Valikko
juna / pääkaupunkiseutu

Esteettömästi junalla Helsinki-Vantaan lentoasemalle

Kaupunkikohteiden esteettömyyttä arvioidessani yksi ensimmäisistä huomioni saavista asioista on esteetön tapa päästä lentoasemalta kaupunkiin. Helsinki-Vantaan lentoasemalle on liikennöinyt paikallisliikenteen juna vuodesta 2015 lähtien. Aseman sisäänkäynnit ja kulku terminaaliin ovat kuitenkin vaihdelleet Helsinki-Vantaan lentoaseman terminaaliuudistuksen eri vaiheissa. Nyt uusi upea lentoaseman lähtöaula on valmis ja lentoaseman juna-asemalta pääsee sinne todella kätevästi myös esteettömästi. Kävin tänään taas junalla lentoasemalla tietenkin sähköpyörätuolillani liikkuen ja päätin jakaa kokemukseni junan ja aseman esteettömyydestä.

Junat ja liput

Helsingin keskustasta lentoasemalle pääsee junilla I ja P. Molemmat junat pysähtyvät Pasilassa, mutta jatkavat siitä eri reittejä lentoasemalle. Helsingistä lentoasemalle P-junan matka-aika on 33 minuuttia ja I-junan 27 minuuttia. Jos tulet junalla muualta Suomesta, usein lentoaseman junaan on kätevintä vaihtaa tulosuunnastasi riippuen joko Pasilassa tai Tikkurilassa. Pasilasta pääsee lentoasemalle molemmilla junilla, Tikkurilasta I-junalla. Matka-aika Tikkurilasta lentoasemalle on vain 7 minuuttia. Kehärata, jota nämä junat kiertävät on vähän kuin sydämen muotoinen. Junat kiertävät aina ympyrän eli esimerkiksi tuo Tikkurilassa pysähtyvä juna on Helsingistä lähtiessä I-juna, mutta lentoasemalta Helsinkiin mennessä P-juna. Lentoasemalta lähtiessä ei ole väliä kumpaan junaan menee, jos määränpää on Pasila tai Helsinki. Jos aikoo jäädä välipysäkillä pois, voi tarkistaa oikean junan laiturialueen seinissä olevista kartoista tai vaikka HSL:n reittioppaasta.

Mikäli tulet ensin kaukoliikenteen junalla muualta, voit ostaa VR:ltä lipun lentoasemalle saakka. Jos matkaat pelkästään lentoasemalle menevällä junalla, valintasi on HSL:n alueen matkalippu. Pyörätuolin käyttäjä voi matkustaa HSL:n alueella aina maksutta ilman lippua. Mahdollisella saattajalla tulee olla lippu ellei vammaisella henkilöllä ole HSL:n Oikeus saattajaan -kantakorttia, jonka voi saada vain HSL:n alueella asuva. Lisätietoa näistä käytännöistä HSL:n sivulla. Mikäli matkustat ensin muualta Suomesta kaukoliikenteen junalla, pätevät VR:n ohjeet eli myös pyörätuolin käyttäjällä tulee olla lippu, mutta mahdollinen saattaja on oikeutettu maksuttomaan matkaan. Näistä käytännöistä lisää VR:n sivuilla.

Kaikki lentoasemalle liikennöivät junat ovat matalalattiaisia ja esteettömiä. Junan keskellä on vaunu, jossa on ovessa iso pyörätuolisymboli. Tuossa vaunussa junan ja laiturin väliin saa luiskan painamalla ovessa olevaa pyörätuolisymbolilla varustettua nappulaa. Se on sijoitettu hyvälle korkeudelle ja yletän painamaan sitä sähköpyörätuolissani istuen, vaikka en saa käsiäni nostettua ylös. Lentoasemalla laituri on samalla tasolla junan vaunun kanssa, samoin lähtö- ja väliasemilla. Lentoasemalla junaan meno ja sieltä poistuminen on todella helppoa, Helsingissä ja Pasilassa laiturin ja vaunun väliin jää joskus pieni kynnys, mutta sähköpyörätuolilla olen silti aina päässyt itsenäisesti. Luiska tulee kuitenkin aina kiinni laituriin eli rakoa ei jää ollenkaan. Vaunussa on pyörätuolipaikka, joka on jaettu lastenvaunujen ja polkupyörien kanssa. Lentoasemalta lähtiessä vaunussa on usein hyvin tilaa. Väliasemilta kyytiin tullessa junassa voi olla enemmän väkeä ja jään usein mieluummin ovien läheisyyteen kuin änkeän pyörätuolipaikalle, josta on vaikea päästä ulos, jos juna tulee täyteen.

Lentoaseman juna-asema

Lentoaseman juna-asema sijaitsee sisätiloissa maan alla. Siellä on viileää, mutta ei koskaan huolta lumisista laitureista tai taivaalta tulevasta rännästä. Molemmat raiteet sijaitsevat samalla laiturialueella. Lentoaseman junalaiturilla on selvät opasteet laitureilta ylös nouseviin tilaviin hisseihin ja terminaaliin. Hissimatkan jälkeen kävellään lyhyt matka tasaista ja leveää käytävää pitkin seuraaville hisseille, jotka vievät suoraan lentoaseman sisään, saapuvien aulaan. Hissien jälkeen on portti, joka avautuu pyörätuoli-nappia painamalla. Me jäimme tänään saapuvien aulaan nautiskelemaan mexicolaisen ravintolan Lopez y Lopezin herkuista – niin hyvää! Lentoaseman ravintolatarjonta saapuvien kerroksessa on nykyään tosi hyvä ja sinne voi mennä herkuttelemaan, vaikka ei olisi matkaan lähdössä. Jos kuitenkin seikkailut odottavat lentomatkan päässä, saapuvien aulasta pääsee tilavilla hisseillä ylös lähtevien aulaan. Kaikki lennot lähtevät nykyään samasta terminaalista ja kaikkien lentoyhtiöiden palvelutiskit ovat samassa valoisassa aulassa.

Jos olet tilannut lentokentälle avustuspalvelun ja tarvitset sitä jo heti junasta noustuasi, voit ottaa yhteyden laiturilla olevan kutsupisteen kautta. Mikäli pääset itse terminaaliin, voit pyytää avustajan siellä olevissa kutsupisteissä tai lähtöselvityksessä.

Juna on kätevä ja esteetön tapa matkustaa lentoasemalle!

Leveämpi portti löytyy hissejä vastapäätä ja avautuu painikkeesta.

Lisää luettavaa

Liikuntavammaisen esteetön lentomatka
Näin ostat pyörätuolipaikan ja saattajan lipun VR:n sivuilta
About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

1 Comment

  • Kuulostaa kieltämättä hyvältä. Vaikka itse en esteettömyyttä sinällään tarvitsekaan, niin kannatan tätä kehitystä todella paljon. Hienoa että esteettömyysasioihin on viime aikoina panostettu. Samahan koskee liikkumisen lisäksi esimerkiksi asumista.

    Reply

Leave a Reply