Valikko
Mökit ja vuokra-asunnot / Pohjois-Suomi / Ruka-Kuusamo

Esteettömät loma-asunnot Rukalla

Yhteistyössä: Lomalehto

Viiden päivän Suomi-roadtripin yksi kohde oli Ruka, Kuusamon lähellä sijaitseva suosittu talviliikunnan keidas, joka toimii hyvin myös muina vuodenaikoina. Yövyimme yhden yön Lomalehdon Rukantuikku -loma-asunnossa. Se on esteetön paritalotyylinen loma-asunto rauhallisella paikalla Rukariutan alueella. Asunto on tehty esteettömäksi ja samalla omistajalla on Rukalla myös toinen esteetön asunto, Rukaranta, jossa piipahdimme lyhyesti. Omistaja liikkuu itse manuaalipyörätuolilla ja on hyödyntänyt omia kokemuksiaan ratkaisuja suunnitellessaan. Minä sain käyttökokemuksen siis vain Rukantuikusta, mutta kirjoitan seuraavassa havaintoni molemmista.

Rukantuikku

Paritalotyylisen talon toista asuntoa ei oikein edes huomaa ja asunnossa on täysin erillisen mökin tunnelma. Ikkunoista ja terassilta avautuvat vaaramaisemat, jotka meidän vieraillessa olivat syksyisen kauniit. Asunnolta on kahden kilometrin matka lähimpään Sale-kauppaan ja ABC-asemalle. Samassa yhteydessä taisi olla pizzeria. Rukan keskustaan ja kävelykylään on matkaa noin 2,5 kilometriä. Sieltä löytyy enemmän palveluja ja useita ravintoloita ja baareja.

Sisään asuntoon johtaa loiva ritiläramppi. Auton saa parkkiin aivan oven lähelle, katoksen alle. Asunnossa on sängyt kymmenelle henkilölle. Alakerrassa on kaksi makuuhuonetta, joissa molemmissa on kaksi sänkyä. Nämä makuuhuoneet ovat pyörätuolin käyttäjälle melko ahtaita, mutta mahduin sähköpyörätuolillani juuri ja juuri kumpaankin. Sänkyjä hieman siirtämällä voi saada lisätilaa itselleen tärkeimpään kohtaan. Toisesta makuuhuoneesta pääsee myös suoraan esteettömään kylpyhuoneeseen eli tuotakin reittiä pystyy hyödyntämään. Yläkerrassa, johon ei pyörätuolilla pääse, on vielä kaksi makuuhuonetta sekä makuualkovi. Asunnossa on myös pinnasänky, jonka voi sijoittaa haluamaansa paikkaan. Lapsille löytyy myös potta ja syöttötuoli. Portaissa on tyylikkäät lapsiportit. Alakerrassa on yksi pieni wc sekä iso, esteetön kylpyhuone, jossa mahtuu hyvin liikkumaan pyörätuolilla. Wc-istuimessa on tukikaiteet ja suihkussa seinästä taittuva istuin sekä tukikaide.  Lavuaari oli vähän ahtaasti wc-pöntön ja seinän välissä, mutta pärjäsin. Saunaan kapea suikupyörätuolini mahtui juuri ja juuri, sillä alalaudetta ei saanut siirrettyä, jolloin tilaa olisi tullut enemmän. Kylpyhuoneessa oli pyykinpesukone ja edellisiltä asukkailta jääneitä pesuaineita. Asunto toimii samalla periaatteella kuin muutkin mökit/vuokra-asunnot eli ruuat ja käyttötarvikkeet tuodaan itse. Monet edelliset asukkaat olivat kuitenkin selvästi jättäneet ylijäämiä niin maustekaappiin kuin kylpyhuoneeseenkin. Keittiö oli erinomaisesti varusteltu ja se, kuten koko asunto, todella siisti. Seiniin on kiinnitetty paljon ohjeita käytännön tilanteisiin, mikä helpotti oleilua. Keittiö ja olohuone ovat yhtä isoa tilaa, jota reunustaa lasiseinä. Pystyn hyvin kuvittelemaan kauniin kesäisen maiseman, mutta myös talven hanget, joita katsoa takkatulen ääressä. Myös revontulet näkyvät ikkunoista varmasti upeasti. Keittiössä ja olohuoneessa oli helppo liikkua. Terassin ovella oli kynnys, joka ei ollut kovin korkea, mutta jotenkin sen muotoinen, että sähköpyörätuolini pohja otti siihen kiinni. Ylös tullessa käytin siksi omaa ramppiani. Katso alla olevalta videolta kierrokseni asunnossa!

IMG_3326

IMG_3303

IMG_3304

IMG_3308

IMG_3310

Yläkerta:

IMG_3321

IMG_3320

IMG_3319

IMG_3322

IMG_3323

Rukaranta

Rukaranta sijaitsee Kesäjärven rannalla, rivitalon päädyssä. Rukan Sale on kilometrin päässä ja Rukan kylään on noin kahden kilometrin matka. Asunnon ovella on Rukantuikun tavoin pitkä loiva ramppi. Alakerrassa on kaksi makuuhuonetta, jotka ovat hieman isompia kuin Rukantuikussa ja pyörätuolilla mahtuu sisään. Näissä makuuhuoneissa on molemmissa sängyt kahdelle hengelle. Yläkerrassa on avoin parvi, jossa on sängyt neljälle.  Keittiö- olohuoneyhdistelmä, tupa, tuntuu Rukantuikun jälkeen ahtaalta, mutta hyvin mahduin silti liikkumaan. Vessoja on kaksi ja molemmissa niissä on tukikaiteet wc-istuimen ympärillä. Toinen vessoista on pieni, mutta toinen on tilava kylpyhuone, jossa on suihku ja siinä seinästä taittuva istuin. Sauna on pieni. Takaterassilta avautuu kaunis järvinäköala.

Rantaan johtaa pitkospuut, jotka ovat sähköpyörätuolille hankalat. Uskalsin puoliväliin, mutta kahdesta erillisestä laudasta koostuviin puihin on vaikea saada renkaat osumaan, nurmikko laahaa pohjaa ja puut olivat sen verran liukkaat etten uskaltanut aivan rantaan saakka. Kovin jyrkkä lasku ei ole ja osalle nämä varmasti toimivat. Tasainen laudoitus toimisi kuitenkin paremmin ja kaikki pyörätuolin käyttäjät pääsisivät sillä tavoin nauttimaan rannan nuotiopaikasta.

IMG_3357

IMG_3336

IMG_3338

IMG_3339

IMG_3340

IMG_3341

IMG_3330

IMG_3331

IMG_3332

IMG_3334

IMG_3352

Loppupäätelmät

Molemmat asunnot olivat hyvin siistejä ja hyvin varusteltuja. Omistajan kanssa oli helppo olla yhteydessä ja ennakko-ohjeet olivat kattavat. Esteettömyyden osalta ratkaisut sopivat varmasti monille ja pystyt näiden kuvien ja videon avulla arvioimaan soveltuvuutta itsellesi. Me näimme asunnot syksyaikaan, mutta ne toimivat varmasti hyvin myös talvella, jolloin Rukan alue on täynnä elämää ja aktiviteetteja. Molempien asuntojen ympärillä on paljon kävelyreittejä, joihin en nyt lyhyellä vierailulla ehtinyt tutustumaan. Samalla omistajalla on vuokrattavana myös muita kohteita sekä asuntovaunu, joka sopii niin ikään osalle pyörätuolin käyttäjistä muun muassa levennetyn oven ansiosta. Lisätietoja ja yhteystiedot löytyvät Lomalehdon sivuilta.

Yövyin Rukantuikussa yhden yön maksutta.

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

No Comments

    Leave a Reply