Valikko
Aurinkorannikko / Espanja / Hotellit ulkomailla

Kaunis ja haastava Espanjan Nerja pyörätuolilla

*Artikkeli on osa kaupallista vuosikumppanuuttani
Espanjan Matkailutoimiston Helsingin toimiston (Tourspain) kanssa.

”Nerja on tosi kaunis, mutta ei kyllä erityisen esteetön”. Näin vastasi eräs seuraajani, kun kysyin Instagram-tililläni suosituksia kohteista, johon matkustaa viiden Fuengirolassa viettämäni viikon aikana. Aurinkorannikon helmeksi monesti kuvattu tunnelmallinen ja turkoosin meren reunustama Nerja oli ollut mielessäni ennenkin, joten mahdollisista esteettömyyshaasteista huolimatta päätin sen kokea. Vietin Nerjassa vuorokauden huhtikuussa 2024 sähköpyörätuolillani liikkuen ja henkilökohtainen avustajani Virva mukanani. Tämän artikkelin kokemukset perustuvat tuohon vierailuun. Vuorokauden aikana ymmärsin hyvin mitä seuraajani tarkoitti.

Nerjan sijainti ja saapuminen

Nerja sijaitsee Málagan itäpuolella, noin 55 kilometrin päässä Málagan keskustasta ja 70 kilometrin päässä Málaga-Costa del Solin lentokentältä. Suomesta lentäen matkustaessa paras vaihtoehto on lentää Málagaan ja jatkaa sieltä matkaa bussilla tai vuokra-autolla. Myös maata pitkin Espanjaan matkustaessa Málagan rautatieasema on hyvä paikka vaihtaa bussiin kohti Nerjaa. Aurinkomatkat myy Nerjaan valmiita aurinkomatkapaketteja, joihin voi ostaa myös kuljetukset. Suomalaisia Nerjassa näkyi vain vähän, mutta ruotsalaiset ja britit ovat selvästi löytäneet kaupungin paremmin.

Me lähdimme Nerjaan Fuengirolasta. Matkustimme ensin junalla Málaga Maria Zambranon rautatieasemalle, jonka välittömässä läheisyydessä sijaitsee Málagan bussiasema. Mikäli pystyt nousemaan bussin portaita, Alsa-yhtiön bussit toimivat näppärästi ja lipun saa ostettua netistä. Mikäli tarvitset bussiin nousemiseen bussin hissiä, prosessi on vähän monimutkaisempi ja vaatii soittoa bussiyhtiön puhelinpalveluun. Kokemukseni siitä löydät artikkelista Juna, bussit ja taksit – Esteetön liikkuminen Espanjan aurinkorannikolla. Esteettömiä autoja Málagan alueella vuokraa muun muassa Caleta Rent a Car ja Yellow Car. Esteettömiä takseja välittää muun muassa Radio Taxis Nerja.

Nerjan bussiasema sijaitsee kaupungin ylemmässä osassa (jossa on muuten paljon vanhaa kaupunkia enemmän paikallistunnelmaa), noin 1,5 km:n päässä ranta-alueesta. Rannasta päin reitti on ylämäkeä.

Nerjan kohokohdat lyhyellä vierailulla

Minun kohokohtiin nousi Nerjan rantabulevardi ja sen vieressä meri, joka kimaltaa huomattavasti turkoosimpana kuin muualla aurinkorannikolla vierailemissani kohteissa. Nerjan edustalla meri on erityisen kirkas ja alueen rannat sopivatkin erinomaisesti sukellukseen ja snorklaukseen. Nerjassa ei ole kovin pitkää tasaista rantabulevardia, vaan rannat ovat enemmän pieniä poukamia, joista moneen laskeudutaan portaita. Hotellimme Perla Marinan edustan ranta sekä viereinen Playa la Torrecilla olivat kuitenkin paikoin esteettömiä myös pyörätuolille ja näiden edustalla kulkee myös rantakatu, jossa on kuitenkin jonkin verran korkeusvaihteluita. Hieman keskustan ulkopuolella sijaitseva suuri Burrianan ranta on hiljattain muokattu esteettömäksi ja siellä pitäisi olla myös rantapyörätuoli. Yritin toisen päivän aamunamme ehtiä käydä katsomassa tuon rannan, mutta reitilläni tuli vastaan esteitä, enkä lopulta ehtinyt etsiä kiertoreittiä. Merta oli kuitenkin ihana katsella myös ylempää kaupungilta.

Toinen suosikkini oli Nerjan tunnelmallinen ja kaunis vanha kaupunki. Valkoisia taloja, pieniä putiikkeja, kahviloita ja ravintoloita. Vanhan kaupungin autottomilla kaduilla on helppo liikkua myös pyörätuolilla, vaikka tiet ovatkin paikoin hyvin epätasaisia. Autollisilla kaduilla jalkakäytävät ovat paikoin hyvin kapeita. Myös jalkakäytävien kynnykset ovat paikoin korkeita. Plaza de Cavana -aukion terassille kannattaa istahtaa katselemaan ihmisten virtaa ja nautiskelemaan tunnelmasta. Balcón de Europa, Euroopan parveke on valkoinen parveketta muistuttava rakennelma ja eräänlainen Nerjan keskus. Balcón de Europalta ja sen edustan aukiolta on upeat näköalat merelle. Vanhan kaupungin sivukujille kannattaa myös ehdottomasti kurkkia ja löytää pieniä ihmeitä.

Illalliselle päädyimme italialais-espanjalaiseen La Bottega Food & Wine -ravintolaan, joka oli aivan erinomainen löytö sekä ruuan että palvelun puolesta. Yksi päivän ehdottomista kohokohdista! Pöytävaraus kannattaa. Ravintolassa on myös esteetön wc.

Kohokohdaksi monet nostaisivat Nerjan tippukiviluolat, Cuevas de Nerjan, yhden Andalusian alueen päänähtävyyksistä. Noin viiden kilometrin päässä Nerjan rannikolta sijaitsevat luolat eivät kuitenkaan ole esteettömiä, eikä sinne saa mennä pyörätuolilla tai lastenrattailla, vaikka portaat eivät tuntuisikaan itselle ongelmalta. Tippukiviluolien aarteisiin ja historiaan voi tutustua kuitenkin myös Nerjan keskustassa sijaitsevassa Nerja Museum -museossa, johon on esteetön pääsy.

Esteetön hotelli Nerjassa

Vietimme yön hotellissa Perla Marina, joka sijaitsee erinomaisella paikalla meren rannalla ja noin kilometrin päässä Nerjan vanhasta kaupungista. Hotelli on myös Aurinkomatkojen valikoimassa. Hinta oli hyvin kohtuullinen (76 euroa/yö) sesongin ulkopuolella. Pitkästä aikaa hotellista jäi kuitenkin ristiriitainen olo ja fiilis, että samaa en valitsisi enää toista kertaa. Hotelli koostuu kahdesta eri rakennuksesta, joiden väliä pääsee kulkemaan esteettömästi joko ulkokautta tai alikulkukäytävää pitkin. Matkalla on kuitenkin luiskia, joista osa voi olla jyrkkiä esimerkiksi manuaalipyörätuolia itse kelaaville. Kaikissa luiskissa ei myöskään ole kaiteita vieressä.

Vastaanottorakennus oli vierailumme aikaan remontissa. Sinne valmistuu kaksi uutta esteetöntä huonetta, jotka toivottavasti toimivat paremmin kuin toisen rakennuksen esteettömät huoneet, jollaisessa me majoituimme. Huoneemme oli hyvin pelkistetty, mutta huoneen osalta ihan tilava. Kylpyhuoneen ovi oli kapea (sanoisin ehkä 68 cm) ja avautui sisäänpäin, mikä teki kylpyhuoneesta hyvin ahtaan. Ovea ei saanut suljettua pyörätuolini ollessa sisällä kylpyhuoneessa. Suihkunurkkauksessa oli noin 10 cm:n korkuinen reunus. Parveke ei myöskään sykähdyttänyt, sillä se oli hyvin umpinainen. Parvekkeelle oli myös kynnys, josta sähköpyörätuolini juuri nousi. Alla olevalla videolla esittelen huoneemme 114.

Erityisen hyvää hotellissa oli sen päiväaikaan auki ollut ravintola, jonka terassilta avautui upea näköala merelle. Buffetaamiainen ja -illallinen tarjoillaan sisätiloissa, ehkä hieman ruokalamaisessa tilassa. Illallista emme kokeilleet, mutta aamiainen oli ihan perushyvä. Ravintolan luota pystyi laskeutumaan portaita pitkin rantakadulle, mutta esteettömyyttä tarvitsevan täytyy kiertää hotellin etupihalta kadun päähän ja sieltä alas rantaan. Hotellissa on kaksi uima-allasta. Toinen sijaitsi ravintolan vieressä, eikä ollut nyt käytössä. Toinen sijaitsee kattoterassilla, josta olisi hienot näköalat. Kattoterassin oven kynnyksessä oli kuitenkin niin jyrkkä luiskan tapainen, että en päässyt siitä ylös. Onneksi meillä ei nyt ollutkaan aikaa altaalla loikoiluun. Huomautin tästä tietenkin ja toivottavasti hotelli tekee asialle jotain. Hotellissa on myös yleinen esteetön wc, josta kuva alla.

Seuraavalla kerralla valitsisin varmaan hotellin RIU Monica, joka on vain aikuisille tarkoitettu hotelli lähellä Perla Marinaa. Hotellista on hyvä AccessAblen esteettömyysopas. Miinuksena siinä on korkeahko hinta ja esteettömät huoneet vain parisängyllä. Myös tasokkaan hotelli Parador de Nerjan esteettömyydestä olen kuullut hyvää.

Nerjan esteettömyys

Jos olisin saapunut Nerjaan Suomesta, olisin todennäköisesti nähnyt sen paljon esteettömämpänä mitä nyt näin. Olin kuitenkin viettänyt jo muutaman viikon ihanan esteettömässä ja helpossa Fuengirolassa ja sen jälkeen Nerja näyttäytyi vaikeana. Moniin ravintoloihin ei päässyt, jouduin etsimään kiertoreittejä ja valitsemaan tarkkaan mistä kohtaa ylitän tien. Kadut olivat epätasaisia ja paikoin sähköpyörätuolia tärisyttäviä myös rantakadulla. Nerjan mäet eivät olleet ongelma sähköpyörätuolilleni, mutta korkeusvaihteluita oli melko paljon. Mäkiä kannattaa taklata sähköisellä apuvälineellä. Jos sellaista ei ole omasta takaa, apuvälineitä Nerjassa vuokraa Total Mobility. Niin kaunis ja ihana kuin Nerja olikin ja pääsin kyllä periaatteessa kaikkialle minne halusinkin, tuntui tosi hyvältä palata Fuengirolaan.

Nerja kannatti ehdottomasti nähdä, mutta viikon matkalle tai pidemmälle se ei olisi ykkösvalintani.

Lisää luettavaa esteettömästä Espanjasta

Kaikki jutut esteettömästä Espanjasta
Kaikki jutut esteettömästä Aurinkorannikosta
Spain.info – tietoa Espanjasta
About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

1 Comment

  • Snorklaus Nerjassa kuulostaakin hienolta, enpä ollut tajunnut, että siellä voisikin olla mukavaa snorklatakin. Nerja tosin kiinnostaaa muutenkin. Esimerkiksi Vanhan kaupunki näyttää todella kivalta. Juuri nyt ei ole matkaa tuolle suunnalle suunnitteilla, mutta täytyy pitää Nerja tosiaan mielessä.

    Reply

Leave a Reply