Valikko
luonto / Mökit ja vuokra-asunnot / pääkaupunkiseutu

Hawkhillin vuokramökit ja elämykset pyörätuolilla liikkuen

Kaupallinen yhteistyö:
Kestävää nostetta matkailuyrityksiin: Etelä-Suomi -hanke

Olen mökkeillyt kesällä ja talvella, mutta ennen tätä vuotta, en vielä koskaan syksyllä. Mikä virhe, syksyhän on ihan huippuaikaa mökkeilylle! Ihanan tunnelmallista, vähän kirpakkaa, mutta vielä valoisaa ja suurella todennäköisyydellä hyvät ulkoilusäät. Uusi kokemus vuorokauden syksyisellä mökkilomallani oli myös se, että mökille pääsi kotoa reilussa puolessa tunnissa. Pääkaupunkiseudulla asuvalle sen mahdollistavat Hawkhillin tasokkaat ja kauniit vuokramökit ja kokoushuvilat Nuuksion kansallispuiston sydämessä Vihdissä. Kauempaakin kyllä kannattaa tulla ja tullaankin, aina ulkomaita myöten. Minä saavuin omalla autolla, mutta Hawkhill auttaa tarvittaessa myös esteettömän taksin järjestämisessä.

Hawkhillin eri kokoisia mökkejä on yhteensä kahdeksan. Kolme mökeistä on hiljattain muokattu aiempaa esteettömämmiksi. Ymmärrys esteettömyyden tärkeydestä on lisääntynyt Hawkhillissä tiedon, koulutusten ja esteettömyyskartoitusten myötä muutaman viime vuoden aikana. Omistaja Annu Huotari ymmärsi, että osassa mökeistä esteettömyyttä olisi mahdollisuus parantaa kohtuullisen helposti. Mökit olivat kuitenkin olleet siinä kohtaa olemassa useampia vuosia, eikä esteettömyyden eteen enää pystytty tekemään kaikkea mitä jo suunnitteluvaiheessa olisi voitu. Esimerkiksi vessat olivat pieniä, eikä niistä saatu esteettömyysmääräysten mukaisia. Pienillä muutoksilla ja esimerkiksi esteettömäksi tehdyn sisäänkäynnin myötä Hawkhillin kolme mökkiä sopivat kuitenkin nyt osalle liikuntarajoitteisista henkilöistä ja hyvin paljon useammalle kuin ennen tekoja. Ei kuitenkaan valitettavasti kaikille, mistä varoitan jo nyt.

Minä vietin vuorokauden Villa Mariassa avustajani Jennin ja minun tavoin sähköpyörätuolilla liikkuvan ystäväni Sailan kanssa. Ihanan mökin ja huikeiden isoista ikkunoista avautuvien maisemien lisäksi pääsimme kokemaan mitä kaikkia esteettömiä aktiviteetteja mökkilomaan voi halutessaan yhdistää. Vuorokaudesta tuli kokonaisvaltainen elämysloma, jollaisia Hawkhill haluaakin vierailleen tarjota. Elämysten ja tasokkaiden mökkien lisäksi Hawkhill tarjoaa asiakkaille lämpimän kohtaamisen, esimerkillisen vastuullisuuden mallin ja mahdollisuuden yhdessä tekemiseen.

Puuhun kiinnitetyt seitsemän kylttiä, joissa jokaisessa Villan nimi.

Osittain esteetön Villa Maria

Tai ehkä kokonaankin esteetön, riippuu tarpeistasi. Villa Maria on vuonna 2014 käsin veistetyistä kelohirsistä rakennettu kuuden hengen mökki, jota voisi kyllä kutsua myös huvilaksi. Villa Maria sijaitsee aivan järven läheisyydessä ja sen korkeista ikkunoista avautuvat upeat näköalat järvelle. Kaikki Hawkhillin mökit sijaitsevat samalla alueella, mutta jokainen omassa rauhassaan. Villa Marian sisäänkäynnillä on rakennustyyliin hyvin sopiva pitkä luiska käsijohtimilla ja etuoven kynnyksellä puinen kynnysluiska. Sähköpyörätuolini mahtui kääntymään luiskalta ovelle vaivattomasti. Villan sisätilat ovat avarat. Upeasta avokeittiön ja olohuoneen yhdistelmästä avautuvat ne jo hehkuttamani maisemat, joita olisin voinut katsella viinilasi tai glögimuki kädessä vielä toisenkin vuorokauden. Tein aamulla myös hetken etätöitä tietokoneellani, eikä työmaisema olisi voinut paljon parempi olla. Keittiö on erinomaisesti varusteltu kaikilla mukavuuksilla. Mökissä on kaksi makuuhuonetta, joissa molemmissa on erilliset vuoteet. Kumpaankin makuuhuoneeseen mahtuu hyvin myös pyörätuolilla. Viides ja kuudes vuode tulevat vuodesohvasta, joka sijaitsee omassa rauhassaan saunan ja kylpyhuoneen edustalla.

Villa Maria etupihalta kauempaa kuvattuna.
Sanna menossa sähköpyörätuolilla Villa Mariaan.
Villa Marian etuovi, jossa näkyy kynnysluiska.
Vuodesohva kylpyhuoneen edustalla.
Mökin sisätilat eteisestä kuvattuna. Kauempana näkyy keittiö.
Sanna ja ystävä Saila skoolaavat viinilaseilla.
Villa Marian keittiö.
Sanna katsoo isosta ikkunasta ulos olohuoneessa.
Sanna tietokoneella keittiön pöydän ääressä. Etualalla olohuone, taustalla keittiö.

Kylpyhuone on tilava ja sinne pääsee kynnyksettä. Suihkussa on tukeva, siirrettävä suihkutuoli. Saunan etummaiset portaat saa vedettyä pois, jolloin saunaan on mahdollista mahtua ainakin pienikokoisella suihkupyörätuolilla. Mökin sisätilojen suurin esteettömyyshaaste on pieni wc. Sinne kyllä mahtuu pyörätuolilla, mutta siellä ei mahdu kääntymään. Ystäväni pystyy nousemaan tuolista itsenäisesti ja siirtymään wc-istuimen edestä, joten hänelle se toimi hyvin, sillä sähköpyörätuoli mahtui sijoittumaan wc-istuinta vastapäätä. Minut avustajani sai kannettua wc:n ulkopuolelta. Se toimi hyvin nyt, kun olimme mökillä tutulla porukalla, mutta ei toimisi esimerkiksi kokoustilanteessa. Olin myös varautunut suihkupyörätuolillani, johon olisin voinut siirtyä wc:n ulkopuolella ja siirtyä sillä wc-istuimen päälle. Vessan ovella ei ole kynnystä, joten siirtyminen olisi ollut vaivatonta. Vessan lavuaarin ääreen en päässyt, mikä olisi pidemmällä mökkilomalla ikävää. Nyt hyödynsin käsien pesuun kylpyhuonetta ja vesikulhoa. Alla olevalla videolla esittelen mökin sisätilat.

Sanna sähköpyörätuolilla pienessä wc:ssä.

Villa Marian järvelle päin avautuvalle takaterassille pääsee sisäkautta. Etupihan kautta talon kiertämällä pääsee takapihalle. Järven rantaan on ainoastaan jyrkät portaat, mutta se harmitti yllättävän vähän, sillä rannassa ei ole kuin laituri ja tällä mökillä aikaa tulisi joka tapauksessa vietettyä mökin takapihalla. Pihan grillikatokseen ei pääse esteettömästi, mutta grillin saa tarvittaessa myös terassin viereen. Esteetön reitti tähän tai naapurirantaan on Hawkhillillä tulevaisuuden kehityskohteiden joukossa.

Lue lisää: Villa Marian esittely Hawkhillin sivuilla

Sanna menee takapihan terassille. Ovella kynnysluiskat molemmin puolin.
Sanna katsoo kameraan takapihan terassin pöydän ääressä.
Sanna katsoo takapihalla järvelle.
Sanna takapihalla mökin edessä rantaan johtavilta portailta kuvattuna.
Kiviportaat rantaan ja laituri.

Osittain esteettömät Villa Taavetti ja Villa Eino

Villa Taavetti on Hawkhillin huviloista esteettömin. Se on kahdeksan hengen tilava ja ylellinen Villa Marian tavoin kelohirsistä rakennettu huvila, johon pääsin piipahtamaan. Villa Taavetti on yritysporukoiden suosiossa, mutta se toimii yhtä lailla myös mökkinä lomailijoille. Sen sisätiloissa on sama esteettömyyshaaste kuin Villa Mariassa eli pieni wc. Sinnekin kyllä mahtuu pyörätuolilla kohtisuoraan wc-istuinta päin, mutta kääntymään ei mahdu. Kylpyhuone, makuuhuoneet ja muut tilat ovat tilavia, terassille pääsee ja sisään johtaa tyylikäs puinen luiska. Saunaan mahtuisi pienellä ja kapealla suihkupyörätuolilla, jos alimmat portaat siirtää lauteiden alle. Villa Taavetin piha on iso ja nuotiopaikalle ja rantaan pääsee esteettömästi. Pihaan on tehty esteettömyyttä lisäämään kaunis puusilta. Villa Taavetin pihaa ja rantaa hyödynsimme ensimmäisenä iltanamme, seuraavana päivänä se oli muiden käytössä.

Lue lisää: Villa Taavetin esittely Hawkhillin sivuilla

Saila ajaa sähköpyörätuolilla alas Villa Taavetin luiskaa.
Sanna ajaa sähköpyörätuolilla alas Villa Taavetin luiskaa.
Villa Taavetin keittiö ja olohuone.
Villa Taavetin olohuone, taustalla keittiötä.
Villa Taavetin makuuhuone, jossa kaksi erillistä sänkyä.
Villa Taavetin nuotiopaikka ja piha

Villa Eino on Hawkhillin esteettömistä mökeistä vanhin ja esteettömyydeltään haastavin. Ihana se kyllä on. Siinä yhdistyvät Hawkhillin sivujen kuvauksen mukaan perinteinen suomalainen hirsirakentaminen, omakotitalon varusteet ja metsästysmökin tunnelma. Sen isolta etuterassilta avautuvat mielettömät maisemat järvelle. Rantaan ja siellä sijaitsevalle nuotiopaikalle on jyrkät portaat. Mökin takaa kiertämällä voisi päästä, mutta maasto vaikuttaa hankalalta. Sisään pääsee terassin sivuun rakennetun luiskan ansiosta ja tilat ovat väljät. Wc on hyvin pieni ja sen ovi on kapea. Myös kylpyhuoneen ovi on kapea. Wc:n sisään ei mahdu pyörätuolilla, joten tämä mökki sopii henkilöille, jotka pystyvät hieman kävelemään.

Lue lisää: Villa Einon esittely Hawkhillin sivuilla.

Sanna menee sähköpyörätuolilla Villa Einon luiskaa mökin sivussa
Villa Einon terassi
Villa Einon nuotiopaikka ylhäältä kuvattuna

Mökkilomasta esteetön elämysloma

Hawkhillin ympäristö ja yhteistyökumppanit mahdollistavat mökkilomaan tai vaikkapa yrityksen kokouspäivään monenlaisia esteettömiä elämyksiä. Ympärillä avautuu koko Nuuksion kansallispuisto, jonka omatoimista tai ohjattua tutkimista varten voi Hawkhillin kautta vuokrata maastopyörätuolin. Me aloitimme mökkilomamme Erä-Atlaksen Jannen vetämän kisailun parissa. Tunnistimme (korjaus: yritimme tunnistaa) lasipurkeissa olevia eläinten ulosteita ja kuvia eläinten jäljistä lumessa. Tässä olimme melko surkeita, mutta tämän jälkeen taas hyvin paljon enemmän luontoa tuntevia. Opettelimme myös erilaisten solmujen tekemistä. Tämän hallitsin paremmin ja ohut ja kevyt köysi mahdollisti pyörittelyn myös minun käsilläni. Tulen teko tuluksilla ei minulta sen sijaan onnistunut, minkä tiesinkin jo ennakkoon. Janne on tosi mukava, osaava ja hänen seurassaan on helppo olla.

Lue lisää: Erä-Atlaksen sivut

Sanna, Saila ja Erä-Atlaksen Janne katsovat lasipurkkeja, joissa eläinten kakkaa.
Saila tekee tuluksilla tulta. Sanna ja Janne katsovat toisiaan.

Yksi mökkivuorokauden kohokohdista oli melonta, jota olen jo pitkään halunnut kokeilla. Varsinkin, kun sen tuli toteuttamaan kanssamme Karjalaisen Risto, jonka Adventuristo-yrityksen olen bongannut viime aikoina usein järjestämässä melontaa ja muita luontoaktiviteetteja hyvin eri tavoin vammaisille henkilöille. Olen aina hieman epäileväinen, jos osallistun aktiviteettiin, joka vaatii siirtymistä pois omasta sähköpyörätuolistani. En varaa yhtään itse jaloilleni, vartalonhallintani on heikko, enkä pysty istumaan missä tahansa. Risto sai olemuksellaan ja ammattitaidollaan kuitenkin luottamukseni välittömästi. Hän on luonut erilaisia kanoottiin laitettavia istuimia. Minulle toimi tosi hyvin tukeva selkänojallinen ja hieman sivutukea antava istuin, joka ei kuitenkaan liikaa ohjannut asentoani. Vielä enemmän tukea tarvitseville löytyy muun muassa haarakiilallinen malli.

Siirtymisiin käytimme apuna ableSling-nostoistuintani, jonka avulla Risto ja avustajani Jenni saivat minut nostettua kanoottiin. Hawkhillin ranta ei ole siirtymisiin paras mahdollinen ja pyörätuolia ei saanut aivan viereen, mutta pärjättiin. Minä istuin keskellä ja Risto ja Jenni meloivat tyynellä järvellä syysmaisemissa – täydellistä! Minun melontareissun jälkeen vaihdettiin vielä Sailan kanssa paikkoja ja hän pääsi kokemaan saman. Risto on todella osaava ammattilainen. Hän ei yhtään hötkyile ja hänen seurassaan on paitsi helppoa myös turvallista olla. Hän on mukana monien järjestöjen tapahtumissa ja työskentelee mielellään monenlaisten ryhmien kanssa. Risto valmistaa myös esteettömiä tulisijoja. Adventuriston kotisivut ovat työn alla, mutta Instagramista löytyy @adventuristo.fi

Saila on siirtymässä kanoottiin Adventuriston Risto Karjalaisen avustamana.
Jenni, Sanna ja Risto Karjalainen kanootissa laiturin vieressä lähdössä järvelle.
Jenni, Sanna ja Risto Karjalainen kanootissa järvellä takaa sivusta kuvattuna.
Jenni, Sanna ja Risto Karjalainen kanootissa järvellä edestä sivusta kuvattuna.
Saila, Jenni ja Risto kanootissa järvellä edestäpäin laiturilta kuvattuna.

Melonnan jälkeen istahdimme hetkeksi nuotiolle nauttimaan tulella lämmenneitä voileipiä, joiden päällä oli muun muassa juuri poimittuja sieniä. Jälkkäriksi paistoimme lettuja. Siinä hetkessä ehkä parhaita ikinä. Varsinkin, kun päälle laittoi Annun tekemää kuusenkerkkä-kinuskia. Seuraavana aamuna Sailan jo lähdettyä töihin me Jennin kanssa tapasimme Lisbethin, joka auttoi pysähtymään hetkeksi hengitysharjoitteiden äärelle. Lisbethin WellStudio tarjoaa monia erilaisia hyvinvoinnin palveluita, joista monia voi toteuttaa luonnon helmassa ja kaikille sopivana. Terassilla järvimaisemassa hengitysharjoituksetkin tuntuvat ihan erilaisilta kuin sisällä tehtyinä.

Hyvinvointiaamumme päätti vielä villiyrttikävely Annun kanssa Hawkhillin alueella. Tutustuimme luonnosta löytyviin syötäväksi kelpaaviin villiyrtteihin, joista Annu tiesi paljon. Käsittämätöntä, kuinka paljon niitä löytyy ihan läheltä. Myös sieniä löytyi kaikkialta ja marja-aikaan marjat saisi suuhun suoraan omasta pihasta. Hawkhillissä voikin kaikilla aisteilla tuntea olevansa oikeasti luonnossa. Ainoastaan lentokoneiden äänet muistuttivat kodin läheisyydestä. Kotiin viemisiksi valmistimme vielä jalkakylpysuolat merisuolasta ja luonnon aarteista. Aion hemmotella itseäni jalkakylvyllä nyt lokakuun pimenevänä iltana ja palata aisteillani lämpimään syyspäivään.

Jenni, Sanna ja Saila nuotiolla syömässä.
WellStudion Lisbeth, Sanna ja Jenni tekevät hengitysharjoituksia mökin terassilla.
Sanna ja Hawkhillin Annu kulkevat Hawkhillin alueella. Takana näkyy mökki. Kuva takaapäin.
Sanna ja Jenni tekevät jalkakylpypusseja.

Aidosti vastuullisesti

Hawkhill on perheyritys, joka panostaa vahvasti vastuullisuuteen ja kunnioittaa luontoa kaikissa päätöksissään. Asiakkaita ohjeistetaan huomioimaan luonto, vieraiden kanssa rakennetaan ötökkähotelleja, linnunpönttöjä ja lahopuuaitoja, liinavaatteet pesetetään lähellä pienen yrityksen toimesta, metsäravintolassa tarjoillaan vähäpäästöistä lähiruokaa jne. Mökkien pihassa on lainaamo, josta vieraat voivat lainata erilaisia aktiviteettivälineitä ja muuta hyödyllistä mökkilomaan. Tosi kiva idea! Esimerkiksi eri kokoisia lasten pelastusliivejä ei ole mitään järkeä hankkia joka mökkiin, sillä niitä ei käytetä koko ajan. Lainaamosta voi käydä hakemassa just parhaiten sopivat. Ympäristön lisäksi Hawkhill huomioi vahvasti sosiaalisen vastuullisuuden – vieraiden, työntekijöiden ja lähiyhteisön hyvinvoinnin. Esteettömyyden kehittäminen ja mahdollisimman monien tarpeiden huomioiminen on iso osa tätä.

Vaikka onkin harmi, ettei Hawkhillin nykyisistä mökeistä saada kaikille sopivia, arvostan suuresti, että tekoja esteettömyyden eteen on silti tehty. Mökkeihin on tehty esteettömyyskartoitukset ennen muutostöitä ja esteettömyydestä myös viestitään kattavasti Hawkhillin sivuilla. Tarpeet esteettömyydelle ovat hyvin yksilöllisiä ja nyt näistä mökeistä pääsevät nauttimaan esimerkiksi he, jotka tarvitsevat luiskan päästäkseen mökkiin sisään, mutta eivät välttämättä tarvitse esteetöntä wc:tä. Yllättävän hyvin Villa Maria toimi kuitenkin minullekin. Lyhyessäkin ajassa kaikesta Hawkhillin ja sen keulahahmo Annu Huotarin toiminnasta välittyi välittömyys, halu huomioida, lämpö ja hyvä yhteistyö alueen muiden yritysten kanssa. Kannattaa siis rohkeasti olla yhteydessä ja esittää omat toiveet. Hawkhillissä hyvää tehdään hyvin.

Lue lisää: Hawkhillin esteettömyyssivut

Hawkhillin lainaamo, jossa laatikoissa erilaisia lainattavia välineitä.
Sanna ja Hawkhillin Annu juttelevat ötökkähotellien edessä. Edessä Pörriäisniitty.
Saila, Sanna ja Jenni mökin terassilla.

Tämä vierailu oli osa yhteistyötäni Kestävää nostetta matkailuyrityksiin: Etelä-Suomi hankkeen kanssa. Testaan syksyn aikana pääkaupunkiseudulla ja Turussa kohteita ja palveluita, jotka ovat kehittäneet esteettömyyttään ja kerron niistä teille. Kestävää nostetta matkailuyrityksiin: Etelä-Suomi -hankkeella tuetaan matkailualan pk-yritysten toipumista ja kilpailukykyä ja hanke saa rahoituksensa Uudenmaan liiton ja Varsinais-Suomen liiton kautta Euroopan aluekehitysrahastosta osana covid-19 -pandemian johdosta toteuttamia toimia vuosina 2021-2023.

Lisää esteetöntä koettavaa Nuuksion alueella:

Esteetön luontopäivä Luontokeskus Haltiassa
Wine in the woods – viininmaistelua metsässä
About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

1 Comment

  • Sijaitsevatko nämä vuokramökit siis Nuuksion kansallispuiston alueella? Hienolta näyttävät joka tapauksessa, jossa mieluusti voisi majoittua. Ihan samaa mieltä en kyllä ole syksyn valoisuudesta, vaan mielestäni syksy on vuoden pimeintä aikaa, ja sääkin on varsin usein sateinen. Itikoita ei kuitenkaan ole, mikä on positiivista.

    Reply

Leave a Reply