Valikko
joulutori / matkasuunnittelu

Haaveissa joulumarkkinat

Alan hyväksyä talven tulon. Siihen tarvittiin muutama ihanan kirpeä aamu, aika monta kynttilää, vuoden ekat glögit ja pitkällisen etsinnän jälkeen löytynyt ihana talvitakki (talvitakin löytyminen tällaiselle vähän vinolle, aina istuvalle kropalle on muuten aivan älyttömän vaikeaa). Voi tosin olla, että myös tulevilla matkoilla lämpimään on vaikutusta asiaan, mutta jokatapauksessa olen valmis talven tuloon. Ja joulun! Sitä rakastan ja sen odotus ei koskaan voi alkaa liian aikaisin. Viime vuonna tosin tuntui hyvin hämmentävältä mennä Australiassa, Sydneyssä helteitä hetkeksi pakoon ilmastoituun tavarataloon ja päätyä kerrokseen, joka oli pelkästään täynnä joulua. Nyt kun pakenen kauppoihin kirpeyttä ja kylmyyttä, joulukerrokseen päätyminen sopii enemmän kuin mainiosti. Tämän ajan kruunaavat joulumarkkinat. Omalla kohdallani näyttää aikataulujen vuoksi siltä, että nautin tänä vuonna Tallinnan ja Helsingin joulumarkkinoista, mutta jos voisin, lähtisin Saksaan tai Itävaltaan. Kolmen kärkeni näyttäisi tänä vuonna tältä:

1) München ja Nürnberg

Olin keväällä Nürnbergissä Germany Travel Mart -tapahtumassa, jossa meille luotiin yhdeksi illaksi ihan omat joulumarkkinat. Vähän pienimuotoisemmat mitä Saksan kuuluisimmat markkinat, Christkindlesmarkt nimellä kulkevat markkinat ovat, mutta kuitenkin täynnä joulun tunnelmaa. Saimme tunnelmoida paikallista glühweinia juoden, joululauluja kuunnellen ja aitoja alkuperäisiä Nürnbergin pikkuleipiä syöden. Myös joulun lapsi kävi esittäytymässä. Tämän postauksen kuvat ovat sieltä. Nürnberg oli todella viehättävä kaupunki, jonka keskiaikaisella torilla olevat markkinat ovat taatusti erittäin tunnelmalliset. Kaupunkiin pääsee tunnissa junalla Münchenistä. Lentäisin siis Müncheniin joko Finnairin tai Lufthansan siivin, viettäisin pari päivää Münchenin joulumarkkinoilla ja toiset pari päivää Nürnbergissä. Ja söisin pikkuleipiä ihan älyttömän paljon (söin myös silloin keväällä mini-joulumarkkinoilla). Lue kokemukseni Nürnbergistä.

IMG_4778

IMG_4776

IMG_4779 (2)

IMG_4784

2) Düsseldorf ja Köln

Olen pitkään jo halunnut käydä Saksan Düsseldorfissa. Kun ensimmäisen kerran tutustuin Saksan esteettömyyteen, sain käteeni valtavan paksun esitteen, joka oli täynnä tietoa juuri Düsseldorfin esteettömyydestä. Pitkään oli kuitenkin niin, että Düsseldorfiin lensivät Helsingistä vain Finnairin embraer-tyypin koneet, joihin sähköpyörätuolit ovat liian painavia. Enää ei ole näin, joten jos voisin, lähtisin ehdottomasti katsomaan Düsseldorfin joulutarjonnan ja tutustuisin samalla kaupunkiin muutenkin. Düsseldorfista on vain puolen tunnin junamatka Kölniin, jossa on useammat erilaiset joulumarkkinat, joilla kaikilla on oma teemansa. Asuisin siis Düsseldorfissa, mutta menisin päiväksi Kölniin.

IMG_4785

IMG_4783

3) Wien

Olin Wienissä joulumarkkinoiden aikaan viisi vuotta sitten yhdessä rakkaiden ystävieni kanssa. Se oli niin ihana reissu, että haluaisin todellakin toistaa sen. Wienissä oli monenlaisia markkinoita, joista kaikista saisi varmasti paljon irti myös uusintavierailulla. Wien on myös hyvin esteetön kaupunki liikkua ja perille pääsee tietenkin suorilla lennoilla. Lue juttuni edelliskerran Wienin reissusta ja koita olla välittämättä pienistä kuvista ja hyppivistä rivistä. Kirjoitin jutun vanhan blogipohjan aikaan ja hyvältä näyttäminen vaatisi kuvien uudelleen lataamista. Kuvien, jotka tuhoutuivat erään tietokone-ongelman yhteydessä…

IMG_4782

IMG_4787

Myös Berliiniin voisin hyvin mennä uudestaan joulumarkkinoiden aikaan. Olin siellä neljä vuotta sitten ja kirjoitin silloin kaikesta siitä laajan reportaasin. Myös Saksan Bremen jouluaikaan on toivelistallani. Sinne ei kuitenkaan mene tällä hetkellä Suomesta suoria lentoja. Hampurin joulumarkkinoista olen kuullut paljon hyvää, mutta Hampuriin lentävät tällä hetkellä sähköpyörätuolin kannalta liian pienet lentokoneet. Duunireissaaja -blogissa on todella hyviä juttuja eri joulumarkkinoilta Saksasta, kannattaa siis lukea kokemuksia sieltä, mikäli joulumarkkinat kiehtovat.

Joulutunnelma Tallinnassa ei onneksi sekään kuulosta yhtään hassummalta ja myös Tuomaanmarkkinat Helsingissä ovat muuttuneet joka vuosi entistä tunnelmallisemmiksi ja monipuolisemmiksi – suosittelen lämpimästi vierailua siis myös Helsinkiin 2.-22.12.2017 välillä. Kuuluvatko joulumarkkinat sinun jouluajan perinteisiisi ja mitä suosittelet?

 

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

1 Comment

  • hennamaria.j
    27.10.2017 at 22:52

    Olen ollut kahdesti Salzburgissa joulumarkkinoiden aikaan. Ihana kaupunki, juuri sopivan kokoinen, kiva tunnelma, alpit ihan lähellä.

    Reply

Leave a Reply