Valikko
Hotellit Suomessa / Saimaa / yhteistyö

Roadtrip Saimaalla: Hotelli Kruunupuisto Punkaharjulla

Yhteistyössä Visit Saimaa ja Hotelli Kruunupuisto

Siinä vaiheessa, kun olin nähnyt Saimaan alueelta jo ihanan Savonlinnan ja kokenut mielettömän norppasafarin Oravissa, olin jo ihan vakuuttunut alueen ihanuudesta. Ja sitten tuli Punkaharju. Tiesittekö, että sitä kutsutaan Suomen kauneimmaksi huvipuistoksi? Punkaharju on pieni paikka täynnä kaikkea. Suomen kansallismaisema koostuu kauniista teistä, poluista, metsästä, järvistä ja puhtaasta ilmasta, mutta yhtäkkiä siellä onkin myös vaikka mitä nähtävää ja koettavaa. Hyvän tukikohdan kahdelle päivällemme Punkaharjulla tarjosi Hotelli Kruunupuisto. Kerron tässä postauksessa siitä ja seuraavassa kaikesta Punkaharjulla kokemastamme.

Kruunupuisto on hotelli ja kuntoutuskeskus, joka sijaitsee erinomaisella paikalla Punkaharjun luonnon keskellä. Sillä on erityisen mielenkiintoinen historia. Se valmistui vuonna 1903 Takaharjun keuhkoparantolaksi. 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa keuhkotuberkuloosi oli vaikea ja yleinen kansansairaus, johon ei ollut lääkettä. Potilaita, joilla oli toivoa paranemisesta, hoidettiin keuhkoparantoloissa. Hoitona käytettiin lähinnä puhdasta ulkoilmaa. Punkaharju tarjosi tähän erinomaiset puitteet, sillä mäntymetsillä ajateltiin olevan aivan erityinen parantava voima. Potilaita makuutettiin ympäri vuoden parvekkeilla, josta avautui upea näköala järvelle ja mäntymetsään. Suurin osa potilaista oli 20-30 -vuotiaita ja osalla hoitojaksot olivat monien kuukausien mittaisia. Potilaiden (ja ihan varmaan myös nuorten niin ikään alueella asuneiden hoitajien) välille syntyi paljon romansseja ja elo parantolassa oli monella tapaa yhtä tunteiden vuoristorataa. Kaikki eivät luonnollisestikaan selvinneet, joten myös menetys ja pelko olivat vahvasti läsnä. Välillä parantolassa myös juhlittiin ja potilaat perustivat muun muassa bändin. Hoitoon Takaharjun keuhkoparantolaan tultiin myös muun muassa Venäjältä ja Baltiasta. Sota-aikana Takaharju toimi sotasairaalana ja sen jälkeen sotaveteraanien kuntoutuslaitoksena. 1980- ja 1990-luvuilla paikkaa laajennettiin ja hiljalleen toimintaan tuli myös muita nykymuotoisia kuntoutuspalveluita. Kruunupuisto-nimellä paikka on toiminut vuodesta 2003 lähtien. Rakennuksen vanhan puolen kauniit parvekkeet avautuvat edelleen kauniisiin maisemiin ja edelleen sinne voi mennä makoilemaan, mutta niitä hyödynnetään erilaisten kuntoutujaryhmien ryhmätoiminnoissa. Suurin osa Kruunupuiston asiakkaista on kuntoutujia ja aikuisten kuntoutustarjonta on laaja. Kruunupuisto tarjoaa yksilöllistä kuntoutusta, sairausryhmäkohtaista kuntoutusta, tuki- ja liikuntaelinkuntoutusta, veteraanikuntoutusta, kuntoutusta omaishoitajille sekä ammatillista kuntoutusta ja työkykyarvioita. Lisäksi Kruunupuistossa tarjotaan avoterapioita. Lisätietoa kuntoutustarjonnasta voit lukea Kruunupuiston sivuilta.

IMG_0553

IMG_0547

Kruunupuisto tarjoaa kuitenkin yhtälailla palveluita myös hotellivieraille. Me vierailimme hotellissa vain pari päivää sen jälkeen, kun hotelli oli auennut oltuaan kiinni koronavirusepidemian vaikeimpien aikojen yli. Kuntoutustoiminta ei vielä ollut kunnolla käynnistynyt, joten me hotellivieraat olimme poikkeuksellisesti enemmistö. Esteettömiä matkailupalveluja tarvitsevan hotellivieraan kannalta Kruunupuiston painopiste kuntoutuskeskuksena tarkoittaa esteettömyyden ihanuutta. Kruunupuistossa on monenlaisia huoneita, jotka pystyvät vastaamaan monenlaisiin tarpeisiiin. Me yövyimme vanhan puolen huoneessa, jossa oli ihanat korkeat ikkunat, sähkösäätöinen ovi, valtava kylpyhuone sähköisesti korkeussäädettävällä wc-istuimella, sähköisesti korkeussäädettävä lavuaari huoneen puolella sekä kaksi sähkösäätöistä sänkyä, joita pystyi säätämään korkeuden, selkäosan ja jalkojen osalta. Pääsin kurkistamaan myös muutamaan muuhun huoneeseen. Alla ylimmät kuvat ovat meidän huoneestamme ja loput näistä muista huoneista. Kuntoutuskeskuksissa ennenkin aikaa viettäneelle pienoinen laitostunnelma toki tuli tietyistä sisustusratkaisuista, pesuaineen tuoksuista, huoneiden lukollisista kaapeista ja hoitajakutsujärjestelmistä. Ne eivät kuitenkaan poistaneet majoituksen helppouden hienoutta ja Kruunupuiston sijainnin ylivertaisuutta. Kuntoutuskeskukseksi Kruunupuisto on kuitenkin enemmän hotelli kuin moni muu kuntoutuskeskus ja voisin puitteiden osalta hyvin kuvitella hakeutuvani joskus sinne kuntoutukseen. Erillisessä rakennuksessa, Jugendhuvila Urholassa, sijaitsee ikään kuin oma pieni Boutique-hotelli. Siellä on 11 kahden hengen huonetta ja yksi yhden hengen huone. Urhola ei kuitenkaan ole esteetön.

IMG_0505

IMG_0506

IMG_0719

IMG_0523

IMG_0519

IMG_0521

Kruunupuiston yleisissä tiloissa esteettömyys on huomioitu niin ikään hyvin. Kaikkialla on väljää ja monet ovet avautuvat itsestään. Ravintolassa nautimme monipuoliset aamiaiset sekä ensimmäisenä iltana hyvät pihvit. Ravintolassa on sekä buffet-pöytä että A la carte -lista. Allasosasto oli rajoitetusti auki koronavirusepidemian aiheuttaman poikkeustilan vuoksi, ja koska hotelli oli juuri avattu, ei altaan vettä oltu saatu vielä nostettua sen normaalilämpötilaan (+30-32 astetta). Ehdimme kuitenkin onneksi pulahtamaan, eikä kylmä vesikään tällä kertaa haitannut. Kylpyläosaston altaaseen on tuoliallasnostin, jota allasvahtina toiminut mukava fysioterapeutti käytti hyvin tottuneesti. Tuossa altaassa on hierovia poreita (menevät päälle napista, eivät onneksi itsestään), mutta siitä pääsee siirtymään vettä pitkin myös 25 metriä pitkään, nelirataiseen altaaseen sekä matalaan altaaseen, jossa myös tällaisen hyvin lyhyen ihmisen oli helppo kävellä. Allasosastolla tekopalmuineen oli tunnelmaa, vaikka ajan aiheuttama kuluminen siellä jo näkyykin. Ainoa epäkohta on, että saunoihin ei pääse suihkupyörätuolilla. Suihkutila ja pukuhuone toimivat kuitenkin hyvin. Minulla oli mukana oma suihkupyörätuoli, mutta niitä oli myös lainattavissa. Allasosastolle on suunniteltu isompaa remonttia, jonka myötä myös esteettömyys paranee, mutta tällä hetkellä ei ole varmaa tietoa sen aikataulusta.

IMG_0717

Kruunupuiston piha-alue on iso. Sisäpihalta löytyy ulkokuntosali ja muun muassa terapiapolku, joka on tarkoitettu kuljettavan kävellen, paljain jaloin. Sisäpiha sopii myös tapahtumapaikaksi. Laajemmin pihapiiristä löytyy muun muassa pieni suloinen lampi ja pääsy monille luontoreiteille. Alueella kulkee myös frisbeegolf-rata. Vastaanotosta saa vuokrattua muun muassa polkupyöriä, Fatbikeja, soutuveneitä ja kanootteja. Rantaa myötäilee kävelytie, jonka varrelle jää muun muassa kaunis laituri. Alhaalla rannassa sijaitsee myös Inkeritalon vohvelikahvila. Söimme joka päivä niin hyvin ja paljon, että vohveleille ei valitettavasti jäänyt missään vaiheessa tilaa. Rantaan johtavat mäet ovat paikoin jyrkkiä ja osalle manuaalipyörätuolin käyttäjistä varmasti haastavia. Parkkipaikan luota lähtee parin sadan mittainen tasainen tie kauniille näköalapaikalle. Tai no, kauneus on täällä ihan kaikkialla. Luontopolkuja pitkin kuljimme muun muassa Hotelli Punkaharjulle ja Metsämuseo Lustolle, mutta niistä lisää seuraavassa postauksessa!

Lisätietoa alueesta ja Saimaan mahdollisuuksista löydät Visit Saimaan sivuilta.

IMG_0511

IMG_0518
IMG_0559
IMG_0561
IMG_0541
IMG_0550

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

No Comments

    Leave a Reply