Valikko
pääkaupunkiseutu

Finnair Sky Wheel maailmanpyörä Helsingissä

Helsingin Katajanokka tunnettiin vielä kuukausi sitten kahdesta asiasta: Viking Linen laivat lähtevät sieltä ja minä asuin siellä ennen. Nyt uudeksi tunnettavuuden merkiksi on noussut upea maailmanpyörä!

Finnair Sky Wheel nimellä kulkeva maailmanpyörä avattiin yleisölle viime viikolla. Se sijaitsee aivan Kauppatorin tuntumassa ja sopii hienosti katukuvaan. 40-metrisessä maailmanpyörässä on 30 gondolivaunua, joihin jokaiseen mahtuu noin kuusi ihmistä. Finnair tarjosi tänään Finnair Plus -jäsenille mahdollisuuden maksuttomaan ajeluun, eikä Palmuasema tietenkään voinut vastustaa kiusausta, vaikka jonottaa jonkin aikaa saikin.

Maailmanpyörän kotisivuilla (jotka näyttäisivät toimivan toistaiseksi vain englanniksi) kerrotaan maailmanpyörän olevan soveltuva myös liikuntarajoitteisille ja vanhuksille ja henkilökunnan auttavan pyydettäessä mielellään. Minä olin skeptinen. Mitä enemmän liikun maailmalla sitä enemmän alan ärsyyntyä Helsingistä, jota muuten niin kovasti rakastan. Täällä monet asiat ovat periaatteessa esteettömiä, mutta käytännössä eivät. Ratikat ovat matalalattiaisia, mutta laiturit kaikki eri korkuisia, katutyöt aiheuttavat isoja kynnyksiä, joihin ei rakenneta väliaikaisia luiskia jne. Pieniä asioita, jotka kertovat siitä, ettei ymmärretä tai ehkä lähinnä ettei kiinnosta, sillä ymmärrystä on hankittavissa esteettömyyden asiantuntijoilta.

Maailmanpyörä oli esteettömyytensä suhteen pitkään hyvin lupaava. Jono kiemurteli esteettömänä hiekkatiellä ja puisella tasanteella sijainneelle lippuluukulle ja itse pyörälle oli tehty rampit. Nyt avustaja pääsi mukanani maksutta, mutta se taisi johtua Finnair Plus -kortistani, sillä kortinhaltijan seuralaiset näyttivät muutenkin pääsevän maksutta mukana. Avustajan pääsemistä maksutta muuten en nyt pystynyt selvittämään, mutta palataan tähän. Lippujen hinnat maailmanpyörään ovat aikuisilta 12 euroa ja lapsilta sekä Finnair Plus -jäseniltä 9 euroa. Jos avustaja on mukana ja hänen lipustaan joutuu maksamaan, tulee ajelu maksamaan avustajaa tarvitsevalle 24 euroa, jonka voisi jo sanoa olevan liikaa.

Maailmanpyörän vaunuihin 1-4 otetaan kuulemma pyörätuolin käyttäjiä. Maailmanpyörän luo päästessä täytyy siis odottaa näiden vaunujen vapautumista. Tällaisissa tilanteissa toivoisin, että käytäntö olisi sama kuin muissa maissa ja pyörätuolin käyttäjä pääsisi jonon ohi. En kannata tällaista positiivista erityiskohtelua sellaisissa tilanteissa, joissa pyörätuolin käyttäjä on muutenkin tasavertaisessa asemassa muiden kanssa. Tällaisissa tilanteissa kuitenkin se on perusteltua, sillä jos olet ensin jonottanut pitkään pääseväsi pyörän luo ja vuorossa on juuri vaunu 5, joudut odottamaan vielä aika kauan lisää. En tosin usko, että jonoa on normaaleina päivinä niin kuin tänään, joten asia tuskin on ongelma.

Vaunun penkit nousevat ylös ja pyörätuoli mahtuu hyvin sisään. Riitti, että nosti yhden penkin, jolloin myös 1-2 seuralaista mahtuu mukaan. Ikävä kyllä, vaunun ja laituritasanteen väliin jäi kuitenkin pelkäämäni kynnys. Ihan loppuun saakka ei siis oltu asiaa mietitty ja testattu. Kynnys oli sellainen, että sähkärin pohja otti hieman kiinni, mutta siitä juuri ja juuri sai sähkärin kahden ihmisen avustuksella yli. 200 kiloa painavan tuolin nostaminen ei kuitenkaan koskaan ole helppoa tai toivottavaa. Työntekijöille tilanne oli selkeästi uusi ja ihmeellinen. Jos vaunu olisi pysähtynyt metrin aikaisemmin, sisään olisi päässyt vaivattomasti. Siihen kohdalle on kuitenkin rakennettu aita. Ehdotan aidan muuttamista avattavaksi tai pientä siirrettävää ramppia, jonka henkilökunta voi laittaa paikalleen sähköpyörätuolilla liikkuvan asiakkaan tullessa.

Kokemus kuitenkin kannatti. Vaunut ovat ilmastoituja, siellä soi musiikki ja näkyvyys on hyvä. Pyörätuolin käyttäjä istuu vaunussa sivuttain ja näkee siis vain toiseen suuntaan. Jos vaunuun menee etuperin, saa ihailla kauniita merimaisemia. Jos vaunuun ei olisi kynnystä, voisi sinne myös peruuttaa, jolloin näkisi laajemmin Helsingin keskustaa. Positiivista on se, että vaunuun ei pyörätuolin käyttäjän lisäksi mahdu tosiaan kuin 1-2 ihmistä ja esimerkiksi me saimme olla vaunussa kaksin. Palmuasema suosittelee siis myös treffejä ajatellen…

 

Kaiken kaikkiaan on upeaa, että maailmanpyörä on tullut, sillä Helsinki tarvitsee lisää iloa ja turistinähtävyyksiä. Maailmanpyörän yhteydessä on myös kivan näköinen kahvila terasseineen. Sijainti kauppatorin kupeessa ja satamien vieressä on erinomainen ajatellen myös Helsinkiin kesäisin tulevia lukuisia risteilyaluksia. Risteilyalukset samoin kuin junat ja lentokoneet tuovat tullessaan myös paljon pyörätuolilla liikkuvia turisteja, joita varmasti kiinnostaa katsoa Helsinkiä myös tästä perspektiivistä. Toivon siis, että ratkaisu tuohon kynnykseen löytyy hyvin pian, sillä esteettömyydestä voidaan puhua vasta kun vaunuun pääsee kätevästi ilman avustusta.

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

4 Comments

 • Inka
  8.6.2014 at 19:20

  Voi vitsi, mää mietin että olis lähteny käyttämään tuon Finnair Plus -edun, mutta koska Karimilla ei oo sitä korttia aattelin että on tylsää lähtä yksin. Ja nyt luin että sinne olis päässy kaverikin samalla kortilla, voi Finnair minkä teki! Noh, ehkä näitä tilaisuuksia tulee vastakin. Mitä muuten tykkäsit noista sinisistä laseista, häirittikö ne yhtään maisemien katselua? Ainakin kaikissa kuvissa mitä oon tuolta tänään nähny on vähän pistäny silimään tuo sinisyys.

  Ja onneksi pääsit lopulta sisälle, toivottavasti palautteet otetaan tosissaan ja maailmanpyörää muokataan niiden perusteella!

  Reply
 • Elina
  8.6.2014 at 19:36

  Kyllä on Helsinki vähän jälessä, Göteborgissa vastaavanlaiseen pyörään pääsee esteettömiin vaunuihin pientä siirrettävää ramppia pitkin JA lisäks esteettömiä vaunuja on tasasin välimatkoin eikä niin että ne ois kaikki peräkkäin! Mut eiköhän Helsingissä pian puututa epäkohtiin. 🙂

  Reply
 • Palmuaseman Sanna
  9.6.2014 at 06:13

  No voi höh, toivotaan tosiaan, että tilaisuuksia tulee vastakin tai sitten vaan rahaa tiskiin 🙂 En itseasiassa kyydissä ollessani kiinnittänyt huomiota sinisyyteen, vasta valokuvissa pisti kans silmään.

  Reply
 • Palmuaseman Sanna
  9.6.2014 at 06:13

  Ruotsista on aina hyvä ottaa mallia 🙂

  Reply

Leave a Reply