Valikko
Islanti / Maailmanympärimatka

Esteettömät vinkit tunnelmalliseen Reykjavikiin

Reykjavik on maagisen Islannin pääkaupunki. Sitä ei tosin ikinä uskoisi pääkaupungiksi, sillä se on ennen kaikkea todella pieni ja todella tunnelmallinen kaupunki. Islannin lounaisosassa sijaitsevassa kaupungissa asuu noin 120 000 asukasta. Reykjavikin bussit ovat esteettömiä, mutta kaupungin keskustassa on helpointa kulkea kävellen/pyörätuolilla, sillä etäisyydet eivät ole pitkiä. Mäkiä on jonkin verran. Niin paljon kuin Reykjavikista tykkäsinkin, erityisen esteettömäksi en sitä kokenut. Suurimpaan osaan kaupungin ravintoloista ja kaupoista on muutama porras ja vaihtoehdot pyörätuolin käyttäjille olivat vähissä. Kiertelimme kaupungilla Islannissa olomme aikana vain muutaman tunnin, muun ajan seikkailimme kaupungin ulkopuolella. Kesällä tilanne olisi varmasti ollut toinen ja tässä listalla olisi mukana puistoja ja lampia. Tässä lyhyen kokemuksen perusteella lokakuisen reissun tärkeimmät tärpit.

Untitled

Untitled

Hallgrimskirkja 

Hallgrimskirkja -kirkko on yksi Reykjavikin tunnetuimmista nähtävyyksistä  ja kaupungin korkein rakennus. Sen huipulle, 74 metrin korkeuteen, ei kuitenkaan pääse pyörätuolilla. Ylös menee hissi, mutta loppupätkä kuljetaan portaita. Kirkkoon pääsee kuitenkin sisälle, vaikka rakennusta onkin hienointa ihailla ulkoapäin.

Untitled

Perla

Vaihtoehtona Hallgrimskirkjasta nähtäville maisemille on Perla. Kuumavesisäiliöiden päälle rakennetussa näyttävässä lasikuvussa on muun muassa yksi Islannin parhaista ravintoloista. Perlassa on myös ilmainen näköalatasanne, johon pääsee myös pyörätuolilla. Emme ikävä kyllä ehtineet vierailla siellä.

Konsertti- ja kongressitalo Harpa

Sataman vieressä sijaitseva, vuonna 2011 valmistunut, Harpa on näkemisen arvoinen paikka, vaikka et olisi konserttiin menossakaan. Se on huikean näköinen rakennus niin sisältä kuin ulkoa ja täysin esteetön. Harpassa on muutama laadukkaita matkamuistoja myyvä kauppa sekä kahviloita. Siellä on myös useampi inva-wc eli visiitti Harpassa kannattaa yhdistää kaupungilla kiertelyyn ihan jo vessojen takia, sillä invavessojen löytäminen Reykjavikissa on haastavaa.

Untitled

Untitled

IMG_0027

Laugavegur -ostoskatu

Reykjavikin keskustan kaupat ovat keskittyneet Laugavegurin varrelle. Ikävä kyllä vain noin kolmasosaan kadun varrella sijaitsevista kaupoista oli esteetön sisäänkäynti, mutta tuosta osuudesta nautin kyllä. Reykjavikista löytää paljon paikallisia tuotteita, ei pelkkiä kansainvälisiä merkkejä. Kauppojen lisäksi kadun varrella on paljon baareja ja kahviloita.

Ravintolat ja kahvilat

Lokakuussa Reykjavik ei houkutellut kiertelemään kaduilla kerrallaan pitkiä aikoja. Iltaisin pistävä tuuli jäädytti hetkessä ja tunnelmalliset ravintolat ja niiden kynttilänvalo vetivät magneetin lailla puoleensa. Italialainen Primo tuli vastaan juuri sellaisessa kylmässä hetkessä ja tarjosi mitä tunnelmallisimman suojan. Yksi koko maailmanympärimatkani parhaimmista ravintolalöydöistä oli kuitenkin kalaravintola Kopar, joka sijaitsee vanhassa satamassa, aivan hotellimme Icelandair Reykjavik Marinan lähellä.  Menimme paikalle lounasaikaan ja nautimme päivän kalan islantilaiseen hintatasoon nähden varsin huokeaan hintaan. Myös hotellimme ravintola ja erityisesti drinksut, joista jo aiemmin kirjoitin, kannattaa laittaa listalle.

Untitled

Untitled

IMG_0040

Untitled

Olethan jo lukenut kaikki aiemmat juttuni Islannista?

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

No Comments

    Leave a Reply