Espanja Kanariansaaret Teneriffa

Esteetön vuokra-asunto Teneriffalla

Viikko Teneriffalla toi toivotun valon ja lämmön lokakuuhun. Viikko oli ihanan rentouttava ja kaiken kaikkiaan todella onnistunut. Myös majoitusvalinnan osalta. Tammikuussa löysimme halvat lennot, joihin oli kerta kaikkiaan tartuttava. Päätin samantien jatkaa edullisuutta ja varasin Matka-Agenteilta heidän esteettömän vuokra-asunnon. Meitä oli matkassa neljä, joten asunnon vuokraaminen tuli huomattavasti hotellimajoitusta halvemmaksi. Minähän olen työskennellyt Matka-Agenteilla, mutta tuohon asuntoon en silloin päässyt tutustumaan, joten myös mielenkiinto asuntoa kohtaan oli suuri.

Asunto sijaitsee iki-ihanassa Los Cristianoksessa, San Marino -talossa. Sijainti on erinomainen. Vieressä on bussiasema, ruokakauppa, ravintoloita ja kahviloita. Ruokakauppa oli niin lähellä, että sieltä oli ihana hakea tuoreet leivät joka aamu. Los Cristianosta tunteville kerrottakoon, että Los Cristianoksen kauniille valkoiselle kirkolle ja sitä ympäröiville ravintoloiden täyttämille kaduille kertyy matkaa noin 700 metriä. Parasta esteetöntä reittiä rantaan etsimme kokeilemalla muutamia vaihtoehtoja. Rantakadulle pääsee montaa reittiä, mutta Los Cristianoksen hiekkarannan luo pääsee kokemuksemme mukaan kätevimmin kulkemalla kirkkoa kohti ja poikkeamalla sen luota rantaan. Matkaa kertyy noin 800 metriä. Monen tuntemaan esteettömään Mar Y Sol -hotelliin on asunnolta matkaa noin 600 metriä. Los Cristianoksessa ei koskaan voi täysin välttää mäkiä, mutta nousu asunnolle rannalta kirkon kautta kuljettaessa on hyvin loivaa, paljon loivempaa kuin esimerkiksi Mar y Sol -hotellille. Kadut ovat tasaisia ja tien ylitykset tasaisia ilman kynnyksiä.

IMG_3940

IMG_3942

IMG_3943

IMG_3947

San Marino tuntuu ja näyttää hotellilta. Rakennuksessa on 286 eri kokoista huoneistoa, joista suurin osa on yksityisten omistuksessa. Jotkut omistajat asuvat asunnossa itse ja osaa vuokrataan eteenpäin, kuten Matka-Agentit tekee oman asuntonsa kohdalla. Osan asunnoista omistaa brittiläinen San Marino Holidays, joka harjoittaa vuokraustoimintaa ja toimii kuten hotelli. Heillä on esimerkiksi rakennuksessa vastaanotto omia asiakkaitaan varten. Alue on aidattu ja hyvin turvallisen tuntuinen, sillä sisään pääsee vain lukittujen porttien kautta. Esteettömin portti sijaitsee rakennuksen takaosassa Calle Bucaron -nimisellä kadulla. Portti sijaitsee maan tasossa. Toinen portti on Avenida de Amsterdam -kadulla, mutta siinä on todella jyrkkä ramppi. Uskalsin mennä rampin ylös, mutta en alas, sillä se on paitsi jyrkkä, myös mutkitteleva ja paikoin sivuttain viettävä. Takaportti tuntui kuitenkin olevan pääsisäänkäynti muillekin asukkaille ja siitä pääsi kätevimmin matkaan. Rakennuksessa on kolme eri puolilla sijaitsevaa hissiä, kaikki saman kokoisia. Mahduin hissiin sähköpyörätuolillani hyvin ja lisäkseni sivuilleni mahtui seisomaan kolme hoikkaa naista. Asuntoon pääsee kaikilla kolmella hissillä eli hätää ei tule, jos joku hisseistä sattuisi olemaan rikki.

IMG_3889

IMG_3891

IMG_3896

Matka-Agenttien asunto sijaitsee neljännessä kerroksessa. Näköala parvekkeelta aukeaa vasemmalla hieman merelle, oikealla vuorille ja edessä/alhaalla bussiasemalle. Aurinko paistaa parvekkeelle iltapäivästä alkaen. Asunto on remontoitu vuonna 2015. Samoin kuin usein esteettömissä vuokra-asunnoissa, tämänkin asunnon esteettömyysratkaisut sopivat osalle, eivät kaikille. Asunnossa on hyvin tilaa liikkua pyörätuolilla ja mahduin sähköpyörätuolillani hyvin myös kylpyhuoneeseen. Kynnyksiä ei ole ja kaikkialle pääsin. Olohuoneen ja keittiön yhdistelmä on valoisa. Matkaseurueemme kaksi nuorison edustajaa nukkuivat olohuoneen levitettävällä vuodesohvalla. Vaikka sohva oli levitetty, mahduin hyvin kulkemaan parvekkeelle. Keittiön kaapit ovat normaalikorkeudella ja alatasossa on kaappeja vähän eli pyörätuolistä käsin on vaikea tai mahdoton yltää astioihin. Minulle tämä ei ollut ongelma, sillä matkustan avustajan kanssa. Mahduin hääräilemään keittiössä ja olin onnistuneesti aamiaiskananmuniemme paistaja. Keittiössä on hyvä varustelu ja edelliset asiakkaat ovat jättäneet kaappeihin paljon muun muassa mausteita. Keittiössä on myös astianpesukone ja pyykinpesukone, jotka molemmat toimivat hyvin ja erityisesti astianpesukone oli ihana loman helpottaja, vaikka söimmekin asunnolla lähinnä aamiaiset (aina parvekkeen lämmössä). Huomaat varmasti, että osa kuvista on otettu illalla heti saavuttuamme ja osa oleilumme loppuvaiheessa…

IMG_3615

IMG_3617

IMG_3886

IMG_3887

IMG_3665

IMG_3930

IMG_3931

Makuuhuoneessa on kaksi erillistä sänkyä, vaatekaappi (jossa tallelokero) ja rahi, jonka päälle sai hyvin matkalaukun, jos ei sitä halua purkaa. Sängyt olivat aluksi parisänkynä, mutta vedimme ne kahdeksi erilliseksi sängyksi. Minut nostetaan sänkyyn ja käännetään yöllä ja siitä näkökulmasta sängyt olivat hyvin matalat. Matalasta manuaalipyörätuolista itse siirtyvälle korkeus saattaisi olla hyvä. Patjat oli hiljattain uusittu ja ne olivatkin hyvät, mutta sängyn rungon pohja antoi niin paljon periksi, että sänky upotti ja kääntämiseni oli siksi vaikeaa. Lokakuun yöt olivat kuumia ja koska asunnossa ei ole ilmastointia, yöt olivat välillä tuskaisia. Läpiveto iltaisin ja tuuletin auttoivat kuitenkin hieman. Ulko-ovessa on myös lukittava kalteriportti, mikä mahdollistaa oven pitämisen välillä auki. Yöksi emme kuitenkaan uskaltaneet jättää ovea auki. Kylpyhuoneessa on wc-istuimen vasemmalla puolella tukikaide sitä tarvitseville. Suihkunurkkauksessa on liukuva seinä, joka aukeaa molempiin suuntiin. Suihkussa on suihkutuoli. Minulle se ei ollut tarpeeksi tukeva, mutta Teneriffalla on helppo myös vuokrata omiin tarpeisiin sopiva suihkutuoli, vuokraamovaihtoehtoja on paljon. Wc-istuimeen on asunnossa korottaja sitä tarvitseville. Lavuaarin alla ei ollut tyhjää tilaa vaan umpinainen kaappi, mikä on yleensä hankala ratkaisu pyörätuolin käyttäjille. Minä pärjäsin siinä ottamalla jalkalaudat pois.

IMG_3621

IMG_3618

IMG_3899

IMG_3619

IMG_3967

IMG_3966

Suurin positiivinen yllättäjä oli allasalue, jonka en ennakkoon olettanut olevan niin kiva! Sinne päästäkseen on mentävä asunnolta hissillä alas ja selvittävä yhdestä jyrkähköstä rampista. Menin rampin ensin takaperin, mutta hyvin toimi myös etuperin, vaikka se vähän liukas olikin. Allasalue on porttien sisällä ja San Marinon monet portit voivatkin olla haastavia pyörätuolista käsin niitä avaaville. Avustajan kanssa tämä ei ollut ongelma. Allasalue on uusittu viime vuonna. Altaat ovat ihanan siistejä (niin kuin kyllä koko San Marinokin) ja kutsuvia. Altaita on kaksi ja lisäksi on pieni lasten allas taaperoille. Molempiin altaisiin on remontin yhteydessä tehty loivat portaat. Tämä on iso parannus siihen, että ennen oli kuulemma vain pystytikkaat. Harmittaa kuitenkin hirmuisesti, ettei samalla ole tehty altaaseen ramppia! Loivien, leveiden portaiden toisen reunan olisi nimittäin saanut tosi helposti rampiksi, samasta materiaalista, tyylikkäästi ja todennäköisesti ilman mitään lisäkustannuksia. Tuossa päässä allas on matala (90 cm) ja syvenee toista päätyä kohti. Rampin avulla altaaseen olisi päässyt helposti myös suihkypyörätuolilla. Avustajani sai minut kannettua portaita altaaseen ja uin useamman kerran viikon aikana. Vesi oli virkistävää, muttei liian kylmää tällaiselle helposti jäätyvällekään. Toki lokakuun helle lämmitti vettä ja esimerkiksi tammikuussa tilanne voi olla eri. Kantaminen altaaseen ei kuitenkaan ole ratkaisu suurimmalle osalle, eikä minullekaan jatkuvana toimintana. Se on myös vaarallista. Haaveilen pitkästä oleilusta vuokra-asunnossa etelässä ja siitä, että voisin hoitaa kuntoani uimalla joka päivä. Ramppi olisi mahdollistanut sen tässä asunnossa. Allasalueella oli aurinkotuoleja, tilava inva-wc, uimavalvoja ja yleensä aina ihanan rauhallista. Välillä jopa vähän liiankin. Eräs tiukka naapuri tuntui pitävän kuria ja huolehtivan, että suihkussa käydään aina ennen uimaan menoa, altaaseen ei viedä pienintäkään palloa, altaaseen ei hypitä liian iloisesti jne. Viihdyimme silti allasalueella erinomaisesti.

IMG_3893

IMG_3894

IMG_3908

IMG_3903

IMG_3910

IMG_3787

IMG_3776

Asunto vuokrataan Matka-Agenttien toimistolta. Samalla voi ottaa sitä kautta lennot ja esteettömät lentokenttäkuljetukset tai hankkia ne itse. Matka-Agenteilla on Teneriffalla suomen kielinen yhteyshenkilö, joka huolehtii avainten luovutuksesta ja on tavoitettavissa mahdollisissa ongelmatilanteissa. Asunto oli siisti, meidän tarpeisiimme soveltuva ja neljän hengen porukalle edullinen. Palaan asuntoon mielellään joskus uudestaankin, varsinkin sitten kun sängyt uusitaan.

 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Led kasvivalaisin
  21.10.2018 at 14:50

  Ihanan näköistä.

 • Reply
  Helena
  1.5.2019 at 23:43

  Kivannäköinen asunto, sänkykommentteihin kiinnitin huomiota, koska vieraassa sängyssä saatan tarvita kääntöapua. Ja harmi, ettei ilmastointia ole, muuten asunto vaikutti kivalta.

Leave a Reply

%d bloggaajaa tykkää tästä: