Valikko
Mökit ja vuokra-asunnot / pääkaupunkiseutu / yhteistyö

Esteetön tilapäisasunto Hiisi Homesilta

Esteetön tilapäisasunto

Kaupallinen yhteistyö: Hiisi Homes
#painuhiiteen

Muistan joskus harmitelleeni, ettei 2000-luvun alussa rakennettuun talooni ole todennäköisesti lähitulevaisuudessa tulossa putkiremonttia. Mikä ihana syy se olisikaan muuttaa useammaksi kuukaudeksi ulkomaille sitä pakoon. Älytön ajatus. Sitä en ollut osannut ajatella, että pakkomuutto kotoa pois voi tulla myös hyvin yllättäen. Niin kävi tämän vuoden alussa, kun huomasin kylpyhuoneeni lattiamaton kupruilevan. Kosteusmittauksissa selvisi koko kylpyhuoneen lattiassa olevan kosteutta, ja että kylpyhuoneremontti täytyisi aloittaa mahdollisimman pian. Hetken aikaa tuntui toivottomalta. Tuosta noin vaan en voisi todellakaan muuttaa ulkomaille tai muutenkaan muuttaa arjen kuvioitani. Enkä edes haluaisi, reissaan muutenkin tällä hetkellä todella paljon ja alkuvuoden Karibian reissun jälkeen halusin viihtyä kotona. Mistä löytäisin lyhyellä aikataululla asunnon, jossa pärjäisin sähköpyörätuolillani liikkuen? Onko esteetön tilapäisasunto ylipäätään utopiaa? Missä se asunto olisi? Muuttuisiko työmatkani ja henkilökohtaisten avustajieni työmatka? Seurasi hetkellinen ahdinko.

Asun asumisoikeusasunnossa ja remontista vastasi asumisoikeusyhtiöni. Heidän kauttaan olisin ollut oikeutettu saamaan myös tilapäisasunnon remontin ajaksi, mutta sen sopiminen tarpeisiini olisi ollut arpapeliä ja asunto olisi ollut kalustamaton. Ison sähkösäätöisen sänkyni ja muiden tavaroideni muuttaminen 1-2 kuukauden vuoksi ei todellakaan houkuttanut. Mietin hotelleja, mutta niin paljon kuin niistä pidänkin, ei ne ole koteja. Silloin, kun en ole matkalla ja elä hotellielämää, nautin siitä, että saan valmistaa itse ruokani ja ympärilläni on hotellihuonetta enemmän tilaa. Eikä minulla totta puhuen olisi ollut hotellielämään varaakaan. Aloin googlata tilapäisasuntoja ja löysin Hiisi Homesin. Ensin kiinnitin huomioni siihen, että Hiisi Homes haluaa tarjota omasta kodista heti seuraavaksi parempia koteja. Pakkomuuttaja kaipaa väistämättä aina vähän kotiinsa, joten juuri seuraavaksi parasta ratkaisua etsinkin. Suuren onnen tunteen herätti se, että Hiisi Homesilla on asuntoja monen muun kohteen lisäksi myös Espoon keskustassa, vain lyhyen matkan päässä kotoani. Arjen kannalta kertakaikkisen parasta. Espoon keskustan asunnot ovat hiljattain valmistuneessa talossa, mikä puolestaan herätti suuren toiveikkuuden esteettömyydestä. Kuvissa näkyi ihanan siistejä, kodikkaita, kalustettuja ja hyvin varusteltuja asuntoja ja innostus nousi. Otin yhteyttä ja innostuimme molempia hyödyttävästä yhteistyöstä, jossa jakaisin kokemuksia asumisesta esteettömyyden näkökulmasta. Kävin etukäteen katsomassa muutamaa asuntoa ja valitsin omiin tarpeisiini parhaiten sopivan tilavan kaksion.

IMG_20200225_130129

Hiisi Homesilla on tilapäisasuntoja tällä hetkellä kaikkiaan 12 eri kohteessa: Espoon keskustassa, Helsingissä kolmessa eri paikassa, Vantaalla kolmessa eri paikassa, Lohjalla, Nummelassa, Riihimäellä, Tampereella ja Turussa. Tutustu valikoimaan Hiisi Homesin sivuilla. Asunnot sopivat hyvin paitsi pitkäaikaiseen tarpeeseen, myös muutaman yön lomareissulle silloin, kun toivoo kodinomaisempaa ja hotellia tilavampaa ja edullisempaa ratkaisua. Erityisen kannattavaa Hiiteen painuminen on perheille tai isommille seurueille, sillä näihin koteihin mahtuu majoittumaan isommallakin porukalla ja etenkin isommille porukoille hinta jää selvästi hotellia halvemmaksi. Kuinka hyvä esimerkiksi urheilujoukkueille, jotka tulevat useamman päivän turnaukseen! Tila on hyvä asia myös apuvälineiden kanssa matkustaville tai tilanteisiin, joissa avustajalle tarvitaan oma huone. Osa asunnoista, kuten nämä täällä Espoon keskustassa, sijaitsevat uusissa taloissa, jolloin esteettömyysmääräykset on huomioitu jo rakennusvaiheessa esimerkiksi sisäänkäynneissä, ovien leveydessä ja kylpyhuoneen tilavuudessa. Tällä hetkellä asuntoja ei ole erityisesti varustettu esteettömiksi ja esimerkiksi kylpyhuoneen tukikaiteilla varustettuja asuntoja ei ole saatavana. Uskon, että tällaisenaankin osa asunnoista sopii lisäkseni osalle muistakin liikuntarajoitteisista, mutta pienillä muutoksilla voitaisiin tavoittaa vielä paljon laajempi joukko ja tarjota vielä vahvemmin esteetön tilapäisasunto. Asunnot ovat eri kokoisia ja niissä on erilaisia pohjaratkaisuja. Minulla on kokemusta nyt yhdestä niistä.

IMG_20200215_142231

IMG_20200215_142132

IMG_20200215_142353

Olen alkanut kutsua Hiisi Homesia kodikseni. Siirryin tänne suoraan Karibian matkalta palattuani. Juuri sillä hetkellä, kun kotia ja omaa sänkyä kaipaa eniten. Tänne oli kuitenkin helppo tulla. Kaikissa asunnoissa on aina kahvia, teetä, perusmausteita ja käyttötarvikkeita (esimerkiksi wc- ja talouspaperit), jotta kauppaan ei tarvitse heti rynnätä. Sängyissä on valmiina lakanat ja pyyhkeet. Minä olen asunut jo sen verran kauan, että kuvissa näkyy jo sänkyyni vaihtamani omat lakanat. Asunnossani on iso avoin tila, joka jakautuu makuuhuoneekseni, olohuoneekseni ja keittiöksi. Erillisestä tilavasta makuuhuoneesta olen tehnyt avustajieni huoneen, sillä minulla on avustaja ympäri vuorokauden. Sinne mahtuu hyvin myös nostolaitteeni, jota aina silloin tällöin käytän. Olen tuonut tänne tärkeimmät tavarani (kuten tietokoneen ja kaiuttimet) ja apuvälineeni, mutta yllättävän vähän mitään tarvitsin mukaan. Astiat ja ruuanlaittovälineet täällä olivat valmiina ja olenkin kokkaillut innokkaasti. Kylpyhuoneesta pyysin jo etukäteen poistamaan pyykinpesukoneen, jollainen on osassa Hiisi Homesin asuntoja. Sen ollessa siellä en kuitenkaan mahtunut kunnolla toimimaan kylpyhuoneessa sähköpyörätuolillani. Nyt pesukoneen ollessa poissa, mahdun hyvin kääntymään ja siirtymään avustajani nostamana wc-istuimelle. Pyykit pesen lähellä asuvilla vanhemmillani. Myös nostolaitteeni mahtuu kylpyhuoneeseen. Kylpyhuoneen molempiin suuntiin taittuvat suihkuseinät tuovat paljon tilaa ja pidänkin ne sisäänpäin painettuina muulloin kuin suihkussa käydessäni. Klikkaa alta käyntiin video, jossa esittelen koko asunnon!

Suurin esteettömyyttäni edistävä asia on asunnon ulko-oven avaussysteemi. Ovi aukeaa kännykkään syötettävällä koodilla ja oveen koputtamalla. Tämä on minulle tosi iso juttu, sillä en saa lukkoja auki käsin kääntämällä. Nyt voin avata yksin ollessani oven vierailleni ja vuoroon tuleville avustajilleni tämän systeemin avulla. Kotona saan oven auki sähköisellä avaimellani napista painamalla ja olin varautunut siihen, että tilapäisasunnossa en voisi olla ollenkaan yksin, vaan suunnittelisin avustajien vuorot niin, että edellinen lähtisi aina seuraavan tullessa. Nyt olen kuitenkin voinut elää senkin osalta, kuten kotona.

Nämä Espoon keskustan Hiisi Homes asunnot sijaitsevat kahdessa eri taloyhtiössä. Talo, jossa minä asun sijaitsee noin 700 metrin päässä Espoon esteettömältä juna-asemalta. Junalla pääsee 12 minuutissa Leppävaaraan ja muun muassa kauppakeskus Selloon, 19 minuutissa Pasilaan ja suoraan sisään uuteen Triplaan ja 25 minuutissa Helsingin keskustaan. Kauppakeskus Entresseen ja esimerkiksi isoon S-Marketiin asunnolta on noin 500 metrin matka. Osa Espoon keskustan asunnoista sijaitsee vielä vähän lähempänä asemaa ja palveluja.

Jos sinä innostut painumaan hiiteen, tiedustele haluamasi kohteen esteettömyyttä Hiiden asiakaspalvelusta.

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

No Comments

    Leave a Reply