Valikko
Hollanti / spt-salibandy

Kohti Hollantia ja Euroopan mestaruutta

Alkamassa on matka, jota olen monella tapaa valmistellut pidempään kuin vähän aikaa mitään muuta matkaa. Lähden huomenna sähköpyörätuolisalibandymaajoukkueen joukkueenjohtajana Hollantiin tavoittelemaan Euroopan mestaruutta. Kaksi vuotta sitten näihin aikoihin kirjoitin tulevista maailmanmestaruuskilpailuista, jotka pelattiin silloin Saksan Münchenissä. Veikkaan, että teitä uusia lukijoita on kuitenkin kahdessa vuodessa tullut sen verran paljon (jei!), että on aika uudelleen avata elämäni tätäkin puolta. Seuraavassa siis kolme usein kuulemaani kysymystä.

Mikä on sähköpyörätuolisalibandy ja miksi en ole kuullut siitä?

Nyt olet! Sähköpyörätuolisalibandya on pelattu Suomessa 90-luvun alkupuolelta saakka. Se on erittäin vauhdikas joukkueurheilulaji, joka soveltuu kaiken ikäisille, miehille ja naisille. Aluksi pelattiin ihan tavallisilla arkikäytössä olevilla sähköpyörätuoleilla, nykyään käytössä ovat nopeiksi ja herkiksi viritetyt pelisähköpyörätuolit. Kentällä on samaan aikaan neljä kenttäpelaajaa sekä maalivahti. Mailoina käytetään salibandymailoja (vähän lyhennettyinä), maalit ovat normaaleja salibandyjmaaleja matalammat ja leveämmät. Peliaika on kansainvälisissä otteluissa 2 x 20 min.

Miten EM-kilpailuissa pelataan ja miten Suomi pärjää?

EM-kilpailut järjestetään Hollannin De Rijpissä, reilun 30 kilometrin päässä Amsterdamista, 11.-18.7. Ensimmäiset päivät on varattu erilaisille tarkistuksille ja harjoituksille, pelit käynnistyvät torstaina 14.7. Turnaukseen osallistuu kahdeksan Euroopan parasta maata: Suomi, Hollanti, Belgia, Tanska, Saksa, Sveitsi, Italia ja Espanja. Turnauksessa on kaksi alkulohkoa. Suomi pelaa erittäin kovassa lohkossa Belgian, Tanskan ja Italian kanssa. Torstaina ja perjantaina pelataan alkulohkojen ottelut, lauantaina välierät ja sunnuntaina sijoitusottelut. Maailman rankingin kärjessä ovat tällä hetkellä Hollanti ja Belgia. Suomi on sijoittunut kolmet viimeiset arvokisat pronssille ja nyt on aika parantaa. Nyt meillä on täydet mahdollisuudet tehdä se.

Miksi kaiken muun ohella käytät aikaasi tällaiseen ja hukkaat siihen kesälomasi?

Tämä on yleisin kuulemani kysymys. Rakkaudesta lajiin, vastaan. Tämä on minulle vapaaehtoistyö, rakas harrastus. Se ottaa kyllä välillä vähän liikaa joo ja on viimeisen kahden vuoden aikana tätä projektia valmistellessani vienyt monta iltaani, mutta en silti olisi juuri nyt mieluummin lähdössä minnekään muualle. Kesälomani on tänä vuonna lyhyt ja se menee tässä, mutta nyt ei haittaa se, eikä kesäsateet, sillä varsinainen lomani odottaa kolmen kuukauden päässä. Meillä on huikea joukkue täynnä mahtavia tyyppejä, meillä on sama päämäärä ja on kunnia-asia olla johtamassa tätä jengiä. Ja jollain tavalla odotan ensi viikolta myös rentoutumista, joka tulee siitä, kun koko muu maailma on pakko unohtaa. On vain pieni kylä Hollannissa, se porukka siellä ja se päämäärä. Millekään muulle ei ole aikaa ja se on välillä ihanaa. Meidän valmistautuminen tähän turnaukseen on kokenut monia haasteita, suurimpana yhden pelaajamme ja ystävämme äkillinen kuolema huhtikuun lopussa. Tämän mestaruuden pelaamme myös Vesalle.

Tuu mukaan seuraamaan!

Kisoista löytyy tietoa lajin englannin kielisiltä nettisivuilta. Sinne tulee myös linkki turnauksesta lähetettävään live-lähetykseen. Suomen joukkueen kuulumisia ja pelien tuloksia kannattaa seurata meidän tiheään päivittyvillä Facebook-sivuilla, Twitterissä ja Instagramissa. Palmuasema jää nyt vajaan kahden viikon lomalle, mutta Facebookkiin ja Instagramiin tulee kyllä tunnelmia De Rijpin maisemista ja kisojen jälkeen koittavasta parin päivän lomasta Amsterdamissa. Snapchattiin (löydyn tunnuksella palmuasema) olen hurahtanut sen verran paljon, että luvassa on varmaan paljonkin fiilistelyä.

Turnauksen ohjelma on Suomen osalta seuraava:

ke 13.7. klo 18.30 EM-kilpailujen avajaiset
to 14.7. klo 13.45 Suomi – Belgia
pe 15.7. klo 11.00 Suomi – Tanska & klo 18.00 Italia – Suomi
la 16.7. välierät, tavoite voittaa alkulohko ja pelata klo 16.45 alkavassa välierässä
su 17.7. tavoite pelata klo 17.00 alkavassa finaalissa

Huom! Kaikki ajat ovat paikallista aikaa eli Suomessa aikoihin täytyy lisätä yksi tunti.

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

No Comments

    Leave a Reply