Valikko
Karibia / risteily

Esteetön unelmaristeily Karibialla osa 8: Täydellisen kuuma Mexicon Cozumel

Unelmaristeilyni eli Royal Caribbeanin läntisen Karibian risteilyn satamista kaipaan juuri nyt eniten Mexicon Cozumelille, risteilymme kolmannelle etapille. Saarelle, joka sijaitsee 45 minuutin lauttamatkan päässä Mexicon mantereesta. Äsken lumisateessa ja nyt ikkunasta pimeään katsoessani tuo kaipuu korostuu erityisesti ja näitä kuvia katsoessa meinaa alkaa itkettää (kyllä, kärsin hyvin voimakkaasta matkakuumeesta). Cozumelissa riittäisi nähtävää myös toiseen visiittiin. Tällä kertaa halusimme tutkia aluetta ihan vain itseksemme. Kyselimme useilta henkilöiltä laivassa, onko San Miguel de Cozumel eli saaren keskusta kävelymatkan päässä satamasta. Etäisyysarviot vaihtelivat 20-60 minuutin kävelymatkan välillä, eikä kukaan suositellut itsekseen kulkemista. Ainoa mainittu syy oli kuitenkin kuin musiikkia korvillemme: Kuumuus. Kävellessä voisi olla liian kuuma.

IMG_2453

Emme siis epäröineet enää hetkeäkään, vaan laivan saavuttua satamaan, suuntasimme sähkärillä ja jalkaisin kohti kuumuutta ja paahtavaa aurinkoa, lempiasioitamme. Laivasta poistuminen tapahtui yhtä helposti kuin Labadeessa ja Jamaicalla ja satama oli tuttuun tapaan täynnä turistikauppoja. Mexicon erikoisuutena tosin heti laivan vieressä oli myös tequilaa ja iloa täynnä olevia rantabaareja. Jalkakäytävä satamasta keskustaan oli tasainen ja suojateiden reunat madallettu. Koko matka kuljettiin kimaltavan meren vieressä ja väliin mahtui monia ihania rantabaareja, joista yhden houkutuksiin päätimme sortua paluumatkalla. Matkaa keskustaan kertyi lopulta reilut kolme kilometriä.

IMG_2443

 

IMG_2446

Keskusta on täynnä turisteille suunnattuja kauppoja ja ravintoloita. Paikoin vähän liian amerikkalaista, sillä muun muassa amerikkalainen ravintolaketju Hooters isotissisine tarjoilijanaisineen oli löytänyt tiensä tännekin. Turistikaupoista teimme kuitenkin hyviä joululahjaostoksia ja paikoin hinnat olivat matalia. Keskustassa oli myös monia houkuttelevan näköisiä ravintoloita ja baareja, joista yhteen pysähdyimme nauttimaan kuumuutta helpottavat mansikkamargaritat. Meri oli läsnä keskustassa kulkiessa koko ajan, vaikka varsinaista rantaa ei ihan vieressä ole. Ällistyttävintä oli alueen esteettömyys. Kaikkiin teiden ylityskohtiin oli tehty loivat rampit, jotka oli vielä kaiken lisäksi merkitty maahan maalatuilla isoilla pyörätuolisymboleilla. Myös kaikkiin kauppoihin ja ravintoloihin oli rampit, jotka isojen symbolien ansiosta eivät jääneet huomaamatta. Vastaan ajoi ainakin yksi invataksi eli niitäkin saarella on ja sellaisia saattaa hyvinkin päivystää satamassakin.

IMG_2448

 

IMG_2450

 

kuva 1

Jos olisimme ottaneet taksin, olisi nopeasti voinut huristella upeille rannoille. Cozumel tarjoaa myös delfiinejä (ja niiden joukossa uimista!) ja upeita snorklaus- ja sukellusmahdollisuuksia. Royal Caribbeanilla on monia oma retkiä eri puolille saarta ja meidän risteilyllämme ainakin yksi esteetön vaihtoehto oli joukossa. Seuraavalla kerralla lähtisin varmasti tutkimaan saarta enemmän, nyt olen kuitenkin erittäin tyytyväinen tähän huolettomaan päivään. Cozumelin monipuolisuudesta kertoo se, että Vaihda vapaalle -blogin pariskunta tutustui Cozumelilla muun muassa krokotiileihin ja pesukarhuun.

kuva 2

Muistan kuumuuden, muistan pelikaanin, muistan auringonsäteet ja muistan sen huolettoman tunteen. Se tunne vei niin mukanaan, että unohdin ihan kokonaan painaa mieleen sen rantabaarin nimen, jossa nautimme sataman lähellä halvalla hyvää Mexico-ruokaa välipalana ennen laivan herkkujen ääreen palaamista. Unohdin ottaa paljon kuvia, eikä Mexico oikein esiinny videossakaan, jonka muutaman osan jälkeen saatte fiilistelyihin mukaan. Toivottavasti kuitenkin uskotte, että se huoleton tunne oli ihana. Kuten muinakin retkipäivänä, nytkään ei yhtään harmittanut, että päivä ihanassa kohteessa päättyi, sillä meidän Allure of the Seas odotti satamassa yhdessä Navigator of the Seas -laivan kanssa. Seuraava päivä oli kaiken lisäksi meripäivä ja niitähän minä rakastin erityisesti!

IMG_2461

 

Risteily toteutui yhteistyössä Royal Caribbean Internationalin kanssa. Vietin viikon matkustajana kuten kuka tahansa ja kaikki kokemukseni ovat täysin omiani.

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

6 Comments

 • Helena Arvio
  28.1.2015 at 09:09

  Kyllä tässä kaipuu ja matkakuume tulee itelleki, kun näitä lukee. Kouluhommiinkin jo vaikee keskittyä, kun niin kova hinku ois lähtee, pakko säästää vielä..

  Reply
 • Elina / Vaihda vapaalle
  28.1.2015 at 09:47

  Voi Cozumel <3 Se oli erittäin positiivinen yllätys meille. Kiitokset blogini maininnasta. Se lämmittää aina mieltä. Emme osanneet odottaa, että Cozumel paljastuisi niin mukavaksi luonto- ja eläinkohteeksi kuin mitä se oli. Tuo teidän päiväkin kuulostaa mitä mainioimmailta rentoilulta ja tässä tuli kyllä kova kaipuu lämpöön.

  Reply
 • Pirkko / Meriharakka
  28.1.2015 at 15:05

  Tosi kiva kuva pelikaanista! Meistä Cozumel oli ehkä vähän liian ruuhkainen – siis laivoja ja sen myötä ihmisiä oli niin paljon verrattuna muutamaan muuhun satamaan samaisella risteilyllä, mutta ehkä se oli ihan oma vikamme kun jouluristeilyn olimme valinneet 🙂
  Retkelle Chichen Itzalle olisi vähän tehnyt mieli, mutta ehkä juuri tuo kuumuus veltotti sen verran, että jäi tuolla risteilyllä kyseinen retki väliin.

  Reply
 • Palmuaseman Sanna
  31.1.2015 at 19:00

  Sitä jaksaa odottaa, kun on jotain tarpeeksi hyvää mitä odottaa 🙂

  Reply
 • Palmuaseman Sanna
  31.1.2015 at 19:03

  Linkitin oikein mielelläni, sillä se kuvastaa hyvin sitä kuinka monipuolinen pieni keinotekoiseksi parjattu saari voi kuitenkin olla 🙂 Kiitos siis sulle hyvästä kirjoituksesta! 🙂

  Reply
 • Palmuaseman Sanna
  31.1.2015 at 19:06

  Teillä on selkeästi ollut Pirkko ruuhkainen päivä silloin! Nyt meidän laivan lisäksi taisi päivän aikana olla kolme muuta alusta Cozumelilla, joten ihan niin täyttä ei ollut. Pelikaani oli kieltämättä mainio! 🙂

  Reply

Leave a Reply