Valikko
Mökit ja vuokra-asunnot

Kalaranta, esteetön mökki Pertunmaalla

Yhteistyö: Juniper-huvilat

Talvella mökkeilyssä on ihan ainutlaatuinen tunnelma. Olen löytänyt tämän talvimökkeilykonseptin vasta viime aikoina, mutta se on itseasiassa nerokas, myös esteettömyyden kannalta. Talvella en kotonani juuri ulkoile. Lähimetsään en pääse ja kadut ovat pääkaupunkiseudulla usein jäätä tai loskaa. Kerrostalon etupihalla ulkoilu ei innosta. Mökillä on oven avattua suoraan luonnossa ja usein myös lumimaisemien keskellä. Mökin pihalla on kiva ulkoilla sähköpyörätuolilla kunhan lumityöt on tehty kunnolla, sillä ulos pääsee helposti ja lämmittelemään pääsee hetkessä. Viisi päivää elin just näin: nautin raikkaasta ulkoilmasta, lämmittelin nuotiotulen äärellä kodassa, saunoin, herkuttelin, nautin läheisten seurasta ja tunsin kuinka hyvää raitis ilma teki.

Erinomaiset puitteet kaikelle tälle tarjosi itselleni uusi mökkituttavuus: Pertunmaalla sijaitseva esteetön Kalaranta-vuokramökki, jonka omistaja Jari Liukkonen on tehnyt esimerkillisen esteettömäksi. Puhun tässä artikkelissa mökistä, mutta myös sana huvila kuvaa hyvin tuota 2014 valmistunutta erinomaisesti varusteltua lomakohdetta. Kalarannassa esteetöntä lomaa voi viettää maksimissaan 8 henkilöä (makuuhuoneissa on neljä sänkyä + lisäksi kaksi vuodesohvaa kahdelle). Esittelen seuraavaksi meidän kuuden aikuisen seurueemme kokemuksen helmikuulta 2023.

Sijainti

Kalaranta sijaitsee Etelä-Savossa Pertunmaalla. Pääkaupunkiseudulta matkaa mökille kertyy lähtöpisteestä riippuen noin 200 kilometriä ja matka kotoani Espoosta taittui noin kahdessa ja puolessa tunnissa. Erinomainen mökkimatka! Esimerkiksi Mikkeliin on mökiltä matkaa noin 53 kilometriä, Jyväskylään 110 kilometriä ja Kouvolaan noin 100 kilometriä. Mökille ajetaan Pertunmaan keskustan läpi. Siellä sijaitsevat pienet ja esteettömät K-Market Karpalo ja Sale. Matkaa mökille on kaupoilta enää 11 kilometriä. Mökin lähellä on eläintila, jossa on tarjolla eläinavusteista toimintaa. Siitä löytyi tietoa mökkikansiosta. Mökille oli helppo löytää ja mökkitie oli hyväkuntoinen myös lumiseen aikaan.

Kalaranta sijaitsee metsätien päässä, kuulemma hyvin kalaisan Kalaranta-järven rannalla. Järvi on pieni (pituus 900 m ja leveys 200 m), mutta hyvin rauhallinen. Kuten koko mökki, sillä lähin naapuri sijaitsee 500 metrin päässä. Auton saa ajettua helposti lähelle sisäänkäyntiä ja autolle on pihassa katos sähkötolppineen.

Mökin sisätilat

Mökkiä ympäröi terassi, jolle pääsee esteettömästi sekä etupihan puolelta että järven puolelta. Molemmilla puolilla on loiva puinen luiska tukikaiteineen. Sisään mökkiin pääsee joko eteiseen johtavasta ovesta tai olohuoneeseen johtavasta ovesta. Molemmilla ovilla on parin sentin kynnykset, joista sähköpyörätuolini nousi vaivattomasti. Kynnyksiä loiventamaan on saatavilla vanerilevyjä.

Olohuoneessa on sohva, jonka saa tarvittaessa vuodesohvaksi kahdelle henkilölle. Olohuoneessa on lisäksi sähköisesti säädettävä nojatuoli, tv, radio, sohvapöytä ja varaava takka. Takka rajaa kivasti olohuonetta ja keittiötä, jotka ovat samassa avarassa ja valoisassa tilassa. Keittiön puolella on kuuden hengen ruokapöytä (päädyissä istumalla saa tarvittaessa paikat kahdeksalle) ja hyvä varustelu. Esteettömyys on huomioitu siten, että lieden alla on tyhjää tilaa, uuni ja mikro ovat matalalla ja laatikostoja on paljon yläkaappien sijaan. Tukeva jakkara olisi vielä hyvä lisä lyhyemmille henkilöille kaikkien kaappien saavuttamiseksi. Keittiössä on astianpesukone, kuivauskaappia ei ole ollenkaan. Eri kokoisia lautasia, laseja, uunivuokia yms. on paljon, emmekä kaivanneet mitään. Leipojalle löytyy muun muassa sähkövatkain ja piirakkavuoka.

Mökissä on kaksi makuuhuonetta. Toinen sijaitsee eteisen vieressä ja toinen keittiön vieressä. Molemmissa makuuhuoneissa on parisänky, joka koostuu kahdesta sähköisesti säädettävästä sängystä. Patjat ovat siis erilliset, mutta sängyillä on yhteinen kehikko, eikä niitä saa erilleen toisistaan. Monille pariskunnille hyvä ratkaisu, mutta osalle avustajan kanssa matkustavista haaste. Sänkyjä voi säätää selän ja jalkojen kohdalta ja sängyssä oli omaan makuuni erittäin hyvä nukkua. Makuuhuoneissa on lisäksi yöpöytä ja vaatekaappi. Molemmat huoneet olivat hieman ahtaita sähköpyörätuolin kanssa liikkuessa, mutta pärjäsin. Sänkyjen alla on reilusti tilaa esimerkiksi nostolaitteen jaloille. Mökkivuokraan kuuluvat lakanat ja pyyhkeet.

Mökin tilavassa kylpyhuoneessa on wc-istuin, jonka molemmin puolin on tukevat ja pitkät seinästä taittuvat tukikaiteet. Tyhjää tilaa on molemmin puolin sekä wc-istuimen takana. Suihkussa on seinästä taittuva istuin. Kaapissa on pyykinpesukone. Lavuaari oli itselleni hyvä, sillä olen pulassa esteettömissä vessoissa yleensä olevien syvien lavuaarien kanssa, joihin en yleensä yllä. Tämä lavuaari oli just sopivan pieni, mutta osalle pyörätuolin käyttäjistä todennäköisesti hieman liian korkea.

Toinen kylpyhuone ja sauna sijaitsevat erillisessä tilassa, jonne mennään ulkokautta. Olohuoneen ovesta matka on katetun terassin kautta vain pari metriä. Saunatilassa on ensin viihtyisä oleskelutila. Sohvasta saa vuoteen kahdelle. Lisäksi tilasta löytyy kaksi nojatuolia, tv ja pieni keittokomero, jossa on hana ja jääkaappi-pakastin. Kaksi jääkaappia mökissä on ihan tosi hyvä juttu, sillä etenkin viikon lomalla yksi jääkaappi täyttyy erittäin helposti. Kylpyhuoneessa on wc-istuin istuimeen kiinnitetyillä tukikaiteilla, suihku seinästä taittuvalla istuimella, lavuaari ja sähkösauna. Saunan erikoisuus on sähköisesti säädettävät lauteet. Nappia painamalla ylälauteen saa laskettua alas. Keskilaude painuu ylälauteen alle ja pyörätuolista voi halutessaan siirtyä ylälauteelle istumeen ja nostaa lauteen säätimellä ylös. Minä saunoin suihkupyörätuolissani, jolle saunassa oli hyvin tilaa, mutta laskimme silti ylälauteen alas, jolloin koko saunaseurue pystyi olla samalla tasolla. Alas tuli tosi hyvin lämpöä ja sainkin ehkä parhaat löylyt ikinä.

Kaiken kaikkiaan mökin sisätilat olivat avarat, valoisat, esteettömät ja viihtyisät. Mökissä on lattialämmitys ja siellä oli hyvin lämmin näin talvellakin. Vesijohtovesi tulee omasta kaivosta ja siinä oli vähän ikävä suolan maku, mistä olimme lukeneet varoituksia jo etukäteen. Vettä pystyy kuitenkin hyvin juoda. Lemmikit eivät lähtökohtaisesti ole sallittuja avustaja- ja opaskoiria lukuunottamatta, mutta yksilöllistä harkintaa voidaan käyttää tarvittaessa.

Mökin piha ja ranta

Mökin terassilla on pöytäryhmä ja kaasugrilli, jotka kuuluvat itselläni vahvasti kesämökkeilyyn. Nyt emme hyödyntäneet grilliä, mutta kuumat glögit maistuivat pöydän ääressä. Loivaa luiskaa pääsee pihalta rantaan. Nyt pihassa oli lunta, mutta mökin omissa kuvissa piha näyttää tasaiselta hiekalta. Korkeusvaihteluita ei ole juurikaan. Rannassa on tukeva ja pitkä laituri, joka näytti mukavan leveältä. Uimaan pääsee laiturilta vain tikkaita pitkin, mutta omistaja on harkinnut myös nostimen asentamista laiturille tehdäkseen myös järveen pääsystä esteetöntä. Kesällä laiturille pääsee esteettömästi, nyt minulle riitti lumimaisemien ihastelu pihasta. Kävelevät seurueemme jäsenet sen sijaan ottivat ilon irti järvestä pilkkimällä ja kävelyillä. Myös mökkitie sopi hyvin kävelylenkkeihin ja apuvälineillä kuljettavaksi. Talviaurinko nousi järveltä ja laski mökkitien varressa olevaan metsään.

Yksi ihana lisä on rannassa oleva kota. Sisään pääsee esteettömästi ja kodassa mahtui olemaan myös pyörätuolilla. Nuotion ääressä oli ihana lämmitellä ulkoilun lomassa, mutta myös paistaa makkaraa ja suklaabanaaneja. Kota on varmasti kiva ympäri vuoden ja sopii tosi hyvin myös talvimökkeilyn aktiviteetiksi. Kesällä käytettävissä on myös rantalentopallokenttä, soutuvene ja pelastusliivit sekä neljä polkupyörää. Pihassa on myös palju, jonka saa käyttöön lisämaksusta. Se näytti siltä, että minut saisi sinne ehkä nostettua, mutta se ei ollut meillä nyt käytössä.

Pidin Kalarannasta paljon ja uskon, että siitä tulee yksi luottovuokramökeistäni. Tätä kirjoittaessani tulevalle kesälle mökissä on vielä vapaita viikkoja kesäkuulle ja elokuulle, mutta suosittelen kokeilemaan mökkeilyä myös muina vuodenaikoina. Silloin saatavuutta on aina kovin suosituissa esteettömissä mökeissä paljon paremmin ja hinnatkin ovat usein kesää matalammat. Kalarannan omistaja on todella mukava ja häneltä voi rohkeasti kysyä lisätietoja. Hänellä on myös kaksi muuta vuokramökkiä, mutta niissä ei ole huomioitu esteettömyyttä. Suosittelen!

Lisätietoa ja varaukset

Lisää tietoa ja kuvia Kalaranta-mökistä Juniper-huviloiden sivuilla ja
Lomarenkaan sivuilla.
Yhteystiedot: Jari Liukkonen, p. 040 529 7606, sähköposti pajajari@luukku.com

Videoesittely mökistä

Alla olevalla videolla esittelen mökin sisätilat, terassin, pihan ja saunatilat.

Lue myös

Esteetön mökki – löydä suosikkisi
About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

1 Comment

Leave a Reply