Valikko
pakkaaminen / Palmuaseman matkavinkki

Käsimatkatavarat lentomatkalla

Avasin viimeksi matkalaukkujeni sisällöt. Nyt on aika perehtyä käsimatkatavaroihin. Lentokoneen matkustamoon tuleva laukku kannattaa valita ennen kaikkea käytettävyyden kannalta. Minä jätän lentokentällä sähköpyörätuolin jo lähtöselvityksen yhteydessä ja siirryn lentokentän manuaalipyörätuoliin. Tällöin on tärkeää, että käsimatkatavarani saa kätevästi kiinni manuaalipyörätuoliin ja määränpäässä sitten taas sähköpyörätuoliin. Myös avustajallani on hyvä olla käsimatkatavara, joka jättää hänelle kädet vapaaksi pyörätuolin työntämistä varten. Reppu tai olkalaukku toimivat usein hyvin, mutta esimerkiksi vedettävät matkalaukut ovat hankalia.

Isompi laukkuni on Palmuaseman oma olkalaukku, jonka näette ylimmässä kuvassa. Se kulkee päivittäin sähköpyörätuolini takana. Sinne tulee yleensä lentomatkasta riippumatta samat tavarat. Miniläppäriäni käytän usein lentokoneessa, mutta vaikka en käyttäisikään, on matkustamoon tuleva laukku sille turvallisin matkustuspaikka. Tyyny tukee asentoani lentokoneessa ja tarvitsen sitä myös kohteessa tukemaan asentoani yöllä. Matkustusasiakirjat ja muut tärkeät paperit kulkevat mukanani muovitaskussa tai kansiossa. Paperia on enemmän silloin, jos olen matkalla matkanjohtajana. Yksi kirja kulkee mukanani käsimatkatavaroissa, pitkällä matkalla tarvittavat muut kirjat matkalaukussa. Yleensä myös yksi matkaopaskirja tulee koneeseen, sillä sen lukeminen koneessa saa tunnelman huippuunsa. Puhallettava niskatyyny on välttämätön nimenomaan asennon tukemisen kannalta, enkä pysty kunnolla istumaan lentokoneen penkissä ilman sitä. Niskatyyny puhalletaan vasta koneen noustua ilmaan, sillä ilmanpaineiden muutos kovettaa niskatyynyä myös itsestään. Muovipusseissa olevat remmit (2 pitkää, 1 lyhyt) eivät itseasiassa tule koneeseen, sillä niiden avulla pakkaan sähköpyörätuolini koneeseen. Teippiä käytän niin ikään sähkärin pakkaamiseen, muun muassa johtojen suojaamiseen. MP3-soitin kulkee mukanani, mutta harvoin lennoilla loppujen lopuksi käytän sitä, sillä tykkään kuunnella myös lentokoneen omista järjestelmistä tulevaa musiikkia. Neuletakkini on mukana kylmyyttä pelottelemassa ja toisaalta sen sisään on hyvä kääriä sähkärin ohjain. Sähkärin ohjain tulee aina laukussa päällimmäiseksi, jotta se ei jää puristuksiin muun tavaran alle. Laukun sijoitan aina edessä olevan istuimen alle. Otan sieltä jo valmiiksi esiin istuimen taskuun tavarat, joita tiedän heti aluksi tarvitsevani ja muuten kassista saa helposti tavaraa matkan aikana, kun se sijaitsee lähellä. Laukkua katsoessa ei ihan heti uskoisi, että tämä tavaramäärä sinne mahtuu, mutta niin ne vaan menevät. Lisäksi tulee usein vielä pokkarikokoinen kamerani ja joskus vaihtovaatteet, jos esimerkiksi matkustan kylmästä kuumaan.

IMG_3357

Mukaan tulee aina myös pieni käsilaukkuni, joka normaalisti kulkee kiinnitettynä sähköpyörätuolini käsinojaan. Tämän saan pidettyä kädessäni myös lentokentän manuaalipyörätuolissa istuessani. Tänne tulevat aina lompakko, kännykkä, passi, kynä ja muistiinpanovälineet, huulipuna ja huulirasva sekä usein myös pieni videokamerani ja lääkerasia, joka joskus kulkee myös isommassa laukussa.

Sähkärissä kiinteästi olevaan pieneen pussukkaan tulee työkalut, joita tarvitsen lentokentällä. Tärkein näistä on se, jolla saan sähkärin ohjaimen irroitettua. Muutama muu on siltä varalta, jos lennon jälkeen täytyy kiristellä ruuveja. Pieniä rikkoontumisia varten sähkärissä kulkee aina ensiapuna myös rulla ilmastointiteippiä.

Unohdinkohan jotain? Vesipullon ostan yleensä lentokentältä turvatarkastuksen jälkeen mukaani, jotta kohteessa ei tarvitse heti kiirehtiä veden ostoon. Löytyykö sinun käsimatkatavaroistasi aina samat vakiotavarat?

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

No Comments

    Leave a Reply