Australian tunnetuimpiin kaupunkeihin kuuluva Sydney teki vaikutuksen hyvin monella tapaa. Nyt jälkeenpäin ajateltuna se oli täydellinen. Ymmärsin sen kyllä sielläkin, mutta toisaalta kaupunki lipui (kirjaimellisesti) eteeni sen kolmen ja puolen viikon unelmaristeilyn jälkeen ja jäi tunnetiloissa siksi vähän aiempia viikkoja laimeammaksi. Tai niin kuvittelin. Luin äsken paikan päällä kirjoittamani jutut ja erityisesti paluu sen erään keväisen perjantai-illan tunnelmiin marraskuussa sai minut kyyneliin. Siellä oli ihanaa! Tässä otteita lempihetkistäni 12 päivän aikana.
Royal Botanic Garden
Valtava puisto levittäytyy heti oopperatalon takana. On kuuma, täysin kirkas lauantaipäivä. Kiertelen puistossa ja kohtaan kolmet häät. Ensimmäisissä häissä pappi puhuu juuri keskellä tietä hääparin nyyhkiessä ja satapäisen juhlayleisön katsoessa. Yritän etsiä kiertotietä, mutta muiden puistossa kävelevien mallia noudattaen puikkelehdin papin takaa ja yritän välttää suurimman salamavalojen loisteen. Muut häätilaisuudet ovat hieman sivummassa, valtavilla nurmialueilla. Kuumasta lauantaipäivästä ja häistä huolimatta puistossa on tilaa ja rauhaa. Siellä täällä on ihmisiä piknikillä samalla oopperataloa tuijottaen. Palmupuistossa on valtava määrä erilaisia palmulajikkeita. Täällä voisi viettää helposti koko päivän. Päällystetyillä on helppo liikkua pyörätuolilla, kunhan välillä väistelee isoja koukkunokkalintuja. Puistossa on myös useampi inva-wc. Väittäisin, että Royal Botanic Gardenista on parhaat näköalat kaupunkiin.
Viikonloppumarkkinat The Rocksissa
The Rocks on jokatapauksessa Sydneyssä nähtävä ja sen näkeminen juurikin viikonloppumarkkinoiden aikaan on erittäin suositeltavaa. Olin samaa mieltä myös toisena lauantainani kaupungissa. The Rocks on Sydneyn vanhimpaa aluetta, joka erottuu pilvenpiirtäjien alueista täysin. Pieniä, suloisia taloja ja monien reunoilla terasseja. Viikonloppuisin kadut täyttyvät myyjien kojuista. Eivätkä minkä tahansa myyjien, vaan oikeasti laadukkaiden tuotteiden. Ainutlaatuisia tuliaisia, käsin tehtyjä kulutustuotteita, aika lailla mitä tahansa. Tunnelma markkinoilla on rento. Kukaan ei rynni, live-musiikki soi, milloin tahansa voi istahtaa levähtämään ja grilli tuoksuu. Ja ah niitä grillivartaita! The Rocks sijaitsee aivan risteilysataman vieressä ja taustalla näkyy usein risteilijä.
Chinese Garden of friendship
Kiinalainen ystävyyden puutarha sijaitsi juuri sopivan kävelymatkan päässä Mantra on Kent hotelliltamme, aivan Darling Harbourin kupeessa. Sinne mennään havaintojeni mukaan rauhoittumaan, ottamaan selfieitä ja pussailemaan. Me valitsimme kaksi ensimmäistä. Sisäänpääsymaksu oli aikuisilta 6 Australian dollaria (noin 4,2 euroa), minä pääsin puoleen hintaan, sillä puisto ei ole kaikilta osin esteetön. Temppeleihin ei pääse ja polut ovat paikoin hyvin kivisiä. Rampitkin ovat vähän piilossa, mutta portaita ei kannata alkaa yrittää, rampit ovat kyllä monin paikoin olemassa. Ihanaan teeravintolaan kyllä pääsee ja tarpeeksi monille ihanille kuvanottopaikoille. Myös iso inva-wc löytyy. Lisämaksusta saisi opastetun kierroksen tai mahdollisuuden pukeutua perinteisiin kiinalaisiin pukuihin ja kuvauttaa itseään niissä. Alue on pieni, mutta ihan täydellinen tunnin tai kahden hengähdyshetkelle.
Valasristeily
Valasristeily oli listallani maailmanympärimatkani suunnittelun alusta asti. Matkakuume -blogista luin ihanista pomppivista delfiineistä, jotka usein näkee bonuksena ja halusin ehdottomasti kokea saman. Ryhävalaita näkee Sydneyn vesillä toukokuusta marraskuuhun. Meidän risteilymme marraskuun 11.pvä oli kauden viimeisiä. Selvitin etukäteen kahden eri firman esteettömyyttä ja päädyin lopulta Fantasea –yhtiöön, jonka esteettömyyden olin todennut jo retkipäivänämme Blue Mountainsille (kerron pian siitä!). Laivaan pääsi esteettömästi Darling Harbourista ja olisi päässyt myös Circular Quayltä. Silta laivaan on loiva, mutta melko kapea. 67 cm leveä sähkärini mahtui kyllä. Yläkannelle ei päässyt pyörätuolilla, mutta pääsin sisätiloihin sekä laivan takaosan ulkotilaan, josta oli hyvät näkymät laivan kummallekin puolelle. Risteily maksoi noin 45 euroa / henkilö ja kesti 2,5 tuntia. Tuo aamu ei kuulu matkani suosikkihetkiin, mutta ikimuistoisimpiin kyllä. Ensimmäinen puoli tuntia oli nautinnollista. Avomerelle päästessämme aallokko kasvoi, vaikka lippuja ostaessa kuulin meren olevan sinä päivänä hyvin tyyni. Katsokaas kun minä kärsin meripahoinvoinnista. Sitä ei huomaa silloin, kun risteilen loistoristeilijällä Tyynenmeren yli, mutta tällaisissa tilanteissa se todella muistuu mieleen. Olin onneksi ottanut pahoinvoinnin estolääkkeen ennen lähtöä. Se auttoi ehkä siihen, etten lopulta oksentanut, mutta oloon ei sitten yhtään. Tuijotin kalpeana horisonttiin tuskanhiessä viileän merituulen osuessa kasvoihin ja laivan heittelehtiessä. Vauhdikkaimpina keinumisen hetkinä mietin, miten sähköpyörätuolini pysyy paikallaan. Pysyi se, mutta manuaalipyörätuoli olisi ehkä jo liikahdellutkin. Takanani kolme koululuokan kanssa luokkaretkellä ollutta poikaa oksensi taukoamatta vierekkäin penkillä istuen. Aloin lopulta toivoa, ettemme näkisi valaita, jotta en joutuisi siirtämään katsettani horisontista. Mutta kyllähän me näimme! Pari isoa valasta kulki aivan laivamme vierestä. Ei niistä kuvaa saanut, mutta vähän sain vilkaistua. Huokaisin lopulta onnesta päästyämme satamaan ja muutaman tunnin jälkikeinutuksen sekä pienten päiväunien jälkeen olin taas iskussa.
Oopperatalon terassi
Sydneyn oopperatalo, se kaikista legendaarisin ja tunnetuin nähtävyys koko upeassa kaupungissa. Se on kaunis joka suunnasta, läheltä ja kaukaa. Ajauduin talon luo useasti. Rantaa myötäilevä tie talolle on ihana, oopperatalossa on erittäin hyvät ilmaiset inva-wc:t sekä ilmainen wifi ja huolimatta suuresta turistien määrästä, ilmapiiri alueella on ihana. Oopperatalon edustalla on ulkoterassi, jossa on usein livemusiikkia. Terassilla tuoremehua nauttiessani yhteen suuntaan avautui näköala oopperatalolle, yhteen suuntaan kaupungin siluetti pilvenpiirtäjineen ja yhteen suuntaan meri ja risteilysatama. Ainoa miinus ovat Helsingin kauppatorilta tutut lokit, joita pyörii terassilla ihan liikaa. Ne ovat valitettavasti ihan yhtä itsevarmoja kuin suomalaiset sukulaisensa. Lokitkaan eivät kuitenkaan pilaa sitä tunnetta, joka valtaa siinä paikassa mielen, suosittelen!
2 Comments
EA
31.5.2023 at 20:51Tämähän on jo melko vanha kirjoitus, mutta pakko korjata sen verran, että Sydney ei ole Australian pääkaupunki. Pääkaupunki on Canberra. 🙂
Sanna Kalmari
1.6.2023 at 11:41No jopas nyt olen ollut huolimaton 😀 Korjataan!