Valikko
Islanti / lento / Maailmanympärimatka / yhteistyö

Icelandair – helppo valinta Pohjois-Amerikkaan

Yksi maailmanympärimatkani tavoitteista oli minimoida lennot ja suosia suoria reittejä. Onnistuin tässä mielestäni erittäin hyvin. Bangkokista Helsinkiin lensin Finnairin suoralla lennolla ja Sydneystä Bangkokiin Qantasin suoralla lennolla. Helsingistä Seattleen ei kuitenkaan ole suoria lentoja, mutta löysin ongelmaan parhaan mahdollisen ratkaisun ja sain suorat lennot lisäämällä matkaani myös maagisen Islannin. Icelandair tarjoaa Pohjois-Amerikkaan tai Kanadaan lennettäessä mahtavan mahdollisuuden Stopoveriin Islannissa. Stopover tarkoittaa 1-7 päivän pysähdystä Islannissa ilman lisämaksua lentohintaan.

Koko matkamme alkoi Icelandairin lennolla Helsingistä Reykjavikiin. Icelandairilla pyörätuolit ja muut apuvälineet kulkevat maksutta kaikilla lennoilla kuten muillakin lentoyhtiöillä ja avustuspalvelu onnistuu, vaikka et ottaisikaan yhtään askelta. Yhtiön nettisivuilla asiat on ilmaistu kieltämättä epäselvästi ja varaushetkellä kannattaakin olla yhteydessä Icelandairin myyntipalveluun tai omaan matkatoimistoon. Käytännössä kaikki toimi kuitenkin hyvin ja Helsinki-Vantaan lentokentällä Icelandairin maapalveluita hoitavan Aviatorin virkailijat sekä Keflavikin kentän työntekijät Reykjavikissa olivat osaavia liittyen erityistarpeisiini. Matkalaukku (Yhdysvaltoihin lennettäessä peräti kaksi) sisältyy Icelandairin lennoilla hintaan. Helsingistä Islantiin lentävässä koneessa oli henkilökohtainen viihdejärjestelmä, mikä oli suuren suuri plussa, yleensä kun näin lyhyillä lennoilla (3,5 tuntia) ei moista luksusta näe. Mahtavinta oli se, että viihdejärjestelmästä löytyi monta Islantia käsittelevää videota ja sainkin lentomatkan aikana monta vinkkiä päiviin Islannissa. Nerokas idea tarjota matkustajille vinkit tässä vaiheessa! Videot jäivät hyvin mieleen ja monta kertaa Islanti-päivien aikana muistin videoilta näkemiäni yksityiskohtia. Myös Icelandairin turvavideo tutustuttaa Islantiin ja on ehkä hienoin koskaan näkemäni.

IMG_0110

Vietimme Islannissa kolme päivää ennen kuin jatkoimme matkaa Seattleen. Reykjavikin kentällä kaikki sujui hyvin niin sinne saapuessa kuin sieltä poistuttaessakin. Olimme kentällä peräti viisi tuntia ennen koneen lähtöä, sillä vuokra-automme piti palauttaa hyvissä ajoin. Saimme tehdä lähtöselvityksen heti ja kentällä oli hyvin rauhallista. Pystyimme pakata sähkärin kaikessa rauhassa ja luovuttaa sen lähtöselvityksen yhteydessä. Manuaalipyörätuolillani siirryin turvatarkastuksen läpi toiselle puolelle, jossa meillä oli aikaa nauttia lentokentän tarjonnasta. Reykjavikin lentokenttä on juuri sopivan kokoinen ja siellä oli hyviä ravintoloita, joissa vietimme aikaa laadukasta ruokaa (muun muassa todella runsas salaattipöytä!) nauttien. Kenttä oli täysin esteetön ja invavessoja löytyi hyvin. Lentokentän avustajat olivat molempiin suuntiin osaavia ja osasivat oikeat nostotekniikat, mutta lähtiessämme jouduimme odottamaan avustusta ja pääsimme lopulta koneeseen viimeisinä, mikä on aina huono asia. Kone ei lähtiessämme lähtenyt putkesta, mutta lentokentällä oli käytössä ambulift eli ns. hissiauto, jolla pääsimme koneen luo. Paikkamme sijaitsivat aivan keskioven sisäänkäynnin vieressä, joten sisäänmeno oli lopulta vaivatonta, vaikka muut jo istuivatkin koneessa.

Lennolla Reykjavikista Seattleen oli käytössä samanlainen Boeing 757-kone kuin Helsinki-Reykjavik välilläkin. Molemmat vaikuttivat todella uusilta. Koneen penkit olivat hyvät, mutta käsinojat eivät nousseet pystyyn penkkien välillä, mikä vaikeutti siirtymisiäni. Saimme kuitenkin molemmilla lennoilla käyttöömme (erikseen lentokentällä pyydettäessä) kaikki kolme paikkaa ja saatoin istua käytäväpaikalla. Lisäpaikka on ihana myös kaikkien ylimääräisten tavaroiden ja minun avustamiseni kannalta. Koneen vessat ovat pieniä, eikä minulla ollut niihin asiaa. Lentoaika Reykjavikista Seattleen on noin 7,5 tuntia eli välilaskulla Islannissa pitkän lennon saa katkaistua kahteen lyhyempään, mikä on hyvä ratkaisu myös vessan kannalta. Halvimmassa economy-luokassa matkustaville ei tarjoilla lennolla aterioita, mutta alkoholittomat juomat ovat ilmaisia koko lennon ajan. Pientä purtavaa ja alkoholia oli myynnissä, mutta valikoima oli varsin rajallinen ja omat eväät hyvä idea. Tyynyt ja peitot sai käyttöön ja matka Reykjavikista Seattleen kuluikin peiton alla kylmästä Islannista toipuen ja leffoja omasta viihdejärjestelmästä katsellen. Ai niin ja Grönlantia ikkunasta kurkkien! Palvelu oli molemmilla lennoilla hyvää. Wifi oli lisämaksullinen, emmekä kokeilleet sen toimivuutta.

IMG_0102

Icelandairin valikoima kannattaa aina tarkastaa suunnitellessa esteetöntä matkaa erityisesti kohteisiin, joihin ei Suomesta pääse suoralla lennolla. Ihanassa Islannissa kannattaa pysähtyä mikäli mahdollisuus on ja Icelandairin hinnat ovat usein kilpailukykyisiä. Tykkäsin!

Icelandair tuki maailmanympärimatkaani, jonka ansiosta maksoin minun ja toisen avustajani lentolipuista vain verojen osuuden. Suuri kiitos yhteistyöstä!

 

 

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

No Comments

    Leave a Reply