Kaupallinen yhteistyö:
Naturpolis Rannikolta tuntureille -hanke ja Ruka-Kuusamo
Ruka-Kuusamon seutu tarjosi minulle maaliskuussa erinomaisen mahdollisuuden vetää haavelistaltani, talviselta Bucket Listiltäni, toteutuneena yli monta kohtaa ja kokea monia esteettömiä elämyksiä. Maaliskuussa seudulla pääsi vielä täysin talvitunnelmaan, mutta kevät muistutteli juuri sopivasti lähestymisestään ja pakkanen pysyi sopivan maltillisissa lukemissa myös ihmiselle, jolle kylmä ei sovi yhtään. Ruka-Kuusamon alueella on kova tahto kehittää palveluitaan entistä esteettömämpään suuntaan ja annoin vierailullani yrityksille käytännön vinkkejä siihen työhön. Jo nyt pystyin kuitenkin kokea kaiken tässä artikkelissa esitellyn. Jos et vielä tunne minua, tiedoksesi, että liikun sähköpyörätuolilla ja vartalonhallintani on lihassairauteni vuoksi melko olematonta. Yritysten tarjoaman erinomaisen asenteen ja ratkaisuiden lisäksi reissun elämyksiä edesauttoivat kaksi henkilökohtaista avustajaani, oma esteetön autoni, jolla pääsimme kätevästi liikkumaan paikasta toiseen sekä ableSling -nostoistuin, jonka avulla nostamiseni sähköpyörätuolistani rekeen, ahkioon yms. oli helppoa. Kaiken kaikkiaan olin todella vaikuttunut kaikkien kohtaamieni seudun ihmisten aidosta kohtaamisesta, halusta kehittää ja toteuttaa asiakkaan toiveita. Monet yritykset ovat pieniä perheyrityksiä, joissa panostetaan ennen kaikkea erinomaiseen palveluun.
Kuusamon seudulle pääsee kätevästi autolla, mutta myös Helsinki-Vantaalta (ja sesonkiaikana useammista Euroopan kaupungeista) lentäen. Nyt koronavuonna väliä on lennetty lähinnä pienillä Norran koneilla, joissa erityisesti sähköpyörätuolin mitat saattavat tulla vastaan. Matkustuksen lisääntyessä välille saadaan toivottavasti taas isompikin kone. Alueella on saatavilla myös esteettömiä takseja.
Esittelen alla Ruka-Kuusamon seudulla kokemani aktiviteetit. Lisätietoa löytyy yritysten nettisivuilta ja kaikissa omiin tarpeisiin ja toiveisiin liittyvissä kysymyksissä kannattaa olla matalalla kynnyksellä yrityksiin yhteydessä, he nimittäin palvelevat mielellään.
Revontuliretki esteettömällä lasireellä
Sähköpyörätuolilla (tai millä tahansa muulla apuvälineellä) ramppia pitkin lämmitettyyn lasirekeen ja sillä moottorikelkan vetämänä yöllisen metsän tunnelmaan ihaillen maisemia joka suuntaan. Miltä kuulostaa? Minulle aluksi täysin utopistisen ihanalta, mutta Northern Lights Expedition on tehnyt siitä totta! He ovat luoneet ainutlaatuisen reen, joka mahdollistaa elämyksiä kaikille täysin esteettömästi. Reessä on penkit, jotka saa tarvittaessa pois, jolloin sisään mahtuu helposti esimerkiksi pyörätuolilla. Penkkien sijasta reessä voidaan käyttää helposti siirreltäviä ja muokattavia säkkituoleja, joissa avustajani meidän retkellä istuivat miellyttävästi maisemia ihastellen. Olin ensimmäinen pyörätuolia käyttävä asiakas ja tällä testiretkellä käytimme irtoramppeja rekeen siirtymiseen. Nyt kun totesimme aktiviteetin täysin mahdolliseksi myös pyörätuolinkäyttäjille, rekeen hankitaan tukevampi ramppi.
Iso moottorikelkka veti rekeä perässään kapeille metsäpoluille, yli jäätyneiden soiden ja järvien kohti parhaita revontulipaikkoja. Revontulien suhteen me emme olleet sinä iltana yhtä onnekkaita kuin edellisen illan retkeilijät olivat olleet. Kokemus oli kuitenkin niin upea ilmankin revontulia, että voin kuvitella mihin sfääreihin olisimme päässet revontulien kanssa. Reki kulki tasaisesti vaihtelevassakin maastossa ja sähköpyörätuolissani oli miellyttävä istua kyydissä. Talvivaatteet pidin päällä, mutta lämmityksen ansiosta ei ollut yhtään kylmä, vaikka pakkasta ulkona oli reilut kymmenen astetta. Revontuliretkille Northern Lights Expeditionin kanssa lähdetään aina noin kymmenen aikaan illalla, jolloin revontulia varmimmin näkyy. Lähtöpaikkamme oli noin kymmenen minuutin automatkan päässä Rukan keskustassa sijainneesta majoituspaikastamme. Samalla reellä tehdään myös päiväretkiä ja näköala-ajeluun voi yhdistää esimerkiksi retken huskytarhalle tai porotilalle. Kaikista kokemuksistani ehdottomasti esteettömin tapa päästä keskelle talvista luontoa omassa pyörätuolissa istuen! Northern Lights Expedition on pieni kahden henkilön yritys, jossa kaikki perustuu hyvään palveluun. Sami ja Miia soveltavat mielellään erilaisia aktiviteetteja sopiviksi erilaisiin yksilöllisiin tarpeisiin kesällä ja talvella.
Lue lisää Northern Lights Expeditionin sivuilta, laita viestiä sales@northernlightsexpedition.com tai soita 044 985 7098.
Porotilavierailu
Kujalan porotila on Kuusamon ja Rukan puolivälissä sijaitseva aito ja perinteikäs porotila, joka on pysynyt paikallaan vuodesta 1860 lähtien ja siirtynyt porotilojen tavoin sukupolvelta toiselle. Tilan nykyinen poroisäntä, hauska ja ystävällinen Juha, on oppinut poronhoidon isältään. Muutamia vuosia Kujalan porotila on ollut auki myös matkailijoille. Ensisijaisesti tila on kuitenkin porotila, jossa mennään porojen ja paikalliskulttuurin ehdoilla. Se tekee siitä erityisen kivan. Porojen tarve esteettömyydelle ei tosin täysin vastaa ihmisen tarvetta, joten tilalla on vaihtelevaa maastoa ja paikoin jyrkkiä mäkiä. Pärjäsin kuitenkin sähköpyörätuolillani yllättävän hyvin lumesta ja korkeuseroista huolimatta. Haastavimmat kohdat pystyisi tarvittaessa kiertää autolla. Tilalle on pian valmistumassa myös uusi sisätila, johon tulee esteetön wc.
Oppaanamme vierailulla toimi poroisäntä Juhan lisäksi Jäbä-poro, joka kulki välillä narun päässä ja välillä vapaana ottaen kuitenkin omia oikeuksia pysähtyä välillä syömään aina ruuan ollessa näköpiirissä ja kierrellä välillä myös varastoja ruokaa etsimässä. Teimme ensin pienen rekiajelun porojen vetämänä. Poron kulku on tasaista ja pysyin kyydissä avustajani vieressä istuen, vaikka reki ei tarjonnut erityistä tukea ja siinä oli matala selkäosa. Poroajelun jälkeen siirryimme poroaidalle. Tässä siirtymisessä oli maastoltaan hankalia kohtia, mutta pääsin hankalimmistakin kohdista poroisännän ja avustajani työntöavustuksella. Oli maaginen hetki, kun ajoin sähköpyörätuolillani sisään porojen aitaukseen ja sadat silmäparit pysähtyivät tuijottamaan. Olin poroille yhtä eksoottinen kuin he minulle. Pian pääsimme kuitenkin hyvinkin läheisiin tunnelmiin, kun tuli aika tarjota poroille jäkälää. Poroja oli ihan tosi paljon ja moni uskalsi tulla hyvinkin lähelle alun ihmettelyn jälkeen. Juha kertoili mielenkiintoisia tarinoita porojen ja porojen kanssa elävien ihmisten elämästä. Kaikkiaan mieletön kokemus! Kujalan porotila ei ole kaikin puolin esteetön, mutta eri tavoin vammaiset henkilöt toivotetaan lämpimästi tervetulleiksi ja vierailusta pyritään tekemään erilaisiin tarpeisiin sopiva, ole siis ihmeessä yhteydessä ja kysele lisää.
Lue lisää Kujalan porotilan sivuilta, laita viestiä kujalanporotila@gmail.com tai soita
040 551 5927.
Pilkki järven jäällä
Seikkailuapinat on Kuusamossa ja tarvittaessa muuallakin Suomessa toimiva monipuolinen yritys, joka tarjoaa erilaisia ohjelmapalveluja ja majoitusta, myös esteettömyyttä tarvitseville henkilöille. Seikkailuapinat ovat tulleet tunnetuiksi erityisesti näkövammaisille henkilöille suunnatuista vaelluksista, mutta heillä on osaamista ja halua palvella ihan kaikkia. Minun seikkailu johti aurinkoiselle pilkille! Sähköpyörätuolini jäi sisään odottelemaan, minut nostettiin selkänojalliseen ahkioon ja sujahdin lämpöpeitteen sisään. Se paitsi piti minut lämpimänä, antoi myös tukea. Koska yläkropan hallintani on niin heikkoa, otin lisätueksi myös manuaalipyörätuolini irrallisen selkäosan ja niskatuen. Seikkailuapinoiden ajatus lähtee siitä, että kaikesta tehdään mahdollista, joten erilaisia välineratkaisuja mietitään asiakkaan tarpeen mukaan. Olin istunut pulkassa viimeksi lapsena ja oli älyttömän hauskaa tuntea maa takapuolen ja jalkojen alla ihan eri tavalla kuin pyörätuolissa istuen. Sain pidettyä kevyttä onkea itse, vaikka talvivarusteissa oleminen tekee toimintakyvystäni entistäkin haastavampaa. Kalaa ei tullut, mutta kokemus oli ainutlaatuinen. Lämmin mehu järven jäällä maistui erityisen hyvältä. Kaikesta huokui se, että Seikkailuapinat ovat tottuneet kohtaamaan erilaisia ihmisiä, kysymään asiakkaalta tämän toiveista ja olemaan sopivasti avuksi. Ahkiossa voisi tarvittaessa olla myös makuuasenossa ja näinkin jo mielessäni, kuinka makaisin lämpöpeitteen sisällä järven jäällä katsomassa revontulia…
Seikkailuapinoiden majatalo, jonka pihasta mekin retkelle lähdimme, sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Kuusamon keskustasta, Kuusamon ja Posion välissä. Majatalon kaikki yleistilat (ruokasali, liikuntasali, oleskelutilat yms.) ovat esteettömiä. Kaikkiin huoneisiin pääsee pyörätuolilla, mutta yhdestä on käynti esteettömään kylpyhuoneeseen. Tuohon huoneeseen majoittuu neljä, jos käytössä on kerrossängyt, mutta ylimmät sängyt voidaan ottaa myös pois, jos ne ovat esimerkiksi siirtymisen tiellä. Esteettömään kylpyhuoneeseen pääsee myös yleisistä tiloista, joten sitä voi tarvittaessa hyödyntää myös silloin, jos yöpyy toisessa huoneessa tai on vaikkapa päivävierailulla. Majatalo on siisti, viihtyisä ja soveltuu moneen. Siellä järjestetään muun muassa paljon kansainvälisiä leirikouluja. Lue lisää Majatalon sivuilta.
Lue lisää Seikkailuapinoiden sivuilta, laita viestiä info@adventureapes.fi tai soita
040 770 9874.
Paikallistunnelmaa Pohjolan Pirtissä
Pohjolan Pirtti ja Pohjolan Kievari sijaitsevat Vuotungin kylässä, noin puolen tunnin automatkan päässä Rukalta ja Kuusamon keskustasta. Upealla paikalla maaseudun rauhassa sijaitsevan tilan juuret yltävät 1680-luvulle saakka. Pohjolan Pirtti on yli sata vuotta vanha ja se on alueen ainoita pirttejä, joita ei poltettu aikanaan Lapin sodassa. Vanhaan pirttiin pääsee sisään ramppia pitkin. Kääntösäde terassilla on melko pieni ja voi olla haastava isokokoisille apuvälineille, kuten sähkömopoille. Minun sähköpyörätuolilla siitä pääsi kuitenkin hyvin. Pirtti on täynnä tunnelmaa, tuoksuja, makuja, mennyttä aikaa sekä emännän ja isännän elävästi kertomaa historiaa. Niin elävästi ja hyvin, että oli helppoa kuvitella mielessään pirtin alkuperäisen pöydän ääressä istuneet henkilöt. Leivoimme ohrarieskaa, alueen tunnettua herkkua ja maistelimme omin käsin tekemiemme herkkujen lisäksi pirtissä käsin lähialueen raaka-aineista valmistettuja ruokia ja herkkuja.
Pirtin pihapiirissä on myös saunat ja tilan emäntä Tanja on opiskellut saunaperinteitä voidakseen tarjota asiakkaille parhaan mahdollisen saunaelämyksen. Saunan yhteydessä oleviin oleskelutiloihin ja suihkutiloihin pääsee esteettömästi, mutta saunassa itsessään ei ole huomioitu esteettömyyttä. Puulämmitteiseen terassisaunaan mahtuisi kuitenkin ainakin pieni suihkupyörätuolini. Terassilla on palju, joka on upotettu siten, että pyörätuolista olisi suhteellisen helppo siirtyä paljun reunalle ja veteen. Saunan yhteydessä olevassa vessassa on tukikaiteet, mutta vessa on ahdas osalle apuvälineiden käyttäjistä, esimerkikisi minulle. Pohjolan Pirtissä ei ole esteetöntä vessaa, mutta pihan toisella puolella olevassa juhlatila Pohjolan Kievarissa on tilavampi vessa, jota en nyt ehtinyt nähdä. Tilan emäntä ja isäntä Tanja ja Matti olivat sanoinkuvaamattoman ihania ja vieraanvaraisia sekä valmiita mahdollistamaan elämyksiä kaikille. He huomioivat palveluissaan myös moniaistisuuden ja esimerkiksi näkövammaisille Pohjolan Pirtissä ja sen ympäristössä pystytään räätälöimään monenlaisia elämyksiä. Pohjolan Pirtti & Kievari palvelee mielellään niin yksittäisiä vieraita kuin ryhmiäkin. Heidän jouluajan ohjelmansa ovat kuulemani mukaan aivan erityisen tunnelmallisia!
Lue lisää Pohjolan Pirtin & Kievarin sivuilta, laita viestiä info@pohjolanpirtti.fi tai soita 040 509 8085.
Kelkkalaskettelu
Kelkkalaskettelu on ollut toivelistallani jo vuosia ja nyt Rukalla tuli vihdoin mahdollisuus sitä kokeilla. Majoituimme Ruka Villagessa, mutta laskettelu toteutui Ruka Valleyn puolella, jonne matkasimme autolla. Olin loppuun asti epäileväinen saisinko kelkassa niin tukevaa asentoa, että laskettelu olisi turvallista ja miellyttävää, mutta se onnistui! Rukan hiihtokoulu tarjoaa soveltavan alppihiihdon opetusta erilaisiin tarpeisiin, aina yksilöllisesti räätälöiden. Minut nostettiin Bi-Ski -kelkkaan ja tuettiin niin monilla vöillä, että en päässyt liikahtamaan mihinkään. Niskatukea tässä kelkassa ei ollut, mutta virittelimme pääni taakse jääneen tyhjän aukon umpeen autossamme olleilla kiinnitysremmeillä, jolloin pääni ei päässyt retkahtamaan taakse. Henkilöt, joilla on hyvä ylävartalonhallinta, pystyvät ohjaamaan kelkkaa myös omalla liikkeellään, minun ohjauksesta vastasi ensin takanani laskenut opettaja Jussi ja myöhemmin myös Jussilta opit saanut avustajani. Minulta vaadittiin siis lähinnä rohkeutta. Rukan hiihtokoulun kelkka ei ole uusinta mallia ja sen kanssa laskeminen on kuulemma tärähtelevämpää ja siten rankempaa kuin uudemmilla kelkoilla. Minä en tiennyt muusta, joten en osaa verrata.
Tästä kokemuksesta on todellakin kannattanut haaveilla, mutta todellisuus oli vielä hienompaa kuin olin kuvitellut. Menimme heti ensimmäisellä kerralla hissillä Rukan huipulle ja lähdimme laskemaan sieltä alas. Jotain ihan täysin ennenkokematonta. Vauhti, kallistukset sivuille, kumpareet… Jussi oli taitava opettaja ja otti hyvin huomioon tarpeeni. Toinen avustajistani on kokenut laskettelija, joten aika pian laskin myös hänen kanssaan Jussin opastuksella. Vaikein osuus oli ankkurihissi, jossa kokeneen Jussin kanssa kaikki meni hyvin, mutta avustajani kanssa ensimmäisellä kerralla kaaduimme. Sekin vaihtoehto oli onneksi käyty ennakkoon läpi ja kypärä ja tiukka kiinnitykseni kelkan istuimeen takasivat sen, ettei mikään ruumiinosani jäänyt kaatuessa kelkan alle, enkä satuttanut itseäni. Itse lasku ja vauhti eivät missään vaiheessa pelottaneet. Kelkkalaskettelu kokeneen opettajan johdolla on hyvä tapa päästä suoraan vauhdin hurmaan. Kelkan voi vuokrata kuitenkin myös omaan käyttöön, jos laji on jo tuttu ja kanssalaskettelija löytyy omasta takaa. Me vietimme rinteessä kolme tuntia, jonka jälkeen olin kyllä aivan poikki ja laskussa pomppinut pääni oli hellänä vielä pari päivää laskun jälkeenkin. Se oli kuitenkin todella sen arvoista. En pysty tarpeeksi painottamaan kuinka paljon tätä kokemusta suosittelen.
Lue lisää Rukan hiihtokoulun sivuilta, laita viestiä hiihtokoulu@ruka.fi tai soita 0400 101636.
Gondoliajelu yli Ruka-tunturin
Rukan keskustan eli Ruka Villagen ja tunturin toisen puolen, Ruka Valleyn välillä kulkee muutama vuosi sitten auennut maisemagondoli. Lähdimme Ruka Villagesta ja teimme gondolilla kiertoajelun ilman, että nousimme välillä pois. Ruka Villagessa esteetön kulku gondoliasemalle on rinteiden puolelta, jossa lumi oli paikoin hyvin pehmeää. Gondoliin pääsee täysin esteettömästi. Kerroimme asemalla olleelle henkilökunnan jäsenelle, että olemme tulossa kyytiin, jolloin hän pysäytti gondolit siksi aikaa, että pääsin turvallisesti sisään. Laiturin ja hissin väliin ei jää väliä tai tasoeroa ja pystyin ajamaan sähköpyörätuolini helposti sisään. Gondoliin mahtuu kerrallaan yksi pyörätuoli. Maisemat avautuivat hyvin joka suuntaan ja edestakainen matka kesti reilun vartin. Gondoli heilui hieman tuulen mukana ja välillä otti mahan pohjasta, joten kokemus oli itseasiassa paitsi hieno, ensikertalaiselle myös aika jännä!
Muuta
Kuusamossa majoituimme Holiday Club Kuusamon Tropiikissa, josta olen kirjoittanut oman esittelynsä. Rukalla majoituimme kolmen makuuhuoneen RukaVillage77 -huoneistossa. Se oli tilava ja kylpyhuone oli iso ja muutoin esteetön, mutta sitä ei oltu varusteltu esteettömäksi eli esimerkiksi tukikaiteita ei ollut.
Tässä artikkelissa keskityin vain aktiviteetteihin, jotka itse koin, mutta Ruka-Kuusamon seudulla on myös esimerkiksi koiravaljakkoajeluita tarjoavia yrityksiä, joiden kanssa elämys varmasti onnistuisi kuten minulla Syötteellä. Ruska Laukka Kuusamossa tarjoaa erilaisia hevosaktiviteetteja ja heillä on osaamista myös kuntoutukseen ja hyvinvointiin painottuvissa aktiviteeteissa.
Minä koin tällä kertaa talvisen Ruka-Kuusamon seudun, mutta alue on kaunis ja täynnä elämyksiä ympäri vuoden! Upea paikka!
Lue myös aiemmin julkaistut artikkelit:
1 Comment
Iita
29.4.2021 at 09:15Rukalla gongolihissisön tasanteelta alas maahan ei ollut esteetöntä pääsyä ylhäällä kesällä 2020. Kikkaillen pääsimme manuaalipyörätuolin kanssa nauttimaan kävelystä ja maisemista ylhäällä.