Valikko
alicante / Espanja / yhteistyö

Kohdeopas: Esteetön Alicante

Esteetön Alicante

Tämän oppaan kokemukset on kerätty matkalla, jonka
kustannuksista vastasivat Alicante Tourist Board &
Espanjan matkailutoimisto Suomessa

Ihana, helppo, monipuolinen ja esteetön Alicante. Vietin siellä vain kaksi vuorokautta toukokuussa 2019, mutta se riitti ihastuttamaan.  Haluaisin oppia kaupungista vielä paljon lisääkin, mutta jaan silti tähän astiset oppini, jos vaikka ehdit kaupunkiin ennen kuin minä pääsen sinne seuraavan kerran. Alicante sijaitsee Espanjan itärannikolla, Costa Blancan alueella. Esimerkiksi etelässä sijaitsevasta Málagasta on Alicanteen lähes 500 kilometriä ja toinen mokoma taas Alicantesta pohjoiseen Barcelonaan. Alicantesta Espanjan kolmanneksi suurimpaan kaupunkiin Valenciaan on noin 170 kilometriä. Olin ennen matkaani kuullut monien suomalaisten lentävän Alicanteen ja jatkavan sieltä esimerkiksi 50 kilometrin päähän Torreviejaan. En kuitenkaan tiennyt ennakkoon mitään itse Alicantesta. Kaupunki osoittautui juuri sellaiseksi, josta tykkään: Sopivan pieni, jotta kaikkialle voi kävellä/kulkea apuvälineillä, tarpeeksi nähtävää, ranta- ja kaupunkielämän yhdistelmä, ihana espanjalainen tunnelma ja tietenkin espanjalaiseen tapaan parin euron viinit.

IMG_20190518_160325

Matkan suunnittelu

Alicanteen ei tehdä Suomesta valmiiksi räätälöityjä, opastettuja pakettimatkoja. Moni matkatoimisto auttaa kuitenkin räätälöimään omatoimisen valmismatkan. Omatoimisesti Alicanteen on helppo suunnata suorien lentojen ja runsaan hotellitarjonnan ansiosta. Myös esteettömän matkan pystyy toteuttamaan helposti myös omatoimisesti.

Lentokenttä & lentokenttäkuljetukset

Helsinki-Vantaalta Alicanteen on suoria lentoja sekä Norwegianilla että Finnairilla. Katsoin juuri matkakaipuussani, että yhdensuuntaisia lentoja saa tällä hetkellä Norwegianilla 49,90 eurolla. Paluut olivat vähän kalliimpia, mutta joka tapauksessa Alicanteen voi lentää edes takaisin alle 200 eurolla. Minulla oli todella hyvä kokemus Alicanten lentokentästä. Lentokentän avustajat olivat osaavia, olin saapuessa hetkessä valmis lentokentältä matkaan, paluumatkalla lähtöselvityksessä tiedettiin miten toimia ja pääsin sähköpyörätuolilla koneen ovelle, jossa kuitenkin sain sen suht rauhassa pakata. Alicanten lentokentällä oli myös invavessoja, joissa oli seinästä taittuva aikuiskokoinen pöytä/hoitotaso. Näitä harvoin näkee, mutta ne ovat tärkeitä henkilöille, joiden täytyy vessassa käydessään päästä makuuasentoon.

Lentokentältä Alicanten keskustaan on noin 14 kilometriä. Esteettömän kuljetuksen voi tilata etukäteen esimerkiksi RadioTele TaxiltaTaxi Service Alicantelta tai Alicante Region Transferilta. Me kuljimme Alicanten keskustasta lentokentälle RadioTele Taxilla ja mittarin mukainen hinta oli noin 28 euroa. Ennakkotilausmaksuja ja odotusmaksuja lentokentältä lähtiessä voi kuitenkin tulla. Rampilla varustettuja takseja Alicantessa on paljon ja sellaisen saattaa saada myös lennosta tai pienen odottelun jälkeen lentokentällä. Lentokentältä pääsee esteettömästi keskustaan myös paikallisbussilla C6, jonka hinta on 3,85 e/hlö. Kaikki bussit ovat rampilla varustettuja.

Junalla Alicanteen

Minä vierailin samalla matkalla myös Valenciassa, josta tulin Alicanteen suoralla junalla. Samaan lomaan voi siis yhdistää muitakin kaupunkeja. Alicanten rautatieasemalta lähtee junia moneen eri suuntaan. Pyörätuolipaikka junaan täytyy varata etukäteen ja samalla tulee varata avustuspalvelu. Ilmoittauduimme avustuspalvelu Atendon toimistolla Valenciassa 30 minuuttia ennen junan lähtöä, avustajat tulivat laittamaan rampin junan ja laiturin väliin ja sama palvelu odotti Alicantessa. Lue lisää junamatkailusta Espanjassa artikkelistani Esteetön junamatkailu Euroopassa.

IMG_20190519_135905

Majoitus

Me yövyimme NH Alicante hotellissa. Se sijaitsee noin kahden kilometrin päässä keskustasta. Hotellin ympärillä on muutama ravintola/kahvila, mutta ei muuta. Hotellin esteettömät huoneet ovat standard-luokan huoneita ja niissä kaikissa on vain parivuode. Huoneemme oli joiltain osin vähän jo elämää nähnyt, mutta ihan toimiva. Huoneessa ei ole parveketta. Tämä kannattaa huomioida myös siinä, jos et pysty minun tavoin istumaan seinästä taittuvalla suihkutuolilla, vaan luotat parvekkeelta usein löytyviin muovisiin tuoleihin… Sellaista ei löytynyt hotellista mistään muualtakaan. Hotellissa on pieni ulkouima-allas, joka ei kuitenkaan ollut avoinna vielä toukokuussa, joten sitä emme päässeet näkemään. Aamiainen oli erinomainen ja tilauksesta sai omeletteja ja muita lämpimiä herkkuja. Alla olevat kuvat ovat huoneestamme. Hyvin monessa Alicanten hotellissa tuntuu olevan ainakin yksi esteetön huone.

Seuraavalla kerralla haluaisin yöpyä hotellissa Hotel Spa Porta Maris by Melia. Hotelli sijaitsee nimittäin parhaalla paikalla rannan vieressä. Kävin sen aulassa, josta aukeni upeat maisemat merelle. Hotellissa on kuusi esteetöntä huonetta, 2-3 hengelle, sekä erillisillä sängyillä että parisängyllä. Esteettömissä huoneissa on suihku ja hotelli on kauttaaltaan esteetön.

Hotelli Melia Alicante sijaitsee niin ikään Spa Porta Mariksen vieressä ja siellä on esteettömiä huoneita, mutta he eivät ole vastanneet tarkempiin kysymyksiini.

Eurostar Lucentrum sijaitsee kävelymatkan päässä kaikesta ja kotisivuilla kerrotaan kolmesta esteettömästä huoneesta. En ole kuitenkaan saanut vastausta tarkempiin kyselyihini.

Hotelli Les Monges Palace sijaitsee vanhassa kaupungissa, vuonna 1912 rakennetussa talossa, mutta heilläkin on yksi parivuoteellinen esteetön huone, jonka kuvat löytyvät heidän sivuiltaan.

IMG_20190518_122326

IMG_20190518_122353

IMG_20190518_122457

IMG_20190518_122433

Kulkeminen ja retket

Alicante on sen verran pieni kaupunki, että paikasta toiseen on helppo liikkua kävellen/apuvälineillä. Esteettömiä takseja liikkuu Alicantessa noin 30. Niitä näkee siis usein taksitolpilla. Kaikki Alicanten taksit ovat laillisia ja niissä on mittarit. Esteettömät taksit ovat ihan saman hintaisia kuin tavallisetkin. Meille sattui ensimmäisellä kerralla taksia käyttäessämme kuskiksi Alejandro, joka ajoi esteetöntä VW Caddy -tyyppistä (tai saattoi se olla juurikin VW Caddy) taksia, jonka takaosassa oli ramppi ja tilaa yhdelle pyörätuolille. Alejandro ei oikein puhunut englantia, mutta hän käytti sujuvasti puhelimessaan olevaa kääntäjää. Hänelle pystyi lähettää suoraan numeroon Whats App -viestillä (numero +34 692 899 258) englanniksi viestin ja oman sijainnin karttalinkkinä, jonka jälkeen hän ilmoitti hetkessä koska on paikalla. Matka keskustasta esimerkiksi hotellillemme maksoi noin 8 euroa. Sopia voi kuulemma myös sopimushinnan. Jos haluaa esimerkiksi tunniksi taksin käyttöön ja ajella sillä kaupunkia ihastelemassa, maksaa se noin 30-40 euroa vähän riippuen siitä minne mennään. Aion hyödyntää Alejandro-kontaktia joskus myöhemminkin. Myös Taxi Alicante palvelee oppaamme mukaan Whats App -viestillä ja heillä on useita esteettömiä autoja. Toki myös hotellin vastaanottoa voi pyytää tilaamaan taksin.

Kaikki Alicanten paikallisbussit ovat esteettömiä ja niissä on keskiovella automaattiramppi. Myös Hop On Hop Off -tyylillä toimiva, kerran tunnissa liikkuva Turibus on esteetön. Alueella kulkee myös TRAM raitiovaunu, jonka kaikki pysäkit ovat esteettömiä. Tramilla pääsee esimerkiksi San Juanin rannalle, mutta myös lähikaupunkeihin, esimerkiksi Benidormiin. Tätä en ehtinyt reissullani testata, mutta oppaamme kertoi sen toimivan hyvin myös pyörätuolin käyttäjille ilman ennakkovarauksia tms. Raitiovaunun linjoja on 5. Lisää tietoa löydät täältä.

Esteettömiä retkiä ja opaspalveluita kannattaa tiedustella Tramuntanasta.

IMG_20190519_165405

Tekemistä ja kokemista

Alicante tarjoaa esteetöntä tekemistä ja kokemista moneen makuun. Santa Barbaran linnoitus, upea Explanada de España -kävelykatu, vanha kaupunki, puistot, ostoskadut, ravintolat, kahvilat… Lisää tarjoavat lähikaupungit raitiovaunumatkan päässä ja läheinen Tabarcan saari. Klikkaa tästä itsesi tarkempiin vinkkeihini!

Apuvälineiden vuokraus

Alicantessa toimii Amigo 24 -niminen firma, jolla on toimipisteitä ympäri Espanjaa. Heillä on monipuolisesti erilaisia apuvälineitä, joita saa päivä-, viikko- tai kuukausihinnalla. Heidän esitteitään näkyi hotellien auloissa ja he toimittavat apuvälineitä kaikkiin hotelleihin. Tutustu valikoimaan täällä.

IMG_20190519_115925

Haluatko jakaa omat vinkkisi Alicantesta? Kommentoi alle tai lähetä sähköpostitse sanna@palmuasema.fi 

Lisää luettavaa esteettömästä Alicantesta ja Espanjasta

Tekemistä ja kokemista esteettömässä Alicantessa
Kaikki artikkelit esteettömästä Espanjasta
About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

3 Comments

 • Camilla Koskivaara
  21.2.2021 at 12:40

  Hei! Olen muuttamassa Espanjaan, Alicanteen, Jijonaan huhtikuussa. Missä toimii vammaispalvelu?🥰

  Reply
  • Sanna Kalmari
   21.2.2021 at 16:44

   Hei! Paikallisia vammaispalveluja siellä asuvan näkökulmasta en valitettavasti tunne. Ehkä Espanjan suomalainen vammaisyhdistys osaa auttaa https://www.adfe.fi/ Ihanalta kuulostaa muutto Alicanteen!

   Reply
   • Camilla Koskivaara
    21.2.2021 at 19:00

    KIITOS!❤

    Reply

Leave a Reply