Valikko
Brighton / Hotellit ulkomailla / Iso-Britannia

Ihanan helppo Brighton

En ole koskaan osannut haluta Brightoniin. Koko mahdollisuuksien maailman edessä se ei ole tullut mieleenkään. Vähän hävettää, että löysin koko kaupungin oikeastaan vasta, kun aloin googletella mitä mahdollisuuksia Iso-Britannia tarjoaa Lontoon Gatwickin lentokentän ja Southamptonin laivasataman välillä. Nyt kun olen viettänyt Brightonissa yhden kokonaisen hellepäivän, olen täysin sitä mieltä, että jokaisen suomalaisen pitäisi tulla tänne. Muidenkin kuin meidän, erään suomalaisperheen hotellimme aamiaisella ja kielikurssille osallistuvien teinilaumojen (en ole tosin törmännyt suomalaisiin, vaikka satoja kielikurssilaisia olenkin jo nähnyt). Tässä ensifaktat siitä, miksi Brighton on vaikuttanut toistaiseksi erittäin hyvältä esteettömältä valinnalta.

1.Tiedot esteettömyydestä

En ole mistään kaupungista löytänyt niin hyvää ennakkoinfoa esteettömyydestä kuin tästä. Visit Brightonin sivuille on koottu tiedot nähtävyyksistä, hotelleista, julkisista kulkuvälineistä, vessojen sijainnista ja kaikesta mahdollisesta. Tietoa on niin paljon, että sen läpikäymiseen menee oikeasti aikaa. Täällä invavessat ja rannan rampit on merkattu karttoihin, ravintolojen ja kauppojen ovissa on aina tieto mistä esteettömän sisäänkäynnin löytää, jos ei pääsisäänkäynti ole esteetön ja rantakadulla näin kylttejä, joissa kerrotaan lähimmän inva-wc:n sijainti. Täällä on myös muutamia vessoja, joissa on valmiina nostolaite ja sellainen pöytä, jonka päällä voi makuuasennossa pukeutua. Tuskin tämä maailman esteettömin kaupunki on, mutta se tuntuu aivan hurjan helposti lähestyttävältä, sillä se ei salaile esteettömyystietojaan.

2. Matkustamisen helppous

Lensimme Norwegianin lennoilla Helsingistä Lontoon Gatwickiin. Varasin lennot netistä alle 200 eurolla per henkilö (halvemmallakin saa kun kyttää tarjouksia!) ja ilmoitin tämän jälkeen sähköpyörätuolin tiedot ja avustustarpeeni soittamalla asiakaspalveluun. Kaikki sujui ihanan helposti molemmilla lentokentillä ja lentoaika 2 h 45 min oli juuri täydellisen pituinen. Gatwickin kentällä avustajat tulivat heti koneen tyhjennyttyä muista matkustajista ja sähkäri odotti heti koneen ovella. Olin puoli tuntia koneen laskeutumisen jälkeen hakenut laukut sähkärissä istuen, ehdottomasti uusi ennätys! Gatwickiltä menee suora juna Brightoniin 35 minuutissa. Lentokentältä on siis itseasiassa helpompi tulla tänne kuin mennä Lontooseen. Junia menee useampi tunnissa. Junan ja laiturin välillä on selkeä korkeusero ja tarvitsin ramppia. Olin varannut ohjeen mukaan avustuspalvelun tiettyyn junaan. Olimme asemalla hyvissä ajoin, ostimme sieltä liput (noin 8 puntaa eli 10 euroa/hlö) ja ilmoittauduimme selkeästi merkityllä avustuspisteellä. Meidät autettiin jo edelliseen junaan kuin mihin avustusvaraukseni oli ja samaan junaan tuli kaksi muuta pyörätuolin käyttäjää, jotka eivät selvästi olleet varanneet avustuspalvelua etukäteen. Lentokentän päässä apua saa siis mitä ilmeisimmin varaamattakin, mutta varaus oli helppoa sähköpostitse. Kerroin vain mihin junaan haluan ja millainen apuväline minulla on. Varasin aikaa lennon laskeutumisesta junan lähtöön 1,5 tuntia, mutta vähempikin olisi tässä tapauksessa riittänyt. Junaan ei varata paikkoja, mutta hyvin mahtui useampikin pyörätuoli.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

3. Hotelli Ibis Brighton City Center

Meidän Ibis-hotelli sijaitsee aivan rautatieaseman vieressä ja on kertakaikkisen hyvä. Halpa, rento, nuorekas, yksinkertainen, siisti ja tunnelmallinen. Täällä on kaikkiaan 9 esteetöntä huonetta. Meidän huone, 617, on tarpeeksi tilava, täällä on kaksi erillistä sänkyä ja tilava kylpyhuone. Lavuaarin alle ei tosin saa jalkoja, mutta minä pystyn olla ilman jalkalautoja, jolloin se on itseasiassa toimivampikin kuin monet invavessojen syvät lavuaarit, joihin en yleensä ylety. Huoneen puolella on oranssi muovituoli, joka toimii hyvin myös suihkussa, joten en ole kysynyt muuta suihkutuolimahdollisuutta. Sijainti aivan kaupungin ytimessä on loistava, rantakadulle on matkaa kilometri, sinne mennessä loivaa alamäkeä.

Untitled

Untitled

4. Kaupungin kauneus ja tunnelma

Kertakaikkisen ihana! Kerron myöhemmin, mutta tässä kuvien muodossa esimakua tältä päivältä! Ai niin ja on se ihanaa, että kaikki puhuvat englantia ihan oikeasti.

Untitled

IMG_6548

IMG_6525

IMG_6571

IMG_6568

Untitled

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

1 Comment

  • Paula Pietilä
    7.7.2017 at 21:02

    Ihana! Olen jo pidempään etsinyt Britanniasta mielenkiintoisia kohteita, rakastamani Lontoon lisäksi. Kiitos tästä ja mukavaa oloa sinne Brightoniin!

    Reply

Leave a Reply