Valikko
Liminka / luonto / Oulu / Pohjois-Suomi

Esteettömiä aktiviteetteja Limingassa

Kaupallinen yhteistyö:
Naturpolis Rannikolta tuntureille -hanke & Visit Liminka

Liminka on reilun kymmenen tuhannen asukkaan kunta, joka sijaitsee vain vajaan kolmenkymmenen kilometrin päässä Oulusta. Pienestä koostaan huolimatta se tunnetaan kulttuuristaan ja aivan erityisesti upeista luontomatkailumahdollisuuksistaan, joihin kolmen hengen seurueemme pääsi tutustumaan länsirannikon roadtripillämme heinäkuussa 2021. Saavuimme Liminkaan Oulusta ja vietimme siellä päivän ennen kuin jatkoimme matkaa Raaheen. Liminka sopii erinomaisesti päivän tai parin matkakohteeksi erityisesti keväällä, kesällä ja syksyllä. Kokosin meidän kesäpäivän pohjalta vinkkini Limingan esteettömiin mahdollisuuksiin omatoimivierailijoille ja ryhmille!

Liminganlahden luontokeskus ja Virkkulan lintutorni

Liminganlahti on kansainvälistäkin tunnustusta saanut Suomen upein kosteikko. Alueella on noin 200 lintulajia ja se on merkittävä muuttolintujen levähdysalue. Liminganlahden luontokeskus esittelee aluetta ja luontokeskusta ympäröivillä reiteillä pääsee itse kokemaan alueen upeuden, myös esteettömästi. Auton sai kätevästi parkkiin luontokeskuksen edustalle, jossa on kaksi invapysäköintipaikkaa. Luontokeskus on täysin esteetön ja siellä on tilava esteetön wc. Luontokeskuksessa on pysyvä näyttely ”Lintujen kahdeksan vuodenaikaa”, joka oli ihan tosi kiva ja osallistava. Jäimme esimerkiksi ihan koukkuun peliin, jossa piti tietää (tai siis meidän tapauksessa arvata…) eri lintujen ääniä. Lisäksi luontokeskuksessa on vaihtuvia näyttelyitä. Näyttelyihin voi varata ryhmille myös opastuksen ja saatavilla on erityisesti näkövammaisille suunnattu opastus. Näyttelyt toimivat kuitenkin hyvin myös omatoimisesti kierrellen. Luontokeskuksessa on myös Auditorio, johon mahtuu useita pyörätuoleja. Upeilla näköaloilla varustetussa hyvän palvelun kahvila-ravintolassa voi järjestää yksityistilaisuuksia, mutta piipahtaa myös luontokeskuksessa vieraillessa. Me nautimme siellä hyvät suolaiset piirakat. Luontokeskuksen yhteydessä toimii myös uniikki pieni hotelli, jossa on kuusi huonetta. Yksi huoneista on esteetön, mutta se oli varattu, joten en päässyt sitä katsomaan. Luontokeskuksen pihalla on katettu esteetön tulentekopaikka ja myös esteetön ulko-wc hyödynnettäväksi erityisesti silloin, kun luontokeskus on suljettu.

Virkkulan lintutorni sijaitsee noin 600 metrin päässä luontokeskuksesta. Sinne johtaa tasainen hiekkatie, jonka varrella ei ole nousuja. Kuumana keskikesän päivänä saimme seuraksemme niin valtavan joukon paarmoja, että maisemista ei kovin paljon pystynyt nauttimaan, mutta muina vuodenaikoina ja varmasti myös vähempipaarmaisina kesinä tilanne on toinen. Lintutorni sijaitsee aivan upealla paikalla. Kaksikerroksisen lintutornin alemmalle tasolle johtaa hyvä ramppi. Tuokin taso on korkealla, enkä kaivannut ylemmäs. Alempi taso on osittain sisätilaa ja sinne pääsee suojaan niin sateelta, tuulelta kuin paarmoiltakin. Avautuvat ikkunat ovat hyvällä tasolla myös pyörätuolinkäyttäjälle ja luontokeskukselta maksutta lainaan saatavat kiikarit helpottavat ympäröivän elämän katselua. Alue tarjoaa jotain kaikille aisteille ja erityisesti lintujen muuton aikaan keväisin ja syksyisin alueen äänimaailma on kuulemma huumaavan upea. Luontokeskukselta lähtee Virkkulan lintutornille vievän tien lisäksi myös uusi 640 metrin kosteikkoluontopolku, joka on myös esteetön. Vielä tänä kesänä sen sora voi kuulemma olla haastavaa osalle pyörätuoleista, mutta se tamppautuu ja kovettuu hiljalleen ja on varmasti ensi kesänä iskussa. Minun kuljettavaksi se näytti hyvältä nytkin, mutta paarmat ajoivat meidät nopeasti takaisin luontokeskukseen.

Lue lisää: Metsähallituksen sivuilta sekä Visit Limingan sivuilta
Limingan luontokeskus sijaitsee osoitteessa Rantakurvi 6, 91900 Liminka

Alakestilän Arboretum

Limingassa sijaitseva Alakestilän Arboretum on Suomen kolmanneksi vanhin puulajipuisto. Sen perusti kunnallisneuvos Kalle Arvola 1930-luvulla. Puut olivat Kallelle sydämenasia ja häntä kutsuttiinkin ”puuhulluksi”. Kalle koki metsänhoidon olevan työtä, jota tehdään tulevien sukupolvien hyväksi, jotta kaikki voisivat kokea luonnon ja nauttia siitä. Ensimmäiset puut istutetiin Liminganjoessa olevaan saareen 1930-luvulla ja nyt puisto on jo kolmen hehtaarin kokoinen ja siellä on noin 120 erilaista puuta ja 80 erilaista pensasta. Kalle matkusti puiden perässä myös ulkomaille ja toi tullessaan sieltä lajikkeita, joita ei Suomessa ollut. Arboretum levittäytyy Liminganjoen ympärille ja on ihan todella kaunis paikka!

Me kuljimme Arboretumissa noin tunnin mittaisen kierroksen oppaan johdolla. Opas kertoi paitsi puulajeista, myös Kalle Arvolan elämästä. Opaspalveluita voi kysellä Go Arcticilta. Jos vierailet puistossa itseksesi, voit hyödyntää myös maksutonta kännykkään ladattavaa Glopas-sovellusta ja kuunnella opastusta sitä kautta. Toki Alakestilän Arboretumiin voi mennä ihan vain fiilistelemään tai vaikkapa piknikille. Puisto on auki päivittäin klo 8.00-20.00. Pienet saaret ovat yhdistetty toisiinsa silloilla. Kaikki saaret eivät olleet esteettömiä, mutta mielestäni sain silti hyvän kokonaiskuvan alueesta. Tiet ovat pääasiassa hiekkaa. Paikoin epätasaisia ja korkeuseroja on jonkin verran, mikä kannattaa huomioida apuväline- ja avustajavalinnoissa. Esteetöntä wc:tä ei silmiini osunut.

Alakestilän Arboretumissa on myös pieni paviljonki, jota voi vuokrata myös yksityiskäyttöön halpaan 42 euron päivähintaan. Paviljonkiin pääsee ramppia pitkin, siellä on tulipaikka, sähköt ja vesi ja se soveltuisi moneen. Seuraavassa lisää siitä, miten me sitä hyödynsimme.

Lue lisää: Limingan kunnan sivuilta ja puiston Alakestilän Arboretumin blogista.
Alakestilän Arboretum sijaitsee osoitteessa Värminkoskentie 20, 91900 Liminka

Lakeus Outdoors -ohjelmapalveluja esteettömästi

Lakeus Outdoors on Ilari Teerikankaan yritys, joka tarjoaa erilaisia luonto- ja elämyspalveluita Limingan seudulla, esimerkiksi juuri Alakestilän Arboretumissa tai Limingan luontokeskuksella. Ilari räätälöi aktiviteetteja kunkin ryhmän toiveiden mukaan ja huomioi mielellään myös erityistarpeita. Me vietimme Ilarin seurassa ihanan iltapäivän Alakestilän Arboretumin paviljongissa. Valmistimme ensin avotulella riistakeittoa, josta tuli lopulta paras keitto, mitä olen ikinä syönyt. Tuoreita kesäperunoita ja -porkkanoita, sipulia, hirvenlihaa ja toki paljon sulatejuustoa. Nam! Jokainen meistä sai osallistua keiton valmistamiseen sen verran kuin halusi esimerkiksi juureksia pilkkoen ja Ilari hoiti loput. Nautimme keittoa paikallisen rieskan kanssa. Jälkiruuaksi Ilari paistoi meille nuotiolla lettuja.

Ruuan jälkeen ehdimme valmistaa kotiinviemisiksi kuksan. Pohja sille oli jo valmiina, mutta oman jälkemme jätime siihen hiomalla, värjäämällä sen kahvinpuruilla ja lävistämällä sen kantonarua varten. Lopuksi se nimikoitiin polttokirjoituksella. Ihan tosi kiva ja moneen sopiva aktiviteetti. Vahva suositus Ilarille ja Lakeus Outdoorsille monenlaisia aktiviteetteja ja kokoontumisia erityisesti ryhmille suunnitellessa – aivan ihana tyyppi!

Lue lisää: Lakeus Outdoorsin sivuilta tai laita viestiä info@lakeusoutdoors.fi

Vanhan Limingan kävelykierros

Päivämme Limingassa päättyi kävelykierrokseen vanhassa Limingassa. Kesäaikaan kierroksia järjestetään useamman kerran ja niihin voi ilmoittautua 10 euron hintaan. Tälle kesälle alkaa olla myöhäistä, mutta Go Arctin mahdollisuuksia kannattaa katsella ensi kesänäkin. Toki oppaan voi varata myös omalle ryhmälle. 1,5 tunnin kierroksella osaavan oppaan johdolla palasimme 1800-luvulle, kiersimme ihanien vanhojen talojen keskellä ja kuulimme alueen ihmisten elämästä tuolloin. Mielenkiintoisia tarinoita entisaikojen ihmisten arjesta, juhlasta ja ihmissuhteista. Etukäteen pieneltä tuntuneeseen alueeseen mahtuikin monen monta tarinaa! Kierros oli helposti kuljettavissa myös sähköpyörätuolilla, välillä asfaltilla, välillä hiekkatiellä ja välillä nurmikolla. Matkaa taisi kertyä kaikkiaan noin kaksi kilometriä. Ihanaa Suomi-tunnelmaa lauantain kesäillassa!

Lue myös:
Kesävuorokausi Oulussa
About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

No Comments

    Leave a Reply