Valikko
Hotellit Suomessa / joensuu

Kesäloman aloitus Joensuussa

Kesälomani alkoi muutaman päivän matkalla Joensuuhun. Syy siihen oli ensisijaisesti ystäväni Krista. Olen kirjoittanut hänestä muutama vuosi sitten, kun kirjoitin vertaistuesta. Krista on hän, jonka seurassa on aina hauskaa, mutta myös hän, johon peilaan itseäni eniten silloin kun kyse on sairaudestani. Meillä on sama harvinainen SMA2 -diagnoosi ja sen myötä hyvin paljon samanlaisia haasteita. Tapasimme lapsina Lihastautiliiton perhekurssilla ja olemme siitä lähtien olleet ystäviä. Huolimatta siitä, että Krista on asunut jo 12 vuotta Lontoossa ja näemme nykyään hyvin harvoin. Nytkin välissä oli jo valtavasti vuosia. Skype-puheluiden välilläkin saattaa vierähtää useita kuukausia, mutta silti voimme aloittaa täysin luontevasti suoraan siitä, kuinka edellisenä iltana oli lähes itkettänyt se, että voimat olivat niin vähissä, ettei meinannut hammasharjaa jaksaa nostaa. Meidän kesken ei tarvita tällaiselle asialle pohjustusta, vaan toinen ymmärtää heti. Tänä kesänä Krista tuli useammaksi viikoksi kotiseuduilleen, mikä tarjosi meille mahdollisuuden tapaamiselle. Ja mikä parasta, tapaamisemme näyttämönä sai toimia ihana ihana Joensuu. Tässä suurimmat syyt sille, miksi juuri Joensuu oli loistava valinta.

Botania

Löydän tieni tropiikkiin näköjään missä tahansa, niin myös Joensuussa. Tapahtumapuutarha Botania sijaitsee reilun kahden kilometrin päässä Joensuun keskustasta. Juuri sopiva matka kulkea sähköpyörätuolilla kesäisessä säässä. Botania on ollut alunperin Joensuun yliopiston biologian laitokseen kuuluva kasvitieteellinen puutarha. Tänä vuonna sen omistajuus on kuitenkin siirtynyt Joensuun Botania Oy:lle ja siitä on lähdetty tekemään matkailukohdetta. Tämä on erinomainen asia, sillä uusilla yrittäjillä on halua panostaa myös paikan esteettömyyteen. Botanian ulkopuutarha on valtava nurmialue, jossa on paljon puita, kukkia ja tilaa vain nauttia aurinkoisesta päivästä. Meidän vierailun aikaan siellä oli todella tunnelmallinen kirpputori, jossa tavarat oli levitetty nurmelle vilteille. Täydellinen paikka kesäpäivän vietolle! Ulkona kuljettiin paikoin hiekkatietä, mutta suurimmaksi osaksi nurmikolla. Sisäpuutarhassa on kolme lämmön ystävän unelma-aluetta: tropiikki, subtropiikki ja aavikko. Tämä on siis se paikka, jonne kannattaa paeta myös pimeneviä kuukausia. Subtropiikki-huoneessa voi kohdata myös suuren määrän perhosia. Huoneisiin pääsee tällä hetkellä hyvin myös pyörätuolilla, mutta kulkemaan pääsee vain pääkäytäviä pitkin. Esimerkiksi huoneiden keskiosissa olevat pienet, kasvillisuuden seassa kulkevat polut, ovat esteellisiä. Annoimme kuitenkin kehitysideoita, jotka otettiin vastaan erittäin positiivisesti ja pieniä kulkemista helpottavia väliaikaisratkaisuja tehtiin heti. Botanian aulassa sijaitsevien vessojen yhteydessä on myös erillinen, tilava inva-wc. Botanian kahvilaan kannattaa tulla, vaikka ei menisikään sisään puutarhoihin. Ihania, tuoreista raaka-aineista tuotettuja ruokia ja drinkkejä tai kahvia ja smoothieta, jotka me testasimme. Parasta on, että ne voi nauttia tunnelmallisella sisäpihalla, joka aiotaan kattaa syksyn kylmiä iltoja varten. Botaniassa voi järjestää erilaisia tilaisuuksia ja uusilla omistajilla on muutenkin paljon ideoita ja hyvä tekemisen meininki, kannattaa ehdottomasti käydä!

IMG_6999

IMG_6986

IMG_6917

IMG_6920

IMG_6925

IMG_6990

IMG_7008

Pielisjoen ranta

Pielisjoki on kaupungissa vahvasti läsnä. Se tulee vastaan heti rautatieasemalta kaupungin keskustaan kulkiessa ja toivottaa kauneudellaan tulijan heti tervetulleeksi. Kesäaikaan Pielisjoen ranta on mainio kohtaamispaikka, upea paikka kävelylle tai terassille tai vaikka mattojen pesulle. Nostaisin esiin erityisesti kesäkahvila Rennon, joka kutsuu nautiskelemaan, kunhan vaan pyörätuolilla selviää nurmikkoisesta sisäänkäynnistä. Ravintola Kreeta, joka sekin sijaitsee joen läheisyydessä, toimi kohtaamispaikkanamme ensimmäisenä iltana ja tarjosi esteettömällä terassilla niin ihania makuelämyksiä, että kaipaan souvlakiani vielä viikko vierailun jälkeenkin.

IMG_7017

IMG_7025

IMG_7036

IMG_1508

IMG_1510

Taitokortteli

Taitokortteli on vanhoja aikoja henkivä tunnelmallinen käsityö- ja kulttuurikortteli. Siellä sijaitsee paljon ihania käsityökauppoja. Ensivilkaisulta näyttää siltä, että moneen vanhaan rakennukseen on mahdoton päästä pyörätuolilla sisään, mutta kun katsoo tarkemmin, vaihtoehtoisia sisäänkäyntejä löytyy. Alkoi suorastaan harmittaa, että kahvi ja herkut eivät maistu monta kertaa päivässä, sillä Taitokorttelissa on monta kahvilaa, johon olisi halunnut jäädä istumaan. Aurinko ja nälkä veivät meidät lopulta aivan taitokorttelin kyljessä sijaitsevan kesäravintola Wanhan Aitan terassille superhyville pizzoille!

IMG_7045

IMG_7039

IMG_1528

IMG_1525

Pesäpalllo-ottelu

Joensuun maila! Uusi esteetön Kerubi-stadion, helleilta, katsomo täynnä porukkaa ja mieletön meininki! Edellisestä Superpesis-ottelustani olikin jo lähes 20 vuotta, joten jo olikin aika tälle elämykselle. Pesäpallo on katsojalle todella viihdyttävää, vaikka itselläni jonkin aikaa menikin ennen kuin pääsin perille otellun kulusta ja säännöistä. Kuulutukset kuitenkin auttoivat tietämätöntä ja musiikki loi hyvää tunnelmaa. Ja hei JoMa tietenkin voitti! Yhtään kuvaa en sieltä valitettavasti malttanut ottaa, sillä olin niin uppoutunut peliin.

Hotellit

Yövyin tällä kertaa Original Sokos Hotel Vaakuna Joensuussa. Se sijaitsee aivan torin laidalla eli ihan ydinkeskustassa. Hotellissa on kaksi esteetöntä huonetta. Meidän huone 343 toimi minulle pääasiassa hyvin. Huone ja kylpyhuone olivat tilavia, huonekalut pääasiassa helposti liikuteltavia ja sängyt motorisoituja. Wc-pönttö oli minulle hankala, sillä kaiteet eivät nousseet tarpeeksi ylös, vaan jäivät tielle avustajani nostaessa minua sivulta päin. Palvelu hotellissa oli hyvää ja aamiaisen karjalanpiirakat ihania, mutta hotelli oli sokkeloinen ja esimerkiksi aamiaiselle piti mennä huonekäytäviä pitkin ja kahdella eri hissillä. Matkalla oli painavia ovia eli yksin matkustavalle pyörätuolin käyttäjälle reitti voisi olla hankala. Videoesittely huoneestamme on Palmuaseman Facebookissa.

IMG_1500

IMG_1501

IMG_1504

Kesällä 2011 yövyin Joensuussa Cumulus-hotellissa, joka nykyään on Scandic Joensuu. Silloin valtavan kokoinen huoneemme näytti tältä ja uskon, ettei esteettömyyteen panostavan Scandic-ketjuun liittymisen myötä olla menty huonompaan suuntaan.

IMG_0128

IMG_0129

IMG_0135

Joensuuhun pääsee Helsingistä junalla 4,5 tunnissa. Joensuun päässä laituria ei ole korotettu, vaan junasta poistuessa konduktööri laittaa ovelle rampin. Rautatieasema sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä ydinkeskustasta. Joensuun tori on tällä hetkellä remontissa, mikä vaikuttaa rumentavasti katukuvaan, mutta kun se saadaan valmiiksi, tulee keskustasta entistäkin kivempi. Torin ollessa remontissa karjalanpiirakoita, sultsinoita ja muita karjalaisia herkkuja saa onneksi kävelykadun väliaikaiselta torilta. Kiitos Joensuu, just paras aloitus lomalle!

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

No Comments

    Leave a Reply