Valikko
Karibia / risteily

Itäisen Karibian risteilyn kohteet kuvina

Karibia. Se jo kuulostaakin niin ihanalta. Ja tuntuu. Ilmasto on täydellinen, valo on täydellinen, meri on täydellinen ja palmut ovat täydelliset. Taannoisella Karibian risteilyllä vierailimme kolmella saarella: Saint Maartenilla, Puerto Ricossa ja Labadeessa, joka on Royal Caribbeanin oma paratiisisaari Haitilla. Nuo itäisen Karibian risteilyn kohteet, jotka Royal Caribbeanin Allure of the Seasilla koimme, muodostavat loistavan yhdistelmän. Kaikki kolme kohdetta ovat nimittäin keskenään erilaisia. Olen kirjoittanut kaikista jo aiemmin, joten tällä kertaa teksti jääköön minimiin ja kuvat puhukoot puolestaan.

Philipsburg, St. Maarten

Saint Maartenilla vierailin vuosi sitten. Juttuni ensikohtaamisestani saaren kanssa auttaa ymmärtämään, miksi olin erityisen iloinen siitä, että tälläkin kertaa ja tämän ryhmän kanssa rantauduimme ensimmäiseksi Philipsburgiin. Osa lähti retkelle kiertämään saarta ja kaikki palasivat tyytyväisinä nähtyään saaren monipuolisuuden. Minä päätin loppuporukan kanssa jäädä nauttimaan Philipsburgin rantakadusta, mikä oli erinomainen vaihtoehto sekin. Kävelymatka satamasta ytimeen oli joko lyhentynyt edelliskerrasta tai alkanut tuntua lyhyemmältä. Taitoimme sen noin kahdessakymmenessä minuutissa. Kävely/apuvälineversio kävelystä on siis oikein hyvä vaihtoehto poistua satamasta, vaikka tämänhetkisen tiedon mukaan myös vesitaksiin pääsee pyörätuolilla. Istahdimme heti rantakadulle päästyämme porukalla kylmille juomille, hajaannuimme sen jälkeen nauttimaan rantakadusta ja kaupoista ja löysimme toisemme taas lopuksi palmun alta pienen purtavan ääreltä. Sadekuuro yllätti laivaan palatessa, mutta tiedättekös sen onnen, kun sekin oli kuumaa sadetta, joka kuivui hetkessä.

IMG_4966

IMG_4952

IMG_4957

IMG_4964

IMG_4951

IMG_4943

IMG_4946

San Juan, Puerto Rico

San Juanin vanha kaupunki on ihan erilainen kuin monet muut Karibian satamat. Sielläkin vierailin edellisen kerran vuosi sitten. Usein sanotaan, ettei se sovi liikuntarajoitteisille korkeuserojensa ja mukulakiviensä vuoksi. Uhmattiin tätä, sillä siellä me kuitenkin koko jengi pyörittiin. San Juanin etu on se, että laivat saapuvat suoraan vanhaan kaupunkiin. Kaupunki kohoaa ylöspäin, joten mäkisyydeltä ei voi välttyä, mutta reittejä löytyy jyrkempään ja loivempaan makuun. Monet suuntasivat vajaan kahden kilometrin päässä satamasta sijaitsevalle Castillo San Felipe del Morro -linnoitukselle, joka sijatsee upeasti vanhan San Juanin kärjessä ja ihastuttaa jo laivan kannella satamaan saavuttaessa. Minä koukkasin ensin satamasta hieman oikealla katsomaan Castillo San Cristobalin ja sitten Calle Norzagarayta pitkin toiselle linnoitukselle. Näin ne edelliselläkin visiitillä, mutta San Juanin vanha kaupunki on niin kompaktin kokoinen, että lyhyessäkin ajassa ehtii paljon. Erään seurueeseemme kuuluvan kokemus opetti, että pyörätuolin liikkujan ei kannata lähteä rantaa pitkin kulkevaa kävelytietä halutessaan linnoitukselle. Meren rantaa mukaileva tie on kyllä tasainen ja ihana, mutta linnoitukselle pääsee vain jyrkkiä portaita pitkin. Parasta San Juanissa on vain kuljeskelu ihanilla kaduilla ja pienten yksityiskohtien ihailu. Koskaan ei tiedä mitä tulee vastaan!

IMG_5084

IMG_4995

IMG_5002

IMG_5003

IMG_5009

IMG_5011

IMG_5014

IMG_5015

IMG_5077

IMG_5045

IMG_5028

IMG_5020

IMG_5057

IMG_5067

Labadee, Haiti

Labadeella vierailin edellisen kerran neljä vuotta sitten. Tykkäsin silloin ja tykkäsin nyt. Käytännössä laiva siirtyy päiväksi Haitilla sijaitsevalle Royal Caribbeanin yksityissaarelle. Labadee on pehmeää hiekkaa, turkoosia vettä, tasaisia päällystettyjä teitä, (kalliita) aktiviteetteja, baareja, joissa maksetaan laivan SeaPassilla ja ilmaista laivalta tuotua grilliruokaa. Paikallisia on ainoastaan myymässä matkamuistoja. Ostaminen on eräänlainen elämys. Myyjä valitsee sinut jo ostosalueen alussa ja johdattaa omalle kojulleen. Muihin kojuijin ei saisi katsella ja myyjien taistelu sinusta on välillä melko kovaäänistä. Yritin ostaa yhtä magneettia, mutta en millään olisi saanut sitä minkä halusin. Ilmaisia lahjoja tulee valtavasti, mutta kaikki ne lopulta vaikuttavat magneetin hintaan. Köyhdyin lopulta viisi dollaria kahdesta magneetista ja kahdesta korusta, ei paha. Magneetit eivät tosin lopulta olleet magneetteja, mutta se on helposti itse fiksattavissa. Osa ostosalueesta on hiekka-alueella, jossa pyörätuolilla liikkuminen on vaikeaa. Hiekkarantojen reunoille pääsee pyörätuolilla, mutta varsinaista esteetöntä aluetta ei rannalla ole. Parasta Labadeessa on rento chillailu, maisemista ja palmuista nautiskelu. Näitä maisemia katselee nimittäin oikein mielellään!

IMG_5149

IMG_5138

IMG_5141

IMG_5157

IMG_5176

IMG_5166

IMG_5179

IMG_5184

IMG_5172

IMG_5160

IMG_5163

IMG_5182

IMG_5185

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

No Comments

    Leave a Reply