Valikko
luonto / pääkaupunkiseutu

Kansanperinteitä ja luonnon taikaa esteettömästi Nuuksion Wäinölässä

Kaupallinen yhteistyö: Nuuksion Taika

Auringon säteet osuvat puiden latvojen välistä kasvoille, kun asetumme nuotion ääreen. Huhtikuun loppupuolella järvi on vielä vähän jäässä ja siellä täällä näkyy vielä lunta, mutta kulkuväylät ovat jo täysin sulat ja tuntuu jo ihan keväältä. On sunnuntai-iltapäivä ja olemme tulleet viettämään Nuuksion Taian järjestämää Karhunvuoden Kevätpäivää Nuuksion Wäinölään. Karhunvuoden Kevätpäivä on yksi kahdeksasta metsän keskellä Nuuksiossa vuoden aikana järjestettävästä Vuodenkierto-hankkeeseen liittyvästä juhlasta. Vuoden kierron mukaan järjestettävät juhlat kuuluivat vahvasti meitä edeltäneiden ihmisten elämään ja suomalaisiin perinteisiin, mutta vuosien saatossa ne ovat jääneet unholaan. Nuuksion Taika on päättänyt elvyttää perinnejuhlat, mutta myös uudistaa niitä taiteen keinoin. Tärkeää on myös se, että kaikki voivat osallistua ja siksi keskellä metsääkin on mahdollisuus juhlia esteettömästi. Vuodenkierto-juhlien ideaan ja hankkeeseen taustalla voit tutustua Nuuksion Taian sivuilla (sivu avautuu uuteen ikkunaan).

Nuotion ääreen on kokoontunut eri ikäisiä ihmisiä. Saamme käteemme kuksat ja niihin nuotiolla lämmennyttä yrttijuomaa. Juoman seurana itse tehdyt hunajakeksit maistuvat ihanilta. Pyörätuolilla pääsee niin lähelle nuotiota kuin haluaa, sillä ympärillä olevat puupenkit ovat siirreltäviä. Juhlan emäntä, Nuuksion Taika-perheyrityksen perustaja Satu de Weerd toivottaa meidät tervetulleiksi. Tunnen Sadun jo vuosien takaa, sillä hän oli lapsuudessani hetken aikaa fysioterapeuttini ja ratsastusterapeuttini. Sittemmin Satu on hankkinut monenlaista muutakin osaamista ja perustanut Nuuksion Taika-yrityksen jo vuonna 2008. Pitkä ura eri tavoin vammaisten henkilöiden parissa näkyy myös Sadun nykytyössä erilaisten ihmisten huomiointina. Nuuksion Taian Vuodenkierron juhliin liittyy aina vahvasti taide ja musiikki. Karhunvuoden Kevätpäivää kanssamme viettävät Ulla Hillebrandt ja Kiureli Sammallahti. Ulla on taiteilija, laulaja ja viulisti, perinnetaitaja ja kansanmuusikko sekä kansantanssi-ja luontoyhteysohjaaja. Kiureli puolestaan on 2020-luvun kansansoittaja. Kiurelin musiikissa kansanballadimainen kaihoisuus ja kalevalaisenkin poljennon sävyt saavat uudenlaisen grooven haitarin, kitaran, looperin ja stomp boxin avulla taiotussa äänimaisemassa.

Karhu herää uskomusten mukaan talviuniltaan Jyrkin päivänä 23.4., karjan laitumelle laskemisen aikaan, jolloin suoritetaan karjan suojaaminen “Pane Jyrki koiras kiinni, älä laske laitumelle”. Ullan maaginen ääni ja eläytyminen taustallaan Kiurelin harmonikka johdattavat vuosisatojen taa. Ohto, Tapio, Metsän kuningas, Eno, Otso, Kultaherra, Metsän omena, Källeröinen, Kouvo… Karhulla on valtavasti eri nimityksiä, joita käytettiin kun ei haluttu lausua karhun nimeä, ettei vaan kutsuttaisi sitä paikalle. Paitsi ehkä naapuriin. Naapureita vastaan tehtiin taikoja, jotta heillä ei menisi liian hyvin. Onnen määrän ajateltiin nimittäin olevan rajallista ja jos naapureilla meni hyvin, onnea ei riittäisi itselle. Metsän keskellä, nuotion äärellä, on yllättävänkin helppo eläytyä tarinoiden maailmaan ja muinaisiin aikoihin, vaikka kansanperinteet eivät ole minulle juurikaan tuttuja. Paikalla mielenkiintoisia faktoja kertomassa on myös tutkija Vesa Matteo Piludu, joka on väitöskirjassaan tutkinut muinaisia karhuseremonioita.

Vietämme nuotiolla noin tunnin ennen pientä taukoa ja siirtymistä sisälle juhlatila Wäinölään. Pihassa on tasaista liikkua myös pyörätuolilla. Pienen mäen päällä on parkkipaikka, johon autolla saavuimme. Sähköpyörätuolilleni mäki ei ole ongelma, osa manuaalipyörätuolin käyttäjistä saattaa tarvita apua. Parkkipaikan vieressä on esteetön kuivakäymälä. Ihanan siisti sellainen! Ovella on ramppi ja mahdun hyvin sisälle sähköpyörätuolillani. WC-istuimen molemminpuolin on seinäkiinnitteiset tukikaiteet. Istuimen kiinteän puurakenteen vuoksi pyörätuolia ei saa viereen, vaan siirtyminen täytyy tehdä edestä päin.

Jatkamme juhlaa ainutlaatuisessa tapahtuma- ja juhlatila Wäinölässä. Wäinölä on saanut nimensä Kalevalasta ja se on rakennettu rautakauden henkeen. Hirret on veistetty käsin, ainutlaatuiset rautaosat ovat sepän takomia ja upea tulisija muurarin taidonnäyte. Tila on huikean kaunis ja täynnä sanoinkuvaamatonta tunnelmaa. Wäinölä on myös upea esimerkki esteettömästä rakentamisesta. Kaikki kulkevat sisään Wäinölän henkeen sopivaa loivaa luiskaa pitkin, jolloin ei ole tarvinnut tehdä erikseen esteetöntä sisäänkäyntiä. Luiska oli alunperin hieman jyrkkä, mutta Riesa Oy:n tekemän esteettömyyskartoituksen jälkeen se loivennettiin ja nyt se palvelee paremmin kaikkia. Sisällä on pöytiä ja pitkiä taljoilla ja vanhoilla ryijyillä peitettyjä penkkejä. Osa penkeistä on kuitenkin pienempiä ja helposti siirreltäviä, jolloin pöytien ääreen pääsee hyvin myös pyörätuolilla. Wäinölä sopii hyvin häiden, syntymäpäivien, polttareiden ja muiden juhlien viettopaikaksi, mutta myös erilaiseksi ja inspiroivaksi kokoustilaksi. Nuuksion Taian kautta Wäinölään järjestyy tarjoilut aina kahvituksista neljän ruokalajin illalliseen. Juomat saa tuoda itse. Tutustu Wäinölään Nuuksion Taian sivulla (sivu avautuu uudessa ikkunassa). Tietoa Wäinölän esteettömyydestä on koottu Esteetön Wäinölä -sivulle (sivu avautuu uudessa ikkunassa).

Meidän Karhunvuoden Kevätpäivä jatkuu Wäinölän sisällä takkatulen loisteessa Kiureli Sammallahden konsertilla. Musiikkiin on helppo uppoutua ja mieli rentoutuu. Muistan taas, kuinka hyvä on joskus kokeilla jotain sellaista, mitä ei yleensä tee. Rakastan luontoa, mutta ohjattuja elämyksiä ja musiikkia olen päässyt keskellä metsää harvoin kokemaan. Lopuksi me kaikki saamme soittaa erilaisia luonnonmateriaaleista tehtyjä helistimiä ja kilkuttimia. Vapaasti, ilman ohjeistuksia, ah. Juhla kestää kaksi tuntia. Sen jälkeen voi jäädä vielä lisämaksulliseen ruokailuun. Osa lähtee, osa jää. Tällä kertaa tarjolla on metsäsienipiirakkaa ja salaattia. Se on niin hyvää, että jos sama linja jatkuu jatkossakin, suosittelen jäämään. Varsinkin, kun en yleensä erityisesti pidä sienistä.

Nuuksion Wäinölä sijaitsee Nuuksion kansallispuiston pohjoisessa osassa, Otalammella, Vihdin kunnassa. Salmen ulkoilualueen pihapiiristä on Wäinölään matkaa vajaat kaksi kilometriä. Paikalle pääsee autolla, viimeiset pari kilometriä on paikoin kapeaa hiekkatietä.

Lisää luettavaa:

Palmuaseman artikkelit Suomen esteettömistä luontokohteista
About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

1 Comment

  • Kuulostaa mukavalta, Nuuksio on hieno paikka! Täytyy todeta, että joskus tuntuu, että jotkut ajattelevat edelleen onnen olevan rajallista ja jos naapurilla menee hyvin, niin se on itseltä pois!

    Reply

Leave a Reply