Valikko
Florida / USA

Kohdeopas: Esteetön Miami Beach

Neljä vuotta sitten vierailin ensimmäisen kerran Miami Beachillä, enkä jotenkin syttynyt. Olen kyllä silloinkin kirjoittanut hyvistä hetkistä, mutta jotenkin läpi paistaa se, että odotin jotain vielä enemmän. Se oli ensimmäinen kertani Yhdysvalloissa ja ehkä odotin saavani kerralla vastinetta kaikille mielikuvilleni. Nimittäin ihan kuin nyt, matkanjohtajana 21 ryhmämatkalla helmikuussa 2019, edessäni olisi ollut ihan eri esteetön Miami Beach. Olin vieraillut edellisen kohtaamisemme jälkeen Yhdysvalloissa Seattlessa, New Yorkissa ja pienen hetken Hawaijilla, tiesin mitä odottaa ja osasin arvostaa ihan just sitä. Tässä kootut oppini näiltä kahdelta kerralta.

Siis mikä Miami Beach?

Miami Beach on ihan oma kaupunkinsa, ei Miamin ranta. Aivan Miamin kaupungin vieressä se kuitenkin sijaitsee, omana kapeana, noin 13 kilometrin mittaisena kaistaleenaan. Kaupunki jakautuu North Beachiin, Middle Beachiin (jossa hotellimme Holiday Inn Miami Beach Oceanfront sijaitsi) ja South Beachiin, joka on kaupungin sykkivä keskus Art Deco -taloineen, ravintoloineen ja ostosalueineen. Miamin kansainväliseltä lentokentältä oli 43rd Streetin eli 43. kadun kohdanneella sijainneelle hotellillemme noin 20 kilometrin automatka. Miami Beachillä, kuten monessa muussakin kaupungissa Yhdysvalloissa tiet kulkevat hyvin loogisesti. Etelä-pohjoissuunnassa kulkevat isot nimetyt tiet. Miami Beachillä Collins Avenue kulkee aika lailla päästä päähän. Länsi-itä -suunnassa taas kulkevat näppärästi numeroidut Streetit. Kaupungissa on siis helppo suunnistaa, kun kadut ovat suoria ja numeroiden avulla pysyy koko ajan kartalla. Hotellimme sijaitsi 43 Collins Avenuella eli Collins Avenuella, kadun 43 kohdalla. Esimerkiksi Lincoln Road ostoskatu taas sijaitsi katujen 16 ja 17 välissä ja South Beachin syke alkoi noin viidennestä kadusta eteenpäin. Yksi kortteli eli kahden kadun välinen pätkä on noin 100 metriä. Tällä tavoin voi hahmotella myös etäisyyksiä.

IMG_5425

IMG_5408

IMG_5432

Nähtävää ja koettavaa

Miami Beachin tunnusmerkki on Ocean Drive -katu, joka kulkee viidennen ja viidennentoista kadun välillä. Sen toisella puolella on Art Deco -taloja, joista lähes jokaisessa on ravintola ja kadulle levittyvä terassi. Lähes kaikkiin ravintoloihin on esteetön sisäänkäynti ja lähes kaikissa myös inva-wc. Siitä minä Yhdysvalloissa pidän, että pyörätuolisymbolein varustettuja kylttejä on lähes joka rakennuksen seinässä merkitsemässä esteettömyyttä. Minä testasin Ocean Driven ravintoloista tällä kertaa ravintola Larios on the Beachiä ja sen terassia, jota voin lämpimästi suositella. Toisella puolella katua taas on palmujen täyttämä Lummus Park ja leveä rantabulevardi.

Lincoln Road on katujen 16 ja 17 välissä sijaitseva, reilun kilometrin mittainen ostoskatu, josta löydät valtavasti kauppoja. Kadulla on myös joka makuun valtavasti ravintoloita, kahviloita ja baareja. Kaiken kaikkiaan Lincoln Roadilla on kiva tunnelma. Erityissuositus Books & Books -kirjakaupalle, jonne kuljetaan saman nimisen ravintola-kahvilan läpi.

Miami Beachin juttu on pitkä rantaviiva ja upeat hienohiekkaiset rannat. Varsinaista esteetöntä rantaa siellä ei kuitenkaan ole, sillä Yhdysvalloissa ei tunneta monin paikoin Euroopassa hyväksi havaittua puulaatoitusta rannoilla. Rantoja pääsee kyllä ihailemaan ihanalta rantabulevardilta ja laatoitus tai kumimatto vie hiekan alkuun asti. Erillisiä rantapyörätuoleja on tällä hetkellä saatavana ilmeisesti Crandon Park Beachillä Key Biscaynen alueella ja Haulover Beachillä, jotka molemmat sijaitsevat hieman kauempana South Beachin alueelta. Rantapyörätuoleista löytyy tietoa englanniksi täältä.

Miami Beach Botanical Gardeniin olisin halunnut, mutta se on auki tiistaista sunnuntaihin ja juuri maanantai olisi ollut minulle tällä reissulla sopiva päivä. Botanical Garden sijaitsee 19. kadun lähettyvillä osoitteessa 2000 Convention Center Dr., se on esteetön ja sisäänpääsymaksua ei ole.

Espanola way 14 ja 15 kadun välissä on ihana tunnelmallinen espanjalainen kortteli, johon kannattaa suunnata tunnelman ja hyvän ruuan perässä.

Miami Downtownin pilvenpiirtäjiä en ole vielä koskaan päätynyt katsomaan, vaan Miami Beachillä on saanut hyvin aikaa kulumaan. Tämä on aika tyypillistä, sillä suurin osa matkailijoista suuntaa suoraan Miami Beachille. Miamin kaupungin puolelta haluaisin kyllä kokea ainakin kuubalaiskortteli Little Havanan sekä tämän hetken must-see -alueen Wynwoodin, joka on hipstereiden ja taiteilijoiden alue täynnä upeaa katutaidetta, museoita ja uusia ravintoloita ja kahviloita. Evergladesin kansallispuistoon joskus haluaisin, mutta sinne on matkaa Miamista noin 80 kilometriä.

IMG_5381

IMG_5403

IMG_5405

IMG_5327

IMG_5333

IMG_5418

IMG_5451

IMG_5368

IMG_5457

IMG_5362

Esteetön Miami Beach & liikkuminen

Oma suosikkitapani liikkua Miami Beachin alueella on ajella sähköpyörätuolilla paikasta toiseen. Parhaan mahdollisuuden siihen tarjoaa useiden kilometrien mittainen rantabulevardi. Paikoin puulaatoitusta, paikoin asfalttia, mutta kaikkialla ihanan tasaista. Katuja pitkin pääsee myös, sillä toisin kuin monessa paikassa Yhdysvalloissa, Miami Beachillä on myös jalkakäytäviä. Matkan teko on kuitenkin hitaampaa kadun ylitysten ja paikoin hyvin kapeiden kohtien vuoksi. Kaiken kaikkiaan liikkuminen Miami Beachillä on helppoa, sillä korkeusvaihteluita ei ole ja kaikki tien ylitykset on madallettu.

Ihan kaikkialle ei kuitenkaan voi ilman kulkuvälineitä kulkea, esimerkiksi lentokentälle. Miamin puolella sijaitsee Miamin kansainvälinen lentokenttä, jonne muun muassa Finnair lentää suoria lentoja Helsinki-Vantaalta. Meillä oli viime matkallamme etukäteen varattu esteetön bussi lentokentältä siirtymisiin, sillä matkustimme ryhmänä. Jos lentäisin Miamiin omalle matkalleni, valitsisin nyt todennäköisesti SuperShuttlen. Se toimii hyvin eri puolilla Yhdysvaltoja, esteetön vaihtoehto on saatavilla ja varaus onnistuu helposti netissä. Varatessa pystyy valita yksityiskyydin tai jaetun kyydin. Yksityinen on luonnollisesti kalliimpi.

Toinen vaihtoehto on ottaa taksi. Esteettömiä takseja on Miamin alueella saatavana vaihtelevasti. Ne ovat tavallisen taksin näköisiä ja hintaisia, mutta takana on ramppi ja tilaa yhdelle pyörätuolissa istuvalle. Neljä vuotta sitten saimme hotellilta taksin kohtuullisen nopeasti ja menimme sillä lentokentälle, sillä kertaa Fort Lauderdaleen. Myös lentokentän taksivälittäjä pystyy soittamaan esteettömän taksin, mutta kannattaa varautua odottamaan. Lentokentällä esteetöntä taksia tarvitseva voi suoraan kiilata mahdollisen jonon ohi taksijärjestelijän luo. Tällä matkallamme oli kahdenlaisia kokemuksia esteettömien taksien saatavuudesta. Yksi seurue sai taksin samantien matkatessaan hotellilta Miamin puolelle Little Havana -kaupunginosaan. Paluutaksin he soittivat sieltä ja odottivat lopulta vajaa puoli tuntia. Toinen seurue taas tilasi taksin hotellille, odotti lopulta tunnin ja antoi periksi, kun taksia ei tullut. Tai ei antanut täysin periksi, vaan vaihtoi sähköpyörätuolin manuaalipyörätuolin, jolloin pystyy ottaa tavallisen taksin. Niitä on kaikkialla. Etukäteen tilattavia invatakseja voi tiedustella muun muassa iTransport Servicen kautta, mutta uskon hintojen olevan selvästi tavallista taksia kalliimpia.

Moni Floridaan matkaava vuokraa auton. Myös esteettömiä vuokra-autoja on hyvin saatavana.

Bussi on hyvä esteetön vaihtoehto kulkea Miami Beachillä ja myös Miamin puolelle, sillä kaikki bussit ovat esteettömiä. Sisään mennään etuovesta, johon kuski avaa automaattisen rampin. Yleensä pyörätuoli kiinnitetään bussin lattiaan. Bussi olisi nytkin ollut hyvä keino päästä hotellistamme South Beachille, mutta en hyödyntänyt sitä. Aventura-ostoskeskukseen matkasimme neljä vuotta sitten kätevästi bussilla. Alennuksia tai ilmaisia matkoja pyörätuolin käyttäjälle tai avustajalle ei tunneta, mutta liput ovat halpoja.

Uusi tuttavuus tällä reissulla oli Trolley. Täysin ilmainen, bussin kaltainen väline, joka kulkee Miami Beachin alueella. Minä käytin Middle Beach Trolleyä, jonka pohjoisin piste oli hotellillamme päin ja eteläisin piste Lincoln Road -ostoskadulla. Pohjoisessa kulkee North Beach Trolley ja etelässä South Beach Trolley. Trolleyn kyytiin pystyi hypätä hotellimme edestä. Silloin tosin reitti kulki kiemurtelemassa sairaaloiden yms. pihalla, mikä oli tavallaan ihan hyvä sightseeing-kierros, mutta vei vähän aikaa. Kaikissa Middle Beach Trolleyn autoissa on hissi. Toinen vaihtoehto on Collins Express Trolley, joka kulkee Collins Avenueta pitkin pysähtyen vain osalla pysäkeistä. Näiden osalta minulle ei täysin selvinnyt, ovatko ne kaikki esteettömiä. Trolleyt kulkevat noin vartin välein. Pysäkille mennään, viitotaan trolley pysähtymään ja kuski tulee auttamaan hissin kanssa. Tämä oli yksi hyvä keino siirtyä hotelliltamme Lincoln Roadille ja sitten siitä eteenpäin kävellen South Beachin sykkeeseen. Lue lisää trolleystä ja niiden reiteistä (englanniksi).

IMG_5343

IMG_5345

IMG_5348

IMG_5456

IMG_5354

Hotellit

Hotellit Miami Beachillä ovat kalliita (niin kuin monet muutkin palvelut). Pääsääntöisesti mitä lähempänä South Beachin Ocean Drivea ja Lincoln Roadia ollaan, sitä enemmän nousevat hinnat. Toisaalta tuo alue on suositeltava, sillä kaikki on silloin lähellä. Esteettömiä huoneita on hyvin monissa hotelleissa ja monista niistä on tiedot hotellin nettisivuilla, joten valinnanvaraa löytyy. Suurimmassa osassa hotelleja esteettömiä huoneita on vain parisängyllä, mutta erillisiä sänkyjäkin löytyy osasta hotelleja, jos sellaiset on toiveissa. Sängyt ovat kaikkialla Yhdysvalloissa pääsääntöisesti paljon korkeampia mihin olemme Suomessa tottuneet. Myös kokolattiamatto on yleensä kaikissa huoneissa. Esteettömissä huoneissa tukikaiteet kylpyhuoneessa ovat wc-istuimen toisella sivulla ja takana, ei molemmilla sivuilla.

Meidän 21 hengen ryhmämme yöpyi hotellissa Holiday Inn Miami Beach Oceanfront, joka tosiaan sijaitsee Middle Beachin alueella, Collins Avenuella 43. kadun kohdilla. Totesin hotellin toimivaksi jo neljä vuotta sitten ja sieltä löytyi ryhmämme tarvitsema määrä esteettömiä huoneita mitä muut alueen hotellit eivät pystyneet tarjoamaan. Hotellin ravintola oli remontissa, mutta väliaikainen, kokoustilaan tehty ratkaisu toimi myös. Vietimme hotellissa ennen Karibian risteilylle lähtöä yhden yön ja kaksi risteilyn jälkeen. Olin molemmilla kerroilla huoneessa 806. Vierailin myös huoneessa 1010, joka oli sisustusratkaisujensa vuoksi hieman ahtaampi. Esteettömiä huoneita on sekä parisängyllä että erillisillä sängyillä. Hotellissa on viihtyisä allasalue, altaaseen on nostin ja allasalueen portista pääsee suoraan rantabulevardille, mikä on ehdottoman suuri plussa. Vaikka matkaa Lincoln Roadille kertyy noin kolme kilometriä ja South Beachin Ocean Drivelle noin neljä kilometriä, on sitä kiva taittaa rantabulevardilla ja toisaalta edellä esitetyt kulkuvälineet ovat vaihtoehto.

Hotellin lähellä, viiden minuutin kävelymatkan päässä on kiva Primo Café & Market, jossa on pieni kauppa ja kahvila, josta saa pientä purtavaa kohtuuhintaan. Siitä muutama minuutti eteenpäin taas on hotelli Croydonin yhteydessä sijaitseva kiva ravintola The Tavern, jossa on kiva terassi ja erinomaista ruokaa.

DWXF2385

IMG_5310

IMG_5441

IMG_5313

IMG_5314

IMG_5315

Apuvälineiden vuokraus

Miamin alueella on valtavasti apuvälineitä vuokraavia yrityksiä. Tunnetuin lienee Scootaround, jolla on toimipisteitä ympäri Yhdysvaltoja. Heillä on vuokrattavana erityisesti sähkömopoja. Itse kiinnitin huomiota Family Rentalsiin, kun etsin mahdollisimman monipuolisesti apuvälineitä vuokraavaa firmaa siltä varalta, että jonkun matkalaisen oma apuväline olisi kadonnut tai hajonnut lentomatkan aikana. He palvelevat myös sunnuntaisin, mikä olisi ollut meidän tapauksessa hyvä, sillä lentomme saapui lauantaina ja jatkoimme matkaa Karibian risteilylle heti sunnuntaina. Tarvetta vuokraukselle ei onneksi kuitenkaan ollut, vaan kaikki meni hyvin. Erilaisia apuvälineitä vuokraavia firmoja löytyy kätevästi googlaamalla.

Onko sinulla hyviä vinkkejä Miami Beachille? Jaa ihmeessä!

IMG_5373

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

No Comments

    Leave a Reply

    %d bloggaajaa tykkää tästä: