Valikko
Vuosiyhteenveto

Kiitos 2018, eteenpäin vienyt vuosi!

Vuoden nopean kulun huomaa siitä, että muistan elävästi vuoden takaisen hetken. Käteni olivat näillä samoilla näppäimillä, kiitin vuotta 2017 ja toivotin innolla tervetulleeksi tämän vuoden uusine mahdollisuuksineen. Vähän tuntuu, että toistan itseäni, mutta se ei haittaa, sillä tämä on vuoden lempihetkiäni! On aika katsoa, mitä tämä vuosi toi ja missä ollaan nyt. On aika aina ansaittujen kiitosten ja sen jälkeen uudesta vuodesta innostumisen!

Tämä oli hyvä vuosi esteettömälle matkailulle. Asiat menevät eteenpäin hyvin hitaasti, eikä sitä välttämättä aina huomaakaan, mutta tänä vuonna minulle tuli aiempaa vahvemmin tunne, että esteetön matkailu kiinnostaa muitakin kuin minua ja sinua. Sain tänä vuonna aiempaa huomattavasti enemmän yhteistyötarjouksia. Ja vaikka ilkeilijöiden mielestä se tarkoittaakin vain ilmaisia matkoja ja epäreilun etuoikeutettua elämää minulle, oikeasti se tarkoittaa sitä, että yritykset ja kohteet haluavat kertoa esteettömistä mahdollisuuksistaan. Se taas kertoo siitä, että he ovat ymmärtäneet, kehittäneet ja löytäneet halun ylpeänä esitellä omaansa. Ihan niin kuin matkailumarkkinoinnissa muutenkin tehdään ja SE on siinä se ilon aihe. Valitsin yhteistyöt mahdollisimman monipuolisesti, jotta mahdollisimman moni teistä niistä hyötyisi. Yhteistyöt veivät minut vuoden aikana tutustumaan Finnairin loungeen, Suomenlinnaan, Fuengirolaan, Kotkaan, laivavierailuille kansainvälisille risteilyaluksille Helsingissä, vuokramökille Multialla, Siljan laivoille ja Tukholmaan. Yhteistyöni Risteilykeskuksen kautta tuotti tulosta ja he haluavat profiloitua myös esteettömien risteilyiden asiantuntijana. Olemme myös luoneet yhdessä ensi vuodelle kaksi huikeaa esteetöntä risteilylomaa Karibialle ja Välimerelle. Tulevalle vuodelle on luvassa yhteistyötä Espanjan matkailutoimiston kanssa ja myös juuri ennen joulua ollut palaverini Finnairilla tuottaa toivottavasti paljon hyviä juttuja ensi vuodelle.

Tälle vuodelle luomani esteettömän matkailun inspiraatioillat olivat tosi onnistuneita monellakin tapaa. Kuopiossa, Rovaniemellä, Tampereella ja Helsingissä järjestetyt illat saivat mukaan yhteensä 238 ihmistä, mikä oli tosi hienoa. Olin tosi iloinen, että niin moni iso yritys (Scandic-hotellit, Risteilykeskus, Royal Caribbean, Tallink Silja, VR ja Finnair) lähti iltoihin mukaan ja halusi esitellä omia esteettömän matkailun mahdollisuuksiaan. Myös yritysten edustajat kertoivat oppineensa uutta toinen toistensa esityksiä kuunnellessaan, mikä oli lisäarvo, jota en ennakkoon osannut ajatellakaan. Tästä heräsi ajatus, että me ehkä tarvitsisimme vähän suuremmankin tilaisuuden, joka kokoaisi esteettömän matkailun kysymysten äärelle niin asiakkaat kuin matkailualan yrityksetkin… Ehdokkuutteni Vuoden Matkailuvaikuttajaksi Finnish Travel Galassa lokakuussa oli iso juttu minulle ja esteettömälle matkailulle ja vaikkei voittoa tullutkaan oli se silti hyvä välijuhlan paikka tälle vuodelle.

IMG_1073

Vuoden ensimmäinen reissu vei samantien pitkälle. Lähdin helmikuussa ensi kertaa New Yorkiin. En osannut odottaa paljon hehkutetulta kaupungilta hirveästi ja ennakkoon ajattelin, että se olisi omaan makuuni ehkä liian valtava ja hallitsematon. Ja mitä vielä! Koleasta tihkusateesta ja satunnaisesta sadeviittapakosta huolimatta hullaannuin ja haluan uudestaan! New Yorkista matka jatkui jälleen yhdelle unelmien Karibian risteilylle upealla Royal Caribbeanin Anthem of the Seasilla. 12 päivän risteilyyn mahtui ihania meripäiviä sekä vierailut Puerto Ricossa, St. Maartenilla, Antigualla, St. Lucialla ja Barbadoksella. St. Kittsin satamapäivä jäi väliin ennustetun myrskyn vuoksi.

Kevättä fiilistelin Tampereella työmatkan yhteydessä, ystävien kanssa vuorokauden reissulla Tallinnassa sekä pikaisella autolomalla Tukholmassa siskon tyttöni ristiäisissä. Toukokuussa Kotkan viikonloppureissulla oli ihan täys kesä! Kesäkuun alussa vietin ihanan viikon Espanjan Fuengirolassa veljen perheeni kanssa. Majoituimme Otalomaa Feria My Soul vuokra-asuntoon, joka on nyt valitettavasti myynnissä. Muuten vuokraisin sen ehdottomasti tulevana vuonna. Toukokuun loppuun se on kuitenkin vielä vuokrattavissa, samoin heidän toinen esteetön asunto Claros Penthouse, jossa on vielä hyvin vapaita viikkoja jäljellä. Heinäkuussa ollut kesälomani alkoi Joensuun reissulla, jonka jäleen oli vuorossa ihana viikko Sloveniassa, kolmessa upeassa ja erilaisessa kohteessa. Slovenia oli ehdottomasti vuoden positiivisin yllättäjä. Kesäloma huipentui rentouttavaan mökkilomaan.

Syksyn kohokohta oli syyskuun Suomi-roadtrip. Viisi päivää ja yli 2000 kilometriä pohjoisessa. Ihana ruska, poroja tien vierellä ja ihan uudenlainen autolomaelämys, joka tosin myös vei aika paljon voimia. Lokakuussa oli hengähdyksen paikka rakkaan Teneriffan auringon alla, Matka-Agenttien kivassa vuokra-asunnossa. Loppuvuodelle katselin matkoja lähes hysteerisesti, mutta päädyin lopulta Tukholmaan. Nyt ajateltuna päätös oli hyvä, sillä töitä oli loppuvuonna paljon ja kaipasinkin ehkä vähän kotona pysähtymistä.

IMG_3765 (2)

Palmuasemalla vierailtiin tänäkin vuonna valtavan monta kertaa. Ihanaa, että tänne löydetään selkeästi hyvin monia reittejä ja erilaisten juttujen mukana. Tänä vuonna aloitin myös uutiskirjeen, jossa kerron kerran kuussa kuulumisia ja jaan kuukauden aikana kirjoittamiani juttuja. Voit liittyä uutiskirjeen tilaajaksi täällä. Tänä vuonna kirjoittamistani jutuista suosituimmaksi nousi yllättäen matkailuun liittymätön juttu ”Henkilökohtaista avustajaa etsimässä”. Koko vuoden luetuin juttu kaikista Palmuaseman jutuista oli jo muutama vuosi sitten julkaistu, lakimies Jukka Kumpuvuoren kirjoittama juttu ”Kuka korvaa avustajan matkakulut?” eli avustaja-asiat kiinnostavat erittäin paljon. Tänä vuonna julkaisemistani teksteistä toiseksi eniten kiinnosti kirjoittamani kohdeopas Esteetön Etelä-Teneriffa, johon olen koonnut vinkit Teneriffan matkaan. Kolmanneksi luetuin oli koostamani vinkkipostaus ”Esteetön matkailu ulkomailla” Neljänneksi eniten kiinnosti tuleva Palmuaseman ja Risteilykeskuksen esteetön Karibian risteily ja siihen liittyvä fiilistelykirjoitukseni. Viidennelle sijalle ylsi niin ikään vinkkipostaus: ”Pyörätuolipaikka + saattaja – näin ostat liput VR:n nettisivulta”. Tuon jutun kirjoittamisesta olen iloinen, sillä asiaa ihmetellään niin usein, että on helppoa nykyään vain linkata ohjeet. Instagramissa, @wheelsonthebeach -tililläni, yhdeksän suosituinta kuvaa olivat nämä kuvat, jotka antavatkin erinomaisen läpileikkauksen koko vuoteen.

Best92018

KIITOS, että olet ollut mukana mahdollistamassa Palmuaseman vuotta 2018. Olet ehkä lukenut jokaisen jutun tai vain yhden, mutta joka tapauksessa olet ollut tärkeä. Tykkään lukea omia juttujani kuin päiväkirjaa, mutta te siellä ja jokainen Palmuaseman inspiroima matka olette syy, miksi pian tulee täyteen jo kahdeksan vuotta esteetöntä matkainspiraatiota. Ensi vuonna on luvassa uusia kohteita, uusia seikkailuita, intoa ja innon aiheuttamaa väsymystä, uusia haaveita ja toteutuvia unelmia. Kaikkea sitä toivon sinullekin!

Onnellista vuotta 2019!

IMG_2819

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

No Comments

    Leave a Reply