Valikko
Saksa / yhteistyö

Kaikille avoin Saksa & Bremen

Bremeniin saapuessani oli satanut jo viisi Saksassa viettämääni päivää. Kaipasin päämäärättömiä kiertelyjäni, valitsin sateettoman hetken ja lähdin. Puolen tunnin päästä käteni olivat kohmeessa, olin märkä, ympärillä oli tylsiä rakennuksia ja olin eksyksissä. Bremen ei näytä parhaita puoliaan vesisateessa. Lausuin jopa ääneen sanat, joita en ole ehkä koskaan ennen matkalla sanonut: ”Tää taitaa olla aika mitäänsanomaton kaupunki”. Neljän päivän kuluttua kirjoitin Bremenin nimen ”mene uudelleen” -listalleni ja kiinnitin magneetin jääkaapin oveeni muistuttamaan paluusta. Mitä tapahtui?

1) Hotellimme

Atlantic Grand Hotel Bremen on hyvin vahvoilla kilpailussa parhaimmasta kaupunkihotellista, jossa olen vieraillut. Huoneemme sijaitsi toisessa kerroksessa ja oli erittäin tilava. Eteistilaa ensinnäkin mielettömästi. Siellä pystyi säilömään matkalaukun ja vaatekaapeissa oli hyvin tilaa vaatteille. Sängyt sai käännettyä, jolloin tilaa tuli entistä enemmän. Huoneessa oli isot ikkunat, mahdollisuus kahvin ja veden keittoon ja hieno TV-viihdejärjestelmä. Kylpyhuoneessa kaikki oli kohdillaan: erittäin tilava, tilaa pöntön molemmilla puolilla, hyvä lavuaari, säilytystilaa purkeille ja purnukoille minun korkeudellani, hyvä suihku ja erittäin hyvä selkänojallinen ja käsinojallinen suihkutuoli. Manuaalipyörätuolin käyttäjälle ainoa haaste saattaisi olla kokolattiamatto, joka tosin oli hyvin kovaa ainesta. Mitään moitittavaa pienimmästäkään yksityiskodasta en löydä.

 

Palvelu hotellissa oli erittäin hyvää. Huoneessa käytiin kaksi kertaa päivässä. Aamulla tehtiin perussiivous ja illalla käytiin vielä tuomassa uudet kahvikupit käytettyjen tilalle, avattiin sänky ja vedettiin verhot ikkunaan. Usein oli tuotu myös suklaisia yllätyksiä sekä lehti, jossa oli päivän TV-ohjelmat. Vastaanotossa oltiin aina ystävällisiä, samoin ravintolassa, jossa oli paljon henkilökuntaa. Aamiaisella oli runsas tarjonta erilaisia tuotteita ja tarjoilijalta tilaamalla sai mieleisensä munakkaan. Myös kahvi ja tee tarjoiltiin pöytiin. Illastimme hotellin ravintolassa kerran, eikä sekään tuottanut pettymystä.

Yksi hotellin parhaimmista asioista oli kuitenkin sen sijainti Bremenin parhaimmalla paikalla. Kulman takana sijaitsi nimittäin Bremenin keskusaukio, Marktplatz sekä muun muassa upea kaupungintalo ja St. Petrin katedraali.

2) Kaupungin taika

Germany Travel Mart -tapahtuman upeaa avajaistilaisuutta vietettiin Die Glocke -konserttitalossa aivan hotellimme läheisyydessä. Tapahtuman kaikki noin 1000 osanottajaa mahtuivat hyvin konserttisaliin tunnelmoimaan Bremenin philharmonia-orkesterin esitystä, jonka jälkeen koko konserttitalo täyttyi buffet- ja juomapöydistä. Tämän jälkeen bilepaikkana toimi myös upea historiallinen kaupungintalo, kunnes 22.30 kokoonnuttiin keskusaukiolle katsomaan upeaa katedraalin seinään heijastettua valoshowta musiikin soidessa. Se oli merkittävä hetki. Kaatosade taukosi, tuuli tyyntyi ja kuutamo tuli esiin yhdistyneenä epätodelliseen fiilikseen. Ensinnäkin ymmärrys siitä, että olen tainnut tehdä oikeita valintoja ollakseni nyt täällä. Mutta merkitystä oli myös sillä, että kaupunki oli juuri Bremen.

 

3) Koko ja monipuolisuus

Bremen on historiaa. Keskusaukiolla seisoo 1404 -vuodesta asti Bremenin vapautta valvonut 5,5 metrinen Roland-patsas. Se on yhdessä kaupungintalon kanssa UNESCO-maailmanperintökohde. Schnoor-kortteli värikkäine 1500-luvun pienine taloineen, kaupungintalo, jonka alla sijaitsee hyvin vanha viinikellari, kapeat ihanat kujat ja kauniit barokki- ja renessanssi-rakennukset. Niihin minä ihastuin. Bremen tunnetaan myös Grimmin Soittoniekat-sadusta, johon ei voi olla törmäämättä katukuvassakaan. Bremenin vanha kaupunki on kompaktin kokoinen. Maahan on hakattu nauloja, joita seuraamalla voi kiertää läpi historiallisen reitin ja tutustua suurimpiin nähtävyyksiin. Kapeilla kujilla on paljon mukulakiviä. Sähkärillä pääsin hyvin liikkumaan, mutta seurueessamme ollut manuaalituolia itse kelaava tarvitsi usein työntäjän.

 

 

Bremen on myös hyvin vihreä kaupunki. Sen 15 minuuttia, jonka sain kokea kaupunkia auringonpaisteessa, ymmärsin sen olevan tehty puistopiknikeille ja kahviloiden terasseilla istuskelemiselle. Niitä Bremenissä riittääkin. Terassit ovat keskittyneet Schlachte Embankmetin alueelle, Weser-joen varteen, jonne oli vain kivenheitto hotelliltamme. Joelle pääsee myös risteilylle katselemaan Bremeniä joelta käsin. Illastimme yhtenä ilta jokilaivassa, johon pääsi hyvin myös pyörätuolilla. Laivan henkilökunta asetti rampin pienentämään pientä kynnystä, joka oli laivaan mennessä. Inva-wc:tä laivassa ei ollut.

Bremen on myös täynnä modernia teknologiaa. Siellä sijaitsee Saksan toiseksi suurin Mercedes Benzin tehdas sekä avaruusteknologiaan keskittynyt tiedekeskus. Näitä en kuitenkaan tällä kertaa nähnyt. Tiedekeskuksessa tosin järjestettiin illanvietto, johon mentiin tällaisissa tunnelmissa…

4) Julkinen liikenne

Bremenissä liikutaan kävellen ja polkupyörillä, mutta myös raitiovaunulla ja busseilla, joita kulkee kaikkialla kaupungissa. Kaikki ratikat ja bussit ovat esteettömiä. Ratikassa sisään mennään ensimmäisestä  ovesta. Ratikan lattia laskeutuu alemmas ja laiturin ja vaunun väliin tulee ramppi. Kun ajat sisään, lattia nostaa sinut ylös. Ihan mielettömän helppoa! Kuski käyttää tätä ”hissiä”. Tämän kokemuksen jälkeen en hyväksy enää yhtään selitystä siitä, että Helsingin ratikat on vaikea saada esteettömiksi, sillä laiturit ovat eri korkuisia ja routa muuttaa niiden korkeutta. Tässä mallissa laiturin korkeudella ei ole juurikaan väliä.

Bremeniin pääsee junalla eri puolilta Saksaa tai lentämällä Bremenin lentokentälle. Suomesta Ryan Air lentää suoraan Tampereelta Bremeniin, muut lentoyhtiöt vaativat välilaskun. Me lensimme Bremenistä Frankfurtin kautta Helsinkiin ja kaikki toimi hyvin. Ratikka kulkee lentokentän edestä eli lentokentältä pääsee keskustaan nopeasti, esteettömästi ja muutamalla eurolla.

5) Takki

Kun ensimmäisen kerran reissun aikana ehdin ostoksille, mielessä oli vain yksi tarve: takki. Sen suurempaa haastetta en ihan heti keksikään, sillä olen etsinyt hyvin istuvalle istuvaa takkia jo jonkin aikaa. Ja kas, juoksimme kaatosateessa lähimpään tavarataloon ja sieltähän se löytyi, unelmien takki. Se muistuttakoon tästä ihanasta kaupungista vielä pitkään.

Lisää tietoa Bremenistä voit lukea tämän matkan mahdollistaneen Saksan matkailutoimiston sivuilta.

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

No Comments

    Leave a Reply