Valikko
Vuosiyhteenveto

Kiitos 2019, uuvuttavan huikea vuosi!

Vuoden viimeinen päivä, vuoden yhteenvedon aika. Kuvituksena toimivat tämän vuoden suosikkipalmuni! Kirjoitin jo ajatukseni tästä menneestä vuosikymmenestä, mutta perinteitä kunnioittaen on tietenkin suljettava myös tämä vuosi. Vuosi vuodelta käy vaikeammaksi löytää uusia vuotta kuvaavia sanoja, sillä olen viime vuosina jo kirjoittanut kaikkien aikojen vuodesta, unelmien vuodesta, menestyksen vuodesta, ihanasta vuodesta ja mielettömästä vuodesta. Mutta ehkä ei tarvitsekaan. Vuosien ei onneksi tarvitse kilpailla keskenään ja jokaiseen vuoteeni tuntuu mahtuvan tasaisesti onnea, seikkailuja, onnistumisia, huolta, surua ja haasteita. Joka vuosi tuntuu myös yhtä hyvältä ja oikealta kiittää sinua, joka olet ollut mukana jo pidempään sekä sinua, joka olet tullut mukaan matkaani tänä vuonna.

Kirjoitin tänä vuonna vähemmän juttuja kuin moneen vuoteen. Kiireinen matkustus- ja työtahti ei jättänyt tarpeeksi päiviä pysähtyä jakamaan kaikkea kokemaani varsinkaan nyt syksyllä. Siihen toivon muutosta ensi vuonna. Palmuaseman tasaisesti kasvavissa kävijämäärissä se ei kuitenkaan näkynyt ja vuoden luetuimpien juttujen kärjessä keikkuivat vanhat ikisuosikit: Juttu matkalaukuistani (aihetta googletetaan ilmeisen paljon, sillä tämä juttu itsessään ei ole kovin erikoinen…), Jukka Kumpuvuoren kirjoittama artikkeli henkilökohtaisen avustajan matkakuluista, tänä vuonna päivittämäni vanha juttu lentomatkasta ilman vessaa, useamman vuoden takainen juttu aurinkorannikon esteettömästä paikallisjunasta sekä vuoden takainen juttuni siitä, mikä on parasta Fuengirolassa. Lienee siis selvää, että Fuengirola kiinnostaa! Tänä vuonna kirjoittamistani jutuista suosituimmiksi nousivat pakkauslista Karibian risteilylle, tammikuussa toteutuvan Karibian risteilyn ennakkojuttu, ensi toukokuun Kreetan matkaa esittelevä juttu, kohdeopas esteettömälle Gran Canarialle sekä vinkit esteettömälle matkalle Yhdysvaltoihin.

IMG_5362

Tämän vuoden ensimmäinen matka vei heti kauas. Lähdin tammikuun lopussa matkanjohtajaksi Risteilykeskuksen ja minun yhdessä suunnittelemalle matkalle Karibialle ja Miami Beachille. Reilun 1,5 viikon aikana koimme Labadeen Haitilla, St. Maartenin ja Puerto Ricon. Oli yksi matka ja 21 kokemusta. Porukkamme oli aivan ihana ja reissu kaikinpuolin onnistunut. Royal Caribbeanin Allure of the Seas on huikea laiva ja olen innoissani, että pääsen tuolle laivalle matkanjohtajana taas ensi syksynä Välimeren risteilyn merkeissä! Maaliskuussa matkani vei Gran Canarialle. Vietin ensin muutaman päivän lomaa kahdessa älyttömän upeassa ja esteettömässä Lopesan-hotellissa Melonerasissa. Huomaan säännöllisesti katselevani matkoja jompaan kumpaan. Tämän jälkeen matka jatkui saaren eteläosaan, Puerto Ricoon ja kiertelemään paikkoja yhteistyössä Espanjan matkailutoimiston ja Gran Canaria Tourism Boardin kanssa. Päätin myös, että seuraavaksi haluan Puerto de Moganiin, mutta toisaalta se Meloneras ja ne hotellit… Unelmien seikkailuilla eri puolilla maailmaa kaipaan aina kuitenkin vähän Gran Canarian, Teneriffan, Fuengirolan tai muiden Espanjan kohteiden helppoutta. Kirjoitin monta juttua esteettömän Gran Canarian mahdollisuuksista. Maaliskuu vei myös työmatkoille Ouluun, Tampereelle ja Turkuun.

IMG_5694

Toukokuussa yhteistyö Espanjan matkailutoimiston kanssa mahdollisti upean keväisen viikon Gandiassa, Valenciassa ja Alicantessa. Ihastuin kaikkiin, mutta erityisesti Alicanteen haikailen takaisin. Tänä vuonna olen ymmärtänyt, kuinka erinomainen esteettömän matkailun maa Espanja onkaan. Maa on niin suuri ja monipuolinen, että se tarjoaa taatusti jokaiselle jotakin. Tuon Espanjan matkan jälkeen matkoihini tuli pieni tauko, sillä jouduin yllättäen sappileikkaukseen, josta toivuin kesäkuun. Heinäkuussa vietin edelliskesän tavoin ihanan viikon esteettömällä Huvilarannan mökillä. Nyt tosin oli kylmä ja välillä sateistakin, mutta ei se paikan ihanuutta pilannut. Osan viikosta seuranani olivat vanhempani ja osan viikkoa ystäviäni. Vierailimme samalla myös Ähtärin eläinpuistossa. Heinäkuussa vietin myös ihanan helteisen miniloman Turussa ja päivän Tallinnassa. Helsingissä Vallisaari oli ihana uusi tuttavuus.

IMG_20190515_143723

Syksyn reissuputki käynnistyi Välimeren risteilyllä elo-syyskuun vaihteessa. Olin jälleen matkanjohtajana Risteilykeskuksen matkalla huippuporukalle. Upeita persoonia ja paljon ikimuistoisia hetkiä! Vietimme ensin muutaman päivän Barcelonassa ennen kuin nousimme maailman suurimpiin kuuluvan Royal Caribbeanin Oasis of the Seasin matkaan. Vierailimme viikon aikana Palmassa Mallorcalla, Marseillessa, La Speziassa, Civitavecchiassa ja Napolissa. Marseillea lukuun ottamatta nämä lukeutuvat juttuihin, joita en ole vielä ehtinyt kirjoittaa. Pian ne kuitenkin tulevat, jotta pääsette fiilistelemään ja innostutte toivottavasti varaamaan oman matkanne. Samanlainen matka (vähemmillä Barcelona-päivillä) on nimittäin luvassa ensi vuonna samaan aikaan, kun Suomessa alkaa kylmetä. Vain hetki Välimeren risteilyn jälkeen pakkasin jälleen matkalaukkuni ja suuntasin Espanjaan, San Sebastianiin yhteistyössä Espanjan matkailutoimiston kanssa. En oikein osannut odottaa mitään, mutta yllätyin erittäin positiivisesti! Kaupungista, sen tunnelmasta, ihmisistä, ruuasta, retkestä Riojan viinialueelle sekä tietenkin päivästä, jolloin lensin vuoren rinteeltä liitovarjolla. Kaiken tuon minulle mahdollisti Bask for All. Matka jää monella tapaa ikimuistoisimpien matkojen listalle. Sieltä on vielä juttuja tulossa ja suosittelen pitämään kohteen ehdottomasti mielessä, kun suunnittelet ensi kesän matkoja!

IMG_20190904_114535

Muutama viikko San Sebastianista paluun jälkeen lähdin Portugaliin Tourism for All -matkatoimiston kutsumana. Pitkästä aikaa reissasin muiden bloggaajien kanssa (jotka kaiken lisäksi jakoivat intohimoni esteettömään matkailuun ja siitä kertomiseen!), solmin uusia ystävyyssuhteita ja uusia yhteistyökumppanuuksia. Portugali ei ilmojen puolesta näyttänyt ihan parastaan ja ohjelmamme oli todella tiivis, mutta palasin reissusta todella tyytyväisenä. Heti reissun jälkeen oli vahvasti sellainen tunne, että kun joskus vuosien päästä katson taaksepäin, tämä reissu on ollut yksi käännekohta. En tiedä vielä mitä se tarkoittaa, mutta se on ihanan kutkuttava tunne! Vuoden viimeinen reissu oli vuoden suurin seikkailu. Kolme ja puoli viikkoa matkaa, 17 päivää risteilemässä Intian valtamerellä, Dubai, Abu Dhabi, Oman, Intia, Sri Lanka, Thaimaa, Malesia ja Singapore. Reissu oli kaikkea mitä toivoin paitsi ei kovin rentouttava. Sairastumiseni ja monien asioiden selvittely vielä paikanpäällä oli aika kuluttavaa (niinä hetkinä kaipasin sinne Kanarialle) ja nyt joulun aikana on ollut ihana vain levätä. Silti upeuden ja kiitollisuuden hetkiä tuli viikkojen aikana lukemattoman monta kertaa.

IMG_20191211_124907

Ensi vuodelta odotan terveyttä, tyytyväisyyttä, tasaisuutta, taianomaisuutta ja jotain ihan uutta. On kutkuttava ajatus, että ensi vuonna tätä kirjoittaessani olen taas yhden vuoden muovaama ja jotain mitä nyt en ole. Alustavien suunnitelmien mukaan edessä on todella mielenkiintoinen vuosi, johon siirryn samanaikaisesti luottavaisena ja jännittyneenä, hyvin innostuneena ja äärimmäisen kiitollisena. Kiitollisena sinulle, itselleni, kaikille kuluneen vuoden kokemukset tavalla tai toisella mahdollistaneille sekä ihan vaan elämälle, että sain jälleen yhden vuoden kokea.

Kiitos ja kutkuttavan kivaa uuden vuosikymmenen alkua!

IMG_20191211_213039

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

No Comments

    Leave a Reply