Valikko
Lukijoiden kokemukset

Ihana Göteborg aivan kivenheiton päässä

Palmuasemalla julkaistaan joulua odotellessa lukijoiden joululahjoja: Esteettömään matkailuun liittyviä vinkkejä lukijoilta lukijoille. Vinkit kertovat hyvistä kohteista, hotelleista, aktiviteeteista, asiakaspalvelutilanteista… 

On aina yhtä rentouttavaa risteillä Ruotsiin ja viettää päivä kauniissa Tukholmassa. Jos kuitenkin kaipaat naapurimaamme pääkaupungin rinnalle jotakin uutta ja ehkä hieman kompaktimpaa, on ehdottomasti aika suunnata Göteborgiin! Itse olen liikkunut Göteborgissa sähköpyörätuolilla ja kokenut sen hyvin esteettömäksi ja helpoksi matkakohteeksi. Niin kuin Ruotsissa yleensä, myös Göteborgissa on esimerkiksi useita Scandic-ketjun hotelleja, joista on varman esteettömyyden vuoksi helppoa aloittaa. Koska kaupunki on väkiluvultaan Helsingin kokoluokkaa, majoitusvaihtoehtoja on kuitenkin joka lähtöön. Kokonsa ja vehreytensä vuoksi Göteborg tuntuu suomalaiseen makuun kovin kotoisalta.

Ruotsin toiseksi suurin kaupunki lekottelee maan länsirannikolla, ja sen katuja halkoo näppärä raitiovaunuverkosto, jota on helppoa hyödyntää myös matkustaessaan esimerkiksi pyörätuolilla. Myös bussien käyttäminen on helppoa, ja lentokenttäbussilla pääsee nopeasti aivan kaupungin keskustaan. Suora lento Helsingistä Göteborgiin on noin tunnin mittainen, ja kaupungin tavoittaa halutessaan myös vaikkapa junalla tai autolla Tukholman suunnasta. Junailijalle kaupungin sijainti onkin ihanteellinen: Göteborgista voi napata suoran junayhteyden esimerkiksi Kööpenhaminaan tai Osloon. Erääseen Göteborgin-matkoistani yhdistinkin junamatkan Kööpenhaminaan, mikä oli nopeaa ja miellyttävää. Suomessa olemme hieman eristyksissä ulkomaisten junayhteyksien saavuttamattomissa, mutta muualla Pohjoismaissa kansainvälisiä junaverkostoja kannattaa ehdottomasti hyödyntää! Sitä paitsi Göteborgista on näppärää tehdä myös lyhyempiä pyrähdyksiä pitkin Ruotsin länsirannikkoa: yhtenä tärppinä on mainittava satumainen Marstrandin saari, jonne Göteborgista pääsee esteettömästi julkisilla kulkuvälineillä reilussa tunnissa. Vaikka matkanteko Marstrandiin saattaa tuntua pienoiselta taivaltamiselta, määränpäähän pääseminen kuitenkin palkitsee. Toisaalta myös Göteborgin lähisaaristossa on erittäin helppoa retkeillä erilaisia lauttoja hyödyntämällä!

Mitä ihan itse Göteborgissa sitten voi tehdä, ja milloin sinne kannattaisi mennä? Göteborg on miellyttävä kesälomakohde, mutta eteläisen sijaintinsa ansiosta kaupunki loistaa usein vehreydessään jo alkukeväästä. Myös joulukaudella Göteborg on varmasti tunnelmallinen kohde vaikkapa pienelle viikonloppulomalle! Göteborg sopii hyvin lapsiperheille, sillä siellä sijaitsee esimerkiksi pohjoismaiden suurin huvipuisto, Liseberg, jossa kesäiltoina järjestetään usein myös laadukasta musiikkiohjelmaa. Musiikin ja urheilun ystävien kannattaa tutustua myös Ullevin stadionin tarjoamiin mahdollisuuksiin; usein Göteborgissa järjestetään huipputason keikkoja! Pienempien makuun on varmasti myös Mikko Mallikkaan talo (Alfons Åbergs kulturhus), jossa pääsee esimerkiksi leikkimään makkarakojussa toista kotimaista praataten. Göteborg voisikin sopia myös luokkaretki- tai leirikoulukohteeksi!

Monipuolinen kasvitieteellinen puutarha (Botaniska trädgård), tiedekeskus Universeum ja valtava puistoalue eläintarhoineen (Slottsskogen) ovat kohteita, joita Göteborgissa kannattaa katsastaa koko perheen voimin tai vaikkapa romanttisella kahden hengen lemmenlomalla. Myös idyllinen Haagan alue on näkemisen arvoinen, ja siellä sijaitsevasta kahvilasta (Café Husaren) voi ostaa niin valtavia pullia, että niissä riittää evästä kotiin asti. Voi olla, että kahvilaan ei ollut esteetöntä kulkua, mutta koska edelleen saan kielelleni jättimäisen pullan maun mutten pyörätuolistani huolimatta saa mieleeni varmaa kuvaa portaista, oletan, että asia ei häirinnyt elämystäni. Söin siis todennäköisesti pullani nauttien samalla tunnelmasta Haagan aurinkoisilla kaduilla!

Göteborgiin liittyvät vinkit eivät tunnu loppuvan vuodattamalla niitä paperille, joten juttu on nyt kerta kaikkiaan vain pakko laittaa poikki. Tämä lienee hyvä merkki pohdittaessa, onko kohde matkasuunnitelmien arvoinen? Trevlig resa och hälsningar till Göteborg!

Joululahjan lähetti Elina M.
Oman joululahjasi muiden ilosi voit lähettää kuvan kera osoitteeseen sanna@palmuasema.fi

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

1 Comment

  • Elisa
    1.12.2018 at 18:12

    Ihanasti kirjoitettu! Eilen luin erästä blogikirjoitusta toisaalla, joka sai muistelemaan tekemääni reissua Keski-Euroopan joulutoreille ja nyt sitten vuorostaan kesäistä Göteborgia, jossa olen asunutkin pari kuukautta vuosia sitten. Ihanaa, kun blogikirjoituksista voi saada myös tälläisiä elämyksiä ja tuntea kiitollisuutta jo tehdyistä reissuista <3

    Reply

Leave a Reply