Valikko
Slovenia

Höpinöitä Portorozin rannalta

Loma Sloveniassa on tullut puoliväliin. Kerrottavaa on niin paljon, että olen säästellyt aloittamista siihen, että olisi kunnolla aikaa kuvata sanoiksi tämä kaikki. Vieläkään ei ole, sori, mutta pienet väliaikaterveiset tässä kuitenkin. Olen matkassa niin ikään sähköpyörätuolia käyttävän kaverini kanssa ja meillä molemmilla on mukana avustajat. Loistava neljän hengen jengimme lensi Ljubljanaan uskomattoman lyhyen 2,5 tunnin lennon ja jatkoimme sieltä ennakkoon tilatulla esteettömällä autolla kohti Bled-järveä. Matka kesti ruuhkasta huolimatta alle tunnin. Kaikki kuljetuksemme ovat esteettömään matkailuun erikoistuneen NoLimits Tours -toimiston kautta, majoitukset olemme varanneet itse. Tähän mennessä koetun perusteella voin lämpimästi suositella NoLimits Toursia. Bled-järvi oli yksinkertaisesti lumoava, eikä ollenkaan niin turistien kansoittama mitä olin ennakkoon lukemani perusteella ajatellut. Kuvia satumaisemasta on niin valtavasti, että puran ne, kun pääsen kotiin. Parin päivän jälkeen siirryimme tänne Slovenian eteläosaan Portoroziin, jossa vietämme kolme yötä. Matka tänne etelään kesti autolla noin 1,5 tuntia ja matkalla vierailimme yksityisoppaan johdolla Koperissa ja Piranissa sekä maistelimme paikallisia viinejä. Huomenna on aika siirtyä Portorozista loppulomaksi maan pääkaupunki Ljubljanaan.

Täällä rantakaupungissa on ollut valtavasti ihmisiä merellistä viikonloppua viettämässä, mutta hyvin olemme joukkoon mahtuneet. Bledin lumoukseen tämä ei ole yltänyt, joten oikeastaan oli Portorozille epäreilua valita kohteet näin päin. Täysin erilaisia nämä toki ovatkin, mikä kertoo Slovenian monipuolisuudesta. Täällä on paljon italilaisia vaikutteita, mikä ei ole ihme, sillä Italian rajalle on tästä vain reilut 20 kilometriä. Kroatian raja on aivan vieressä ja Kroatian puolelle voi koko ajan rannalla ollessa katsella. Hotellimme kanssa on ollut vaikeuksia, sillä huoneemme eivät olleetkaan invahuoneita, vaikka sellaiset meille oli vahvistettu. Kuohuviiniaamiaiset aurinkoterassilla ovat kuitenkin olleet sitä viiden tähden kokemusta, jota odotimme. Kirjoitan tästä haastavasta käänteestä vielä lisää. Tänään vietimme aamun rannalla ja silloin kuvasin alla olevan videon. Nyt kun katson sitä parvekkeella illan hämmärryttyä, mietin olisiko sitä pitänyt edes kuvata. Sen jälkeen lähdimme nimittäin kävelemään kolmen kilometrin päähän upeaan Piranin kaupunkiin, johon päiväretkellämme oppaan johdolla ihastuiimme. Sillä matkalla myös Portoroz avautui uudella tavalla. Kuinka paljon ihanempia rantakatuja onkaan, kun lähtee kulkemaan Piraniin päin! Nyt ymmärrän, että lumoavan Bled-järven jälkeen Portoroz olisi itseasiassa tarvinnut enemmän aikaa, jotta olisimme oppineet ymmärtämään tätä syvemmin. Valitettavasti sille ei kuitenkaan tällä kertaa ole aikaa, vaan matka jatkuu. Alla olevalla videolla nyt kuitenkin tämän päivän höpinäni Portorozin hotelliamme lähimpänä olevilta rannoilta ja ajatuksiani niiden esteettömyydestä.

 

IMG_2002

IMG_2011

IMG_2024

IMG_2005

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

No Comments

    Leave a Reply