Valikko
Turku

Esteetön Turku – monta kesäistä syytä ihastua

Kaupallinen yhteistyö:
100 syytä matkailla Suomessa -kampanja & Visit Turku

Olen päässyt tänä kesänä kokemaan heti kesän alussa monta ihanaa matkaa Suomessa ja mieleni on täyttynyt ainakin sadasta syystä matkailla Suomessa. Jos et heti keksi kaikkia, käy katsomassa 100 syytä matkailla Suomessa -kampanjan sivulta. Kaikkia syitä ei pysty esteettömästi toteuttamaan, mutta monia kyllä. Yhdestä kesien suosikkikaupungeistani Turusta löytää monta esteetöntä mahdollisuutta. Esteetön Turku tarjosi minulle kesäisen vuorokauden tänä kesänä jo kesäkuussa. Löysin vuorokaudessa kaupungista tuttuja ja uusia helmiä. Tässä ne ovat!

Aurajoki – reunoilta ja lautoilta

Aurajoki on Turun sydän, jonka varrelle elämä keskittyy erityisesti kesäisin. Tuomiokirkkosillan ja Auransillan väliin jäävä Vähätori, ravintoloiden ja kahviloiden terassikeskittymä on tunnelmaltaan suosikkipätkäni, mutta parasta on kulkea joen vartta pitkin tol puol jokkee noin kaksi kilometriä, ylittää joki Förillä ja kulkea takaisin täl puol jokkee. Koko matkan on helppo aistia Turun tunnelmaa. Maksuton Föri, ees taas kulkeva jokilautta, on Turussa ollessa koettava. Ramppi laiturille on melko jyrkkä, mutta itse Föriin pääsee hyvin pyörätuolilla.

Vesille pääsee Turussa helposti muutenkin kuin Förillä. Se kannattaa, sillä joen varsi on ihastuttava myös joelta katsottuna. Jokilautat Aura ja Jakke ovat kesäsuosikkejani. Lautat kulkevat Aurasillan ja Suomen Joutsenen väliä ilman aikataulua. Lautalla voi fiilistellä maisemia ja maistella kesäjuomia. Esteettömästi kyytiin ja pois pääsee Kristiinankadun/Apteekkimuseon sekä Vierasvenesataman pysäkeiltä.

Funikulaari Kakolanmäelle ja ravintola Kakolanruusu

Turun Funikulaari on kuuluisa monella tapaa. Se on Suomen ensimmäinen ulkona kulkeva kaupunkivinohissi ja sen piti olla kuuluisa siitä. Sen kaksi ensimmäistä vuotta ovat kuitenkin olleet takkuisia ja funikulaari on tullut tunnetuksi myös siitä, ettei se aina toimi. En tiedä uskoisiko moista, sillä minulle se tarjosi oikein erinomaisen ja esteettömän kyydin. Funikulaari kulkee maksutta eestaas Linnankadulta (suunnilleen samoilta kohdilta, mistä Förikin kulkee) Kakolanmäelle. Matka-aika on noin minuutti.

Kakolan vanha vankila-alue on noussut Turun trendikkäimmäksi uudeksi alueeksi ja siellä kannattaa ehdottomasti vierailla. Ravintola Kakolanruusu sijaitsee entisen vankilan Yöselli-rakennuksessa. Tunnelmallinen kellarihenki ja erittäin hyvä ruoka. Suosittelen Kakolan Pitoja, jossa pöydän saa koreaksi muutamassa tarjoiluaallossa. Kakolanruusussa on myös tilava esteetön wc. Ulkoterassilla voi jatkaa kesäiltaa vaikka jälkiruokadrinkeillä.

Ekvallan uimaranta

Esteettömiin uimarantoihin ei Suomessa kyllästy. Niitä on niin vähän, että niiden perässä kannattaa matkustaa. Esimerkiksi Turun keskustasta bussilla Ekvallan uimarannalle. Föri-lautan pysäkin luota Itärannalta matka Ekvallaan taittui noin vartissa. Turun bussit ovat matalalattiaisia ja niissä on lattiasta nouseva ramppi keskiovella. Pyörätuolinkäyttäjä ja hänen avustajansa matkustavat maksutta. Pienen otannan perusteella Turun bussikuskit ovat hyvin palveluhenkisiä. Ekvallan pysäkki on pieni ja pusikkoinen, mutta kuski peruutteli bussia vähän parempiin asemiin. Omalla autolla saapuville on Ekvallan uimarannan pysäköintialueella enemmän invapysäköintiruutuja kuin ehkä ikinä missään.

Uimarannalla on pitkä loiva ramppi veteen, esteetön suihku, pukukoppi ja esteetön wc. Seuraajani tosin valitteli, että esteetön wc on auki vain silloin, kun kahvilakin on auki eli ei esimerkiksi ilta-aikaan. Auringonottoon on pehmeän hiekan lisäksi nurmialueita.

Vesibussi Ruissaloon

Vesibussi on osa Turun joukkoliikenneverkostoa. Se kulkee kesäisin Turun keskustassa sijaitsevan Martinsillan ja Ruissalon kansanpuiston väliä. Me kuljimme vesibussilla Ruissalon Telakalta Martinsillalle ja se oli aivan täydellinen matka! Vesibussin tunnelma on omaa luokkaansa ja kannelta on ihana katsella ympärille avautuvaa kaupunkia. Kaikkien vesibussien pysäkkien ja molempien väliä liikennöivien laivojen kerrotaan olevan esteettömiä. Meidän kokemaan MS Jaarliin oli hyvä ja tukeva vesibussissa kiinteästi kiinni ollut ramppi. Vesibussin käytävä oli kapea ja käännös rampilta sen verran, että laivan henkilökunta joutui pikkuisen nostamaan sähköpyörätuolini takapäätä sivuun, että mahduin kääntymään. Etu- ja keskivetoiset sähköpyörätuolit kääntyvät varmasti näppärämmin. Pidemmille takavetoisille sähköpyörätuoleille ja sähkömopoille tämä kohta voi olla hankala. Laiturit olivat hyvät sekä Ruissalon telakan pysäkillä että Martinsillan pysäkillä ja henkilökunta tottunutta auttamaan.

Ruissalon rantatiet ja Ruissalon Telakka

Aiemmat kokemukseni Ruissalosta olivat lähinnä Ruisrockista. Upeita kokemuksia nekin, mutta silloin keskittyminen on ollut vähän muualla kuin ympäröivissä maisemissa. Nyt keskityin vain ihastelemaan kaikkea. Menimme Ruissaloon invataksilla, joita Turussa on hyvin saatavilla. Jäimme taksin kyydistä Pikku-Pukin yhteyslaiturin luona ja kuljimme rantaa pitkin noin kolme kilometriä Ruissalon telakalle. Se oli erittäin hyvä pätkä, sillä ihasteltavaa riitti niin huviloissa, Kansanpuiston rannassa kuin sen jälkeen alkaneissa maaseutumaisemissa. Tie oli koko ajan tasaista ja helposti sähköpyörätuolilla kuljettavaa. Ruissalossa on tosi paljon erilaisia reittejä ja varmasti myös muita esteettömiä vaihtoehtoja. Ruissaloon pääsee myös bussilla (ja tietty myös vesibussilla), mutta näytti siltä, että useimmat bussipysäkit ovat tien varressa, eikä teillä ole jalkakäytäviä. Ramppi bussista voi tällaisilla pysäkeillä jäädä jyrkäksi.

Ruissalon Telakka on jo itsessään syy mennä Ruissaloon. Ravintola Tenlén on Telakan uusi tulokas, joka tarjosi meille erinomaisen lounashetken. Tenlénissä amerikkalaiseen tyyliin valitut annokset valmistetaan intohimolla ja antaumuksella ja ne nautitaan viihtyisässä ravintolasalissa tai ulkona terassilla. Vierailu Tenlénissä on nautinto. Esteettömästi ravintolaan pääsee ramppia pitkin terassille ja siitä sisään. Ravintolassa on myös esteetön wc. Toinen Telakan helmi on Tenlénin vieressä, aivan rannassa sijaitseva tunnelmallinen pizzeria ja wine bar Zaké.

Huom! Kuvassa näkyvä ovi ei ole sisäänkäynti ravintolaan, ei kannata pelästyä kynnystä.

Terassit ja ravintolat

Maljan Turulle voi nostaa vaikka kuinka monessa paikassa ja terassikelit tekevät myös monesta muuten esteellisestä ravintolasta esteettömiä. Kirkkopuiston terassi on yksi kesän elämyslistan kohteista. Yhteisterassilla voi nauttia ruuasta, juomasta ja usein myös tapahtumista. Terassilla voi nauttia muun muassa Jazz-keskiviikoista ja torstain puistodiscoista. Alue on mukulakivistä, mutta esteettömyyteen on kiinnitetty huomiota ja vessojen joukossa on myös tilava ja siisti esteetön wc.

Maisemien ihasteluun sopivat erinomaisesti keskustassa, Sokos Hotel Wicklundin yläkerrassa sijaitseva Walo Rooftop Bar sekä Sokos Hotel Kupittaan yläkerran Kuppis Rooftop Bar. Molemmat ovat hyviä esteettömiä vaihtoehtoja.

Aurajoen varressa seisovien jokilauttojen esteettömyys vaihtelee, mutta havaintojeni mukaan ainakin The Boat, Cindy, Papa Joe ja Donna ovat sellaisia, joiden jollekin kannelle sähköpyörätuolillani pääsisin.

Ravintolatarjonta Turussa on Suomen huippuluokkaa. Jo aiemmin mainitsemieni lisäksi muun muassa ravintola di Trevi, Blanko, Nooa, Panini ja Nerå ovat suosikkejani eli siis myös esteettömiä (huom! en ole ihan varma onko kaikissa esteetöntä vessaa). Yksi hyvä mahdollisuus tutustua Turun ravintoloihin on Food Walk Turku -kortti. Food Walk Turku -kierroksella saa valita kymmenen upean ravintolan joukosta viisi mieluisinta, joissa käydä syömässä omaan tahtiin. Korttiin toivoisin jatkossa tiedon siitä, mitkä ravintoloista ovat esteettömiä.

Turun kesässä olisi tosi helppo viihtyä turistina päivä jos toinenkin tai ihan vaikka viikko. Kaupungissa on monia hyviä esteettömiä hotellivaihtoehtoja ja esteetöntä tekemistä vielä paljon enemmän kuin näissä kohokohdissani. Näin monta syytä matkustaa esteettömään kesä-Turkuun löytyy kuitenkin jo vuorokaudessa. Käy ihmeessä etsimässä lisää! Lisää inspiraatiota siihen löytää Kiss my Turku -sivulta ja 100 syytä matkailla Suomessa -sivulta.

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

2 Comments

  • traveller
    20.7.2021 at 14:27

    Tämä oli erinomainen blogikirjoitus joka tarjosi monia inspiraatioita, kiitos!

    Reply
  • Turku on kyllä huippukiva kaupunki. Mekin joitain viikkoja sitten kävimme viikonloppureissulla entisessä kotikaupungissamme, ja oli kyllä todella kiva viikonloppu. Turussa on todella paljon nähtävää ja ravintolatarjonta tosiaan on erinomainen.

    Reply

Leave a Reply