa, lomalla, työharjoittelussa ja töissä matkanjohtajana. Kirjoitin tämän kohdeoppaan noiden kokemusten pohjalta alkujaan vuonna 2018. Koronapandemian jälkeen palvelut saarella kuitenkin muuttuivat ja siksi tämäkin opas tarvitsi kipeästi päivityksen. Viimeisin kokemukseni saarelta on joulukuulta 2023. Kokemukseni ovat pääasiassa esteettömyyteen erityisesti panostaneista Los Cristianosista ja Playa de las Americasista ja siksi tässäkin artikkelissa painotan niitä.

Teneriffa on kaikin puolin erittäin monipuolinen saari, josta löytyy koettavaa jokaiseen makuun. Etelässä on kuivaa ja paikoin karuakin, mutta ei kuitenkaan samassa mittakaavassa kuin monilla muilla Kanariansaarilla. Saaren pohjoisosassa sen sijaan on kostean vehreää ja reilun 70 kilometrin matkalla saaren eteläosista pohjoiseen näkee suuren määrän eri ilmasto- ja kasvillisuusvyöhykkeitä. Koko Espanjan korkein huippu on Teneriffalla sijaitseva tulivuori Teide, saaren maamerkki.

Teneriffalle matkustaminen

Suomesta Teneriffalle on suoria lentoja talvikaudella, lokakuulta maaliskuun loppuun tai huhtikuun alkuun, lentoyhtiöstä ja matkanjärjestäjästä riippuen. Suoria lentoja Teneriffalle lennetään ainakin Helsinki-Vantaan lentokentältä ja Tampere-Pirkkalan lentokentältä. Joillakin matkanjärjestäjillä saattaa olla lähtöjä myös muilta kentiltä. Arvioitu lentoaika Suomesta Teneriffalle on noin 6,5 tuntia. Teneriffalle voi matkustaa joko omatoimisesti tai usean eri matkatoimiston järjestämällä pakettimatkalla. Jos suuntaa saaren lomakohteisiin, matkatoimiston kautta voi usein saada halvemman paketin kuin itse kokoamalla. Matka-Agentit matkatoimiston kautta saa Teneriffalle yksilöllisesti räätälöidyn esteettömän matkan, jossa yksilölliset tarpeet esteettömyydelle pystytään ottamaan huomioon kaikessa ja esimerkiksi apuvälineiden vuokraus onnistuu. Matka-Agenteilla on vuosittain Teneriffalle myös erittäin suosittuja ohjattuja esteettömiä matkoja, joissa on mukana matkanjohtaja. Isojen matkatoimistojen, kuten AurinkomatkojenTjäreborginTUI:n ja Apollomatkojen  valikoimasta löytyy esteettömiä hotellivaihtoehtoja ja tarvittaessa he voivat järjestää esteettömän lentokenttäkuljetuksen. Lue myös juttuni Liikuntaesteetön loma Aurinkomatkoilta.

Omatoimisesti matkustaessa suoria lentoja Helsinki-Vantaalta on Finnairilla ja Norwegian Airlinesilla ja Tampere-Pirkkalasta Air Balticilla. Myös monilta matkanjärjestäjiltä voi ostaa pelkät lomalennot. Hotellin esteettömän huoneen voi varata ottamalla yhteyttä hotelliin tai joissakin harvoissa tapauksissa hotellin nettivarausjärjestelmän kautta. Löydät tästä oppaasta vinkkejä kohteista ja hotelleista. Samat hotellit ovat usein monen eri matkatoimiston valikoimissa, joten hintavertailu kannattaa. Esteetöntä huonetta tarvitsevan täytyy matkaa varatessa ottaa yhteyttä suoraan matkatoimistoon.

Lentämisen sijaan Suomesta Teneriffalle voi matkustaa myös omatoimisesti maata pitkin. Matka junilla halki Euroopan ja lautalla Manner-Euroopasta Teneriffalle vie aikaa, mutta on mahdollista toteuttaa myös esteettömästi. Matkustin marraskuussa 2022 maata pitkin Lanzarotelle, mutta samalla suunnitelmalla olisi päässyt myös Teneriffalle. Myös eri Kanariansaarten välissä liikennöi lauttoja. Voit lukea kokemukseni jutuista Esteetön junamatkailu Euroopassa ja Esteettömästi laivalla Manner-Espanjasta Lanzarotelle. Kanariansaarille voi lähteä myös risteilemällä ja lähes kaikki risteilyt Kanariansaarilla pysähtyvät Teneriffan pääkaupungissa Santa Cruz de Tenerifessä. Talvikaudella vaihtoehtoja on useammalla eri laivavarustamolla. Risteilyjä lähtee muun muassa Iso-Britanniasta Southamptonista, Barcelonasta ja Lissabonista Portugalista. Lisätietoa risteilyistä voi kysellä Risteilykeskuksesta.

Lentokenttä ja lentokenttäkuljetukset

Teneriffalla on kaksi lentokenttää, etelässä ja pohjoisessa. Suomesta lähtevät suorat lennot menevät tällä hetkellä vain etelän kentälle, Aeropuerto de Tenerife Suriin. Lentokenttä sijaitsee noin 20 kilometrin päässä eteläisen Teneriffan lomakohteista, noin 90 kilometrin päässä Puerto de la Cruzista ja noin 60 kilometrin päässä saaren pääkaupungista Santa Cruzista. Teneriffan eteläinen lentokenttä toimii pääsääntöisesti erittäin hyvin liikuntarajoitteisten matkustajien kannalta, sillä lentokentällä palvellaan päivittäin eri puolilta maailmaa tulevia liikuntarajoitteisia matkustajia. Esteettömiä wc-tiloja on kentällä useampia sekä lähtö- ja tuloaulassa että porttialueella.

Koronapandemian myötä moni tuttu esteettömiä lentokenttäkuljetuksia tarjonnut firma lopetti toimintansa. Aiemmin varasin kuljetukset aina joko LeRolta tai Orange Badgelta, mutta kummallakaan ei ole enää kuljetustoimintaa. Viimeisimmällä matkallani olin matkatoimiston kautta ja ostin esteettömät kuljetukset osaksi matkapakettiani. Tuo kuljetus oli tilattu Grupo 1844 -yhtiöltä, jolla on tilavia esteettömiä minibusseja. Heti lentokentän ulkopuolella on taksitolppa, jossa on hyvin usein paikalla esteettömiä, rampillisia takseja. Jos ei ole, sellainen tilataan paikalle nopeasti. Osassa takseja katto on matala tai takatila liian lyhyt esimerkiksi pidemmille sähkömopoille. Taksi lentokentältä etelän lomakohteisiin maksaa noin 30 euroa. Etukäteen kunnollisen esteettömän kuljetuksen on kuulemani mukaan viime aikoina saanut tilattua ainakin Servitaxitenesurilta. Myös Official Taxi Tenerife sivuston kautta voi tehdä ennakkotilauksia. Kerro ihmeessä oma kokemuksesi vuoden 2020 jälkeen joko alle kommentoimalla tai sähköpostilla!

Esteetön kohde ja hotelli Teneriffalta

Teneriffalla on useita eri kohteita, joilla kaikilla on oma tunnelmansa ja vahvuutensa. Alla suosituimmat kohteet painottuen niihin, joista minulla on omakohtaista kokemusta. Näiden lisäksi saarelta saattaa löytyä myös muita esteettömään matkailuun sopivia kohteita.

Teneriffalla on useissa hotelleissa esteettömiä huoneita. Osassa on huomioitu myös altaaseen pääsy portaiden lisäksi ramppia pitkin tai allasnostimen avulla. Alla oleva lista ei ole täydellinen, mutta sisältää hotellit, joista itselläni on kokemusta tai joiden tiedän olevan esteettömiä (mm. esteetön suihku huoneessa).

Playa de las Americas

Saaren eteläosan esteettömimmät alueet löytyvät Playa de las Americasista. Rantakatu on pitkä ja tasainen, mäkiä on vähän ja ravintoloissa ja palveluissa on esteettömyys huomioitu hyvin. Playa de las Americasin ja Los Cristianosin välissä sijaitseva ranta Playa de las Vistas taitaa olla maailman isoimpia esteettömiä rantoja. Laudoitettu alue on laaja ja pääosin katettu, rantavahdit auttavat uimaan kelluvalla pyörätuolilla ja rannalta löytyy myös mm. nostolaite siirtymisiin ja kävelykepit rannalla kävelyä helpottamaan. Rannalla on myös esteettömät wc:t ja suihku. Alueella on useita esteettömiä hotelleja.

Esteettömät hotellit Playa de las Americas

 • Spring Hotels Vulcano
  Suositussa hotellissa on 10 esteetöntä kahden hengen huonetta, joihin saa lisävuoteen. Hotelli sijaitsee hyvällä paikalla, kaikki yleiset tilat ovat esteettömiä ja altaisiin on allasnostimet. Lue kokemukseni vuodelta 2021.
 • Huoneistohotelli HD Parque Cristóbal (huom! Gran Canarialla on saman niminen hotelli)
  Huoneistohotellissa on viisi esteetöntä kahden makuuhuoneen huoneistoa. Hotelli on siis hyvä valinta erityisesti perheille tai jos avustajalle tarvitsee omaa tilaa. Uima-altaaseen on nostin.
 • Huoneistohotelli Parque la Paz
  Huoneistohotellissa on esteettömiä yksiöitä, joihin voi majoittua enintään kolme henkilöä. Aurinkomatkoilla esteettömän yksiön voi varata myös nettisivujen kautta. Altaaseen on allasnostin. Huomio, että hissin koko on vain 105 cm x 105 cm.
 • Hotelli Tigotan Lovers and Friends
  Tyylikäs hotelli on suunnattu vain yli 18-vuotiaille vieraille. Hotellissa on 10 tilavaa esteetöntä huonetta, joissa on tilava kylpyhuone. Hotellissa on useampi uima-allas ja niistä suurimpaan on ramppi.
 • Huoneistohotelli Andorra
  Lähellä esteetöntä Playa de las Vistasin rantaa sijaitsevassa huoneistohotellissa on kolme esteetöntä kaksiota maatasossa. Altaaseen ei ole nostinta tai ramppia.
 • Hotelli Zentral Center
  Hotelli sijaitsee hyvällä paikalla lähellä rantoja ja palveluja. Vain aikuisille tarkoitettu hotelli on kaupunkihotellin oloinen. Huoneissa ei ole parvekkeita tai terassia. Uima-allas on katolla ja altaaseen on allasnostin. Esteettömiä kahden hengen huoneita on 12 ja ne ovat tilavia. Hotellille johtaa mäki.

Los Cristianos

Los Cristianos on paikka, johon Teneriffalla alkujaan ensimmäisenä ihastuin ja edelleen se on suosikkini. Playa de las Americasin vieressä sijaitsevassa Los Cristianosissa on jäljellä alkuperäistä kalastajakylää ja paikallinen tunnelma on sekoittunut ihanalla tavalla turismin sekaan. Esteettömällä rantakadulla on helppo kulkea ja Los Cristianos on saanut viime vuosina myös oman esteettömän ranta-alueen. Isolle erittäin esteettömälle Playa de las Vistasin rannalle on hotellin sijainnista riippuen noin 2 kilometriä. Los Cristianos on rantakadulta sisämaan hotelleille noustessa mäkistä aluetta ja osa manuaalisilla apuvälineillä kulkevista voi kokea tämän ongelmaksi. Sähköisillä apuvälineillä Los Cristianosissa on helppo liikkua. Los Cristianosissa sijaitsee yksi tunnetuimmista esteettömistä hotelleista: Esteettömäksi alusta asti suunniteltu Mar y Sol.

Esteetön hotelli Los Cristianos

 • Huoneistohotelli Mar y Sol
  Alueen tunnetuin esteetön hotelli, Los Cristianoksen ylemmässä osassa sijaitseva saksalaisomisteinen Mar y Sol on alusta asti esteettömäksi rakennettu ja se palvelee pääasiassa liikuntarajoitteisia asiakkaita. Kaikki huoneet ovat esteettömiä, mutta kaikissa ei ole esimerkiksi tukikaiteita kylpyhuoneessa. Huoneita on eri kokoisia ja tasoisia ja ne toimivat myös perheille. Rantakadulta hotellille on pitkä mäki. Hotellissa on kaksi uima-allasta, joista molempiin on allashissi ja toisen vesi on lämmitetty 32 asteiseksi. Omat kokemukseni vuodelta 2023 löydät artikkelistani Esteetön hotelli Mar y Sol Teneriffalla.
 • Hotelli H10 Big Sur
  Täällä majoituin aivan ensimmäisellä Teneriffan lomallani syksyllä 2012 ja rakastin hotellia. Vain aikuisille suunnatussa hotellissa on kaksi esteetöntä huonetta, jotka sijaitsevat vastaanoton läheisyydessä pohjakerroksessa. Huone on viihtyisä, mutta ei erityisen tilava. Altaaseen on jyrkkä ramppi. Kattoterassille on muutama porras. Hotelli sijaitsee erinomaisella paikalla aivan Los Cristianoksen rantakadulla. Rantakadulle pääsee kulkemaan allasalueen portista, jolloin eteen ei tule mäkiä. Omat kokemukseni löydät vuonna 2012 kirjoittamastani artikkelista.
 • Spring Hotel Arona Gran & Spa
  Ihanalla paikalla rantakadun päässä sijaitsevasta tasokkaasta hotellista minulla ei vielä ole omakohtaista kokemusta, mutta hotellissa on 8 esteetöntä huonetta, joihin voi tutustua hotellin omilla sivuilla myös videon muodossa. Tietojeni mukaan sisäuima-altaaseen on nostin, ulkoaltaaseen ei.

Costa Adeje

Kun Los Cristianosista lähtee kulkemaan rantakatua pitkin kohti Playa de las Americasia, päätyy noin viiden kilometrin kulkemisen jälkeen Costa Adejeen. Hyvin hoidettu Costa Adeje on näistä kolmesta lomakohteesta uusin. Hyvin hoidetulla alueella on paljon isoja hyvätasoisia hotelleja ja vilkas rantaelämä. Olen usein vieraillut myös Costa Adejen puolella, mutta päätynyt kuitenkin aina majoittumaan naapureihin. Alue on esteetöntä, mutta paikoin on myös jyrkkiä mäkiä. Costa Adejen Playa de Torviscas -ranta on esteetön ja siellä on kelluvia rantapyörätuoleja. Esteettömiä hotelleja alueella on paljon, sillä hotellit ovat pääosin uusia.

Esteetön hotelli Costa Adeje

 • Adrián Hoteles Jardines de Nivaria
  Tasokkaassa viiden tähden hotellissa on viisi esteetöntä huonetta, jotka sijaitsevat alimmassa kerroksessa sivurakennuksessa. Huoneista on näkymä puutarhaan tai altaalle. Altaaseen on ramppi ja allasnostin.
 • Sunwing Fanabe Beach Resort
  Tjäreborgin perhehotelleissa viihtyvät lapsiperheelliset. Liikuntarajoitteisille soveltuvia Small Family -yksiöitä on hotellissa neljä ja niihin mahtuu yöpymään kolme henkilöä. Isoon altaaseen on ramppi. Esteettömän huoneen voi varata myös Tjäreborgin nettisivuilla.
 • Huoneistohotelli GF Isabel
  Erityisen hyvin perheille sopiva GF Isabel on laajalle alueelle levittäytyvä huoneistohotelli. Viisi esteetöntä kaksiota sijaitsevat päärakennuksessa eri kerroksissa. Altaaseen on ramppi ja allasnostin.

Santa Cruz de Tenerife

Santa Cruz de Tenerife on Teneriffan saaren pääkaupunki, tunnelmallinen ja eläväinen espanjalainen kaupunki. Santa Cruz sijaitsee saaren pohjoisosassa, itäisellä puolella saarta. Olen vieraillut kaupungissa vain päiväretkillä, mutta on tullut olo, että sinne voisi joskus mennä viettämään kunnolla aikaa.

Esteettömät hotellit Santa Cruz de Tenerife

 • Iberostar Heritage Grand Mencey
  Tasokas viiden tähden hotelli, jossa esteettömiä huoneita ja nostin altaaseen.
 • Hotel NH Tenerife
  Kolmen tähden kaupunkihotelli, jossa esteettömiä huoneita. Sijaitsee hyvällä paikalla kaupunkiin tutustumisen kannalta.

Lue lisää: Teneriffan helmet Santa Cruz ja La Laguna yhdessä päivässä (juttu vuodelta 2023)

Puerto de la Cruz

Saaren pohjoisosassa sijaitseva Puerto de la Cruz on monen suomalaisen suosikki, kaunis ja vehreä kaupunki. En valitettavasti ole päässyt vielä tutustumaan siihen, mutta olen kuullut monen yllättyneen kuinka paljon Puerto de la Cruzissa on korkeuseroja. Mikäli mäet ovat haasteellisia, kannattaa mieluummin valita kohteeksi saaren eteläosien kohteet. Puerto de la Cruzissa myös esteettömien hotellien valikoima on suppeampi. Toivon pian pääseväni kokemaan Puerto de la Cruzin, jotta voin kertoa enemmän.

Esteetön hotelli Puerto de la Cruz

 • H10 Tenerife Playa
  Sijaitsee erinomaisella paikalla kävelykadun varrella, kuulujen Lago Martianezin merivesialtaiden vieressä. Hotellissa on kuusi esteetöntä kahden hengen huonetta ja yksi esteetön junior-sviitti. Osassa huoneita on suihkunurkkauksen lisäksi myös kylpyamme.

Esteetön liikkuminen ja retket

Erityisesti eteläisen Teneriffan lomakylissä on helppo kulkea paikasta toiseen pyörätuolilla pitkiäkin matkoja. Takseja, joissa on ramppi takana, saa helposti usein taksitolpilta tai esimerkiksi hotellin vastaanotosta soittamalla. Taksit ovat saman hintaisia kuin tavallisetkin taksit. Moni saarella liikennöivistä julkisen liikenteen busseista alkaa olla varustettu rampilla tai hissillä, mutta esteellisiäkin vielä löytyy. Santa Cruzin ja La Lagunan välillä kulkeva raitiovaunu on esteetön.

Teneriffalla on vuokrattavissa esteetön, hissillinen auto. Auton voi vuokrata ottamalla yhteyttä Cicar-vuokraamoon esimerkiksi sähköpostitse. Sen voi vuokrata joko päiväksi tai pidemmäksi aikaa. Käsihallintalaitteita itse autoa ajaville liikuntarajoitteisille tuntuu olevan monilla suurimmilla autonvuokrausfirmoilla.

Los Cristianoksen satamasta pääsee esteettömästi merelle Bat4All -yrityksen matkassa. 

Aiemmin suosittuja esteettömiä retkiä järjestänyt LeRo ei enää tarjoa retki- ja kuljetuspalveluita.

Apuvälineiden vuokraus

Apuvälineitä vuokraavat useat firmat. Suurin valikoima on isoilla toimijoilla LeRolla ja Orange Badgella. Molemmilta löytyy laaja valikoima erilaisia apuvälineitä: sähkömopoja, suihkutuoleja, sähköpyörätuoleja, manuaalipyörätuoleja, kävelytelineitä, nostolaitteita, sähkösänkyjä yms. Näiden puoleen kannattaa kääntyä myös apuvälineen hajotessa.

Jaa oma vinkkisi tai kokemuksesi!

Haluaisitko täydentää juttua omilla vinkeilläsi? Kommentoi alle tai lähetä sähköpostilla sanna@palmuasema.fi

Lisää luettavaa

Kaikki Palmuaseman Teneriffa-artikkelit
Kohdeopas: Esteetön Gran Canaria
Esteetön Espanja – monipuolisia mahdollisuuksia esteettömään lomaan
About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

2 Comments

 • Jenna
  3.9.2023 at 21:39

  Tervetuloa espanjaan itse siskoni Marian kanssa täällä juuri puertossa olemme.puertto on kaunis kaupunki. Kyl tääl voi pyörätuolilla kulkea kohan ei mene mäkiseen maastoon.mutta toki tuolia käyttävä tietää parhaiten mikä on hyvä tie.

  Reply
 • Itse en ole Kanarialla aikuisiällä käynyt, mutta erityisesti Teneriffa kyllä kiinnostaisi. Varsinkin Teide olisi paikka, jossa haluaisin päästä joskus käymään. Upealta näyttävät maisemat. Ja oikeastaan Teneriffa muutenkin kiinnostaa kovasti.

  Reply

Leave a Reply