Valikko
luonto / Pohjois-Suomi

Hepokönkään vesiputouksella pyörätuolilla

Löysin Hepokönkään vesiputouksen ihan sattumalta. Etsin Luontoon.fi -palvelussa esteettömiä luontokohteita Suomi-roadtripin reittimme varrelta ja kuvat siellä ja Retkipaikka -sivustolla Suomen korkeimpiin kuuluvasta luonnonvaraisesta vesiputouksesta lumosivat heti.  Hepoköngäs sijaitsee Puolangassa, 655 kilometrin päässä Helsingistä. Putoukselle pääsemiseksi jouduimme koukkaamaan pikkuisen reitiltämme kohti Pikku-Syötettä, mutta haastavasta aikataulustamme huolimatta ehdimme paikalle juuri sopivasti ennen auringonlaskua.

Hepokönkään luonnosuojelualue on perustettu putouksen ympärille. Parkkipaikalta on lyhyt, ehkä noin 200 metrin matka tasaista hiekkatietä putouksen yläosaan. Putouksen lumoava ääni kuuluu jo kauas. Ylätasanteen vieressä on esteetön wc sekä laavu, johon pääsee hyvin myös pyörätuolilla. Syyskuinen lauantai-ilta oli houkuttelut useampia retkeilijöitä laavulle fiilistelemään. Putous kannattaa kuitenkin nähdä myös alhaalta päin. Alas johtaa noin 500 metrin mittainen hiekkatie, jota on helppo kulkea myös pyörätuolilla. Alaspäin mentäessä on suurin osa matkasta loivaa laskua ja ylöspäin tultaessa luonnollisesti loivaa nousua, mutta jyrkkiä kohtia ei tule vastaan. Sade on jättänyt tiehen paikoin paunaumia. Reitti kulkee ihanasti keskellä luontoa, joten myös matka alas on elämys itsessään.

Alla olevalla videolla näet putouksen molemmista suunnista sekä nopeutettuna matkan alhaalta ylöspäin.

FullSizeRender (3)

IMG_3160

IMG_3172

IMG_3156

IMG_3167

IMG_3170

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

No Comments

    Leave a Reply