Valikko
korona / matkasuunnittelu / pohdinta

Korona-ajatuksista harkittujen elämysten kesään

Palmuaseman korona-ajatusten on aika siirtyä historiaan, toivottavasti lopullisesti, mutta ainakin toistaiseksi. Ensimmäistä kertaa minun piti laskea kalenterista, kuinka kauan kevään mullistusten alkamisesta on. Se olkoon merkki siitä, että en enää hahmota entisen ja nykyisen rajaa. 10 viikkoa siitä joka tapauksessa on. Siinä ajassa talvi on vaihtunut kevääksi ja pikkuhiljaa täällä etelässä myös kesäksi. Olin tänään ensimmäistä kertaa ulkona ilman takkia. Se on iso harppaus siihen, että alkuviikosta päälläni oli vielä toppatakki. Hain kummityttöni päiväkodista ja kun leikimme sen jälkeen hiekkalaatikolla, aurinko poltti kuumasti läpi hupparini. Olen lopulta nauttinut tästä keväästä paljon enemmän kuin olisin 10 viikkoa sitten mitenkään voinut kuvitella. Sitä auringon poltetta olen kuitenkin kaivannut välillä kipeästi. Sen olin varautunut kokemaan maaliskuussa Gran Canarialla ja juuri nyt Kreetalla, mutta tänään se oli täällä. Pysähdyin kotimatkalla vetämään keuhkot täyteen kukkien tuoksua ja moikkasin laulavaa mustarastasta. Ette ehkä tienneet, että aina välillä tällä tavoin sekoan. Tulin kotiin ja laitoin soimaan suosikkiyhtyeeni Scandinavian Music Groupin Katu päättyy aurinkoon -kappaleen.

IMG_20200505_133649

Ulkona liikkuessani en enää näe ihmisiä ja ympäristöä uhkana. Uskaltauduin viime viikolla jopa ensimmäistä kertaa yhdeksään viikkoon kauppaan. Sekin tuotti aivan älyttömän suurta innostusta: Sinnehän on tullut vaikka mitä uutta, mitä en ole tajunnut henkilökohtaiselta kauppapalvelultani tilata! Huomaan kavahtavani isoja ihmisjoukkoja, eikä haittaisi yhtään, vaikka kättely, puolituntemattomien halailu ja poskisuudelmat unohtuisivat käyttäytymismalleistamme kokonaan (ne kun ovat kaltaisilleni aina vähän vaivaannuttavia tilanteita, kun kädessä ei ole puristusvoimaa ja halaukseenkaan ei aina pysty osallistua), mutta muuten on ihanaa, että mieleni jossain kohtaa täyttänyt jatkuva riskiarviointi on antanut tilan muulle. Kesälle. On ihana nähdä ystäviä ulkona, pikkuhiljaa. Oli ihana saada vanhin veljentyttöni kylään viime viikonloppuna ja tilata superhyvää thaimaalaista ruokaa. On ihanaa alkaa tehdä kesäsuunnitelmia. Oli ihanaa nähdä eilen kaksi Finnairin konetta lentävän parvekkeeni yli lähes peräkkäin. Niiden laskeutumisreitti kulkee kotini yltä ja ennen niitä saattoi bongailla solkenaan. Nyt se näky on harvinainen, mutta erityisen kaunis. Koronaviruksen uhka ei ole ohi, vaikka se mielestä onkin väistynyt. Varovaisuus on tämän kesän sana ja ehkä teema vielä pitkään. Siksi aion aloittaa harkittujen elämysten kesän!

IMG_20190718_154301

On selvää, että tästä kesästä tulee Suomi-kesä. Olen alkanut pitää siitä ajatuksesta jatkuvasti enemmän. Huomenna lähden retkelle Salmen ulkoilualueelle Nuuksion pohjoisosaan. Siitä ja monista muista pääkaupunkisedun läheltä löytyvistä esteettömistä kohteista aion tänä kesänä teille kertoa. Varasin tänään myös kesänaloitusmatkan Rock and Laken esteettömälle mökille Kangasniemelle kesäkuun alkuun. En ole ollut tuolla mökillä moneen vuoteen ja odotan matkaa todella suurella innolla. Saan pakata matkalaukun! Ja siellä on palju! Auringonpoltteen lisäksi kehoni on kaivannut uimista. Palju on jo askel siihen suuntaan. Viikon mökkiloman heinäkuulle varasin onneksi jo viime kesänä. Kahden viime kesän tapaan kutsuu ihana Huvilarannan Villa Kantri mökki Multialla ja viereisen marjatilan supermakeat mansikat. Suunnittelen parhaillaan myös roadtrippiä Saimaalle Punkaharjun ja Savonlinnan upeisiin maisemiin, jonne olen haaveillut jo pitkään meneväni. Voi kunpa kesän harkittujen elämysten listalle saisi myös Saimaan norpan! Niitä näkee varmimmin norppasafareilla toukokuussa ja kesäkuun lopussa, mutta aion yrittää onneani auringonlaskusafarissa heinäkuussa. Haluaisin kokea Saimaan alueelta näiden lisäksi ainakin Lappeenrannan. Länsi-Suomessa kiehtoisi puolestaan Yyterin upeat hiekkarannat, Pietarsaaren seutu sekä Oulun seutu, jossa en ole ollut vuosiin.

Mitä sinä suosittelet, mitä esteettömiä aarteita haluaisit minun löytävän?
Palmuaseman on taas aika aktivoitua, tervetuloa seuraamaan esteetöntä harkittujen elämysten kesää!

IMG_20190614_115828

PS. Pidätän oikeuden hyvin satunnaiseen harkinnan menettämiseen ketään vaarantamatta.

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

1 Comment

 • Ansku
  23.5.2020 at 10:47

  Savonlinnaan vinkkinä: Savonlinnan kauppatorin kupeessa on Kalastajan koju, josta saa parhaat muikut. Lisäksi torin vieressä sijaitsevan Sokos hotellin kattoterassi uusittiin viime vuonna, ja se on KAUNIS! Ja sieltä avautuu upeat maisemat.

  Ikävä kyllä en osaa kertoa näiden esteettömyydestä, mutta suosittelen ehdottomasti tutkailemaan Saimaan sisävesi-risteilyjä ja kansallispuistoja.

  ps. Minä olin yhtenä kesänä onnekas ja näin Saimaan norpan kellimässä auringossa rantakivellä. Eli toivoa on 😊

  Reply

Leave a Reply