Valikko
Vuosiyhteenveto

Kiitos 2021, Palmuaseman 10-vuotisjuhlavuosi!

Palmuaseman vuoden viimeiseen päivään on jo vuosien ajan kuulunut vuoden aikana otettujen kuvien värittämä katsaus menneeseen vuoteen. Kirjoitan sitä täällä aina pienen liikutuksen vallassa ja hyvää musiikkia kuunnellen. Nyt vielä aivan erityisen liikuttuneena, sillä tämä vuosi on ollut Palmuaseman 10-vuotisjuhlavuosi ja lueskelen täällä teidän vuoden aikana jättämiä rakastettavia, kannustavia, voimaannuttavia ja syvältä koskettavia onnitteluja. Jaan osan niistä (kiitos kuitenkin ihan jokaisesta!) tämän jutun varrella esiintyvissä lainauksissa. Juhlavuoden kaikki suunnitelmani eivät toteutuneet, mikä harmittaa, mutta toisaalta olen tilanteessa, jossa voin tehdä halutessani jokaisesta vuodesta juhlavuoden. Todella paljon tähän vuoteen kuitenkin mahtui!

Perinteisiini kuuluu lukea aina vuosiyhteenvedot parilta aiemmalta vuodelta. Vuosi 2019 oli uuvuttavan huikea kaikessa matkarunsaudessaan. Vuosi 2020 taas oli jotain ihan muuta ja vuoden lopussa olin toisaalta tyytyväinenkin sen mukanaan tuomasta pysähtymisestä. Vuosi sitten tässä samassa hetkessä kirjoitin: ”Ensi vuodelle toivon iloa, onnea, koronattomuutta, paljon matkailualan töitä itselleni ja kaikille tänä vuonna työn vähyydestä kärsineille matkailualan ammattilaisille sekä mahdollisuutta matkustaa ulkomaille lämpimään (näin niin kuin hyvin konkreettisesti, ettei vuosi vain ymmärrä mitään väärin). Ei tarvita taianomaisuutta, eikä välttämättä mitään uutta, mutta hyvä vuosi on oikein tervetullut!

Koronattomuutta ei isossa mittakaavassa tullut, mutta vuoden viisaampana se ehkä olikin vähän epärealistinen toive. Itse olen kuitenkin koronalta välttynyt ja itseasiassa olen saanut olla tänäkin vuonna niin terve, etten edelleenkään ole kokenut virallista koronatestiä. Suhtautumiseni koronaan on kuitenkin vuodessa muuttunut paljonkin. Sain ensimmäisen rokotukseni jo maaliskuussa ja siitä lähtien korona on tuntunut koko ajan vähemmän pelottavalta ja uhalta, jonka kanssa on tottunut elämään. Siksi tämä vuosi oli jo hyvin minun näköinen. Matkailuala työllisti minua enemmän kuin vielä koskaan aiemmin ja sain jo monta mahdollisuutta matkustaa ulkomaille lämpimään. Toisaalta myös kotimaan matkat tarjosivat valtavasti elämyksiä. Tuli uutta, vähän taianomaisuuttakin ja ennen kaikkea oikein hyvä vuosi!

Synttärionnittelut Palmuasema! Tuot niin paljon tietoa ja toivoa elämääni. Sinun avullasi matkojen suunnittelu ja tekeminen on helpottunut huomattavasti. Mistään muualta Suomessa ei saa yhtä kattavaa tietoa esteettömyydestä kuin Sinulta. Ja aina niin upeita kuvia ja videoita. Toivottavasti pian pääsee taas kunnolla matkustelemaan. Kiitos että olet! 

Vuosi alkoi kotimaan matkoilla. Tammikuussa hain lämpöä Imatran kylpylästä ja helmikuussa Scandic Eden Nokian -kylpylästä. Kylpylälomat kiinnostivat selkeästi lukijoitakin, sillä nämä molemmat jutut ovat vuoden kymmenen luetuimman jutun joukossa. Vuoden ehkä paras päätös oli tammikuussa hankittu auto. Se alkoi äkillisestä hyvin vahvasta tunteesta, johti hyvin pian loistoyksilön löytämiseen ja osoittautui heti tämän ja tulevien vuosien kulkuun erittäin vahvasti vaikuttavaksi teoksi. Auto pääsi maaliskuussa ensimmäiselle pitkälle reissulle kanssani, kun pääsin kokemaan pitkään Bucket Listilläni olleita talvielämyksiä Syötteellä, Kuusamossa ja Rukalla. Reissulla koetut Husky-ajelu, moottorikelkkasafari, porot, pilkkiminen järven jäällä, revontuliretki esteettömässä lasireessä, talvitunnelma vanhassa pirtissä ja laskettelu jäävät pitkäksi aikaa mieleen kaikkien aikojen reissuelämyksinä.

Upeat yhteistyömatkat kotimaassa jatkuivat kesällä. Kaikkia yhdisti koko ajan seurana ollut helle ja uudet kokemukset. Aloitin Tampereelta, jossa olin ollut useasti ennenkin, mutta neljään päivään mahtui silti ihan uusia elämyksiä. Mieleen jäivät päällimmäisinä hyvä ruoka, huikea kalastusretki Fiex Oy:n kanssa ja päivä Viikinsaaressa. Tampereella tein erillisen yhteistyön myös Särkänniemen kanssa. Vuorokausi Turussa tarjosi niin ikään kulinaristisia elämyksiä, mutta tutustutti myös Ruissaloon ja moniin kaupungin esteettömiin mahdollisuuksiin. Vuoden toinen pidempi kotimaan roadtrip vei Ouluun, Liminkaan, Raaheen ja Kalajoelle. Tuolla reissulla Suomen kesä antoi todellakin parastaan. Moniin näistä yhteistöistä on liittynyt paitsi kokemusten jakaminen teille, myös kehitysideat yrityksille, joita matkoilla tapasin. Yksi tärkeä yhteistyöni tänä vuonna on ollut Scandic-hotellien kanssa. Sen tiimoilta olen saanut jakaa kokemuksia tänä vuonna Scandic Grand Centralista Helsingissä (vuoden kuudenneksi luetuin juttu!), Scandic Jyväskylä Stationista, Scandic Juliasta Turusta ja Scandic Helsinki Airportista. Scandic Tampere Stationin esittely tulee ensi viikolla. Kaikki jutut löytyvät kootusti Hotellit Suomessa -kategoriasta.

Ulkomaan matkani käynnistyivät pitkältä tuntuneen tauon jälkeen heinäkuussa, kun ajoimme Sophien kanssa auton laivaan ja matkasimme Finnlesin kyydissä Saksaan. Upea viikon roadtrip vei lukuisiin ihaniin paikkoihin, joista on vielä paljon tarinoita kerrottavana. Saksa on aivan älyttömän monipuolinen ja kaunis matkailumaa! Elo-syyskuun vaihteessa nousin pitkästä aikaa lentokoneeseen. Se tuntui samaan aikaan jännittävältä, herkistävältä ja kovin tutulta. Viikko Kreetan Rethymnonissa oli todella onnistunut. Siitä olen toistaiseksi kirjoittanut nyt jo vanhentuneita korona-ajan matkustuskokemuksia sekä hotellimme esittelyn. Lokakuun alussa kävin pitkästä aikaa katsomassa miltä näyttää Tukholman risteilyllä ja Tukholmassa. Loka-marraskuun vaihteessa matkustin vanhempieni ja avustajani kanssa Teneriffalle, jonne olin kovasti kaivannut. Hotelli Vulcano osoittautui kivaksi hotelliksi.

Onnea Sanna ja Palmuasema! Olen saanut blogistasi hyödyllistä tietoa työhöni ja inspiroivia matkavinkkejä henkilökohtaiseen elämääni. Eniten on mieleen jäänyt iloinen ja myönteinen asenne ja seikkailunhaluinen mieli. Ihania reissuja myös tulevaan! Jospa tämä koronakin pian selätetään. Kiitos kun jaksat kirjoitella.

Olen oppinut toisenlaisen näkökulman huomioimisen matkailupalvelujen kehittämiseen ja toteuttamiseen. On ollut hienoa tutustua sinuun ja blogiisi, olet ihan mahtava persoona ja kirjoituksesi todellinen tietopankki. Olet usein mielessä, kun kehittelen uutta.

Kiitos sinulle mukavasta seurasta ja tosi mukavista matkoista. Kun jouduin pyörätuoliin en todellakaan ostanut suhtautua siihen oikein. Oltuani kanssasi matkoilla näin kuitenkin että elämä jatkuu.

Vuoden luetuimmissa jutuissa näkyy hyvin ajan henki. Vuoden luetuin oli Kreetan matkan jälkeen kirjoittamani Loma Kreetalla koronapandemian aikaan. Toiseksi luetuimmaksi nousi juttu Esteetön mökki – löydä suosikkisi!, mikä vahvistaa hyvin käsitystäni siitä, että esteetön mökkilomailu kiinnostaa valtavasti. Kolmanneksi eniten luettiin juttua Matkustaminen Saksassa koronapandemian aikaan ja neljänneksi eniten vastaavaa juttua Teneriffalta. Näiden tiedot eivät vastaa enää tämän hetken matkustusohjeita. Näiden juttujen suosio osoittaa kuitenkin sen, että matkustus ulkomaille ja koronaan liittyvät käytännöt kiinnostavat. Viidenneksi luetuin juttu oli ehkä vuoden isoin ponnistukseni, jonka lopputuloksesta olen hyvin ylpeä: Liikuntavammaisen esteetön lentomatka. Tuohon artikkeliin olen koonnut kaiken tietoni lentomatkustamiseen liittyen.

Olen usein kantanut huonoa omatuntoa, että en ole ehtinyt antaa blogille niin paljon aikaa kuin haluaisin. Jouduin ajanpuutteen vuoksi panemaan tauolle myös Esteetön Matka Talk Show:n, jonka alkuvuodesta tosi onnistuneesti käynnistin. Käykää ihmeessä katsomassa neljä toteutunutta jaksoa! Olen tänä vuonna kouluttanut ennätysmäärän matkailualan ammattilaisia ja opiskelijoita Jyväskylän ammattikorkeakoulussa ja Suomen eri matkailualueilla. Olen myös haastanut itseäni ja luennoinut useita kertoja myös englanniksi, mikä on ollut ihan todella jännää ja kehittävää. Koen, että kouluttamalla opiskelijoita ja matkailualalla työskenteleviä saan edistettyä esteetöntä matkailua kaikista tehokkaimmin. Onkin ollut ihan mahtavaa nähdä se edistyminen, jota koko ajan tapahtuu, vaikka edelleen tuntuu, että työtä on tehtävänä valtavasti. Syksyllä jatkoin tauon jälkeen myös pitkäaikaista yhteistyötäni Matka-Agentit matkatoimiston kanssa. Tuon yhteistyön tuloksista, uusista ja päivitetyistä kohteista, pääsemme nauttimaan ensi vuoden puolella. Yritystoimintani on viime vuosina kasvanut paljon, mutta olen edelleen myös palkkatyössä 60 %:n työajalla. Tämä vuosi on pakottanut tunnustelemaan myös omia voimavaroja ja tekemään rajauksia. Tykkään edelleen ihan hirmuisesti kaikesta siitä mitä teen ja luopuminen mistään on vaikeaa. Tämä työn rajaaminen ja painopisteiden pohdinta jatkuu hyvin vahvasti tulevana vuonna. Sydämeni työtä on kuitenkin kirjoittaminen ja toivon, että pystyisin antamaan sille ensi vuonna enemmän aikaa.

Luonut uusia matkatarpeita ja herättänyt risteilykuumeen. Toiminut opiskelijan taukopaikkana.

Lämpimät onnittelut Palmuasemalle ja kiitokset sinulle Sanna, vuosikymmenen uraauurtavasta työstä esteettömän matkailun edistämisessä! Kiitos matkakertomuksista kotimaasta ja muilta mailta ja hyvistä matkavinkeistä! Toivottavasti matkailun mahdollisuudet vähitellen voisivat jossakin määrin palautua. Mukavaa juhlavuotta, menestystä seuraavalle matkailun vuosikymmenelle ja liihottavia siipiä matkaunelmille.

Innosti ja rohkaisi uskaltautumaan Karibian risteilylle jota en ehdottomasti olisi tehnyt ilman Sannan tekemää työtä, informaatiota ja esimerkkiä. Matka meni loistavasti, kiitos Sanna.

Tämä vuosi huipentui upeaan tunnustukseen. Sain Invalidiliiton joka toinen vuosi myöntämän Raimo Lindbgerg-palkinnon aktiivisesta ja asiantuntevasta työstä vammaisten ihmisten elämänlaadun parantamiseksi. Tunnustus tuli tärkeään kohtaan kymmenen vuoden työn jälkeen. Olen aina uskonut tekemiseeni, mutta teiltä kaikilta ja nyt myös virallisemmalta taholta tullut tunnustus tuli silti tarpeeseen. Ajattelen matkailun nimenomaan edistävän elämänlaatua hyvin monella tavalla ja siksikin nuo perustelut kolahtivat.

Minun piti viettää vuoden vaihdetta valmistautuen huomenna alkavaan matkaan Miami Beachille ja Karibian risteilylle. Päätimme kuitenkin siirtää matkan taas rauhallisempaan korona-aallon kohtaan. Monia suunnitelmia on kuitenkin ensi vuodelle tehty ja tuntuu hyvältä taas uskaltaa suunnitella, vaikka kyky sietää epävarmuutta onkin tullut osaksi jokaista matkaa. Haluan jälleen kiittää joka ikistä teitä, joiden kanssa olen saanut tätä vuotta viettää Palmuaseman riveillä, sosiaalisessa mediassa, kasvotusten tai missä tahansa. Lämmin kiitos myös jokaiselle yhteistyökumppanilleni tärkeän asian eteenpäin viemisestä yhdessä kanssani. Tulevalle vuodelle toivon itselleni ja teille rohkeutta unelmoida ja tehdä omia valintoja. Toivon matkoja, aurinkoa, tevreyttä ja onnellisuutta, mistä ikinä se tuleekaan.

KIITOS TÄSTÄ VUODESTA, KIITOS MUKANAOLOSTA JA HYVÄÄ UUTTA VUOTTA 2022!

Palmuasema on oivallusten ja ideoiden aurinkopaikka 🙂 Ilman Palmuasemaa olisi jäänyt kokematta Karibian ihanuus – siitä mahdollisuudesta ja kokemuksesta olen ikuisesti kiitollinen.

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

1 Comment

  • Sinulla olikin todella monipuolinen matkailuvuosi ja pääsit pariin kertaan ulkomaillekin. Me matkailimme lähinnä Suomessa, Ahvenanmaalla ja saaristossa, Itä-Suomen luontokohteissa ja Lapissa. Muutama lyhyt visiitti tehtiin myös Norjassa. Toivottavasti tämä nykyinen vuosi tulee olemaan matkustelun osalta taas lähempänä normaalia!

    Reply

Leave a Reply