Valikko
avustaja / Palmuaseman matkavinkki / Vieraileva asiantuntija

Kuka korvaa avustajan matkakulut?

Kun vaikeavammainen henkilö matkustaa, tarvitaan mukaan usein henkilökohtainen avustaja. Miten kaikki toimii, kuka korvaa, miten pitää menetellä? Tässä lyhyt Jukka Kumpuvuoren laatima tietopaketti. Jos sinulle herää kysymyksiä, Palmuasema on sopinut, että Lakitoimisto Kumpuvuori Oy (www.kumpuvuori.fi) voi vastata kysymyksiisi. Soita siis numeroon 050 552 0024, jos tarvitset syventäviä neuvoja. Toimisto voi myös avustaa hakemusten ja valitusten laatimisessa erikseen sovittavilla hinnoilla.

Matkakulut

Kunnan tulee vammaispalvelulain mukaan korvata avustajasta aiheutuvat kohtuulliset kustannukset. Näitä voivat olla esimerkiksi matkakulut: avustajan juna- tai lentolippu, hotellihuone, teatterilippu, narikkamaksu, mikä tahansa on sellainen kustannus, joka on välttämätön kulu siitä, että avustaja on mukana.

Kunta korvaa vain kohtuulliset kustannukset. Näin ollen, jos vaikeavammainen henkilö majoittuu kalliissa hotellissa, ei kunnalla lähtökohtaisesti ole velvollisuutta korvata avustajalle majoitusta samassa hotellissa. Kunnat tekevätkin hakemuksia käsitellessään hakuja internetin matkahauilla ja selvittävät kunkin kohteen kohtuullista korvaustasoa.

Jotkin kunnat asettavat rajoituksia matkojen korvattavuudelle. Kannattaa aina kielteisen päätöksen tultua valittaa. Korkein hallinto-oikeus on linjannut oikeustilaa tältä osin. Tapauksessa KHO 4.2.2015 T 276 oli kyse vaikeavammaisen henkilön matkasta Espanjaan. Kunnan ja hallinto-oikeuden mielestä kyse ei ollut tavanomaiseen elämäntoimintoihin kuuluvista kuluista. Korkein hallinto-oikeus oli kuitenkin eri mieltä ja velvoitti kunnan korvaamaan 923 euroa avustajan matkakustannuksia. Tapauksessa KHO 4.2.2015 T 278 oli kyse matkasta Thaimaaseen. Kunta joutui korvaamaan 1.245 euroa avustajan matkakustannuksia. Korkein hallinto-oikeus katsoi, että myös kaukomatka voi tulla korvattavaksi.

Riittävät tunnit matkaan

Avustajapäätöksessä on myönnetty usein tunteja ”peruselämään”. Päätös saattaa olla esimerkiksi 20 tai 40 tuntia viikossa. Tärkeää on muistaa, että matkalla tunteja kuluu usein paljon enemmän, kuin kotona. Saattaa olla niinkin, että kotioloissa tunteja ei tarvita lainkaan, mutta matkalla avustaja tulee tarpeeseen. Jos mahdollista, hyvissä ajoin ennen matkaa kannattaa tehdä suunnitelma matkan ajan avustustarpeista ja hakea lisätunteja matkan ajaksi. Sosiaalityöntekijälle kannattaa myös kertoa, että haluaa matka-asiat osaksi palvelusuunnitelmaa. Näin ne ovat aina viranomaisen tiedossa. On erittäin tärkeää, että matkalla on riittävä tuntimäärä. Vaikeavammaisen henkilön ei kannata ryhtyä sopimaan mistään ”vispilänkaupoista” avustaja kanssa, esimerkiksi niin, että avusta saa palkan 4 tunnista päivässä, vaikka hän tosiasiassa olisi käytettävissä koko päivän. Jos avustaja on työsuhteessa ja hän tekee työtä valvonnan ja johdon alaisena, muodostuu hänelle melko helposti myös oikeus palkkaan koko ajalta, jota hänellä on takautuvasti mahdollisuus vaatia. Pidä siis huolta, että tuntimäärät riittävät.

Avustajan työaika matkalla

Työvuoroista tulee sopia etukäteen, selvitä ennen matkaa, miten. Pääsääntö on, että avustaja voi tehdä työtä korkeintaan 8 tuntia päivässä ja 40 tuntia viikossa ilman, että hänelle syntyy oikeus ylityökorvauksiin. Heta – Henkilökohtaisten Avustajien Työnantajien Liitto ry on laatinut työehtosopimuksen Julkisten ja Hyvinvointialojen Liitto JHL ry:n kanssa. Työehtosopimukseen sisältyy työaikamääräyksiä, joiden perusteella on mahdollista poiketa edellä mainituista työaikalain pääsäännöistä. Työehtosopimus mahdollistaa todella joustavat työaikajärjestelyt erityisesti matkan aikana. Niitä voivat käyttää vain Heta-Liiton jäsenet. Tutustu työehtosopimukseen ja ole yhteydessä Heta-Liiton HetaHelp-palveluun selvittääksesi, miten työaikajärjestelyjä voidaan juuri sinun tapauksessasi käyttää.

Päivärahaa vai ei?

Lainsäädäntömme ei takaa avustajalle oikeutta päivärahaan matkalla. Jos vaikeavammainen henkilö on Heta-Liiton jäsen, tulevat työehtosopimuksen ateriakorvausmääräykset sen sijaan sovellettavaksi. Ateriakorvauslomakkeet täytetään ja lähtökohtaisesti ne maksetaan, kuten työelämässä yleensä, matkan jälkeen. Mikään ei toki estä maksamasta avustajalle matkaennakkoa, joka sitten tasoitetaan matkan jälkeen matkalla tapahtuneiden muutosten osalta. Jos työnantaja ei ole Heta-Liiton jäsen, voi kuitenkin tulla korvattavaksi tiettyjä kuluja. Jos esimerkiksi avustajalle aiheutuu ylimääräisiä kuluja matkalla aterioinnin järjestämisestä, voidaan katsoa, että työnantaja nämä maksaa ja korvaa. Esimerkiksi vaikeavammainen työnantaja voi tarjota avustajalle pasta-annoksen ja myöhemmin hakea korvausta kuittia vastaan. Lainsäädäntö ja oikeuskäytäntö asiassa on kuitenkin epäselvä, joten tilanne on epäselvä ja Heta-Liiton jäsenyys ateriakorvauksineen onkin tässä varsin selkeä vaihtoehto.

Entä kotiin jäävät avustajat?

Jos sinulla on muita avustajia kuin matkaan lähtevä, heidät kannattaa hyvissä ajoin lomauttaa tai selvittää vuosiloman pitämisen mahdollisuudet tai sopia palkattomasta vapaasta.

Hyvää matkaa !

Avustajasta mukana matkassa ja avustajan roolista voit lukea lisää täältä.

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

1 Comment

  • satunnainen matkaaja
    4.1.2018 at 20:00

    Henkilökohtaisen avun kohdalla on tapahtunut muutoksia, eikä heta-liiton jäsenyys ole enää ehtona samalla tavoin kuin aikaisemmin tiettyjen korvausten osalta. Näissä avustajan ateriakorvauksissa on voinut tapahtua muutoksia, joten olisiko mahdollista pyytää Jukka Kumpuvuorelta päivitetty postaus avustajan korvattavien kustannusten osalta niin tieto olisi kaikkien lukijoiden saatavilla. En käytä avustajaa tai ole perehtynyt tarkemmin asiaan, mutta tiedollisesti olen kiinnostunut ja varmasti moni muukin, erityisesti avustajaa matkalla käyttävät. Näin blogisi palvelisi hyvin avustajaa matkalla tarvitsevia lukijoita.

    Reply

Leave a Reply

%d bloggaajaa tykkää tästä: